Posao u Rusiji (1)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Moram i ja samo ovim postom da se ukljucim u raspravu. Bar 50% radnika velestroja radi NON STOP unutra u halama. I jos dobar deo pola vremena unutra pola napolju. Keramika gips i slicno mora da se radi uprostorijama koje se greju. To su moje kolege koje ja postjem ali nerade svi u istim uslovima. Cak i ako se hala ne greje, na tim extremnim uslovima bar za 15-20 stepeni je toplije unutra i nema vetra. Mnogi radnici pominju minus, a vide ga kada izadju od opstezitija do hale u kojoj rade...
Odvojen zivot od porodice, konstantan rad bez odmora, i slicno sve je to tesko. Ali u januaru ove godine samo sam 3 dana radio u objektima sve ostalo napolju od 8 do 20 casova. Jakutska oblast. I ne zalim se to je moj izbor. Ali malo nas je bilo tada radilo napolju tek da se zna...

Lepo.Vidim da ima jos ljudi koji razmisljaju kao ja. Ali,naravno da podrzavam te ljude koji rade u Velestroju po Rusiji. Necu se raspravljati ni sa kim,svako zaradjuje onoliko koliko moze. Ja danas samo zelim da onima koji slave sutra Bozic,cestitam badnji dan.pozz

i ja podrzavam sve koji moraju da idu,iskustvo koje je meni preneseno je bas to sto Nesko kaze...i po slikama mogu da vidim da tamo ima i lepog druzenja i zezanja,isto tako mi je preneseno da je tamo lagano za rad 12 h rada nije kao ovde,ovde odradis 8 i padnes na nos,plate koje su zaradjene bice isplacene da li sa kasnjenjem od 5 ili mesec dana....muka natera coveka da ide ,a ne lep zivot.E sad...svasta tu ima izmedju redova...da li se vracaju sa normalnom psihom i zdravljem...da li je to normalan brak i da li opstane kao takav,da li deca naviknu da tata nije kuci i da je neka masina koja stancuje pare,i da li su srecni sto slave rodjendan u igraonici sa mamom,ili bi bili srecniji da je tata tu i i da proslave sami...sve ima svoju cenu...znam da sam pre par meseci mislila i pisala kao vecina zena,ali iskustvo govori drugacije...srecne ce te biti dok se kolo srece okrece i dok su vam muzevi kucama samo dok ne dobiju kartu,a sta kad prestane sve i stave tacku da vise nece ici ...mislite da ce sve biti OK ?? Teske su to stvari i psiha je cudo...jedan kanap kada se presece...vezacete ga ,ali nikada nece biti isti... Zelim vam od srca da se snadjete u tome

i ja podrzavam sve koji moraju da idu,iskustvo koje je meni preneseno je bas to sto Nesko kaze...i po slikama mogu da vidim da tamo ima i lepog druzenja i zezanja,isto tako mi je preneseno da je tamo lagano za rad 12 h rada nije kao ovde,ovde odradis 8 i padnes na nos,plate koje su zaradjene bice isplacene da li sa kasnjenjem od 5 ili mesec dana....muka natera coveka da ide ,a ne lep zivot.E sad...svasta tu ima izmedju redova...da li se vracaju sa normalnom psihom i zdravljem...da li je to normalan brak i da li opstane kao takav,da li deca naviknu da tata nije kuci i da je neka masina koja stancuje pare,i da li su srecni sto slave rodjendan u igraonici sa mamom,ili bi bili srecniji da je tata tu i i da proslave sami...sve ima svoju cenu...znam da sam pre par meseci mislila i pisala kao vecina zena,ali iskustvo govori drugacije...srecne ce te biti dok se kolo srece okrece i dok su vam muzevi kucama samo dok ne dobiju kartu,a sta kad prestane sve i stave tacku da vise nece ici ...mislite da ce sve biti OK ?? Teske su to stvari i psiha je cudo...jedan kanap kada se presece...vezacete ga ,ali nikada nece biti isti... Zelim vam od srca da se snadjete u tome

Zanimljivo je i lako se podnosi u pocetku dok se covek nezasiti snekim malim radostima a posle toga je samo natezanje . pogotovo moskva , grad koji ti bukvalno sve nudi a mozes samo mrvicu sebi toga da prirustis sa radnickom platom . GRAD pun svetlosti razni izazova a ti bukvalno nemozes nista od toga da osetis , tu je problem . Mora covek da se programira da negleda nista oko sebe da bi tuga bila manja . Kao kad oko gladnog coveka stavis gomilu ukusne hane a on nemoze nista da proba od toga , samo pati . Sve ima svoje . Kad covek zivi na selu , nema mnogo ali i nema nikaki izazova i sablazni oko njega . Ovde treba dubok djep da bi covek disao punim plucima . Mislim na one koji zive ovde dok je za one koji salju pare kuci u srbiju i posle tamo trose malo drugacije .

