Posao u Rusiji (1)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Па Јецо, немој тако. Ниси у праву. Радна књижица није обавезна ко је у радном односу, а лекарски је сома и нешто динара, тај који они траже, тамо се свакако ради поново. А баш због овога што су нас колико већ звали синоћ у 8, пола 9, да идемо за три дана траже да им буде доступна комплетна документација. :namcor::namcor::namcor:

Bozo koliko ja vidim da ste vi srecnici koji idete poslednja grupa u narednih mesec i vise dana,moj muz je bio na spisku da ide sa tvojom grupom i tako mu je i Mikica rekao,ali je sticajem nepoznatih okolnosti sa istog spiska skolnjen i sutra ce da zove ponovo da vidi sta se to desava.

Извините што ме није било, нешто сам у "не знам где ми :guza: а где :mazi:" варијанти.
Хвала свима на поздравима и лепим жељама!
Овако, око папирологије, морао сам да пишем нову молбу за раскид, сутра ће бити готово и око два ћу им и то однети.
Нисам ишао тамо џаба, идем сутра. Чуо сам се са момком који је ишао и казао ми је следеће:
Иде се у тај Нови Уренгој http://en.wikipedia.org/wiki/Novy_Urengoy, или како већ, месец дана. Иде се петак и понедељак, а сад прочитах да се иде и у суботу.
То је вероватно онај посао о коме сам писао, да треба да се "одробија", а и почиње добро време за посао.
Градилиште је у раскрченом делу шуме, ограђено бодљикавом жицом, са све наоружаним чуварима.
Једном-двапут месечно се иде за град у набавку.
О сатници нисам причао, али ми је пре речено да остају сви услови који су оквирно договорени на састанку пре месец дана.
Сутра ћу пренети своје искуство!
Имам да додам... биле су ми комшије на кафици, а комшин шурак је кренуо у ову причу нешто пре мене, па сам и ја кад сам видео да од Шведске нема ништа, почео да тражим
и сасвим случајно нашао оглас Велесстроја. Даље знате.
Он је имао неку комб. у ТАНК-МОНТу, а предао је и у ХОПЕКСу. Исто је тако чекићао као ми и одједном, као и сада мени, позив за "јуче".
Отишао је преко ТАНК-МОНТа, а вечерас сам сазнао неке детаље.
Он је у том Уренгоју. Каже сестри, нашој комшиници, да је ок. Додуше, другар, који га је препоручио му је и шеф.
Небитно. Каже да је избацио вечеру. Клопа екстра и почео је да се гоји. Ради се, али није силовање. Један дан су славили, ваљда колега добио дете, или први рођендан,
све је било ок, нико их није цимао.
Дан пред полазак је добио 800$ аконтације, па су ту ноћ ишли у Темпо и куповали ствари за пут, јер су и они, као и већина нас мукице, били без пребијене паре.
Да ли ћемо сви тамо радити заједно, не знам, али би ми било драго.
Има на градилишту доста руса, али се не мешају...ови своје, ови своје.

Писао сам, али да поновим, када сам звао ТАНК-МОНТ, цура ме је откачила:
-Добар дан, послао сам ЦВ.
-Али ми не запошљавамо тако.
-Како запошљавате?
-Преко препоруке!
-Па, другар ми дао број и рекао да се јавим!
-Не, не, другар назове нас па ми позовемо Вас.
-Ок. Хвала и довиђења.

