Posao u Rusiji (1)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Bio sam u Hopex-u na razgovoru 8-og februara,rekli su mi da ce me zvati za 15-ak do mesec dana za Tjumen,inace sam armirac..Pre nekoliko dana su mi trazili pasos..poslao sam..Rekli su mi da bi trebalo da se ide za nekih mesec dana..Sad ne znam da li ta radna viza moze da se zavrsi samo sa pasosem ili treba jos neka dokumentacija..?I da li oni sve to mogu da zavrse za mesec dana..?pozz svima

Na vreme ćes biti obavesten sta je sve potrebno od dokumenata,sve oni sredjuju...

Hvala.Da li si upucen,posle lekarskog koliko se ceka na odlazak..?Cisto ako znas nesto opsirnije o pitanju odlaska,kad bi trebalo..?pozz

Sve zavisi na koje gradiliste te raspodele,u kojem delu RF se nalazi gradiliste i koliko je hitan tvoj profil na tvom gradilistu...nema pravila....

P.S. Nemojte slati privatne poruke i nuditi mi novac za slanje u RF jer ne bavim se time...pomoćicu koliko mogu....pozz

У најбољем случају 15ак дана+- се чека одговор из Москве (то приглашење), а онда отприлике још толико за визирање пасоша, уговор, организовање групе и наручивање карата. То је за бизнис визу на 3 месеца. И мој другар, који иде у четвртак , иде на 3 месеца, а папире је предао крај јануара. То је то, око месец, под условом, како каже Баки, да је твој профил потребан сад. Ја идем на 6 месеци, а "приглашење" на то се, кажу, чека мало дуже.

ПС овај линк из "клик до посла", је фирма која је из Румуније, послује 20ак година и углавном сада раде у Финској. То сам успео да изгуглам :hvala: позз

Poslednja izmena:
Ја јутрос испратих другара. Оде њих 16 у групи. Рекоше да су данас стигла нека "приглашења", па док их разврстају итд. сутра ће знати да ли сам у тој групи и када идем. Кад ми јави другар да је стигао и како му све изгледа ЈАВЉАМ!

Poštovani forumaši,

već duže vreme pratim dešavanja u ovoj temi. Konkurisao sam za radno mesto bravara pomoćnika u firmi "IMD Metal Co" krajem januara meseca. Još uvek čekam i u kontaktu sam sa regruterom (valjda je tako ispravno reći). U međuvremenu, jedna grupa treba da putuje naredne sedmice kako sam saznao. Dugo se čekaju priglašenja, to mi je jasno, kao i to da se ljudi šalju po tražnji određenih profila. Nisam imao sreće da "upadnem" u ovu prvu grupu. Nadam se da će se uskoro nešto desiti i da će me pozvati. Do tada mi ostaje da i dalje čekam i čitam ovu temu kao i obično. N'o dani su mi k'o godina čini mi se kad čekam i stalno zovem od datuma do datuma dok je strpljenje svaki put posle razgovora sve tanje i tanje ali, držat ću se stare izreke "Strpljen spašen". Valjda će se isplatiti. Uzeo sam učešće u ovoj temi kako bih pozdravio sve ljude koji su u sličnoj situaciji, kao i one koji su već uveliko tamo na debelom minusu. :) Pozdrav iz Zrenjanina!

Poštovani forumaši,

već duže vreme pratim dešavanja u ovoj temi. Konkurisao sam za radno mesto bravara pomoćnika u firmi "IMD Metal Co" krajem januara meseca. Još uvek čekam i u kontaktu sam sa regruterom (valjda je tako ispravno reći). U međuvremenu, jedna grupa treba da putuje naredne sedmice kako sam saznao. Dugo se čekaju priglašenja, to mi je jasno, kao i to da se ljudi šalju po tražnji određenih profila. Nisam imao sreće da "upadnem" u ovu prvu grupu. Nadam se da će se uskoro nešto desiti i da će me pozvati. Do tada mi ostaje da i dalje čekam i čitam ovu temu kao i obično. N'o dani su mi k'o godina čini mi se kad čekam i stalno zovem od datuma do datuma dok je strpljenje svaki put posle razgovora sve tanje i tanje ali, držat ću se stare izreke "Strpljen spašen". Valjda će se isplatiti. Uzeo sam učešće u ovoj temi kako bih pozdravio sve ljude koji su u sličnoj situaciji, kao i one koji su već uveliko tamo na debelom minusu. :) Pozdrav iz Zrenjanina!

