Posao u Rusiji (1)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Decko mi je na 11-ici, kaze da ocekuju do sredine novembra novu vecu turu radnika, jer se dosta njih vraca kuci pocetkom meseca. Velestroj radi preseke u Kazahstan, jos uvek, i radice. Oni od Tjumena prave sabirni centar, samo ko ima vezu ostaje tamo, ostale salju po "vukojebinama" (da prostite na izrazu). Presek, ides prakticno na sopstvenu odgovornost, ali ako odbijes tesko da ce te ponovo pozvati da radis. A sto se tice odlaska sa dozvolom, 3 meseca si tamo, pa 21 dan odmor koji je placen, samo ne znam da li Velestroj daje kintu i za kartu, ako bi neko kuci na tih 21 dan.
Solari, cestitam i tvom suprugu i tebi! Prijatelj mog decka je bio brigadir, pa postao i neki sef malo jaci na jednoj od nps, sta da ti kazem, planiraj da se selis ;)
Ja neznam za taj placeni odmor u velesstroj inace sam stari radnik ali voleo bih da je to tako,inace na presek moras da ides jel ti istice radna viza
i ti moras da izadjes iz zemlje tu nema sopstvene odgovornosti tako zakon nalaze,karta inace do jakutije povratna kosta preko 1300eura jos ako je let preko novosibirskog skuplja je jos za 20 posto a to da velesstroj radi preseke u kasahstan nemojte molimvas imate dezinformacije to rade neke druge firme ja nebranim velesstroj ali neiznosim rekla kazala,to mogu da potvrde i ostale kolege koje su ovde na forumu,

Milane druze, sad sam dobio Bobana S. i rekao je da su papiri predati početkom septembra, lekarske sam prošao i da se očekuje svaki dan da se ide za Sabettu !

Sale sad sam zvao i ja javila mi se ljubazna teta,kaze da kad bude nesto stiglo da cu biti obavesten,ali nakon toga sto je ukucala u komp moje ime i prezime rekla mi je da sacekam nakon par minuta javlja se i kaze mi da se ceka proglasenje i da ce biti vrlo brzo.pozz:D:worth::super:

Poslednja izmena:
Inace, covek je jako ljubazan i lepo je objasnio da se papiri cekaju iz dana u dan, nema nikakvog nagađanja sa datumima i njima je u interesu da se odmah ide !!!

- - - - - - - - - -

Sale sad sam zvao i ja javila mi se ljubazna teta,kaze da kad bude nesto stiglo da cu biti obavesten,ali nakon toga sto je ukucala u komp moje ime i prezime rekla mi je da sacekam nakon par minuta javlja se i kaze mi da se ceka proglasenje i da ce biti vrlo brzo.pozz:D:worth::super:

Upravo tako i meni su proveravali to i znaci da se očekuje svaki dan !!! Pozdrav !!!!

Milane druze, sad sam dobio Bobana S. i rekao je da su papiri predati početkom septembra, lekarske sam prošao i da se očekuje svaki dan da se ide za Sabettu !

mislim da nema dana, da ne ode bar dve grupe radnika (od 5-15 ljudi) na razna gradilista. Vize ljudima isticu non stop. Uglavnom su to stari radnici, ali ima i novih.
Kada im je frka za neki posao samo te nazovu (bez obzira sto ti se priglasenie vec radi) i pitaju mozes li na mesec dana tu i tu... Nije preporucljivo odbiti bilo sta.

Ja neznam za taj placeni odmor u velesstroj inace sam stari radnik ali voleo bih da je to tako,inace na presek moras da ides jel ti istice radna viza
i ti moras da izadjes iz zemlje tu nema sopstvene odgovornosti tako zakon nalaze,karta inace do jakutije povratna kosta preko 1300eura jos ako je let preko novosibirskog skuplja je jos za 20 posto a to da velesstroj radi preseke u kasahstan nemojte molimvas imate dezinformacije to rade neke druge firme ja nebranim velesstroj ali neiznosim rekla kazala,to mogu da potvrde i ostale kolege koje su ovde na forumu,
Kako sam ja razumela da odmor imaju radnici koji dobijaju vize na godinu dana i tada imaju pravo na odmor od 21 dan,a da li je placen ili ne to ne znam...