Инфо за Тјумен да додам:
01. где год да идемо ваља понети неки термос, оно, као, пола литре, па ујутру насути чаја
02. У вешерају можеш опрати све осим гаћа и чарапа, то на руке.
03. Туширање није проблем, топла вода јесте. Много је људи и то је баш фрка.
04. Лап-топ се не рачуна у пртљаг.
05. На самом градилишту има дућан, али само цигаре, кекс, сок...нешто хигијене.
06. У путну торбу спакујте хигијену, прибор за нокте и слободно у торбу убаците сендвиче, ракију
07. Од гардеробе понесите више мајица, два пешкира, неки мањи, неки дукс и то је то. Док се једно пере да се има шта за обући.
Каже ми другар да је понео неке џемпере, тренерке као дуге гаће и није их обукао. Одела и чизме су стварно екстра.
08. Цигарете су око 40 рубљи
09. Жене одржавају све, собе, ходнике, купатила.
10. Кухињице нема
11. Понети одавде хигијену и неки сапун за веш, тамо је скупље
12. Поново сам питао другара, нема крађа из соба, они све остављају у соби.
13. Пасош мораш да даш да би те пријавили, а после можеш да га држиш код себе
14. Има треће смене по потреби, али нема увећања 26%, само се пишу свих 12 сати, За разлику од прве смене где се пише 11.
15. Савет, понети кувало за кафу, чај...
16. Ако се разболиш, добијеш потврду од лекара и пише ти се 8 сати тај дан
17. И ако добијеш неке лекове, купиш их и сачуваш рачун па ти после они рефундирају

пс Комша ради у Влади. Ово што ми радимо у Русији је у ствари нека врста индиректне помоћи Србији. Генерално, ми им не требамо, имају и они радне снаге, а има и јефтиније радне снаге од нас.
Тамо ради преко 40000 наших људи, што је годишњи прилив, "живог новца", скоро милијарду долара.

Poslednja izmena:
Ne preporucujem u Rusiji spominjati Rusima nikakvi dani Evrope, da ne bi doslo do nekog nesporazuma sa lokaljnim stanovnistvom, jer za nas Dan Pobede - praznik iznad svih praznika. To je svetinja

То ниси морала да наглашаваш јер знам да волите европу као ја ангелу меркел :hahaha::per:

Poslednja izmena:
Bozo koliko ja vidim da ste vi srecnici koji idete poslednja grupa u narednih mesec i vise dana,moj muz je bio na spisku da ide sa tvojom grupom i tako mu je i Mikica rekao,ali je sticajem nepoznatih okolnosti sa istog spiska skolnjen i sutra ce da zove ponovo da vidi sta se to desava.

Јест, а твој човек је несрећник!

ЈООООЈ БРЕ, како је мајка рекла бидни фина и екскулирај-исциркулирај!
Ако ме сутра не одјаве, ништа, не идем ни ја.. и шта?
Онда имамо два несрећника!
Издува се гума на авиону,
имамо 68 несрећника!
Сад ово модерно, терористи заузму аеродром,
10000 несрећника! Мало, земљотрес, цунами, нуклеарка,
пар милиона несрећника!
Русима нестане гаса,
пар милијарди несрећника!

Може и тако,
али чему све то!?!

Ајд живни мало :hej::hej::hej::hej::hej::hej::hej::hej::tease::tease::whistling::rotf::cvet::klap::gace::tongue2::plez::brus::zurka::maramica::butkice::pivce::cepanje::malav::flert::pas::maca::guza::P:vatromet::orkestar::zbalavi::srecna::zarja::hehe::ztongue::tambalamba::smeker::srecan::aha2:

Poslednja izmena:
Јест, а твој човек је несрећник!

ЈООООЈ БРЕ, како је мајка рекла бидни фина и екскулирај-исциркулирај!
Ако ме сутра не одјаве, ништа, не идем ни ја.. и шта?
Онда имамо два несрећника!
:

Za odjavu budi uporan. Treba ti samo obrazac koji oni popune za 2 minuta i odluka o razlogu prekida radnik odnosa. To mozes sam odneti u siz za zdravstvo (ne znam kako se sada zove). I to je to. Obrazac skidaju sa neta i popune...
Znaci bilo kakvo odlaganje je zavlacenje.
I u radnu knjizicu ti popune vreme rada. Ali i to moze kasnije. Cak i za 10 godina... Ova gore odjava treba da se uradi i nista vise.
Znam zato sto sam sam to uradio. Bio sam jedini zaposleni u firmi (doo), koju smo otvorili dok je bilo sta da se radi...