http://www.b92.net/biz/komentari.php?nav_id=687943
Он прича о "IMD Metal"-у. Можеш детаљније да погледаш на његовом ФБ профилу. Мислим да мало више се.е, што му кажи и његове колеге које раде и даље тамо. Највећи реални проблем је што већини радника нису обезбедили радну дозволу (приглашење). Води рачуна. Позз

MajstorBoža,

pročitao sam u celosti, čak i komentare. Ono što ja mogu reći jeste sledeće, a to je, da ljudi koje ja poznajem i među kojima imam dobre prijatelje, par njih, rade za pomenutu firmu već neko izvesno vreme. U krajnjem slučaju preko nih sam i saznao za posao u RF i ovu firmu. Njihove impresije su takve da nisu ništa preterano pohvaliili niti okudili. Jedni su smešteni u trosobnom stanu u urbanoj sredini grada i to njih 12. Na hranu se ne žale osim na količinu ponekada. Uslovi rada su opšte poznati kao i na svakom gradilištu. Što se tiče HTZ opreme to su veoma pohvalili, posebno radna odela ili ti kombinezone i radne jakne. Svakim danom smo manje više u kontaktu preko Skype-a i veoma sam upućen u to da im je dogoverena plata uvek bila u dan tačno isplaćena i to prema fondu sati koje ostvare i za koje i sami vode evidenciju. Radi se nešto više od 10 sati dnevno pa do 12 ponekad. Nedeljom rade do 13:00h. Sve u svemu, ljudi su zadovoljni a tome u prilog ide činjenica da se isti vraćaju tamo da rade za istog poslodavca. Ovi drugi su smešteni u kontejnerskom smeštaju i ne žale se osim na to da ih među njima ima jako neurednih pa im sobe, ajmo tako reći, izgledaju kao da im je pala atomska bomba. Svima je toplo i tople vode imaju neograničeno. Gotovo svi su u smeštaju u kratkim rukavima kada sa njima razgovaram. Imajući sve to na pameti, čudim se ovakvim pričama i slučajevima. Da se razumemo, nemam ja nameru nikoga osuđivati unapred ni preterano hvaliti, pogotovo iz razloga što tek treba da odem da radim za ovu firmu. Oslanjam se na iskustva dobrih mi prijatelja što mi je najbitnije, koji su tako reći zadovoljni. Jeli može bolje? Pa naravno da može, ali ljudi koji imaju prevelika očekivanja tamo nema šta da traže. Tamo se radi teška bravarija i samim tim posao je veoma kompleksan i na svoj način težak. Radio sam u proizvodnji u teškoj metalnoj industriji tako da znam o čemu pričam i donekle imam predstavu šta me može od poslova tamo očekivati. A za uslove sam obavešten kao što već napisah i po onome što znam ne vidim uopšte bilo kakav problem. Pa zar bi se ljudi vraćali tamo na rad u Tjumenu da im je loše ili da su imali bilo kakvih problema?! Niko nije u toj meri toliko lud! Momci koje poznajem tamo su već više puta odlazili za ovu firmu i nikada nisu imali problema, a neki od njih su potpisali i četvrti ugovor. I ovo što sam video na sajtu "B92" mi liči na naduvanu priču iz ko zna koje kakvih razloga i o tome nebih polemisao. Uvek će postojati oni koji su nezadovoljni i koji smatraju da su u nečemu ili zbog nečega zakinuti. Svako treba pre svega da gleda svoja posla i da se pomiri sa tim da tamo nije pošao da uči da hekla ili tome slično, već da radi i zaradi. Postoje naravno i prevare razno razne i u to nebih ulazio. Znam, iz ulice u kojoj živim, čoveka koji je dao 100.00 € pre dva meseca, čoveku iz agencije da bi se dokopao zaposlenja u Sočiju. Obećano mu 7.00 € po m2 u gipsarskim radovima. Nisam hteo da ga ubeđujem da nije to trebao da radi i da ga ubijam u pojam, shvatit će na kraju i sam. Pre svega plata po učinku i to za te novce mi je zvučalo nešto mnogo i nerealno. Za ovu priču oko "IMD Metal"-a, informacije koje ja imam iz prve ruke tako reći, su u suštoj suprotnosti. N'o, ostaje mi da čekam da me pozovu pa ću se u ostalom u dobrom delu nadam se i sam uveriti u istom onom "svetlu" kao i moji tamošnji prijatelji. Pozdrav!

