Holy1
Ističe se
- Poruka
- 2.671
Dobar dan. Može li mi neko objasniti o kakvom poslu u Rusiji je reč, kolika je plata i da li primaju radnike?
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Zavisi gde radis.Krece se od 700-800e pa navise,ali se posao drasticno razlikuje.jel zna neko kolika je plata kamiondzije u rusiji i kako izgleda posao jel se nesto mnogo razlikuje od srb?
Kako bre 700-800 i u srbiji se bolje placaZavisi gde radis.Krece se od 700-800e pa navise,ali se posao drasticno razlikuje.
Racunaj da nekad idu na voznje od po 7-8000km,koje se produzavaju u nedogled,tako da kucu ne vide po 2-3 meseca,neki i vise.
Ima sezonskih poslova,kad je zima i kada su sumski putevi otvoreni (leti ne nemoguce voziti).Vise su placeni ali su i visokorizicni,krenes na voznju kroz sumu,nema signala,nema civilizacije i po 1000km okolo,a sve to na -50 i vise ponekad.
Zamisli kako je na -50 kad ti se ugasi kamion,ili moras da menjas gumu.
Ne bih preporucio nikome,pogotovo sto su njihovi putevi jako opasni,losi,puni ludaka za volanom....
Pa rekoh da krece od te cifre pa navise...Sve zavisi od firme,od relacija koje prelazis,od ostalih uslova (smestaj ako je rad vezan na jedno mesto,hrana...itd).Kako bre 700-800 i u srbiji se bolje placa
cime se ti bavis ako nije tajna
Tehnicko lice u kojoj oblasti?Pa rekoh da krece od te cifre pa navise...Sve zavisi od firme,od relacija koje prelazis,od ostalih uslova (smestaj ako je rad vezan na jedno mesto,hrana...itd).
Najbitnija stvar je da od pre 2 godine putni nalog ne moze da dobije niko sa medjunarodnom dozvolom,mora da ima rusku.Tako da i da bi poceo da radis morao bi prvo da polazesa to bogami kosta malo vise nego kod nas.A i imaju brdo vozaca koji su nezaposleni,i naviknuti na uslove koje pola nasih ne bi prihvatilo ni u ludilu.Mnogo je bolje resenje poloziti za profi sertfikat u EU i raditi tamo,gde imas radno vreme,i sve ostale uslove zastite na radu.
Ja sam tehnicko lice,ali imam veze sa vozacima i mehanzacijom,tako da znam dosta o tome.
Sef magacina,i radim direktno sa vozacima i masinistima.Tehnicko lice u kojoj oblasti?
Posto je ova tema vremenom iskocila kao tema o Velesstroy-u reci cu ti sta ja znam.
Gradjevinska firma,radi i tehnicke instalacije,montazu objekata i sl.
Traze se tesari,armiraci,betonjerci,farbari,,bravari-varioci,limari,monteri konstrukcija.Ponekad vodovodzije i grejaci.Od tehnickih lica kako ja znam uglavnom inzenjeri gradjevinske struke i retko (sto je meni licno cudno) masinski inzenjeri.I Geodezisti prelaze polako kod njih.To je uglavnom u Velestroy montaz (bivsi Hopeks,bivsi Velesstroy beograd itd).
U Velesstroy kao glavni izvodjac (firme su sestre,inace) magacioneri,automehanicari i sefovi radionica,ekonomisti i neka uza strucna zanimanja po pitanju gradjevine,uglavnom administracija i kontrola dokumenata.Retko zastita na radu,tu moras da imas Ruski sertifikat.
Plate zavise od mesta rada,i od duzine rada.Ako radis 2 meseca i mesec odmaras,trebalo bi da ti je veca plata nego pri rotaciji 3/1.
Plate idu prosecno oko 2000$ pa navise,zavisi od mesta,dogovora i sve ostalo.Iskreno i ne pricam sa ljudima koliko ko ima platu.
RAdnici rade na sat,tehnicka lica za fiksnu platu.Put,hrana,smestaj,troskovi vize su ti placeni (ako sam platis vizu vrate ti novac).
Nadam se da sam ti bar malo pomogao,ima ovde dosta radnika ili njihovih zena,nadam se da ce neko detaljnije da ti objasni neke procedure.
Mozes ponovo da probas,nista te ne kosta.Masinci su zaduzeni za grejanje kod zgrada ali ako angazuju i varioce to ne bi trebalo da cudi. Mozda sire delatnost a i u novijim zgradama ide sve vise celika a manje betona.
