Ja sam po zanimanju pneumaticar hidraulicar sa dosta iskustva interesuje me da li je moja struka trazena u norveskoj?
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Norveshki ti je potreban za tu struku ali takvi poslovi mogu se naci i na crno da radish ali ja barem mislim ako znash Engleski isto ti moze dosta pomoci u pocetku dok ne savladash Norveshki jezik.
Shto se tice placanja mogu ti reci da je jedan od najboljih placenih poslova ovde barem u Oslu gde sam ja.
Da li moze neko da mi kaze kakva je procedura zaposlenja u Norveskoj sa EU pasosem? Da li mogu da nadjem posao bez ikakve radne dozvole, ili mi je potrebna radna dozvola, s' obzirom da Norveska nije u EU?
Da li mi neko moze reci kakve su mi sanse da sa Viskokom zdravstvenom skolom, smer medicinski tehnicar, dobijem dozvolu za rad kao bolnicar? Sto se tice srednje skole, zavrsio sam Gimnaziju...pa na to ne racunam.
Hvala puno na odgovoru Milose..a je l' znas mozda, jel radi kao bolnicarka ili kao medicinska sestra?
Onaj ko ti je rekao da nije potrebno znanje norveskog jezika za posao u Norveskoj samo te laze a ti si naseo na to.Ja sam mnogo puta bio u Norveskoj i znam sve sta je potrebno i koji su uslovi potrebni za rad u Norveskoj.Prvo i najglavnije je znanje norveskog jezika i bez njega te niko nece primiti da radis,iako svaki norvezanin prica engleski kao i svoj,za posao je iskljucivo norveski jezik i za drugi nece ni da cuju.Sezonski poslovi u Norveskoj traju od maja do septembra i to su uglavnom plantaze voca,povrca i jagoda kojih je najvise u oblasti Dramena i Rogalanda kod Stavangera.Uglavnom sve te poslove rade Poljaci i ima ih najvise.A da bi dobio legalan posao u Norveskoj potreno je da legalizujes diplomu ili da uradis autorizaciju i nostrifikaciju diplome,koju saljes za Norvesku i cekas uglavnom 3 meseca.Potrebno je da se prevede diploma kod sudskog tumaca na Norveski jezik i kopija originala,isto tako je potrebna fotokopija pasosa i potvrda iz SUP-a da nisi osudjivan,i to takodje prevesti kod sudskog tumaca i sva dokumenta kopije overiti u sudu,onda treba na sajtu NOKUT odstampati 2 obrasca i popuniti hemijskom olovkom i sva ta dokumenta poslati postom za Norvesku.Kada dobijes priznanje diplome iz Norveske onda saljes molbu na sajt UDI za dobijanje radne dozvole.
Zdravo, Ja sam iz Makedonije, nova sam na forumu, slucajno sam naletela trazeci informacija o rad u Norveskoj. Procitala sam dosta korisnih stvari, pa zato sam odlucila i ja da pitam nesto, nadam se da cu dobiti odogvor od nekog ko je upoznat sa tom problematikom ili neko ko je presao taj put. Ovako, ja imam zavrseno srednju medicinsku skolu smer: medicinska sestra, zatim sam polozila i drzavni ispit za medicinske sestre koi u Makedonii je obavezan za rad i sledi nakon 6 meseci staziranja.. Radnog iskustva imam ali kao stomatoloska sestra, pa me zanima dali mogu sa ovu diplomu i ovaj drzavni ispit da radim u Norvesku, dali je priznato ili treba neka druga procedura i koi su drugi uslovi koi treba da ispunim kako bi dobila posao a i gde uopste da apliciram? kako da dodjem do posao? Pozdrav
Onaj ko ti je rekao da nije potrebno znanje norveskog jezika za posao u Norveskoj samo te laze a ti si naseo na to.Ja sam mnogo puta bio u Norveskoj i znam sve sta je potrebno i koji su uslovi potrebni za rad u Norveskoj.Prvo i najglavnije je znanje norveskog jezika i bez njega te niko nece primiti da radis,iako svaki norvezanin prica engleski kao i svoj,za posao je iskljucivo norveski jezik i za drugi nece ni da cuju.Sezonski poslovi u Norveskoj traju od maja do septembra i to su uglavnom plantaze voca,povrca i jagoda kojih je najvise u oblasti Dramena i Rogalanda kod Stavangera.Uglavnom sve te poslove rade Poljaci i ima ih najvise.A da bi dobio legalan posao u Norveskoj potreno je da legalizujes diplomu ili da uradis autorizaciju i nostrifikaciju diplome,koju saljes za Norvesku i cekas uglavnom 3 meseca.Potrebno je da se prevede diploma kod sudskog tumaca na Norveski jezik i kopija originala,isto tako je potrebna fotokopija pasosa i potvrda iz SUP-a da nisi osudjivan,i to takodje prevesti kod sudskog tumaca i sva dokumenta kopije overiti u sudu,onda treba na sajtu NOKUT odstampati 2 obrasca i popuniti hemijskom olovkom i sva ta dokumenta poslati postom za Norvesku.Kada dobijes priznanje diplome iz Norveske onda saljes molbu na sajt UDI za dobijanje radne dozvole.