MajstorBoža,

pročitao sam u celosti, čak i komentare. Ono što ja mogu reći jeste sledeće, a to je, da ljudi koje ja poznajem i među kojima imam dobre prijatelje, par njih, rade za pomenutu firmu već neko izvesno vreme. U krajnjem slučaju preko nih sam i saznao za posao u RF i ovu firmu. Njihove impresije su takve da nisu ništa preterano pohvaliili niti okudili. Jedni su smešteni u trosobnom stanu u urbanoj sredini grada i to njih 12. Na hranu se ne žale osim na količinu ponekada. Uslovi rada su opšte poznati kao i na svakom gradilištu. Što se tiče HTZ opreme to su veoma pohvalili, posebno radna odela ili ti kombinezone i radne jakne. Svakim danom smo manje više u kontaktu preko Skype-a i veoma sam upućen u to da im je dogoverena plata uvek bila u dan tačno isplaćena i to prema fondu sati koje ostvare i za koje i sami vode evidenciju. Radi se nešto više od 10 sati dnevno pa do 12 ponekad. Nedeljom rade do 13:00h. Sve u svemu, ljudi su zadovoljni a tome u prilog ide činjenica da se isti vraćaju tamo da rade za istog poslodavca. Ovi drugi su smešteni u kontejnerskom smeštaju i ne žale se osim na to da ih među njima ima jako neurednih pa im sobe, ajmo tako reći, izgledaju kao da im je pala atomska bomba. Svima je toplo i tople vode imaju neograničeno. Gotovo svi su u smeštaju u kratkim rukavima kada sa njima razgovaram. Imajući sve to na pameti, čudim se ovakvim pričama i slučajevima. Da se razumemo, nemam ja nameru nikoga osuđivati unapred ni preterano hvaliti, pogotovo iz razloga što tek treba da odem da radim za ovu firmu. Oslanjam se na iskustva dobrih mi prijatelja što mi je najbitnije, koji su tako reći zadovoljni. Jeli može bolje? Pa naravno da može, ali ljudi koji imaju prevelika očekivanja tamo nema šta da traže. Tamo se radi teška bravarija i samim tim posao je veoma kompleksan i na svoj način težak. Radio sam u proizvodnji u teškoj metalnoj industriji tako da znam o čemu pričam i donekle imam predstavu šta me može od poslova tamo očekivati. A za uslove sam obavešten kao što već napisah i po onome što znam ne vidim uopšte bilo kakav problem. Pa zar bi se ljudi vraćali tamo na rad u Tjumenu da im je loše ili da su imali bilo kakvih problema?! Niko nije u toj meri toliko lud! Momci koje poznajem tamo su već više puta odlazili za ovu firmu i nikada nisu imali problema, a neki od njih su potpisali i četvrti ugovor. I ovo što sam video na sajtu "B92" mi liči na naduvanu priču iz ko zna koje kakvih razloga i o tome nebih polemisao. Uvek će postojati oni koji su nezadovoljni i koji smatraju da su u nečemu ili zbog nečega zakinuti. Svako treba pre svega da gleda svoja posla i da se pomiri sa tim da tamo nije pošao da uči da hekla ili tome slično, već da radi i zaradi. Postoje naravno i prevare razno razne i u to nebih ulazio. Znam, iz ulice u kojoj živim, čoveka koji je dao 100.00 € pre dva meseca, čoveku iz agencije da bi se dokopao zaposlenja u Sočiju. Obećano mu 7.00 € po m2 u gipsarskim radovima. Nisam hteo da ga ubeđujem da nije to trebao da radi i da ga ubijam u pojam, shvatit će na kraju i sam. Pre svega plata po učinku i to za te novce mi je zvučalo nešto mnogo i nerealno. Za ovu priču oko "IMD Metal"-a, informacije koje ja imam iz prve ruke tako reći, su u suštoj suprotnosti. N'o, ostaje mi da čekam da me pozovu pa ću se u ostalom u dobrom delu nadam se i sam uveriti u istom onom "svetlu" kao i moji tamošnji prijatelji. Pozdrav!