Nisam imao srece sa konkurskom kod njih iako sam gradjevinac.
Dobro je da si tu na temi, kad god bih dosao ranije bilo je samo pitanje zena "kad je plata" sto ume da nervira.
Mozes ponovo da probas,nista te ne kosta.
Retko se nasi uopste bave grejanjem i vodovodom generalno,obicno rade podizvodjaci.
Varioci kao podstruktura imaju u firmi,ali ja koliko znam bave se vecim profilma cevi i konstrukcijama,za grejanje su drugaciji zahtevi za varioce.I da se ne lazemo,njihovi varioci koj iimaju sertifikate za cevovode su zaista vrhunski,ja koliko znam skoluju se samo 6 godina da bi dosli do tog nivoa.
Pozeljno je da se zna,u svakom slucaju ne mozes da ne komuniciras,jos ako si neko tehnicko lice,treba ti dobar nivo i govora i pisanja,sva poslovna komunikacija je na ruskom.Nemoj se zavaravati da je lako nauciti ruski,bas zato sto su slicni nama je teze,kad dodjes do reci koja je ista ili slicna u oba jezika,mozak sam ide na svoju,poznatu stranu,a promene reci su kod njih drugacije nego kod nas.Da naucis bas pravilno da govoris treba ti vremena i truda...Ali za osnovnu komunikaciju nije strasno.Da li treba jezik?
Sobzirom da su jako slicni ruski i srpi to dodje na isti a nigada nisam ucuio
i nisu bas jako slicni ne mozes da razumes ako nisi ucioDa li treba jezik?
Sobzirom da su jako slicni ruski i srpi to dodje na isti a nigada nisam ucuio
Moras da se potrudis da naucis,koliko god mozes,mada ces najvise nauciti ovde uz komunikaciju sa ljudima...Ne znam koliko dobro za inzinjera da idem treba znati vrlo dobro jezik, ali razumem ruski. Nikada nisam ucio, umesto ruskog ucio sam engleski.
Ruski sam naucio od tetke...
jel si legalno otisao tamo?Moras da se potrudis da naucis,koliko god mozes,mada ces najvise nauciti ovde uz komunikaciju sa ljudima...
Ja sam ga ucio u skolu,i tu sam imao srece,bar sam razumeo smisao kad mi govore,ali da govorim ni rec,koristio sam engleski.Vezbaj koliko mozes,citaj ruske portale i vesti ako nista drugo,sve ce ti biti od pomoci.Cak i filmove da gledas uci ce ti u uho sam zvuk i melodicnost jezika.
Naravno,bez radne dozvole ne moze da se dodje tek tako...jel si legalno otisao tamo?
pa svuda ima rada na crnoNaravno,bez radne dozvole ne moze da se dodje tek tako...
Kod njih je migraciju preuzela policija,i strogo proveravaju strance na gradilistima...pa svuda ima rada na crno
i sta sad ne moze da radi zbog togaKod njih je migraciju preuzela policija,i strogo proveravaju strance na gradilistima...
Naravno da moze da se radi na crno,ali vecina nasih firmi izbegava,kazne su ogromne,a za najmanje narusenje viznog rezima odrede zabranu 3-5 godina.Cak je jedan kolega dobio zabranu zbog 3 saobracajna prekrsaja,prelazak na crveno peske dva puta i nepravilno parkiranje.
Ima zabranu ulaska u zemlju....Kad mu prodje,moguce da nece biti mesta u firmi,ko zna..tri godine nije malo.i sta sad ne moze da radi zbog toga
Au zeznuto je onda basIma zabranu ulaska u zemlju....Kad mu prodje,moguce da nece biti mesta u firmi,ko zna..tri godine nije malo.
U velikim gradovima moze da se radi na crno,kao i kod nas,ali je to uglavnom sitno,problem su papiri,kako da dobijes i prijavis mesto boravka...Jako su strogi po pitanjima migracija.
Da,mi mozemo na 30 dana da udjemo bez vize,na 90 ako na neko pozove u goste pod uslovom da nas prijavi na svojoj adresi (kao turisti).I na izlazu iz zemlje provaravaju mesto boravka,ako ga nemas kazna ne gine,sve je u jedinstvenom elektronskom sistemu.Au zeznuto je onda bas