Posao u Rusiji (1)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Boze! Kad svi ovi, koji u tom citavom lancu odlucuju (kako sa ruske, tako i sa srpske strane) nazderuse??? Sad, kad poslovi, kako shvatam, u Rusiji janjavaju, svaka strana pocela ponasati se histericno i bezobzirno. I pred kraj, jer verovatno ne doslo do sporazuma medju stranama, poceli grebati-trpati sve redom sta stignu.. Mislim... fuj!

dolar vec 43. A u Velesstroju jos uvek 36?:rtfm: evro > 54. Sta kazu - na tri meseca ce korekciju raditi? :\
Sada ce rublja galopirati, kao dinar 93 g. Ocekuje se do kraja godine sigurno 43,47–48 rub. za dolar. Posle ce biti mirovanje rublje. A u jesen 2015 - 58 rub. za 1 dolar. U oktobru-novembru 2016 godine ce biti spic pada rublje.

Poslednja izmena:
dolar vec 43. A u Velesstroju jos uvek 36?:rtfm: evro > 54. Sta kazu - na tri meseca ce korekciju raditi? :\
Sada ce rublja galopirati, kao dinar 93 g. Ocekuje se do kraja godine sigurno 43,47–48 rub. za dolar. Posle ce biti mirovanje rublje. A u jesen 2015 - 58 rub. za 1 dolar. U oktobru-novembru 2016 godine ce biti spic pada rublje.

Sve je to nagadjanje.ne kazem da je to nemoguce,ali znajuci ruse, moje misljenje je da ce pocetkom iduce godine biti dolar oko 30-32.suvise su jaki i vazni evropi da mi je to skoro sigurno.a ako se to desi,naravno da ce velestroj pratiti taj kurs.u obrnutom smislu(da raste satnica na 40 i vise)nema sanse.ali tako je kako je.ko nece imaju zamene i to 10 na jedno radno mesto.bas me interesuje da li cu biti u pravu.

Sve je to nagadjanje.ne kazem da je to nemoguce,ali znajuci ruse, moje misljenje je da ce pocetkom iduce godine biti dolar oko 30-32.suvise su jaki i vazni evropi da mi je to skoro sigurno.a ako se to desi,naravno da ce velestroj pratiti taj kurs.u obrnutom smislu(da raste satnica na 40 i vise)nema sanse.ali tako je kako je.ko nece imaju zamene i to 10 na jedno radno mesto.bas me interesuje da li cu biti u pravu.

Makakvi! ne jaki Rusi , cene nafte padaju - juce barel (ne secam se marke) pao ispod 80 dolara i sankcije rade svoj posao. Bice tam mnogo unutrasnih problema, jer rusi vec pojeli unapred i za unuke svoje, figurativno kazuci - ostalo samo za hleb i vodu....

Makakvi! ne jaki Rusi , cene nafte padaju - juce barel (ne secam se marke) pao ispod 80 dolara i sankcije rade svoj posao. Bice tam mnogo unutrasnih problema, jer rusi vec pojeli unapred i za unuke svoje, figurativno kazuci - ostalo samo za hleb i vodu....

E ovo je za diskusiju.barel uralske nafte jeste pao sa 110-80$ i to rusku ekonomiju znaci 50mlrd$manje na godisnjem nivou.medjutim ruski bnd iznosi oko 2800mlrd.sve sam to citao u ruskim novinama.sankcije naravno stete rusiji,ali neuporedivo vise evropi koja bez ruskog trzista moze da zatvori mnogo fabrika.ukoliko usa nastavi sa pritiscima prema eu da ne odustanu od sankcija morace debelo da se ispruzi(plati).a poslednji adut rusije koji jos uvek ne spominju jeste da u svakom momentu mogu da puste u opticaj 580mlrd$ koliko sada poseduju,i srozaju dilar do nezapamcenih nizina.e sad sto bi to znacilo siguran rat(ekonomski,pa i vojni)jos ne primenjuju.zivi bili pa videli

mene stvarno zbunjuje kad neko smatra rusiju nekom velesilom i kako ona nadmasuje sve zajedno - i SAD i Europu zajedno.... Bar vama, ko proputovao tu zemlju uzduz i popreko , ne moram pricati o katostrafalnom stanju u njoj.

mene stvarno zbunjuje kad neko smatra rusiju nekom velesilom i kako ona nadmasuje sve zajedno - i SAD i Europu zajedno.... Bar vama, ko proputovao tu zemlju uzduz i popreko , ne moram pricati o katostrafalnom stanju u njoj.