Поздрав и теби. Имамо врло сличну ситуацију и информације, и такође идем први пут. Разлика је само што идемо преко две различите фирме. Наравно да немам превелика очекивања, осим тог да те проклете паре буду исплаћене на време, а све остало је мање битно. Другар ми се јавио, исто је одела похвалио, клопа може да прође, смештај је гужење, каже петорица су у контејнеру и неможеш се окренути, ја сам му рекао да му после рада 10-12 сати на минусу само кревет и треба и да му је важније да сви перу ноге :rotf:.
Рекао је да је прескупо, пиће и то, и што је страшно ако се разболиш сам купујеш лекове, тако да не смеш бити без пара. Рекао је да данас почиње радити па ћемо се касније чути, ако буде још каквех детаља, јављам.
Кад је кренуо понео је мини апотеку и флашу ракије, нико му није превио проблем. За сада толико. Позз

Poslednja izmena:
Mogu ja da ti dam javi mi se u inboh

Druze,da te zamolim za pomoc,ja sam trenutno u Sočiju...preko firme koja je podizvođač Puteva,al ništa od obećanog iz ugovora...(slično kao i ti što si prošao),ako mozeš napiši mi na koji način da pronađem drugu firmu koja bi me primila, pasoš i papiri su kod mene!Ako si još u Sočiju rado bih te i upoznao pa da popijemo po pivo!!!
Unapred hvala! Pozzz

Druze,da te zamolim za pomoc,ja sam trenutno u Sočiju...preko firme koja je podizvođač Puteva,al ništa od obećanog iz ugovora...(slično kao i ti što si prošao),ako mozeš napiši mi na koji način da pronađem drugu firmu koja bi me primila, pasoš i papiri su kod mene!Ako si još u Sočiju rado bih te i upoznao pa da popijemo po pivo!!!
Unapred hvala! Pozzz
nazovi me na 89180064610

Pozdrav svima

Interesuje me ako je neko putovao avionom koja je procedura tipa koliko sme da je težak prtljag,šta se sme nositi a šata ne.Kolega mi nešto nabacio pa čisto da proverim ako je već neko išao avionom za Rusiju,kako je prošao.Putujem za koji dan na rabotu pa me interesuje.

Наравно да смо путовали за Русију а и даље.

Све овиси којом компанијом путујеш. Одеш на сајт своје компаније и тамо ти пише.
Нпр. Аерофлот дозвољава :Should not exceed 23 kg in weight and the sum of the three dimensions of 158 cm
http://www.aeroflot.ru/cms/en/before_and_after_fly/luggage

а као ручни пртљаг : 1 piece of luggage weighing up to 10 kg (115 cm for sum of height, length and width)
http://www.aeroflot.ru/cms/en/before_and_after_fly/carry_on_baggage

Можеш слободно у велики кофер убацити литру домаће шљивовице, само умотај у мајицу да се не разбије.:mrgreen:

....
За коју фирму радиш, који град и како си нашао посао?

