MajstorBoža,
pročitao sam u celosti, čak i komentare. Ono što ja mogu reći jeste sledeće, a to je, da ljudi koje ja poznajem i među kojima imam dobre prijatelje, par njih, rade za pomenutu firmu već neko izvesno vreme. U krajnjem slučaju preko nih sam i saznao za posao u RF i ovu firmu. Njihove impresije su takve da nisu ništa preterano pohvaliili niti okudili. Jedni su smešteni u trosobnom stanu u urbanoj sredini grada i to njih 12. Na hranu se ne žale osim na količinu ponekada. Uslovi rada su opšte poznati kao i na svakom gradilištu. Što se tiče HTZ opreme to su veoma pohvalili, posebno radna odela ili ti kombinezone i radne jakne. Svakim danom smo manje više u kontaktu preko Skype-a i veoma sam upućen u to da im je dogoverena plata uvek bila u dan tačno isplaćena i to prema fondu sati koje ostvare i za koje i sami vode evidenciju. Radi se nešto više od 10 sati dnevno pa do 12 ponekad. Nedeljom rade do 13:00h. Sve u svemu, ljudi su zadovoljni a tome u prilog ide činjenica da se isti vraćaju tamo da rade za istog poslodavca. Ovi drugi su smešteni u kontejnerskom smeštaju i ne žale se osim na to da ih među njima ima jako neurednih pa im sobe, ajmo tako reći, izgledaju kao da im je pala atomska bomba. Svima je toplo i tople vode imaju neograničeno. Gotovo svi su u smeštaju u kratkim rukavima kada sa njima razgovaram. Imajući sve to na pameti, čudim se ovakvim pričama i slučajevima. Da se razumemo, nemam ja nameru nikoga osuđivati unapred ni preterano hvaliti, pogotovo iz razloga što tek treba da odem da radim za ovu firmu. Oslanjam se na iskustva dobrih mi prijatelja što mi je najbitnije, koji su tako reći zadovoljni. Jeli može bolje? Pa naravno da može, ali ljudi koji imaju prevelika očekivanja tamo nema šta da traže. Tamo se radi teška bravarija i samim tim posao je veoma kompleksan i na svoj način težak. Radio sam u proizvodnji u teškoj metalnoj industriji tako da znam o čemu pričam i donekle imam predstavu šta me može od poslova tamo očekivati. A za uslove sam obavešten kao što već napisah i po onome što znam ne vidim uopšte bilo kakav problem. Pa zar bi se ljudi vraćali tamo na rad u Tjumenu da im je loše ili da su imali bilo kakvih problema?! Niko nije u toj meri toliko lud! Momci koje poznajem tamo su već više puta odlazili za ovu firmu i nikada nisu imali problema, a neki od njih su potpisali i četvrti ugovor. I ovo što sam video na sajtu "B92" mi liči na naduvanu priču iz ko zna koje kakvih razloga i o tome nebih polemisao. Uvek će postojati oni koji su nezadovoljni i koji smatraju da su u nečemu ili zbog nečega zakinuti. Svako treba pre svega da gleda svoja posla i da se pomiri sa tim da tamo nije pošao da uči da hekla ili tome slično, već da radi i zaradi. Postoje naravno i prevare razno razne i u to nebih ulazio. Znam, iz ulice u kojoj živim, čoveka koji je dao 100.00 € pre dva meseca, čoveku iz agencije da bi se dokopao zaposlenja u Sočiju. Obećano mu 7.00 € po m2 u gipsarskim radovima. Nisam hteo da ga ubeđujem da nije to trebao da radi i da ga ubijam u pojam, shvatit će na kraju i sam. Pre svega plata po učinku i to za te novce mi je zvučalo nešto mnogo i nerealno. Za ovu priču oko "IMD Metal"-a, informacije koje ja imam iz prve ruke tako reći, su u suštoj suprotnosti. N'o, ostaje mi da čekam da me pozovu pa ću se u ostalom u dobrom delu nadam se i sam uveriti u istom onom "svetlu" kao i moji tamošnji prijatelji. Pozdrav!