Moramo razikovati lose stanje stanivnistva i drzave.ostatci starog sssr-a se odrazavaju kod obicnih ljudi,ali jaka rusija to je ono sto sam ja video.stotinama godina posle iscrpljenih naftnih rezervi,jedino ce oni imati i naftu i gas.sada se nalaze medju prvih pet zemalja po proizvodnji nafte.prvi su po proizvodnji gasa,a svoje kapacitete koriste sa tek 10-15%.2008 godine republika saha (jakutija)je imala proizvodnju dijamanata u iznosu od 100mlrd$,a to im je bilo tek na petom mestu,posle urana,zlata,platine i nafte.toliko o bogatstvu.sve su proverene i objavljene cinjenice.drago mi je sto vodimo ovu diskusiju.malo drugacije od toga,kad ce plata;)

Prodje dve nedelje od kada stigoh sa Gok Pavvlika (Magadan) i utisci su se vise manje slegli . Gradiliste sto se tice rada i nije tesko ali ubija samo pesacenje od opstezitja (spavaona) do radnog mesta, pa od gradilista do kuhinje tako da se na kraju dana nakupi i po koji kilometar bespotrebnog pesacenja uz brdo i niz brdo . Ako ima nekog, da mu tamo neko radi , potrebno je reci da je pusteno grejanje u vecini objekata i da se zavrsava glavni korpus gde je delimicno pusteno grejanje, bar dok sam ja bio tamo tako da se bar sto se toga tice ne sekiraju nece se smrznuti . Glavni problem na gradilistu je nedostatak alata . Ko ide tamo neka obavezno ponese metar . Sneg je napadao oko pola metra do 13. 10. i pocelo je hladno vreme mada temperature nisu pelazile -10 . Kilometar i po od gradilista se nalazi selo Gastello gde je prodavnica i gde su cene u odnosu na Moskvu jace za nekih dva i po puta i koje rastu kao nekad kod nas kad je bila hiper inflacija Ako neko ide tamo a da je pusac neka ponese malo vise upaljaca jer su tamo preskupi i cetku i imalin obavezno.Sto se tice Velestroja imali smo i zdravstvenu negu koja nam je svima bila potrebna kada je u avgustu bio neki virus pa smo svi vise vremena provodili ispred poljskog WC-a nego na radnom mestu .Kupanje je po principu ko pre stigne njemu topla voda i sve blagodeti tus kabine a ko dodje malo kasnije ceka do 22.30 kada otprilike ima opet tople vode. Hrana u kuhinji je jednolicna kao i svugde i moze da se jede koliko hoces . Sto se tice interneta ima ga ja sam obicno sve obavljao iz spavaone ali je signal los a za skype i ozbiljnije stvari brz internet je u ofisu od 20.30 za radnike .Sve u svemu dobro sam prosao sa vremenom uglavnom u plusu samo zadnjih dve nedelje sneg i minus . Sto se tice SIV Investa samo oni momci koji su tamo znaju kako im je . Nedostatak radnih odela , kasnjenje plate 4 meseca , blokada racuna u prodavnici zbog toga sto firma nije uplatila dug iz prethodnog meseca pa momci nemaju ni cigare ni kafe , itd , sef nasrce na radnika , nemaju usluge lekara jedino ako direktor gradilista ne intervenise pojedinacno, Toliko o stanju u Magadanu a ja cekam vizu za nazad ali na drugo mesto
Pogledajte prilog 340780

Sto se tice tog virusa koji ga mnogi imaju na tom gradilistu....zelim samo da te pitam...pribor sa kojim si tamo jeo,u kakvom je stanju? Kada si trazio mesto za stolom da sedis,da li si gledao u plafon prvo da ti ne kaplja u tanjir? Kada si otisao da trazis casu ako nije bilo na pultu...kako su ti oprali casu???? ITD....da ne nabrajam razloge od cega dolazi stomacni virus. Pozz

