Posao u Norveškoj?

• Začetnik teme Začetnik teme MK
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Nisam "naseo" Bojane. Uostalom Miloss897 nije ni rekao da je ona bez ikakvog znanja jezika otisla. Ja sam se dobro raspitao, poceo da ucim Norveski. Znam koja je papirologija potrebna samo zelim da cujem iskustva drugih, odnosno da znam kakve su mi sanse za zaposlenje sa mojim kvalifikacijama.

Imas ovde mnogo negativnih ljudi :) Samo uci norveski i pici odavde, i srecno! :)

cao ja sam Ana recite mi kako ide procedura oko zaposaljavanja ljudi sa srpskim drzavljanstvom , radila bih ciscenje stanova i cuvala bih decu da li postoji neka firma kaja zaposljava ovakve profile i kako dobiti radnu vizu za ova zanimanja .... unapred hvala ANA

Evo ovako,za sve one koje interesuje Norveska,mogu dati neke informacije jer cesto putujem u Norvesku :rtfm:
Da bi se dobio posao u Norveskoj,potrebno je znanje Norveskog jezika a moze da prodje i Engleski jezik za zanate :dontunderstand: uostalom Norveski jezik je potreban:Medicinarima,Inzenjerima i ostalim fakultetski obrazovanim ljudima :cistinaocare:
Za fakultetski obrazovane i medicinare je potrebno polaganje Bergentesta u Norveskoj koji obuhvata sve polazne kurseve A1,A2,B1,B2,C1,C2 i izlazak na Bergentest kosta oko 2000 kruna-300 evra :besna:
Medicinari moraju uraditi autorizaciju diplome u www.sak.no i kosta 200 evra a ostali koji imaju vise obrazovanje na www.nokut.no i neplaca se :klap:
Osobe sa srednjom skolom i zanatima :strika::kuvar5::metla2: posao mogu traziti u razgovoru sa poslodavcem koji im sredjuje radnu dozvolu :rtfm: a posao se trazi na www.finn.no slanjem CV-a na i-mail adrese :ajmo:
Drzavljanstvo Norveske se dobija posle 7 godina boravka ili vencanjem sa Norveskim drzavljanima posle 3 godine :dzentlmen::cmok:
Postoji direktna avionska linija Beograd-Oslo a karta se krece u proseku od 55-70 evra u jednom pravcu sa Norwegian :ajmo: http://www.norwegian.no/fly/lavpris...AgreementCodeFK=-1&CurrencyCode=EUR&rnd=46330 :ajmo:

Poslednja izmena:
Dragi forumaši,
interesuje me da li neko ima iskustva ili nešto zna o odlasku u Norvešku kao Psiholog. Sve me interesuje od nostrifikacije diplome i pripreme neophodne dokumentacije do pronalaženja posla i života u Norveškoj.

Pozdrav

imam 29 god,tapetar dekorater sam,a5 god.radim taj posao od svoje 14 te god.presvlacim klasican,stilski namestaj specijalnost,radio antikvitete za kanadu,italiju itd...presvlacio hajat,excezijor,americku ambasadu i jos mnogo mnogoooo toga,da li se trazi moj zanat u norveskoj, ako neko nesto i malo zna o tome,meni bi znacilo mnogo...hvala unapred

Evo ovako,za sve one koje interesuje Norveska,mogu dati neke informacije jer cesto putujem u Norvesku :rtfm:
Da bi se dobio posao u Norveskoj,potrebno je znanje Norveskog jezika a moze da prodje i Engleski jezik za zanate :dontunderstand: uostalom Norveski jezik je potreban:Medicinarima,Inzenjerima i ostalim fakultetski obrazovanim ljudima :cistinaocare:
Za fakultetski obrazovane i medicinare je potrebno polaganje Bergentesta u Norveskoj koji obuhvata sve polazne kurseve A1,A2,B1,B2,C1,C2 i izlazak na Bergentest kosta oko 2000 kruna-300 evra :besna:
Medicinari moraju uraditi autorizaciju diplome u www.sak.no i kosta 200 evra a ostali koji imaju vise obrazovanje na www.nokut.no i neplaca se :klap:
Osobe sa srednjom skolom i zanatima :strika::kuvar5::metla2: posao mogu traziti u razgovoru sa poslodavcem koji im sredjuje radnu dozvolu :rtfm: a posao se trazi na www.finn.no slanjem CV-a na i-mail adrese :ajmo:
Drzavljanstvo Norveske se dobija posle 7 godina boravka ili vencanjem sa Norveskim drzavljanima posle 3 godine :dzentlmen::cmok:
Postoji direktna avionska linija Beograd-Oslo a karta se krece u proseku od 55-70 evra u jednom pravcu sa Norwegian :ajmo: http://www.norwegian.no/fly/lavpris...AgreementCodeFK=-1&CurrencyCode=EUR&rnd=46330 :ajmo:

hvala na informacijama

Pozdrav svima!!!Potrebna mi je pomoc(informacije).Imam 33 godine po zanimanju sam hemijski tehnicar(4.stepen) ali vec 10 godina radim u proizvodnji al i pvc stolarije.Planiram da upisem prkvalifikaciju za varioca.Da li postoji neko interesovanje za nesto od ovoga u Norveskoj?Da li da probam da se prekvalifikujem za nesto drugo?HVALA UNAPRED!!

mzgug, ja sam inzenjer po struci...kako mogu da te kontaktiram privatno, ako nije problem, volela bih da mi das neke info na osnovu tvog iskustva?

