Posao u Rusiji (1)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Eh dragi zemljace, da imam neku vezu radio bih u struci...
jos jednom bih zamolio iskusnije, majstorbozu ili nekog drugog ako moze da mi da neke upute sto se tice firme, znaci jos jednom kazem nisam majstor, pa ciljam na to mesto klasicnog fizikalca ili sto kaze drinjaca pomocnik majstora, nije mi strana takva vrsta radova jer sam odrastao na selu, a i deda mi je bio varioc i masinbravar. A inace sam mladi bankar, pa mi treba lova da nastavim magistarske
Из неких мојих сазнања тешко примају раднике физикалце и уопште грађевинце који немају грађ. школу. Њима је битан папир, диплома, шта ли. неки доказ да си у тој бранши. Има много њих који су рекли ја сам керамичар а испоставило се да је таксиста. Диплома у неку руку им улива сигурност да их људи неће варати, а варали су их.

Један лик је отишао у Хопекс на разговор за запослење и рекао ја сам молер.. а нема благе везе. У Русији је почео да "мајсторише", а кад су колеге виделе да је смешан , дали су му да нешто фарба за чега не треба ни мозак ни знање, само физикалисање, само четка горе - четка доле. :) Он је свој циљ остварио, снашао се.

Poslednja izmena:
Kolega i ja sam diplomirani građevinski inženjer i mašinski tehničar, a posla nema...Mogu taj papir za koji su mi gledali svaku reč i zarez da upotrebim za brisanje znaš čega već :) konkurišem svugde, tražim naše firme po Rusiji, ali nema ništa. Nemaš gde i šta da počneš da radiš u struci.

Iz iskustva sa gradilišta viđao sam ljude koji su sjajni zidari, tesari, armirači (stani pa gledaj), a nemaju papir jbg...i kako da ga primiš u firmu i zavedeš da je zidar na osnovu čega...a stvarno odličan zidar perfekcionista..

Nama se građevinske škole gase. Neće ljudi u zidare i tesare, već u neke srednje škole tipa precizni mehaničar. I posle s tom školom radi kao fizikalac na gradilištu, a mogao je biti zidar, armirač itd..Dobar zidar ima dnevnicu 40 e po danu.

@Добродолац
Ко нема папир (ка што сам ја) њега у старту одбаце а ти што имаш ипак можеш се нечему надати код конкурисања. Немој бити малодушан. Имаш добру струку тражену и само је питање времена где ће те примити.:ok:

Данас је било око 30 особа кад сам ја био.. верујем да сваког дана у Велестроју затражи посао бар 50-ак особа. Треба мало или више имати и среће да би ушао у ужи избор.

Данас је било око 30 особа кад сам ја био.. верујем да сваког дана у Велестроју затражи посао бар 50-ак особа. Треба мало или више имати и среће да би ушао у ужи избор.

Друже, ако си био на разговору о послу, условима, итд и договарали сте цену рада, рачунај да за месец, месец ипо идеш :bye::klap::bye::klap::bye::klap::bye::klap::super::super::super:

Можда нисам био јасан. После Упитника са сваким кандидатом разговарају и проверавају у канцеларији какво знање имају. Рецимо у канцеларији :mrgreen:армирачима дају клешта да повежу узенгије (вилице), пропитују како се сече мрежа, бла, бла. Тесаре пропитују усмено.. стуб самац се наслања на колико зидова,:lol: са које стране се ексери ударају кад се прави оплата, кроз даску наравно..
Г-дине имате знање, ако буде потребе за радном снагом вашег профила, зваћемо вас, кад буду нас из Русије обавестили и потраживали.

Ма каква цена рада..:rotf: никакви детаљнији договори, већ уопштени који имају сви кандидати који траже посао. Сваки дан редови испред Велестроја.. много кандидата. Треба бити кур.евите среће да те позову.. Није битна школа, већ занимање које напишете да знате. Ко хоће да ради, веће вероватноћа да вас убаце у Русију јесте да кажете да сте армирач или тесар. Јес на кварно али треба се сналазити.

Poslednja izmena:
sad mi je najveci problem pakovanje muza...xe xe ...sta spakovati ...puno vunenih stvari , termo carapa , mala apoteka , mobilni sa 064 karticom i rusku neka kupi ako bude u prilici ,,,,sve za licnu higijenu , valjda ce imati gde sapun da kupi ako mu nestane ...

Ovako stoje "stvari" sa stvarima: :)

- u prtljažnu torbu staviti sve što je tečno ili gasovito a zapaljivo (dezodoransi, pena za brijanje, šampon...) Nikako ne sme težiti preko 20 kg bruto.
- putna torba ili ranac ni pod tačkom razno ne sme sadržati bilo šta što je zapaljivo.!!! Ona sme da teži preko 8 kg bruto.
- lap top ili note book se nosi sa sobom i on ne ulazi u obračun za teret pratljaga. (nisam siguran ali ako neko zna nešto više o tome neka napiše)

Što se tiče lične higijene a imajući u vidu da torba ne sme težiti preko 20 kg, savetujem da se ponese šampon od pola litra, pena za brijanje što manja, sapun i neki dezodorans opet ne neki veliki. Zbog čega?! Isključivo iz razloga da bi se ponelo što više garderobe, a ostatak stvari za ličnu higijenu se mogu kupiti tamo. Umesto šampona od litar, za razliku se može poneti dodatnog veša ili neke majce. Cene su kao i u Srbiji, čak neznatno jeftinije. momci koji su tamo savetovali su me da se napravi neki tost sendvič za poneti jer su u Moskvi cene na aerodromu za brzu hranu "ušiopadajuće". :)
Pošto je kalendarski proleće savetujem da se ipak ponese umeren deo zimske garderobe jer tamo je još debeli minus noću. Termo čarape obavezno i domaće štrikane :) vunene, kao i kapu.
Odela za rad su im kako sam upoznat veoma topla tako da ne treba previše razmišljati osim u onom delu da nogama bude toplo. Kad zadužujete obuću savetujem da uzimate broj veće kako bi se mogle obući već pomenute vunene čarape.
Ukoliko neko boluje od hroničnih bolesti tipa, glavobolja, migrena, alergije, i tsl. savetujem da se ponese mala apotekica za "ne daj Bože", ali ne treba preterivati, kafetin, diklofen, brufen, rapten-k, neka krema za reumu...

Mnogi (koji se vraćaju) sa sobom nose slaninu i rakiju, pa to toplo savetuju i novopridošlim. Moj vam je savet da se ne obazirete na to i da to nikako ne radite iako se postavljaju da će vam u protivnom zameriti!
Ko se u tome izverzirao neka to i dalje radi!
Sve u svemu to je ono što mi trenutno pada na pamet, ali kada dođe vreme za to, dobit ćemo svi instrukcije od poslodavca kako treba da se pripremimo i šta u koju torbu sme a šta ne. Bar je to do sada bila praksa kako sam ja upoznat.

Ako neko ima da doda još nešto, bilo bi lepo da to i učini. :)

Pozdrav!

Poslednja izmena:
Ono što ja znam jeste da je za normalan život potrebno oko 200.00$ da se ne oskudeva ni od čega. Šta to znači?! Cigarete, lična higijena, neko piće, sok ili slično, internet i telefon.
Do sada je bila praksa da se dobija akontativno 600.00$ pa se odbija na 3 rate, međutim, postoji verovatnoća da će se to ukinuti ali ne mora da znači. Videćemo. Bilo bi lepo kad to u praksi tako ostalo kao do sada. Ipak to puno znači.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back