Rublja je 2,2 dinara.Dolar je 94 dinara.Sto znaci da u odnosu na dolar ukrasce nam na platu po 20 dinara od svakog dolara. 1 radni sat =-1 eur. 11 sati=-11e. A to je na mesecnom nivou po broju sati ne manje od 350 eura. Da li je to malo? Nista manje od jedne dobre plate u Srbiji. Sto znaci da ce plata da bude 1000-1200 eura,a oni koji imaju 5 dolara po satu nece imati ni 1000 eura platu.

- - - - - - - - - -

Da li netko ima informaciju o sadašnjem "kursu" u OOO Velesstroy Moskva? Službeni je 41,6 RUB za 1USD.

Ako je toliko onda je i ok.Ali,ako nije onda i nije bas ok.

Baš tako. 20-25% plaće ode u vjetar pošto svi kupujemo stranu valutu. Vidjet cemo kako ce biti u moskovskom Velesstroyu. U 7. mjesecu je njihov "kurs" bio 32 RUB = 1 USD. Da li su nešto mijenjali, ne znam, sutra ću pitati kako oni misle regulirati to (ako uopće misle?).

greska

- - - - - - - - - -

centr-zasto se vi toliko opterecujete kursom ???

kako shvatam, ugovor potpisuje se u rubljama iz racuna , na primer, 4$/h, a 1 $=36 rub. (pri realnom kursu u banci 42-43).
Racunam grubo:
Na zaradjenih 1000 $ vama umesto 42.000 rub. uplacuje se 36.000 rub. 6-7 hiljada rub. vam ne uplacuju se, jer 1$ u Velesstroju odlucili racunati po 36 rub., a ne po 42-43.
Ko na gubitku sad? Ili ja gresim kad govorim da je radnik na gubitku?

Centr, uvek je radnik na gubitku, u bilo kojoj firmi i u bilo kojoj zemlji. Protiv tog menadžerskog sistema se ne može. To je sistem "uzmi ili ostavi" kakav uvek pšrimenjuju velike forme koje drže monopol (inače ne bi bile toliko velike). Monopol je jak baš zato što nema konkurenciju. Kada je bude imao, ako su pametni preživeće, a ako nisu, druga će firma postati velika i monopilista. Tada će ona ponuditi radniku iste uslove (obračunski kurs manji od zvaničnog) i radnik će opet biti na gubitku.

Centr, uvek je radnik na gubitku, u bilo kojoj firmi i u bilo kojoj zemlji. Protiv tog menadžerskog sistema se ne može. To je sistem "uzmi ili ostavi" kakav uvek pšrimenjuju velike forme koje drže monopol (inače ne bi bile toliko velike). Monopol je jak baš zato što nema konkurenciju. Kada je bude imao, ako su pametni preživeće, a ako nisu, druga će firma postati velika i monopilista. Tada će ona ponuditi radniku iste uslove (obračunski kurs manji od zvaničnog) i radnik će opet biti na gubitku.

pa, Ljiljo, ranije i min. satnica bila 5$, a sada 4$. t.j. fakticki ovaj monopolista uskracuje platu skoro za 40%, sto mnogo odjednom. Ja mogu samo pretpostavljati sto izazvalo takvi "rezove".

Bar nesto,inace kazu :"Go`spodjo ako mu se nesto desi,odmah cete saznati"...reko "Go`spodjo vi mene zajebavate" :histericna:
Ne mogu da se jave,jako su lose veze sa nekim gradilistima,to je cinjenica...u sustini su "dobro",koliko mogu biti i sve je ok,ali naravno da se pada u ocaj i ludilo kad znamo gde su i kad nemamo nikakvih vesti po par nedelja. Javice se cim nadje nacin,nije ni njima tamo svejedno sto ne mogu da se jave

