Posao u Rusiji (1)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Uveli su treću smenu u Tjumenu... tako da će ista biti plaćena 26% više u odnosu na dogovorenu osnovnu satnicu.
Трећа смена на дуже време разбије организам, тотално га дезорјентише. Радио сам у фабрици трећу, и ако могу да бирам, нека хвала.

Ne kasne sa rokovima nego jednostavno se vreme prolepšalo, sneg i blato su se povukli, temperature uveliko u plusu pa sad navaljuju sa tempom. Radi se 12 sati a piše se 11 zbog ručka oko kojeg izgube nepun sat. To je najovije što sam čuo preko Skyp-a danas.
Постоје две паузе од пола сата: једна ујутро за доручак и једна од пола сата за ручак?

Radni dan pocinje u 08 i nema kasnjenja a pre toga doruckujes ili sta vec...pauza za rucak je 1 sat .I to je taj sat koji se ne pise.Na kraju dana posle zavrsene rabote ides na veceru,a ako ima posla odes na veceru i odmah se vracas na rabotu...i sve se ti lepo pise

Значи ради се од 8 ујутро до 8 увече. Доручак ујутро пре 8 у њиховој мензи и трк на посао.:confused: Чујем људи чекају у реду и по 55 минута. Надам се да нећу гутати храну ко штене за тих преосталих 5 минута колико је остало.:mrgreen:

Боља варијанта је пола сата доручак а пола сата ручак за време радно времена. Али није мени да одређујем.:D

Ljudi,manite se sa agencija koje preko facebook-a traze ljude za ozbiljan rad u RF...takvih je bilo i bice...koliko vidim iz profila pomenute agencijenema nikakakv validan dolaz da su ozbiljni... Sto znaci u prevodu : Ti ih kontaktiras ...oni Ti kazu kako ides u najkracem mogucem periodu,ali usluge kostaju minimum 200e.( ili ko zna koliko).
To neko ima kombinaciju u Velesstroju. Nadam se da me razumete.

Ja nisam ni znala da mi je stric u Tjumenu,radi kao bravar u radionici i kaze da mu je super tamo,jedino kaze moja strina nema vecere.On je bio poslednja grupa srecnika koji su dobili 600 dolara akontacije.Moja strina kaze da tamo trosi 200 eura mesecno,a uz to je i pusac i kaze super mu je plata od jedne isplate kuci su se totalno svi oporavili isplacali duguve i sve ostalo.Ja stvarno vise nemam ideje kako prezeviti u Srbiji bez para,nadam se da ce uskoro vise da priglasenja inace isecice nam i struju i vodu.Jos vise me ubedacio onaj decko sto mu stiglo priglasenje,a jos nije otisao...A Mikica kaze cim stignu priglasenja odmah se ide....ja vise pojma nemam nista....

Jos vise me ubedacio onaj decko sto mu stiglo priglasenje,a jos nije otisao...A Mikica kaze cim stignu priglasenja odmah se ide....ja vise pojma nemam nista....

Izvinite a ko beše Mikica? Pošto nažalost živimo u Srbiji a znaju da nemamo mnogo izbora pravilo je da nema pravila i može im se da nas ......:besan2:

E,ovo je nova z.....Ministarstvo obrazovanja i nauke Rusije predložilo je da strani radnici koji žele da rade u toj zemlji moraju da znaju najmanje 850 ruskih reči. A oni koji hoće da dobiju rusko državljanstvo, moraju da budu “napredniji” i poznaju bar 1.300 reči ruskog jezika.Stručnjaci iz Centra ruskog jezika tvrde da je 850 reči dovoljno da pridošlica može da komunicira sa domaćinima.

Poređenja radi, trogodišnje dete ima fond od 800 do 1.000 reči, a učenik trećeg razreda osnovne škole koristi oko tri hiljade reči.

Jelena Antončuk, iz Centra ruskog jezika, objašnjava da je 400 osnovnih reči dovoljno da bi neki stranac bio u stanju da kaže osnovne stvari, ali stranim radnicima treba bar poznavanje još toliko drugih reči, da bi mogli da bolje komuniciraju sa poslodavcima.

Koliko gastarbajter zna ruski jezik moraće da pokaže na posebnom testu, a Ministarstvo obrazovanja će formirati specijalne komisije. Ko položi, dobiće sertifikat, a ko padne, šansu da ponovno izađe na ispit. Došljak će morati da pokaže da zna da čita i da razume tekst.:bum:

Ja stvarno vise nemam ideje kako prezeviti u Srbiji bez para,nadam se da ce uskoro vise da priglasenja inace isecice nam i struju i vodu.Jos vise me ubedacio onaj decko sto mu stiglo priglasenje,a jos nije otisao...A Mikica kaze cim stignu priglasenja odmah se ide....ja vise pojma nemam nista...

