Posao u Rusiji (1)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vharaci, pitajte sina kakva je voda i da li ima da se kupi u kantini. Unapred hvala ! Na jednom snimku sam video tkz. prodavnicu i koliko sam razumeo ruski da im cesto stize roba brodom, to je u Sabetti ali opet nista dok ne cujemo to od Vaseg sina ! :hvala:

Раније је неко писао списак шта понети у Русију ако неко зна на којој је страници нека копира текст овде био бих му/joj захвалан.

Ovde vise od pola vas ste neradnici. Cekate da vas pozovu a molite Boga da ne idete. Nije lepo u Sibiru,uopste,ali bar zato cutite i ne dramite kako jedva cekate da idete. Ipak je ovde bolje nego na -55-60. Ovaj Drinjaca jos uvek je na sajtu. Pa ides li ti covece uopste u Rusiju ili si operisan od Rusije? A sto se tice Sabete,moj vam je savet da ne idete bar ne pre marta meseca. Pola vas nema pojma kako izgeda sibir,samo prepricavate necije price a pojma nemate. Sabeta,nps-0,1,2,Gok-Pavlik,N.Urengoj,Jakutija,itd....to vam je pravo ledeno doba. A satnice i nisu nesto. Retko ko ima preko 6 dolara,a to je samo varka kako bi ste se opet vratili tamo. Ljudi rade na minus 55 za 5 dolara/h. A uslovi su uzasni,kako u spavaoni,tako na gradilistu,u kuhinji. Odela kad zaduzujete to kao da je pravljeno za kineze,sve mali brojevi,dugmici popucaju,cizme su takve da ako se pokvase gotove su. Nemate vi jos pojma sta je sibir. Mislite da idete tamo na 2-3 dana,pa ako vam se ne svidi ajd nazad.....aha,malo sutra nazad. Radicete tamo i bolesni,i gladni i smrznuti jer nazad nema.Ajde pa srecno vam bilo. Ja vam zelim sve najbolje,samo vi idite,a ja cu da se potrudim za neko blize mesto. Otvara se gradiliste u Sankt-Petersburgui u Krasnodaru,bice posla za naredne 2 godine,nemojte da se zaletite zbog pola dolara jer cete na kraju da zaradite bolest samo. Zamislite sobu od 12kvm,a u sobi 6 coveka,6 kreveta,a prostora toliko da ne mogu 2 coveka da se mimoilaze.Pogledajte na netu slike sa tih gradilista da vidite kakve su sobe,kakvi su kreveti. Od gredica i dasaka. Jel na takvom krevetu covek treba da spava nekoliko meseci????? Dalje da ne pricamo o situaciji u kakvim sam spavao i gde sam provodio vreme. Bio sam na najgorim gradilistima po Rusiji,od N.Urengoja do Magadana,zato i mogu da vam prenesem sva ova losa iskustva sa Velestrojem. Ako neko misli da je drugacije neka napise da nisam u pravu i neka napise razlog. A ja cu da vas uverim da sam napisao pravo stanje na tim gradilistima. Pozdrav.

Ocigledno nisi citao ovaj forum,nego si upao kao obican hejter i spamer da vredjas ljude..Da si bio u takvim uslovima,razumeo bi zasto je ponekad 6 ljudi u sobi,koja je predvidjena za 2-3 coveka,zasto negde nema kreveta....Da ne nabrajam.
Ljudi ovde su vecina deo postenog i vrednog naroda,koji JEDVA ceka da krene da radi,da bi ocuvali golu egzistenciju svoje porodice.I takve ljude nazvati neradnicima-to je osnovni bezobrazluk i nekultura,koji su u tebi ocigledno ukorenjeni...Da,cuo sam za jednog koji je dosao u sumu da radi,bukvalno 200km od poslednjeg traga civilizacije,(u BG je to njemu bilo receno) i vratio se drugi dan,ne svidja mu se sto nema svoje licno kupatilo,navikao 2 puta minimum da se tusne covek.....DA nisi ti taj,mozda?
Da ti je ne pricam ovde javno sta sam sve doziveo i gde sam radio za ovih godina u Rusiji.Ima ovde majki,sestara zena koje brinu o svojim bliskim,i o tome se ne prica...
Mislim da si zalutao ovde,i da treba da zaboravis ovaj forum....Da,jos jedno,ako ti je bilo toliko lose,kako to da si produzavao da radis za Veless i obisao toliko gradilista??

Ko kaze da ne radim 2 godine? Jos uvek radim. Ja sam napisao da u proteklih dve godine se dosta promenilo u Velestroju. Satnice su manje,hrana je losija,uslovi zivota su losiji. Samo sam napisao da se otvaraju dva gradilista ,jedno u Krasnodar,drugo Sankt Pet. I da je bolje tu raditi za 4-5,5$/h,nego ici u daleki sibir za pola dolara vise. To sam ja napisao. A trebali bi i vi da malo vise o tome razmislite.

