Posao u Rusiji (1)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ne znam kako,ali u svakom slucaju Hvala :)

- - - - - - - - - -

Velestroj Beograd vise ne postoji od 28-og Juna. Sada se ipak zove Velestroj Montaz. Informisi se malo bolje. Sa Sabete sam dosao pre nedelju dana...da se ne raspravljamo oko toga.....

E ako si sa Sabette došao pre nedelju dana onda je to druga stvar, tvojoj reči se ne suprostavlja. Izvini što te nisam prepoznao.

Pozdrav imam pitanje, ako neko moze da mi da odgovor unapred zahvaljujem
ovako otac mi je otiasao da radi u Rusiju za nekog lika koji tamo ima gradjevinsu firmu. bavi se elektrikom(taj lik) moj otac je otisao da odradi moleraj u neka 2 stana. sad sto se tice papira tata je imao sve papire od vize do radne dozvole, cak i prijavljen boravak u jednom od stanova te zene cije stanove radili... medjutim od plate je dobijao nesto sitno tako da mu je ostao duzan skoro 6 000 eura. sto on ne protivrecuje, jednostavno kaze da nema pare sada i to je to. tako je vec mesec dana. rekao je calu da ceka tamo dok ne bude para ili da ide kuci, a pre toga je naglasio da nikome pare ne salje. tako da od toga nema nista. e sad cale nema nikakav ugovor sa njim mislio je da mu nece ni trebati jer je dobar sa zetom od ovog coveka (koga je isto zajebao za pare iako mu je zet isti slucaj otisao covek kucii ovaj mu ne salje pare vec 2 meseca)....
moje pitanje je da li postoji nacin da se to ipak naplati? ako je neko upucen sta i kako raditi.

ovako otac mi je otiasao da radi u Rusiju za nekog lika koji tamo ima gradjevinsu firmu. bavi se elektrikom(taj lik) moj otac je otisao da odradi moleraj u neka 2 stana. sad sto se tice papira tata je imao sve papire od vize do radne dozvole, cak i prijavljen boravak u jednom od stanova te zene cije stanove radili... medjutim od plate je dobijao nesto sitno tako da mu je ostao duzan skoro 6 000 eura. sto on ne protivrecuje, jednostavno kaze da nema pare sada i to je to. tako je vec mesec dana. rekao je calu da ceka tamo dok ne bude para ili da ide kuci, a pre toga je naglasio da nikome pare ne salje. tako da od toga nema nista. e sad cale nema nikakav ugovor sa njim mislio je da mu nece ni trebati jer je dobar sa zetom od ovog coveka (koga je isto zajebao za pare iako mu je zet isti slucaj otisao covek kucii ovaj mu ne salje pare vec 2 meseca)....
moje pitanje je da li postoji nacin da se to ipak naplati? ako je neko upucen sta i kako raditi.

Tesko tvoj tata je otisao na rec ,bez papira nikagvog da je zaposlen kod njega ili napismeno overeno u sudu nemoze mu nista

Imam druga koji je radio u velestroju,kaže da velestroj jeste u likvidaciji ali da su otvorili novu firmu....tako da je to to..i to u bg

Ma šta tu ima da se filozofira, pročitaš oglas o likvidaciji koji je objavljen na internetu i sve ti je jasno. Samo ko neće ili ne zna da čita priča napamet. Međutim ono što je mnogo važnije, je to da ukoliko neko od zaposlenih ima bilo kakva potraživanja prema Velessstroju, mogu ih potraživati u naredna 4 meseca. To je ustavri svraha informacije koju sam dao, a ne da se raspravljam oko nevažnih stvari.

Ne bih da te plašim, ali problem nije mali. Ja nisam pravnik po struci ali se ceo svoj radni vek krljam sa poslodavcima, naročito sa onima u građevinarstvu koji su u velikom broju slučajeva teške lopine, pa ako nemam znanje onda barem imam neko iskustvo. Prvo što treba da proveri tvoj otac je da li se radi o firmi koja je registrovana u Srbiji ili u Rusiji. Ako je registrovana u Rusiji piši propalo, a ako je registrovana u Srbiji ima nekih šansi jer u tom slučaju poslodavac podleže domaćim propisima. U slučaju da je firma registrovana u Srbiji, treba otići kod nekog advokata i sa njime porazgovarati o tome šta može da se uradi. Generalno, ukoliko je registrovan u Srbiji, poslodavac je morao da prijavi tvog oca i da sa njime potpiše ugovor, jer u suprotnom u najmanju ruku podleže prekršajnoj odgovornosti, ako ne i krivičnoj, jer neprijavljivanje radnika i neplaćanja doprinosa može da se tretira i kao utaja poreza što predstavlja krivično delo. Ako otac nema advokata za početak može da se obrati i "službi pravne pomoći građanima" koja postoji pri svakoj opštini. Pozdrav.

Ja ti predlazem da taj savet potrazis kod Advokata. Jer,ako je taj covek iz Srbije i zivi u Srbiji,i ako tvoj otac ima svedoke o tome velika je verovatnoca da moze to da se resi.Ipak,predlazem da se savetujes kod Advokata.

Ma šta tu ima da se filozofira, pročitaš oglas o likvidaciji koji je objavljen na internetu i sve ti je jasno. Samo ko neće ili ne zna da čita priča napamet. Međutim ono što je mnogo važnije, je to da ukoliko neko od zaposlenih ima bilo kakva potraživanja prema Velessstroju, mogu ih potraživati u naredna 4 meseca. To je ustavri svraha informacije koju sam dao, a ne da se raspravljam oko nevažnih stvari.
da li to važi i za radne knjižice pošto su je zadržali kada mi je suprug otišao,sada da li oni to vraćaju ili mora da se ide lično da se preuzme?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back