Poslednja izmena:
Evo puno pozdrava za ekipu na forumu iz Novogrussiska tj, sa Grusavaje... Ovde smo vec oko mesec dugih dana ali to dugih je samo zbog odvojenog zivota po prvi put od zene i dece... Inace o zivotu ovde mogu samo da kazem lepe reci posto smo smesteni u jednom malom gradicu Kabardinci na obali Crnog mora,pa u kombinaciji sa relativno ok hranom i poslom koji se jako razlikuje od onog nasta smo navikli u Srbiji.. prevod glasi... ovde je skroz ok...
E sad sto se tice Hopeksa iliti Velesstroja.. hm... Oni su vec druga prica ali iz samo jednog razloga... malo su neobavesteni.
U principu sve sto su mi ispricali u Zemunu sve je skoro tacno. Satnica je recimo manja nego sto je dogovoreno u Zemunu,radnu vizu uglavnom dobijas na 2 meseca pa se onda ovde u vreme isticanja iste radi zeleni karton u trajanju od 6,9 ili 12 meseci... Ali sve su to sitnice,pa uz neko normalno ponasanje i rad kroz mesec dva dobijes i povisicu tako da od nas 200 na gradilistu nisam jos nikog cuo da se zali...
E a sto se tice preseka tj odlaska kuci ... to su nam rekli u startu- 6 meseci ovde pa mozes ici kuci... ako trazis povratnu kartu znaci da hoces da se vratis nazad na posao...odes kuci na 15-20 dana NEPLACENIH pa posle toga opet jovo nanovo... ako kazes karta u jednom pravcu, to znaci zaboravi na velesstroj i rusiju... naravno ako si potreban na gradilistu uglavnom te na lep nacin zamole da ostanes jos koji dan(citaj mesec-dva) a ako odbijes e onda...kontate i sami... Toliko za sad od mene... Negubite nadu a ni strpljenje....Nije sve tako crno ovde...

Evo puno pozdrava za ekipu na forumu iz Novogrussiska tj, sa Grusavaje... Ovde smo vec oko mesec dugih dana ali to dugih je samo zbog odvojenog zivota po prvi put od zene i dece... Inace o zivotu ovde mogu samo da kazem lepe reci posto smo smesteni u jednom malom gradicu Kabardinci na obali Crnog mora,pa u kombinaciji sa relativno ok hranom i poslom koji se jako razlikuje od onog nasta smo navikli u Srbiji.. prevod glasi... ovde je skroz ok...
E sad sto se tice Hopeksa iliti Velesstroja.. hm... Oni su vec druga prica ali iz samo jednog razloga... malo su neobavesteni.
U principu sve sto su mi ispricali u Zemunu sve je skoro tacno. Satnica je recimo manja nego sto je dogovoreno u Zemunu,radnu vizu uglavnom dobijas na 2 meseca pa se onda ovde u vreme isticanja iste radi zeleni karton u trajanju od 6,9 ili 12 meseci... Ali sve su to sitnice,pa uz neko normalno ponasanje i rad kroz mesec dva dobijes i povisicu tako da od nas 200 na gradilistu nisam jos nikog cuo da se zali...
E a sto se tice preseka tj odlaska kuci ... to su nam rekli u startu- 6 meseci ovde pa mozes ici kuci... ako trazis povratnu kartu znaci da hoces da se vratis nazad na posao...odes kuci na 15-20 dana NEPLACENIH pa posle toga opet jovo nanovo... ako kazes karta u jednom pravcu, to znaci zaboravi na velesstroj i rusiju... naravno ako si potreban na gradilistu uglavnom te na lep nacin zamole da ostanes jos koji dan(citaj mesec-dva) a ako odbijes e onda...kontate i sami... Toliko za sad od mene... Negubite nadu a ni strpljenje....Nije sve tako crno ovde...

to na dva meseca je jednokratna (takozvana biznis) viza. Moras da se vratis u Srbiju i ovde da se radi nova ili biznis ili prava radna viza. Ne postoji sanssa da se tamo produzava. I svi sto su otisli na 2 meseca dobili su automatski i povratnu kartu. Imate primerak elektronske karte i na njoj pise kada se vracate...
Niko do sada nije dobio kartu u jednom pravcu.

to na dva meseca je jednokratna (takozvana biznis) viza. Moras da se vratis u Srbiju i ovde da se radi nova ili biznis ili prava radna viza. Ne postoji sanssa da se tamo produzava. I svi sto su otisli na 2 meseca dobili su automatski i povratnu kartu. Imate primerak elektronske karte i na njoj pise kada se vracate...
bravo kolega to sam i ja upravo hteo reci,uz kartu dobijas i elektronsku katru na kojoj pise i povratak,
odnosno mozes dobiti kartu u jednom pravcu kada dobijes radnu vizu na godinu dana gde si obavezan min da odradis 6 meseci da bi imao uslov da podjes
kuci na odmor naravno neplacen ali je i to retko ljudi znaju da odrade i po 7-8 meseci pa ih tek onda puste kuci na 2 nedelje,nedaj boze zbog bolesti,povrede ili smtnog slucaja tek onda naprave ustupak za vanredno pustanje.