KRASNOJARSKI kraj...Ne Krasnodar.I Volgograd.I Sabeta...I jos nekoliko,koje necu da javno govorim pre nego sto treba.satnice jesu nize,delom sto je kriza,delom sto je nerealno da 5$ ima i tesar,i gipsar,i peskar,i onaj koji nista od toga ne zna,pa dodje kao farbar i trlja cetku po gvozdju.I ne samo u veless-u,svuda su satnice manje,u Putevima skoro niko nema vise od 4-4.5$,Neimar imas 6 ali tvoja hrana(izadje manje od 4.5)......
Uslovi zivota u Veless-u su normalno losiji,nemoj porediti vreme dok ste radili u gradovima,i kad ste dobijali pribor za brijanje na gradilistu...Nema toga vise,a i sada se radi van svake civilizacije,i ocekivati hotel sa djakuzijem i finskom saunom je nerealno...

milan mima i mikica68
hvala na odgovorima i informacijama,koliko toliko svaka rec znaci za ljude koji tamo idu prvi put.Vasa iskustva se poklapaju sa onim sto smo mi culi pre odlaska,e sad da li se nesto promenilo cucemo,javljam kad saznam sutra bi trebalo da stignu u taj Veseloj ako sam dobro rekla;)
teska je ova muka,trbuhom za hlebom:(
pozz

Раније је неко писао списак шта понети у Русију ако неко зна на којој је страници нека копира текст овде био бих му/joj захвалан.

Evo kopija :bye:RAD U RUSIJI, STA TREBA PONETI?
Na gradilistu dobijamo uniforme (za zimu i/ili leto) i kazu da je dobrog kraviteta, ali treba poneti i
-cizme (mnogi kazu da su cizme loseg kvaliteta, tako da je bolje da ponesemo nase)
-vunene i termo carape-vise pari,
-2-3 dukseva sa kapuljacom, fantomke, dve obicne kape, rolke, jakne obavezno, duge gace, dugacke majice
-garderoba, samo najosnovnije
-zimske (i radne) rukavice
-pozeljno je da imamo neku rublju kod sebe: 1 rublja=2,6 dinara, 1 dinar=0,38 rubalja
-3 kuvala za kafu/caj, dva za licnu upotrebu, a jedno kuvalo da prodamo i zaradimo novce
-cajeve, kafu i zacine po zelji
-LEKOVE: za temperaturu, prehlade, kasalj, vitamin C, ekomer (za podizanje imuniteta)*, multivitamin i lekove za licnu upotrebu tj lekove na recept; preporuka je da svi lekovi budu u originalnog ambalazi
-hranu za poneti (u kofer)
-vodu za pice (u kofer)
-produzni kabl i lopov-a
-prasak (obavezno) i sapun
-paste i cetkice za zube
-razne kreme: za lice, ruke, telo i td
- kremu protiv smrada nogu (krema se zove LIDERA, ima je u apotekama)
-grozdjanu mast ili labelo
-sredstvo za dezinfekciju ruku (za avion, javni prevoz i td)
-2 knjige za ubijanje dosade : )
-komplet za brijanje: pena, brijaci, losion (obavezno u koferu)
-obavezno kreirati skajp nalog, svi mogu da koriste skajp na gradilistu, samo sto internet nije uvek dobar
-laptop sa kamerom i mikrofonom (za skajp), slusalice sa mikrofonom; na hard staviti filmove, muziku i sve sto mislite da ce vam trebati
-2 mobilna telefona, opis sledi: jedan za rusku karticu, a drugi za nasu karticu (raspitajte se na kojem gradilitstu koja kartica ima bolji signal); na ruskom aerodromu kupiti vise kartica MTC operatera, zato sto prilikom aktivacije imamo mesec dana besplatnog interneta, kada prodje mesec dana ubacimo novu karticu i tako u krug : ) ; parametri za podesavanje interneta su jednostavni i mozete ih naci na netu; dalje, domaca kartica nam sluzi za prijem SMS poruka iz srbije, ruska kartica za slanje poruka za srbiju (cene slanja sam zaboravio, uglavnom mnogo je jeftinije nego da saljemo sa nase kartice, ukoliko neko zna nek napise cene), inace ako hocete da saljete poruke sa nase kartice cena je oko 40 dinara; mozete aktivirati uslugu pozivanja iz rominga (neko je na ovoj temi napisao za cene u 063 i 064 mrezi, pretrazite temu ili posetite sajtove telenora i mts-a)

*ekomer, za podizanje imuniteta se pije preventivno. nacin upotrebe: prvih deset dana se piju se 2-3 tablete dnevno (da se podigne imunitet), posle toga se pije jedna dnevno, u trenutku bolesti uzimati 4-6 tableta dnevno; cena jedne table (30 tableta) je oko 1000 dinara; svi lekovi moraju biti u originalnoj ambalazi.
Ja bih još dodao toplomer čisto da se nadje zlu netrebalo,,i kapi ili mast ili šta već ima od lekova za lečenje konjuktivitisa pošto je neko rekao da je često oboljenje medju ljudima..........ako neko ima još nešto korisno da doda na ovaj spisak neka doda bio bih mu zahvalan jer uskoro bih i ja trebao za novy urengoy i svaki savet je dobrodošao :pivce:

Druze,nadam se da si se salio za onaj spisak...Ti si bar iskusan terenac...A za sve tamo napisano,ne gine ti pretovar od 10-12 kg u avionu (100-350 рбл/kg).....

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back