Za odjavu budi uporan. Treba ti samo obrazac koji oni popune za 2 minuta i odluka o razlogu prekida radnik odnosa. To mozes sam odneti u siz za zdravstvo (ne znam kako se sada zove). I to je to. Obrazac skidaju sa neta i popune...
Znaci bilo kakvo odlaganje je zavlacenje.
I u radnu knjizicu ti popune vreme rada. Ali i to moze kasnije. Cak i za 10 godina... Ova gore odjava treba da se uradi i nista vise.
Znam zato sto sam sam to uradio. Bio sam jedini zaposleni u firmi (doo), koju smo otvorili dok je bilo sta da se radi...

Zaboravih reci. Obrazac koji se popunjava mislim da se zove M4 i mozes ga kupiti u knjizari. Mada moze se skinuti i sa neta. Poturis im pod nos i kazes evo popunite, i dajte mi odliku o raskidu, i sam cu odneti i vratiti vam odradjeno. Moraju imati isti takav iz SIZ-a koji radnik na salteru na licu mesta prepise sa ovog primerka i odstampa ti svoj overen...

14. Има треће смене по потреби, али нема увећања 26%, само се пишу свих 12 сати, За разлику од прве смене где се пише 11.

Treća smena im je uvedena i formirane su ekipe koje "gule" treću smenu. Svako jutro pijem kafu sa drugarom uz Skype. ;kafa: Po ugovoru bi trebali da plate noćni rad uvećan za 26% u odnosu na osnovnu satnicu ali kako jutros saznadoh, nije im plaćeno ni ono što su radili u Aldanu a to je bilo ne tako davno. Jako bih voleo videti ugovor ukoliko je za svakoga isti.

Zaboravih reci. Obrazac koji se popunjava mislim da se zove M4 i mozes ga kupiti u knjizari. Mada moze se skinuti i sa neta. Poturis im pod nos i kazes evo popunite, i dajte mi odliku o raskidu, i sam cu odneti i vratiti vam odradjeno. Moraju imati isti takav iz SIZ-a koji radnik na salteru na licu mesta prepise sa ovog primerka i odstampa ti svoj overen...

Nije M4.....on je za prijavu staža u PIO i ne može se uraditi tako za.....2 minuta

Za odjavu treba obrazac M (to piše na prvoj strani) a na drugoj piše M-A......skine se sa neta ili se kupi u pošti. Uz njega se donese i zdravstvena knjkižica i nosi se u zdravstveno gde se automatski vrši odjava i sa zdravstvenog i sa PIO

Bozo, ja nadam se da niko od forumasa ne shvatio to kao naredbu :), a kao dobar savet - u tom smislu sam i napisala, jer iskreno i jako zelim da sve kod vas tamo bude u redu i prodjete sto bolje zato i najmanju sitnicu, koju prisetim se napisem ovde. Izvini, ja sam zena u godinama pa valda poceo kod mene razvijati "bakin" sindrom sa "podmetanjem slamcise"... :))) :super::drugari:
То ниси морала да наглашаваш јер знам да волите европу као ја ангелу меркел :hahaha::per:

zbog odjave iz bivse firme mog muza nisu poslali 13 vec 18 aprila i nisu hteli primiti radnu knjizicu u velastroju bez pecata zakljucenog radnog staza .....nisu hteli da cuju .....ali eto mozda i bolje 13 bi otiso u KAMCATKA A 18 SU GA POSLALI U TJUMEN ....mozda i neka sreca videcemo zasto je to dobro....

