Danijela B. Cesnak
Početnik
- Poruka
- 44
Dali neko skoro putuje u Khabarovsk?Trebalo bi nesto da posaljem muzu
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
1. Kakav je smestaj (koliko ljudi je u sobama)?
Radnici od 3 do 6 A vi ofisu znacajno manje
2. Kakva je hrana, kakva je voda (cuo sam da imaju problema sa vodom i da je pitanje da li je pijaca)?
Hrana nije tako bas losa kao sto pricaju, ali vremenom dosadi. Moze da se kaze da je relativno jednolicna. Ali uvek imas mogucnost izbora jela taj dan. Opet kod nas je menza za vas u ofisu bila odvojena i bolja je bila hrana (kod vas). Slaninu nismo gledali, ali je bilo (kod vas) videli smo po kozuri u pasulju...
Da se ne lazemo pasulj je ipak bio extra (najbolji)
3. Koliko je radno vreme i da li ima slobodnih dana?
Radno vreme od ponedeljka do subote od 8 do 20 nedeljom od 8 do 13. Ali radnici imaju malo forse i ostaje se cesto prekovremeno do 24. Forsira se prekovremeno najcesce leti (da se igrabi normalno vreme) i kada se zavrsava gradiliste.
4. Da li ste dobili turisticku ili poslovnu vizu?
To je vec individualno. Najcesce se dobija prvo biznis viza pa tek onda radni papiri. Turisticka viza ne postoji. Kada se tako kaze ide se do mesec dana. Toliko je dozvoljeno da se ostane u Rusiji bez vize, kao turista. Ja sam isao prosle godine 2 puta kao turista i 2 puta na takozvanu biznis vizu (jednokratna) sa njom seostaje do 75 dana (otprilike. Ona seodmah dobije do odredjenog dana, i ostajes onoliko za koliko te spreme i kupe kartu i ti naravno odes...
Uvek ima price nema vise biznis viza (cuju ljudi lovacke price na gradilistu), ali ima je jos uvek. Izgleda salju prvo tako, jer ne mogu svi da izdrze tempo i klimu. Mada ima ljudi koji su odmah dobili radne papire, ali se oni po pravilu uvekduze cekaju.
5. Postoji li neka zdravstvena sluzba na gradilistu (u slucaju bolesti, zdravstvenih problema i sl.)?
Ima zdravstvene zastite i na gradilistu, ali...
Kod nas je bila doktorica i jedna veljda sestrica koja nema veze sa mozgom. Kolegu su umalo ubili kada mu je greskom (njihovom) umesto antibiotika (trebalo je dve inekcije da dobije) sa jos necim dala anesteziju za zub i jos nesto u venu. To drugo je bilo dobro kupljeno a ova anestezija neko nije dobro napisano (verovatno ne citko). Doktorica nije bila tu pa mu sestrica dala. Covek u momentu kazeoblio me hladan znoj i pretrnuo sam odjednom ceo. Kaze joj nije mi dobro, a ona njemu, svjo normalno... Uzas. Kada sam pricao mom zubaru, ovaj cemeni pa kako je prezivao. Cudi se. Kaze to je jako opasno bilo. Drugar je imao srece sto je inace zdrav i jak...
Naravoucenie, ponesi dosta lekova u svo aranzmanu. Kafetin, Brufen, Diklofen, Ranisan, neki antibiotik, mast za oci (zbog infekcija) neke kreme (ja nosim nevenovu mast, dobra je i za rane). Ovo verovatno ti mozda sve ne treba, ali ti to najbolje znas sta koristis povremeno tu. Antibiotike obavezno nosi vise kutija. Lekovi su tamo i skuplji i nekad je tesko do njih doci. kod doktora dobijas na kasicicu a najcesce ti trazi pare da ti kupi lekove. Racun naravno ne dobijas...
6. Sta je najvaznije sto treba poneti od kuce?
Krema za cipele Niko je ne nosi, a kukaju kako im na kisi mokre noge. Gore nabrojani lekovi. Kuvalo za kafu. Ako ides u neku nedodjiju ponesi instant kafe i cigareako pusis. Da ne bi kukao posle. A Ako se jos sta setim pisacu ti...
7. Receno mi je da se ugovor o radu potpisuje tek po dolasku na gradiliste. Sta znate o tome? Brinem se da me ne sacekaju uslovi u ugovoru koji se razlikuju od onoga sto mi je ovde obecano.