Poštovani drugari,

red je da se i ja javim, zar ne?! Juče sam obavješten posle 47 dana čekanja da mi je stiglo priglašenje i da se vraćam na gradilište GOK Pavlik - Gastello - Magadanskaya oblast. Idem na biznis vizu ponovo, ovaj put nešto malo duže nego ranije. Tačnije 77 radnih dana. Nije loše. Očekivao sam prema obećanjima sa gradilišta radni vizu ili kako već da se zove, kad ono međutim, dobih biznis vizu ponovo u kojoj varijanti nije moguće dobiti produženje bilo koje vrste, već kao što je pomenuto krećem sa gradilišta po predviđenom datumu a to je dva dana ranije do isteka vize.
Nije kako sam očekivao ali dobro je da nije neko veće zlo.

Savjeti za GOK Pavlik

Šta poneti:

- produžni kabl (kraći sa tri ili više utičnica prtotiv otimanja oko postojećih kapaciteta),
- kuvalo za kafu (ne oslanjajte se na to da će neko tamo već imati),
- kafu po izboru
- čajeve po izboru (ne zauzimaju previše prostora u pratljagu a mnogo znače jer su tamo skupi),
- Step sokove po izboru (Koka Kola je tamo 120.00 RUB ili ti preko 300.00 RSD a ova "hemija" u prašku dobro dođe ponekad),
- vitaminske šumeće tablete i "C" vitamin (protiv pada imnuno-sistema, nećete verovati koliko jedna multivitaminska dnevno mnogo znači),
- deterdžent za veš oko 1kg ili peraći sapun (za pranje donjeg veša mnogo je skup tamo),

Šta ne nositi:

- cigarete (jeftinije su tamo skoro duplo),

Saveti plus:

Ličnu odeću i obuću ne ostavljati i ne kačiti na hodniku kao i novozadužena radna odela (ovo shvatite za ozbiljno jer ako prenoći bilo šta na hodniku, to ne osvanjava).

Na aerodromu u Magadanu kupiti MTS kartice i pri kupovini povedite računa da vam ne uvale kartice za internet. Po mogućstvu kupite dve i jednu držite u rezervi kada onoj prvoj istekne mesec dana gratis interneta.
Parametri za internet se lako podešavaju. Obavezno ako koristite telefone sa "Android" platformom imajte instaliran "Opera" pretraživač jer je mnogo jednostavniji za surfovanje a cena "kačenja" na internet kada se ide preko ovog pretraživača je 3.00 RUB dnevno, dok je na ostalim pretraživačima 9.00 RUB (ovo važi po isteku gratis povoljnosti od mesec dana po aktiviranju).

Klimatski uslovi na ovom gradilištu nisu bajkoviti, te svima koji tamo idu preporučujem da se dobro opreme sa garderobom. Nikako nemojte ići bez fantomki, pletenih ili "ski" rukavica, vunenih čarapa, šalova i popularno nazvanih "duks" gaća!

Toliko od mene za ovaj put! Vidimo se u veljači! Ostajte u dobrom raspoloženju i još boljem zdravlju!

Pa vidi ovako meni je u pasosu viza koja istice 29.11.2013 a povratna karta mi je zakazana za 18.03.2014
I niko nespominje vracanje u Srbiju a uz to ovde smo odmah isli na lekarski kako su nam rekli za radnu vizu(provera tbc,aids i jos ponesto), tako da stvarno neznam odakle tebi te informacije...
A kartu u jednom pravcu dobijaju ovde a ne ljudi koji dolaze iz Srbije...Znaci da se nevracaju na gradiliste.... Procitaj malo bolje moj post...
Pozdrav jos jednom iz Kabardinke.

Pa vidi ovako meni je u pasosu viza koja istice 29.11.2013 a povratna karta mi je zakazana za 18.03.2014
I niko nespominje vracanje u Srbiju a uz to ovde smo odmah isli na lekarski kako su nam rekli za radnu vizu(provera tbc,aids i jos ponesto), tako da stvarno neznam odakle tebi te informacije...
A kartu u jednom pravcu dobijaju ovde a ne ljudi koji dolaze iz Srbije...Znaci da se nevracaju na gradiliste.... Procitaj malo bolje moj post...
Pozdrav jos jednom iz Kabardinke.

Izvini ali stvarno ne razumem? Kazes da ljudi karte u jednom pravcu dobijaju tu (u Rusiji), a ne ljudi iz Srbije... Znaci u Srbiji dobiju povratne karte, pa im (po tvojim informacijama) tu (ponovo) kupuju karte u jednom pravcu (za povratak u Srbiju)?
Ko preko velestroja ide da radi u Rusiju kao turista ili preko biznis vize dobija povratnu kartu. Ko ima zeleni karton ima kartu u jednom pravcu... Pa onda dobija povratnu kupljenu tu.
Ti si napisao da si dobio radnu vizu na dva meseca. To ne postoji. Dobio si jednokratnu vizu. Mi je zovemo biznis i na nju ne smes da radis u Rusiji.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back