Rado, hvala na odgovoru. Nije sejavio ne par nedelja, nego od kako je otisao, a to je bilo u avgustu!!! Danas se javio! Moram da pohvalim firmu jer su zvali iz Bg i rekli da se javi kuci, da se cujemo! Hvala im beskonacno! Razlog nejavljanja je taj sto se na 15 zavrsavaju radovi, tacnije zatvara se gradiliste, ostalo njih 50, nemaju opremu za ljavljanje. Malo bzvz jer, eto, ipak su nasli nacin da se javi. Pocetkom novembra krece put Kujumbe. Nije puno hladno, do -5. Pozdrav svima :bye:

greska

- - - - - - - - - -

kako shvatam, ugovor potpisuje se u rubljama iz racuna , na primer, 4$/h, a 1 $=36 rub. (pri realnom kursu u banci 42-43).
Racunam grubo:
Na zaradjenih 1000 $ vama umesto 42.000 rub. uplacuje se 36.000 rub. 6-7 hiljada rub. vam ne uplacuju se, jer 1$ u Velesstroju odlucili racunati po 36 rub., a ne po 42-43.
Ko na gubitku sad? Ili ja gresim kad govorim da je radnik na gubitku?

Naravno da je radnik uvek na gubitku i to nije nista novo,nazalost to je stvarnost u nasoj lepoj Srbiji,uzmi ili ostavi....

- - - - - - - - - -

Upravo tako....bravo......

Verovatno da hocete biti u pravu....cak sigurno

Evo da i s vama podijelim informaciju u vezi "kursa" u Velesstroyu Moskva. Službeno OOO Velesstroy Moskva nema "tečaj" ili "kurs" za izračun plaće ali se mjesečno rade korekcije plaća kako bi one pratile tečaj. U mom slučaju Pismo namjere je potpisano početkom 8. mjeseca kada je odnos Rublje na USD bio 36:1 i tada se radilo o 65000 RUB=1805 USD.

A sada potpisujem Ugovor po tečaju RUB - USD 42,2:1, ali se plaća korigirala na 72000 RUB što iznosi 1702 USD, što znači da sam dobio manje nekih 100 USD, ali ako Rublja kojim slučajem poraste to će opet biti tu negdje.

Ne znam kako vi, ali meni to izgleda (bar za sada) ok jer nitko nam nije kriv što radimo za firmu iz Rusije a ne trošimo Rublje već dolare ili eure (Dinare ili Kune) kako vam drago.

Još jedna informacija u vezi Pozivnog pisma (tzv. Priglašenje), papiri za mene su stigli u Moskvu 15.10., a jučer (28.10.) je Pozivno pismo poslano iz Moskve za Zagreb tako da mi se to čini dosta brzo s obzirom na ostale komentare i informacije sa Foruma.

Evo da i s vama podijelim informaciju u vezi "kursa" u Velesstroyu Moskva. Službeno OOO Velesstroy Moskva nema "tečaj" ili "kurs" za izračun plaće ali se mjesečno rade korekcije plaća kako bi one pratile tečaj. U mom slučaju Pismo namjere je potpisano početkom 8. mjeseca kada je odnos Rublje na USD bio 36:1 i tada se radilo o 65000 RUB=1805 USD.

A sada potpisujem Ugovor po tečaju RUB - USD 42,2:1, ali se plaća korigirala na 72000 RUB što iznosi 1702 USD, što znači da sam dobio manje nekih 100 USD, ali ako Rublja kojim slučajem poraste to će opet biti tu negdje.

Ne znam kako vi, ali meni to izgleda (bar za sada) ok jer nitko nam nije kriv što radimo za firmu iz Rusije a ne trošimo Rublje već dolare ili eure (Dinare ili Kune) kako vam drago.

Još jedna informacija u vezi Pozivnog pisma (tzv. Priglašenje), papiri za mene su stigli u Moskvu 15.10., a jučer (28.10.) je Pozivno pismo poslano iz Moskve za Zagreb tako da mi se to čini dosta brzo s obzirom na ostale komentare i informacije sa Foruma.

sve to stoji, kad rec o Velesstroj-Moskva. Pa cak i oni prate trzisni kurs dolara, zato ne vidim razloga zasto bi radnicima iz Velesstroja-BG dolar racunali po mnogo nizem kursu? Al cemo nadati da i ovde zarada ce racunati po trzsnoj ceni dolara.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back