Darko,

ukoliko su te pozvali da prikupiš dokumentaciju, što podrazumeva između ostalog, pasoš, diplomu - original, izvode iz računa banaka, fotografiju, potvrdu o nekažnjavanju od nadležnog suda, radnu knjižicu i ostalo, onda to znači da si ušao u uži izbor kandidata. To konkretno ništa neznači sve do onog trenutka kada ti jave da uradiš lekarski pregled. Dakle, sada samo šalješ sve sem lekarskog. Nepostoji ustaljeno pravilo koliko vremena protekne od trenutka u kom si se našao pa do odlaska. Neko ima sreće pa se sve to obavi za petnaestak dana, a neko kao ja čeka i skoro dva meseca. Ja sam uradio lekarski i sve u kompletu poslao početkom februara kako mi je i rečeno, a još uvek čekam. Čekam 15.03 da nazovem ponovo po dogovoru koji imam, kako bih saznao neke nove detalje. Nadam se da neću još dugo čekati! Svi bi mi da se tamo nađemo što pre, ali očigledno to ne zavisi ni od ljudi u Beogradu, već od rotacija radne snage i eventualnih potreba na samim gradilištima za određenim profilima ljudi a nije samo u tome problem. Naime, u svemu tome je bitan faktor i vreme potrebno da se srede priglašenja. Ne znam šta bih ti konkretno odgovorio kako bih ti pomogao ali nije od gorega da sve ovo uzmeš u obzir i naoružaš se strpljenjem. Ako su te pozvali da sređuješ dokumentaciju, odlazak ti je veoma izvestan.
Najnovija informacija je da je firma "IMD Metal Co" spojena sa firmom "Velestroj", i kako je meni rečeno, u toku je reorganizacija u Beogradu, tj. prelazak u zajedničke kancelarije i zbog toga još uvek ništa nisu mogli konkretno da mi kažu. Nadam se da će ova njihova saradnja i zajednički korak doprineti još boljim uslovima koji se tiču svih nas.
Ako nije problem, reci nam za koje radno mesto si se prijavio? Pozdrav!

Дарко,

све што ти је Балдони написао је тачно. Додао бих само две ствари:

1. документа која су тражили, а која сам ја предао: фотокопију дипломе средње школе. пасош и фотокопију пасоша прве четири стране у боји, фотокопију личне карте (моја није са чипом, ако ти је чипована одеш у СУП, банку и сл. и замолиш их да ти је очитају), фотокопије платне картице (маестро, сад издају виза картице) и картица динарског и девизног рачуна у банци Интеса, потврду из суда ОРИГИНАЛ, осам фотографија (4,5x3,5цм пасошки формат) на МАТ ПАПИРУ. Оригинале сам понео само на увид.
2. лекарски, ја имам важећи лекарски за заваривача са атестом и радом на висини, али колега, кога сам прошле недеље испратио, урадио је крвну слику (шећер, холестерол, триглицериде), крвни притисак и ЕКГ, само су му то тражили. Атесте имам важеће 131 и 135 па сам и то фотокопирао и предао, а код њих сам радио 111 за цев 45 степени, све базичном.
Радну књижицу предајеш тек кад те позову они јер, нпр ја сам још увек у радном односу, па су ми рекли да не раскидам уговор јер можда одем за недељу дана, а можда, како каже Балдони, ни за два месеца.

Балдони,

јуче сам се чуо са директором Велесстроја, казао ми је да идем-о 15. априла. За тада се планира одлазак следеће групе. Пре неће бити ништа. И наравно, ако буде нешто раније мада не верује, да ће јавити.

толико од мене, позз

Poslednja izmena:
MajstorBoža,

hvala na informacijama. Sutra treba da pozovem za više informacija, pa ću ih ovde proslediti ukoliko bude nekih novosti. Nadam se da će me ubaciti u tu grupu za polovinu aprila jer, u ovoj martovskoj očigledno nisam imao sreće. Majstore da li ti je gospodin direktor dao neku garanciju da ćeš biti uvršten u tu grupu?

Hvala svima koji su dali svoj doprinos u razmeni informacija. Nama koji čekamo na odlazak je to od velikog značaja.

Pozdrav!

Poslednja izmena:
MajstorBoža,

hvala na informacijama. Sutra treba da pozovem za više informacija, pa ću ih ovde proslediti ukoliko bude nekih novosti. Nadam se da će me ubaciti u tu grupu za polovinu aprila jer, u ovoj martovskoj očigledno nisam imao sreće. Majstore da li ti je gospodin direktor dao neku garanciju da ćeš biti uvršten u tu grupu?

Hvala svima koji su dali svoj doprinos u razmeni informacija. Nama koji čekamo na odlazak je to od velikog značaja.

Pozdrav!

Да, своју реч :super:
Питао ме је само да ли радим МИГ/МАГ. Он ме је звао први пут (имаш историју "болести" у пређашњим коментарима :bye:) и јавио ми је за атест у КОН-ВАР-у, али је вероватно заборавио за ове које имам из Завода за заваривање. Пошто сам му казао да радим и то, рекао је супер, да ће ме убацити у ту групу, тј да идем сигурно тада.

:bye:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back