Pozdrav svim prisutnim diskusantima...
Odmah na pocetku bih rekao da sam iz Hrvatske, te da imam mogucnost otici u Rusiju, preko Velestroja. Procitao sam temu od prve do posljednje stranice, ima zaista upisa iz kojih se moze iscitati dosta korisnih informacija, ima i dirljivih intimnih ispovjedi, nakon kojih mi je maltene potekla suza, a ima i podosta chata koji nije ljudima za zamjeriti, jer se zaista radi u teskim uvjetima te ljudima ova tema dodje kao jedini prozor u svijet.
Po struci sam inzenjer elektrotehnike, imam 15 godina iskustva u struci, posljednjih godina radio sam kao projektant i inzenjer gradilista na rafinerijskim i plinskim postrojenjima sto se tice elektroenergetskih isntalacija i instrumentacije. Oko prijevoza, smjestaja, hrane, te vremenskih uvjeta imao sam priliku procitati u upisima na prethodnim stranama,pa bih sada upitao ako netko bio dobar, pa mi mozda pomogao oko odgovora na neke nedoumice i pitanja.
Moj problem je sto ne znam ruski (citam tecno cirilicu, razumijem nesto, ali nije to to u nekoj ozbiljnoj komunikaciji), a iz dosadasnjih upisa sam shvatio da je inzenjerski kadar uglavnom iz Rusije.
Na kojem jeziku napisana gradilisna dokumentacija i projekti? Da li mozda postoji prijevod na engleski doticne dokumentacije?
Da li su instrumentacijski projekti i instrumenti oznaceni po KKS-u (nomenklatura koja se koristi u Njemackoj) ili ASNI-ju (americki kod), po kojem su oznacene rafinerije u bivsoj Jugoslaviji u kojima sam bio (Rijeka, Sisak, Pancevo, Bosanski Brod)? Ili je u igri mozda neki treci sistem?
Po kojim normama (standardima, ISO) se radi, pretpostavljam po ruskima? Koliko su one slicne njemackom DIN-u, odnosno normama koje vrijede u europskoj uniji?
Kakve su na gradilistu mjere za zastitu od pozara?
Da li postoji ikakav projektanstki nadzor, ili su gradilista prepustena izvodjacu, a on se prema projektnoj dokumentaciji sam mora snaci na terenu?
Da li u skladu sa zakonom o gradnji kakav vlada kod nas (pretpostavljam da je u Srbiji i Bosni stvar ista) postoji nadzor ili revident na gradilistu i kakva je njegova uloga u cijelom procesu gradnje?
Ovdje se na temi kroz upise, spominje PTO, sad vidim da se tu radi o nekakvoj "eliti" na gradilistu? Da li netko moze pojasniti kakva "elita", o kakvom elitizmu i podjelama na elitne i neelitne se uopce moze govoriti u tim uvjetima gdje svi moramo disati kao jedan da bismo dovrsili posao,,,,
Kako izgleda commisionuing (probno pustanje postrojenja u pogon) i koliko on traje?
Kako s druge strane izgleda tehnicki pregled, tko ga obavlja?
Da li se staz koji se provede na gradilistu u Rusiji na bilo koji nacin racuna u domicilnoj drzavi (Srbija, Bosna, Crna Gora...), da li se ista uplacuje u penzioni fond, ili to radnik sam mora platiti nakon sto primi svoju placu?
Citao sam o zaradama, nisam jos s predstavnicima Velestroja razgovarao o placi, da li netko mozda moze napisati (znam da je to pitanje vrlo skakljivo, ali kad je bal nek je maskenbal) na koliku se placu moze pucati s otprilike 15godisnjim iskustvom? Da li ima izgleda da nakon jednog, dva odradjena projekta placa skoci, ili vlada princip kao kod nas da sto dogovoris dogovoris, a kasnije u ovisnosti o okolnostima moze biti samo gore?
Hvala lijepo, lijep pozdrav svima, onima koji su na gradilistiam u Rusiji, oni koji cekaju kad ce otici, te njihovim obiteljima koje zeljno cekaju da se ocevi, i muzevi vrate...
Izvinite sto sam kao indijanac upao na temu...