Posao u Rusiji (1)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Gile drugar odlican ti je post...bas si recit...kad zaradis penziju u Velesstroju mozes da se posvetis pisanju.....:zcepanje::zcepanje:
Mom dragom je svakim danom sve bolje i bolje tamo u Grusovaja...kaze na gradilistu ima ukupno 50-tak radnika,gradiliste je udaljeno tacno 45 minuta od smestaja(onog super full stana :mrgreen:) i ima jedna izmena samo...ostaje tamo do maja.....Sto rece Gile hvala ti Velesstroje na ukazanom poverenju.....moj dragi vam je jako zahvalan,a i ja sa njim....Samo se nadfam da mu sledeca destinacija nece biti Maldivi ili tako nesto......Salu na stranu (:mrgreen:) Giletu i svim momcima zelim srecan put i mnogo srece....:bye::heart::klap:

pozdrav za Novi Becej,sa tvojim muzem sam radio nekih 10 dana zajedno,Joca je super uziva tamo,nije mu tezak posao radi se izolacija spolja na objektima i metalna lamperija preko svega toga.Pozdravi ga puno kada se cujete telefonom ili porukama.Kazi mu da sutra polecem za Tjumen,necu ni celih 7 dana biti kuci,cim sam se vratio iz Gok Pavlika odma me vratili nazad na teren.Pozz za Jocu od gileta

Veliki pozdrav i tebi .I srecan ti put i hvala n a informacijama jos 14 dana i Joca DOLAZI KUCI.

Sretan ti put i da se tamo dobro snadjes citaj ljude prve dve nedelje neiznosi nista pred nikim dok neupoznas ljude ko je kakav i puno zelembaca da zaradis :D

Hvala puno
KO ide neka ga zdravlje i sreca sluzi,
Ko dolazi neka uziva u plodovima svog rada i u svojoj porodici.
Jedno sam naucio iz svega ovoga,pod svoje stare dane,porodica je nesto nemerljivo,a bol napustanja nje je neopisiv e to je ono kad neko kaze dusa ga boli.

Pozdrav svima,evo da se i ja javim.
Nedelja 22i30h Tjumen.
Kako je prisao odlazak tako me nesto steze ali izdrzao sam ja i gore...

Upravu si, izdrzao si i gore i izdrzaces u zivotu jos mnoge druge teskoce. Nema mesta zabrinutosti, samo hrabro i dupe uza zid ;) (ne zameri na sali) :) budi samo ono sto jesi, ne pricaj puno i gledaj samo svoja posla i nemoze biti vecih problema a manji su svuda prisutni pa i tamo. Sto se porodice tice od silnog umora i posle 12h rada neces imati ni vremena da mnogo mislis o njima i ne misli cesto o tome dali su dobro ili ne jer da ima vecih problema javili bi ti. Nema nigde lakog novca i cistog obraza. Posle nekog vremena priviknuces se na odvojenost.
Samo hrabro napred, nek ti je srecan put i lak posao.

Upravu si, izdrzao si i gore i izdrzaces u zivotu jos mnoge druge teskoce. Nema mesta zabrinutosti, samo hrabro i dupe uza zid ;) (ne zameri na sali) :) budi samo ono sto jesi, ne pricaj puno i gledaj samo svoja posla i nemoze biti vecih problema a manji su svuda prisutni pa i tamo. Sto se porodice tice od silnog umora i posle 12h rada neces imati ni vremena da mnogo mislis o njima i ne misli cesto o tome dali su dobro ili ne jer da ima vecih problema javili bi ti. Nema nigde lakog novca i cistog obraza. Posle nekog vremena priviknuces se na odvojenost.
Samo hrabro napred, nek ti je srecan put i lak posao.

kakvi ste vi ljudi,ma ljudine/
Hvala vam puno na podrsci

Ko ide za Magadan tj Gok Pavlik bolje je poneti 063 karticu ima skoro uvek punog signala dok 064 slabije funkcionise.Hranu obavezno poneti nesto za usput jer je put jako dug,iscrpljujuci je mada dobijes obroke u avionu.svu hranu,vodu za pice,sve sto je tecno,dezodorans i slicno i sve sto je od metala staviti u torbu za prtljag nikako kod sebe u rancu jer ce vam oduzeti pre ulaska u avion!!! Kad sletis na aerodrumu uzmes svoj prtljag i dok blejis po aerodrumu 15 h imas sta da jedes i pijes,jer su na aerodrumima cene nenormalno velike.Za Tjumen ne znam kako je veceras idem prvi put u Tjumen

Iskreno Vlajko treba da slavi i da drzi sliku velestroja u dzepu jer je dobio jedno od najboljih gradilista,celu zimu moze opusteno da radi na prijatnoj temperaturi na crnom moru! U Gok Pavliku su zime izuzetno hladne prosle zime stariji radnici koji su tamo prezimeli kazu da se temperatura spustala do neverovatnih -67c.