Da li znam kako je na minus 50 i vise?e pa ja znam.osam godina provedenih u rusiji i 14 terena,daju mi za pravo da kazem da cu ici ponovo i za manju sumu od koje sam do sada zaradjivao,jer nedam da me ovde neko iskoriscava za manje od 30000.ja za sebe nikad nisam rekao da sam majstor(dipl.ing.agroekonomije),ali isto tako ne postoji posao koji nisam mogao da odradim kao bravar monter,jer sve se da nauciti,samo ako se hoce.ja takodje mogu naci posao u srbiji,ali NECU da potcenjuju moju fakultetsku diplomu ovi nabedjeni biznismeni sa 8 razreda osnovne,koji su na fakultet isli kada su nesto farbali i popravljali.i u srbiji bih radio sve,ali da me plate bar upola kao u rusiji.podrzavam sve one koji kazu da moj rad mogu da kupe,ali moje znanje ne.i dalje cu pomagati svima koji se budu odlucili na odlazak i poruciti im da nije lako,ali se isplati.
Voli vas sve vas iskreni prijatelj i kolega

I minus ... i hladno ... i odvojeni život ... i uslovi života ...i uslovi u kojima se radi ... neka fala za te pare ... u svakom slučaju poštujem i cenim ljude koji će tamo otići ... i želim od sveg srca i bolje uslove i za rad ... i za život ... i veću dnevnicu ... i sa srećom neka vam je ...

- - - - - - - - - -

... i ja za sebe kažem ... i tvrdim da sam dobar majstor ... i ne kažem to samo ja već i moji šefovi u rusiji ... ovde neka upola zaradim kao tamo ... puna kapa ...i neću da radim svašta kao neki ...poštujem sebe i svoje znanje ...

Danas sam se razočarao možda sada grešim a možda sam već odavno pogrešio.
Naime jedan kolega je danas bio do firme i rekli mu da se nenada do marta meseca da će otići, da li to važi samo za njega ili za nas varioce ili za sve uopšte nezavisno od struke neznam.
Toliko sam se radovao i želeo otići tamo a sad prc. Možda je to samo trenutno možda se situacija uskoro i preokrene u našu korist, ali nije dobro ovako nikome.
Kurate sam ja sreće ništa me neće. ;)

Naime jedan kolega je danas bio do firme i rekli mu da se nenada do marta meseca da će otići, da li to važi samo za njega ili za nas varioce ili za sve uopšte nezavisno od struke neznam.
Toliko sam se radovao i želeo otići tamo a sad prc. Možda je to samo trenutno možda se situacija uskoro i preokrene u našu korist, ali nije dobro ovako nikome.

Da li tije kolega stari radnik (u velesstroju) sa radnim papirima? Ili treba da dobije neku od viza i ide? Ako je ovo prvo onda se stvarno zabrini. A ako je ono drugo, onda ce mozda cekati i dosta vise...

Smanjuje se br radnika na neku minimalu..angažuju se Rusi, Belorusi, Kirgizi umesto naših radnika koji nisu neophodni i provereni,.. tako da se vi novi nemojte se nadati skorijem pozivu...bar ne dok se Rublja ne stabilizuje i dok se ne vidi šta će biti sa firmom ...

Jos 13% smanjenja satnice od N.godine,tako se prica na gradilistu a gde ima dima ima i ...
Plata verov u utorak i sa opaskom da se ne trosi sve jer decembarska verov nece biti skoro tj u februaru.
Price ili glasine hm..do sad su nazalost bile istinite.
Pa dobri moji navalite,tenzija i neizvesnosti koliko hocete,kad ce,dal ce,bice,nece,pitalica na pretek i sve to traje mesecima a vi jos niste potrosili zaradjeno ni za prvi
Poz svima.

Z

...firma Velestroj će se najverovatnije zatvoriti, otvoriće se neka nova... i ovako više ne znamo za koju firmu smo radili ... i satnica će se od NG još smanjiti ... šuška se izmedju 10 i 20% ... baš kao što neko napisa ... mnogo pitanja i mnogo nepoznanica ...mnogo neizvesnosti ...moje lično mišljenje je da treba sačekati proleće ... do tada će se mnoge stvari iskristalisati ...nestrpljivama želim puno sreće zdravlja i para ...

...firma Velestroj će se najverovatnije zatvoriti, otvoriće se neka nova... i ovako više ne znamo za koju firmu smo radili ... i satnica će se od NG još smanjiti ... šuška se izmedju 10 i 20% ... baš kao što neko napisa ... mnogo pitanja i mnogo nepoznanica ...mnogo neizvesnosti ...moje lično mišljenje je da treba sačekati proleće ... do tada će se mnoge stvari iskristalisati ...nestrpljivama želim puno sreće zdravlja i para ...

Sve prorok do proroka...........

Kako nece propadati odnosno zatvoriti kada se svaleracija uvukla u firmu i poceli nestrucni ljudi voditi gradilista kao na primer u Cekistovu ili na gradilistu Tjumen i vrednost kvaliteta rada opada a i satnica gubi vrednost

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back