Najcesce sta god da potpises u ugovoru, satnica ti se odredjuje tek na gradilistu (ako ides prvi put). Ugovor sa satnicom neces ni dobiti (bar se pre nije dobijao). Dobices samo formalni ugovor o radu kakav se dobija u Srbiji. Klasika. Ovaj pravi dobijes samo da potpises i zdravo. Mozes ga procitati i to je to. Potpisaces i nekoliko aneksa, da se zastite. Da te mogu sutnuti ako pravis probleme. Ni to neces dobiti. Ali i pored toga nece te(ne bi trebalo...) neko zeznuti. Ides tamo i radis. Koliko sati radis toliko ti se plati, ako ne radis iz nekog razloga, to ti se ni neplati, Cak i kada si bolestan najcesce nista ti ne priznaju. Ponekad se dobije par dana sa placenih 6 sati. To su ti uslovi, ali svi mi to znamo, i naravno pristajemo na njih i idemo preko.
Da li neko zna nesto o gradilistu NPS1 u urengoju,kakva je mreza za mob,internet,hrana,smestaj,vreme....?svaka informacijaje dobro dosla,hvala svima
Ok,hvala puno,reci mi samo da li ga zoves sa fiksnog ili mob,i da li da uzme megafon,rostelekom ili nesto drugoInternet nema...ima al je signal slab pa to dodje ko i da ga nema,nasa kartica nema signal..samo ruska...hrana,smestaj su dobri a momentalno je 7 stepeni i neki dan je sneg provejavao..moj muz je tamo i ja ga zovem na rusku karticu..eto..pozz
Ok,hvala puno,reci mi samo da li ga zoves sa fiksnog ili mob,i da li da uzme megafon,rostelekom ili nesto drugo
Ok,hvala puno na savetu,pozzNe znam koja je ruska kartica..a ja ga zovem sa skajpa,tj.uplatim voip kredit,tako je najjeftinije,ne naplacuje se uspostava veze a jedan minut je 0,049 centi...pozz
ovo su ozbiljni forumasi.i radnici Velesa....tako da sta god da su ti napisali ...tako je ...srecno !Hvala ti na ovim informacijama i lepim zeljama svakako, znacice mi... Seticu te se kad postanem rukovodilacU pravu si da se ne moze nista znati dok se licno ne iskusi... Opet, ljudi razlicito podnose iste uslove. Ono sto je nekome dobro, ne mora biti i drugome i obrnuto. Kako god bilo, podnecu i hranu i smestaj. Prosao sam vojsku u njeno siromasno doba tako da ni ovo ne moze biti mnogo gore (ako ne racunamo hladnocu). Svako ko ima bilo kakvu informaciju neka mi se slobodno javi... Sto vise znam, to bolje.
Nego, kako se lece ljudi tamo koji se razbole? Takodje, glupo je ljudima da tako menjaju lokacije bez znanja. Video sam to iz ostalih postova da je normalno. Nadam se da me nece potkaciti tako nesto. Taman sam se naostrio na ovo jedno![]()
da li neko zna da li moze da se podignu dokumenta iz firme ako je radnik jos pod ugovorom a nije mu stiglo proglasenje.Dosao sam u maju iz rusije I svakog meseca obecavaju poziv I tako do dana danasnjeg.Da li bi snosio nek materijalnu odgovornost u slucaju da hocu da raskinem ugovor.Samo jednom sam bio i to otprilike 2.5 meseca
Hvala unapred
Vezani ste ugovorom samo dok radite, to kad sedite kuci nema ugovora ili bilo cega, jel da ste vezani ugovorom dok sedite kuci morali bi i platu da primate (logicno).
Dali su nekoga zvali u skorije vreme da su stigla priglasenja, u firmi se niko ne javlja. Jako su neodgovorni po pitanju papira i konakata sa nama, pasos i ostali papiri su kod njih od februara, sto je mnogo mnogo je....[/ od maja meseca oni razvlace I uvek kad ih zovnemo oni obecavaju a od toga nista.Plate sve vise kasne I ko zna sta ce biti dalje.Jeste vi stari radnik ili tek prvi put treba da idete?
Gde ste,svi ste se ucutali...oce danas biti plata?POZZ
dali neko skorije ide za kujumbu a da je blizu arandjelovca da posaljem nesto muzu?hvala unapred!
Idam jA za par dana. Danas su mi javili ali nisam blizu arandjelovca. Zna li ko gde se nalazi ta kujumba.?