Ko ide za Magadan tj Gok Pavlik bolje je poneti 063 karticu ima skoro uvek punog signala dok 064 slabije funkcionise.Hranu obavezno poneti nesto za usput jer je put jako dug,iscrpljujuci je mada dobijes obroke u avionu.svu hranu,vodu za pice,sve sto je tecno,dezodorans i slicno i sve sto je od metala staviti u torbu za prtljag nikako kod sebe u rancu jer ce vam oduzeti pre ulaska u avion!!! Kad sletis na aerodrumu uzmes svoj prtljag i dok blejis po aerodrumu 15 h imas sta da jedes i pijes,jer su na aerodrumima cene nenormalno velike.Za Tjumen ne znam kako je veceras idem prvi put u Tjumen
Moj drug je bio u Tjumen tri meseca kaze da je dobro bilo hrana je super veliko gradiliste je u pitanju ima svega i svacega trebas da se cuvas jel ima svakakvih ljudi blizu je grad sto je jako bitno u Tjumenu ima tri gradilista dva su tamo gde je i smestaj a drugo je malo udaljeno kaze 15 minuta voznje sve u svemu on je zadovoljan i cuvaj se da te neko nepokrade jel su kradje ceste narocito kradu alateto toliko ja znam o Tjumenu klima im je dobra tjumen je prvi grad u sibiru pa i nije tako hladno sve sto je dalje je hladnije a znas i sam bio si u Magadam:p

Moj drug je bio u Tjumen tri meseca kaze da je dobro bilo hrana je super veliko gradiliste je u pitanju ima svega i svacega trebas da se cuvas jel ima svakakvih ljudi blizu je grad sto je jako bitno u Tjumenu ima tri gradilista dva su tamo gde je i smestaj a drugo je malo udaljeno kaze 15 minuta voznje sve u svemu on je zadovoljan i cuvaj se da te neko nepokrade jel su kradje ceste narocito kradu alateto toliko ja znam o Tjumenu klima im je dobra tjumen je prvi grad u sibiru pa i nije tako hladno sve sto je dalje je hladnije a znas i sam bio si u Magadam:p
Evo,bio u nabavci:medikamenti,odeca hm ,carape,donji ves,higijena,bem li ga za prvi put.
Zna li ko ima li akontacije kad se dodje,jel uplacuju na racun?
pozdrav svima

Pozdrav za staro i novo društvo a poseban pozdrav za kevu! :bye::bye::bye::heart:

Gile i ja smo bili cimeri. Doslovce, sve ono što je napisao je provereno i tačno, pre svega korektno napisano. Potpisujem! . Sve u svemu utisci su ok. Bilo je razočaravajuće prvih dana i bio sam pri mišljenju da se nikada neću vratiti a psovao sam kao pravi kočijaš. :) po šestoro u sobi na jedan orman i dve kasete... kreveti prava ktastrofa... dušeci misaona imenica... kradeš muvaš petljaš dok se nesnađeš za pravi a inače u početku se spava na štep dekama i dasci ako je uspeš naći. Imao sam sreću da sam sa cimerima ušao u prazan kontejner pa smo se donekle konsolidovali i uklopili čemu je doprinelo to što smo doputovali zajedno. Nakon nekoliko dana stvari dolaze na svoje mesto i utisci se popravljaju. Posao kao posao nije težak posebno za onog ko zna i ume da se organizuje i priđe mu kako treba. Šefovi su veoma fer i korektni. Nema driblanja i pre.erevanja. Znaju da cene i vrednuju onog ko zna i ume da odradi zadato. Hrana u početku nije bila ni za stoku, kuvali rusi dok nisu došli naši kuvari i žene na liniji. Šta reći?! Goveđi gulaš i pasulj bude nostalgiju jer od kako su došli naši kuvari, sve miriše na Srbiju. :) Meni je ova dva metra dana "protrčalo" dok sam se okrenuo oko sebe, čini mi se.
Grupa majstora koju sam zatekao i grupa sa kojom sam došao, mislim na metalce, je pohvaljena od strane direktora kao najbolja do sada, čime smo "kupili karte" za povratak. Većina se može nadati zelenim kartonima. Nismo imali nijedan konflikt, pijansku noć ili slično. Radili smo kao crvi, ne sa namerom da bi se dokazali, već smo radili najnormalnijim tempom koji smo uglavnom sami sebi diktirali, a na kraju ispalo je da smo svi generalno dobro ocenjeni i pohvaljeni od strane šefa i direktora.
Ono što raduje jesu zeleni kartoni te bi to bila ona sjajnija strana medalje, a ona druga manje sjajna jeste da sledi velika zimoća i i još veći minus koji zna da ode i do -67 januara i februara meseca. N'o, živ se čovek na sve navikne i preživi. Rad, u takvim uslovima kako je meni objašnjeno, se svodi na rad od pola sata, pa onda na grejanje pola sata gde se rotiraju dve ili tri ekipe od kojih je jedna uvek napolju.
U skladu sa tim preneću savete šta poneti. Obavezno poneti vunene čarape od čiste ovčije vune i to više pari, termo čarape obične, rukavice više pari, šalove, vunene kape kako obične tako i fantomke i to samo one koje imaju otvoreno celo lice - jer se kondez na zatvorenim ledi na ustima potom, duks gaće dva tri para, dukserice sa kapuljačama i sve ovo, nije mi namera da ikoga plašim, vi koji tek idete ili se vraćate shvatite za ozbiljno. Nek vam ne pada na pamet bez toga da se usudite krenuti tamo.
Od lekova poneti multivitaminske šumeće tablete kao i vitamin C u bilo kom obliku pored uobičajenog. Medicinsko osoblje je korektno i medicinska zaštita je podređena uslovima te u ambulanti imaju sve od EKG aparata, rentgena, ultrazvuka, nevideh ja to da se odmah ogradim ali čuh da imaju, jer fala Bogu nije mi ni trebao doktor sem da mi jedared izvadi špen iz oka. Bolesti i prehlade su česte, što zbog hladne pijaće vode što zbog klime.
Sve u svemu ništa strašno. Znam i za bolje, a iz priča starijih kolega, znam i za mnogo gore terene i uslove.

Nisam čitao unazad temu od ove stranice i nezamerite na tome, znate kako je...:per::per::per: khmmm, ovaj da... ako još nekog ima na forumu sa Pavlika neka se javi.
Giletu i ostalima želim sretan put i dobro zdravlje!

Evo,bio u nabavci:medikamenti,odeca hm ,carape,donji ves,higijena,bem li ga za prvi put.
pozdrav svima

Ako ti je prvi angažman za Velesstroj imaš akontaciju u iznosu od 500.00 $ u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu na dan uplate,a to obično bude desetinu dana po odlasku, dok povratnici nemaju više akontativnih uplata. :(

Poslednja izmena:
Ako ti je prvi angažman za Velesstroj imaš akontaciju u iznosu od 500.00 $ u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu na dan uplate,a to obično bude desetinu dana po odlasku, dok povratnici nemaju više akontativnih uplata. :(
Hvala Njegose,
ja se ukljucih na forum bas nekako kako ti ode,upecatljiv si lik a verujem u najpozitivnijem smislu i kao covek.
Samo da me zapadne dobra grupa ljudi,ma jedan covek,to je to.

pozdrav svima

Nemoj da zaboravis kuvalo za kafu bar dva tri komad dva prodas jedno da ti ostane jel tamo nema de da se kupi taman ces imati koji dinar dok nelegne akontacija i kilo kafe obavezno jel je njihova gadna do bola

Jel ima neko info o gradilistu NPS 19 kakvoje stanje tamo imali signala za mobilni i internet sve informacije dobro dosle moj kum uskoro putuje tamo kao zidar sta se radi sta se gradi tamo ako neko zna neka pise :D

Nerjungri....30km prvo naselje...klopa solidna,ima signala za mob...a za internet samo uz pojacivac,moj dragi je bio mesec dana i opet bi se vratio tamo,kaze da je imao super ekipu,laganica za rad,jedino sto kad izguglas malo videces da je to najhladniji grad zimi ,prosle godine je bilo -60...tako da nek se dobro opremi...sto je najbitnije kaze da im je sef extra lik...ako jos nekako mozemo da pomognemo...pitaj

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back