Nije M4.....on je za prijavu staža u PIO i ne može se uraditi tako za.....2 minuta

Za odjavu treba obrazac M (to piše na prvoj strani) a na drugoj piše M-A......skine se sa neta ili se kupi u pošti. Uz njega se donese i zdravstvena knjkižica i nosi se u zdravstveno gde se automatski vrši odjava i sa zdravstvenog i sa PIO

Upravu si za imena. Proverio sam. I kazem da sam ja na nasem salteru zavrsio za 2 minuta (odjavu na M obrazcu), kada sam dosao na red. Naravno sve je bilo popunjeno.

Sluzbenik na salteru samo prekucava podatke u svoj obrazac, odstampa ga, potpise i overi. Sve se na tom salteru zavrsava. U mom slucaju to je trajalo 2 minuta...
Iskreno ne znam sta se moze otegnuti vise. Ja sam to u prosli ponedeljak uradio. Ne pricam napamet.

Poslednja izmena:
pa uslovi rada valda zavise od toga ko kakav posao radi... Moj vodoinstalater i zato radio u zatvorenom. Klima zimi u Habarovsku, kako sam cula, gadnija nego u Tjumeni - vetar sa Amura jak i zato hladno. To je veliki industrijski grad. Kad bio muz tamo, onda oni zili u radnickom hotelu po cetvero i cak imali vesmasinu. Kucni red u hotelu morao postovati - ne dozvoljzvaju se nikakve posete posle 22 ili 24 sata. Strogo tam sa tim. Posle kad otisao u Galkino, onda tamo zili u kontejneru. Jako mnogo insekata, jer blizu Amur i suma. Mislin i u Tjumeni isto mnogo komaraca. Tamo onda njih bilo jelno 300-350 ljudi (samo iz Srbije). Takodje tamo rade i rusi i ljudi drugih nacionalnosti.
Jednom, kad muz vec otisao za Galkino, kazem njemu da ne ide nikud daleko (pretpostavila sam da nalazi se negde u nekoj divljini) , jer tamo ima tigrova u sumi i desavalo se da napadnu ljudi, na sta on meni salje poruku: :"Pa, a sta si mislila! Naravno! Radimo ovde u zatvorenom iza 5-metarske ograde, a za ogradom, jeste, tigrovi ricu - ne mogu da spavam od njihove rike.I dolazimo i odlazimo svaki dan na posao samo uz naoruzanu pratnju " Ja - brze raspitivati kod Rusa, koji zive tamo, u Habarovsku i okolini, pricam ja njima ovi strahote. Jedan drugar (pukovnik miliciji) cak fotografiju pokazao, sta ostavio tigar posle napada na coveka... Otrcala sam na yutub, vidim - tigar drumom seta izmedju kola... Sta da ti kazem - prepala sam do polusmrti... Delim svoji emocije po selu sa komsijima, pricam nima u kakvima uslovima radi moj muz... Uzas! ....Psss..
Da skratim - nakraju smejali se meni posle i selo i Novi sad i Habarovsk zajedno.. kako me zeznuo! Tako da nista od tigrova... :zcepanje::hahaha::zcepanje::hahaha::zcepanje::hahaha::zcepanje:

Super bar zbog tigrova ne moram da brinem :zcepanje:.Inače radiće napolju spoljni momak.Hvala ti puno na informacijama.

Evo mi smo pre 2-3 sata uspeli da dobijemo Mikicu....Moj muz se bas lepo ispricao sa njim on mu je rekao da ova sad grupa sto ide u subutu nasumicno je izabrana,priglasenja NEMA do 15 maja najranije,a ide se tek krajem maja-pocetkom juna....Mikica kaze da su Rusi zabagovali oko vize i priglasenja i da kao to nije nista do Velesstroja i da su radnici vec odavno trebalo da budu na gradilistima....Ja koliko se secam Mikica je rekao prosli put da se ide 15,a sad su priglasenja 15....ko zna koji ce datum biti sledeceg puta......

Ако икако будем могао купићу неки кућерак у Русији, нећу да овисим о милостима српским фирмама и њиховим, "сутра ће", "сутра ће" виза, стрпите се .:evil:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back