Nauci jezik bar malo da mozes komunicirati Prevedi diplomu u ambasadi ce ti reci gde....posalji cv na norveskom ..Posle nazovi uzmi incijativu da vide da si zainteresovana ,,,oni to vole primice te jer im treba svega,,,,Problem je kod poslodacaca sto bas nece da se muce sa jezickim barijerama i ulazu u radnike bas toliko vremena... Sve sto sama uradis od onoga sto njih kosta bolje ce biti a i cene trud i zalaganje..

Poslednja izmena:
Cao drustvo. Imam 26 godina i master ekonomista sam sa hrvatskim pasosem. Koja je procedura i sansa dobijanja posla u Norveskoj? Da odmah napomenem, nema pretenzije da odmah radim u struci, izmedju ostalog, ne znam norveski(engleski prilicno dobar). Nisam primetila da ima ekonomista na forumu, pa me zanima ima li neko ikakvu informaciju kako se kotiraju? Neko moje saznanje je da postoji mogucnost nostrifikacije i rada u struci. Hvala unapred!

Cao drustvo. Imam 26 godina i master ekonomista sam sa hrvatskim pasosem. Koja je procedura i sansa dobijanja posla u Norveskoj? Da odmah napomenem, nema pretenzije da odmah radim u struci, izmedju ostalog, ne znam norveski(engleski prilicno dobar). Nisam primetila da ima ekonomista na forumu, pa me zanima ima li neko ikakvu informaciju kako se kotiraju? Neko moje saznanje je da postoji mogucnost nostrifikacije i rada u struci. Hvala unapred!

Samo da ti pozelim srecu !
(i da "ozivim" temu , mozda je nekom ko zna odgovor promakla tema , verujem da ima ljudi na forumu koji znaju)
I da , kako stojis sa nemackim jezikom i znas li da sa hrvatskim pasosem u Nemackoj imas skoro sva (ako ne i sva prava) kao drzavljani Nemacke ?

jA BIH TE ZAMOLIO DA MI JAVIS KADA POCINJE BRANJE JAGODA. sPREMAN SAM I DA TI PLATIM UKOLIKO MI POMOGNES. PORODICAN SAM COVEK INZENJER ALI TU SE BRATE NEMA POSLA. marjanjosifov@yahoo.com
hvala ti unapred

Posao sa branjem jagoda je uglavnom rezervisan za ljude koji dolaze iz Koreje,Kine ili Vijetnama ili odakle vec...svako gazdinstvo bukvalno ima svoje ljude koji dolaze u tom periodu,tako da je malo problem naci taj posao...inace posao je sezonski i ukoliko se ne vara nije potrebno predavati za radnu dozvolu

Nauci jezik bar malo da mozes komunicirati Prevedi diplomu u ambasadi ce ti reci gde....posalji cv na norveskom ..Posle nazovi uzmi incijativu da vide da si zainteresovana ,,,oni to vole primice te jer im treba svega,,,,Problem je kod poslodacaca sto bas nece da se muce sa jezickim barijerama i ulazu u radnike bas toliko vremena... Sve sto sama uradis od onoga sto njih kosta bolje ce biti a i cene trud i zalaganje..

...primice te jer im treba svega...hmmm ne bih se bas slozio sa tobom prijatelju oko toga da im treba svega...evo npr ja sam u zdravstvu vec 5 godina ovde i novi koji dolaze sve teze i teze pronalaze posao...A jos im je zdravstvo deficitarno zanimanje...mada treba im i inzenjera,ali da su im bas svi profili potrebni,hmmm...Pored nas ima i Litvanaca,Poljaka i ostalih kojima nisu potrebne radne dozvole

Dragi forumaši,
interesuje me da li neko ima iskustva ili nešto zna o odlasku u Norvešku kao Psiholog. Sve me interesuje od nostrifikacije diplome i pripreme neophodne dokumentacije do pronalaženja posla i života u Norveškoj.

Pozdrav

Post je odavno,ali ajd da pokusam da odgovorim,mozda i procitas :-)
Za rad kao psiholog (psykolokg) u Norveskoj potrebno je autorizaovati diplomu preko njihove institucije zvane SAK ili drzavna kancelarija za autorizaciju.Evo ti i link na norveskom http://www.sak.no/yrkesgruppe/Sider/psykolog.aspx ...Jezik alfa i omega svega,kljuc upseha.A za rad kao psiholog,mora biti na skoro pa tecnom nivou,ili pak nivo C1 i C2....

Pozdrav! Možeš li mi reći kakve su šanse za rudarske inženjere? Ja konkretno imam 5 godina iskustva u Mittalu, ali u BiH. Pasoš bosanski, engleski znam, norveški ni riječ..Ako mi možeš konkretno reći nešto na ovu temu bio bih zahvalan..hvala

Back