Jelena veruj mi da smo i moja supruga,zajedno sa mojim roditeljima i detetom i ja u istoj situaciji kao i tvoja porodica :/ Struja nam dise za vratom,potpisali smo ugovor za placanje na rate ali ne mozemo da ispostujemo to.. Svi cekamo da ja odem za Rusiju i da se malo skrasimo,tragicno i komicno u isto vreme. Valjda ce Vam biti lakse kad vidite da nas ima jos..

E,ovo je nova z.....Ministarstvo obrazovanja i nauke Rusije predložilo je da strani radnici koji žele da rade u toj zemlji moraju da znaju najmanje 850 ruskih reči. A oni koji hoće da dobiju rusko državljanstvo, moraju da budu “napredniji” i poznaju bar 1.300 reči ruskog jezika.Stručnjaci iz Centra ruskog jezika tvrde da je 850 reči dovoljno da pridošlica može da komunicira sa domaćinima.

Poređenja radi, trogodišnje dete ima fond od 800 do 1.000 reči, a učenik trećeg razreda osnovne škole koristi oko tri hiljade reči.

Jelena Antončuk, iz Centra ruskog jezika, objašnjava da je 400 osnovnih reči dovoljno da bi neki stranac bio u stanju da kaže osnovne stvari, ali stranim radnicima treba bar poznavanje još toliko drugih reči, da bi mogli da bolje komuniciraju sa poslodavcima.

Koliko gastarbajter zna ruski jezik moraće da pokaže na posebnom testu, a Ministarstvo obrazovanja će formirati specijalne komisije. Ko položi, dobiće sertifikat, a ko padne, šansu da ponovno izađe na ispit. Došljak će morati da pokaže da zna da čita i da razume tekst.:bum:

Ne verujem da će bilo šta od toga biti.

U razgovoru sa komšijom koji takođe čeka skori odlzak u RF, čuo sam nešto od čega nisam ni ja daleko. Kontakt koji on ima u RF mu je rekao da je najbolji osećaj nakon prve plate kada se čuješ sa suprugom i kada krene taksativno nabrajati šta je sve poplaćala... živim za taj dan! :rida::rida::rida:

Значи ради се од 8 ујутро до 8 увече. Доручак ујутро пре 8 у њиховој мензи и трк на посао.:confused: Чујем људи чекају у реду и по 55 минута. Надам се да нећу гутати храну ко штене за тих преосталих 5 минута колико је остало.:mrgreen:

Боља варијанта је пола сата доручак а пола сата ручак за време радно времена. Али није мени да одређујем.:D

To je već sve određeno i pravila postoje. Doručak je pre posla iz razloga što ne žele da se secka radno vreme i da produktivnost bude veća. Nije to kao u brodogradilištu u Bijeloj gde sam ja radio pa ideš da klopaš u 10:00 i onda nisi ni za ...(da ne kažem šta), tj. stigne te san dok si rek'o keks kao što se dešava posle ručka.

Neko je pomenuo da večere nema?! VEČERE IMA! nemojte pisati nešto što nije provereno. Sa gradilišta ideš u menzu pa u buvaru na tuširanje i ostale aktivnosti.

Ja mislim da to ne vezano za slucaj takvih gasterbajtera, kao sto ovde prisutni. U Rusiji ima drzavni program za sunarodnike, koji zele da se vrate u Rusiju za stalno i traze rusko drzavljanstvo. Mislim bas za ovu kategoriju predvidjen taj ispit sta li je.. Nima drzava daje neke povlastice, uplacuje neke pare za pocetak (i to za svakog clana familije koji dolazi..) Zato i moraju biti maximalno osposobleni za brzu adaptaciju na novom mestu

Izvinite a ko beše Mikica?

Hm... :think: to je čovek iz IMD Metal Co-a koji sređuje papirologiju i pravi selekciju prema zadatim instrukcijama sa terena. (barem sam ja tako shvatio)
Gotovo uvek se seti svega onog što ti je prošli put rekao kada si razgovarao sa njim. U glavnom ne raspoložen za dublju konverzaciju i veoma je štur u deljenju informacija. Ali sve u svemu, mogu da ga razumem, jer treba biti strpljiv saslušati dnevno stotinjak sagovornika preko telefona koji uvek isto pitaju, pa otuda onaj utisak da jedva čeka da poklopi slušalicu.
Lik je :ok:

Ja više ne znam šta da mislim,jeste da smo ruski učili u školi i valjda bi sklepao tih 850 reči uz obnovu "gradiva" ali ako je takva navala radnika ništa nije nemoguće.Na žalost oni postavljaju uslove.Nemoguća misija i Tom Kruz su amateri za nas.:zcepanje:Ovo treba preživeti.

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back