Posao u Australiji

Najbolje je da odes do banke gde ce ti dati izvode za period za koji trebas da dokazes placeno radno iskustvo. Na tim izvodima ce se videti da ti je od konkretnog pravnog lica- firme, mesecno, uplacivana odredjena suma novca, koja je izrazena u dinarima... Zamoli ih da ti izlistaju nekako da se vide samo uplate konkretne firme, a ne svaka uplata/isplata sa racuna, da ne bi imao 100 str za prevod :D Povedi racuna da je na svakoj strani pecat banke..i takve propuste naprave...
Mislim da ne bi trebalo da ima veze sto je racun zatvoren, evidencija mora da postoji.

Od poslodavca tj kadrovske/racunovodstvene sluzbe bi trebalo da si dobijao platne listice. Ukoliko nisi, onda ih zamoli da ti u okviru reference, koju ti svkako potpisuju, popisu i mesecna primanja, po mesecima, za 4 godine ( u okviru istog dokumenta ili posebno, kao evidencija o zaradi...).

Izvestaj iz banke i referenca poslodavca treba da se podudaraju sto se tice mesecnih primanja...

Zvanicno su plate u Srbiji u dinarima, takve dokaze im i saljes, tako da ne moras da brines o kursu eur i aud (barem sto se ovog dela tice ;) )

Pozdrav svima na forumu,

Prije svega hvala svima koji se trude da pomognu nama koji tražimo izlaz iz "raja".

Moje pitanje je vezano za dokazivanje zarade.

Šta se prihvata kao dokaz? Pošto se kod nas (Republika Srpska) plata daje na račun (minimalac) i u koverti(većio dio).
Da li je uopšte bitna visina plate?

Hvala!

Da se pohvalim: Engineers Australia mi je dao broj računa za uplatu ( koji je, kažu, samo za ljude iz Irana :) ), dobio sam potvrde o zaposlenju i dužnostima iz bivše i aktuelne firme bez problema, izvadio sam potvrdu sa fakulteta da je VII-1 isto što i master, banka će mi dati izvod sa starog računa, sve ide OK, još samo da prevedem tih par papira...

Odosmo na more, pa ću se ređe javljati, no kad se vratim, konačno šaljem sve u EA.

Da se pohvalim: Engineers Australia mi je dao broj računa za uplatu ( koji je, kažu, samo za ljude iz Irana :) ), dobio sam potvrde o zaposlenju i dužnostima iz bivše i aktuelne firme bez problema, izvadio sam potvrdu sa fakulteta da je VII-1 isto što i master, banka će mi dati izvod sa starog računa, sve ide OK, još samo da prevedem tih par papira...

Odosmo na more, pa ću se ređe javljati, no kad se vratim, konačno šaljem sve u EA.

:super:

Pozdrav!
Ne znam da li sam na pravom putu da se obratim dipl. defektologu ali evo, probacu...
Zanima me posao u Australiji, naravno u struci. Ja sam def. oligofrenolog, sada podnosim zahtev za izjednacavanje diplome. Da li ste Vi uspeli da odete, da li tamo radite, sta radite i na koji nacin ste otisli? Da li je neophodna nostrifikacija diplome?
Koliko je lako doci do posla, jer ne mogu da nadjem niti jednog defektologa koji zivi i radi tamo...
Molim za odgovor iako pokrecem temu posle dosta vremena.
Molim za dalja uputstva i savet u vezi odlaska.
Unapred hvala...
Pozdrav svima!
Dakle, chitao sam sve ovo shto ste napisali i rekoh da vas pitam i ja neshto a i dam par saveta.

Prvo, za sve informacije za pochetnike, na jeziku koji razumete (raumijete), NIKAKO se ne obracajte ambasadi u Beogradu jer su chopor nepismenih kretena i najbolju sam informaciju tamo dobio od TIPA IZ OBEZBEDJENJA, na vratima i to kada sam besan izlazio?!?!?!?!

Za prave informacije obratite se ambasadi u Zagrebu, vrlo su predusretljivi i iznad svega PROFESIONALNI I ZNAJU SVOJ POSAO!!!!!
tel iz srbije: 9938514891200
9938514891209

Shto se uplate love tiche neka vam poshalju (obichno u pdf formatu a to posle skinete sa mail-a ili sajta i odshtampate FULL COLOR OBAVEZNO) odobrenje za zaduzivanje kreditne kartice. Tu upishete iznos i sve potrebne podatke i vratite im sa papirima (u mom sluchju je bilo tako za assessment) a chuo sam da moze i kod ostalih institucija.

A sad pitanja.

Defektolog sam po struci, odradio sam sve, imam assessment, eilts sam proshao sa osmicom i imam sve papire ALI.....moje zanimanje nije na skilled listi tako da moram idem na sponzorsku varijantu A SPONZORA ILI FIRMU (iz au.) KOJA CE POKRENUTI PROCES NEMAM. Na sponzorski ugovor se ide sa obavezom da za nekog ili firmu radish godinu obavezno ali.....

Na skilled bih ishao, sa lovom sam ok, skupilo se nekako, ali.......

AKO IKO IMA MOGUCNOST DA MI DA PRAVU INFORMACIJU SHTA SADA NEKA SE JAVI SHTO PRE!!!!!!

Pozdrav svim dobrim ljudima na forumu...
Interesuje me vezano za Australiju,naravno sto je i tema. Supruga i ja bismo voleli otici sto pre znamo za IELTS koji treba da polaze ona jer inace zna jezik i zavrsila je tu skolu. Licno ja sam radio svasta i mnogo toga znam,pogotovo oko automobila,kao vozac imam B i C kategoriju,vozio tramvaj itd...
Zanima me koliko su interesantni auto zanati tamo i da li je toliko bitan papir tj. "DIPLOMA" imam zavrsen 3.stepen za autoelektricara,ali sam to najmanje radio,upisao sam drzavni za Vozac iliti 4.stepen kao prekvalifikaciju,radio sam dosta sa auto branicima i varenjem plastike na autima,tu imam bas bogato iskustvo. Pa me zanima sta bih mogao najpre naci tamo kao posao??? Znam da ce te reci radi bilo sta dok ne savladas jezik,jezik cu brzo da savladam ucio sam ga i znam ga recimo za ( 3 dobar - 4 vrlo dobar govor-pisanje-citanje) pa bih voleo ako neko moze da mi pomogne sta bi bilo najbolje juriti od navedenog ili nesto drugo pa kasnije naci nesto sto najbolje umem???

Hvala svima unapred na odgovorima

Pozdrav

Platna lista iz firme - payslip je jedino što se pominje u zahtevima za dokazivanje radnog iskustva.
B. PAID EMPLOYMENT
Employment is considered to be paid when an employer pays you wages commensurate with the
skill level required for the employment undertaken. If you are self employed, employment is
considered paid if you charge fees commensurate with the skill level required for the services you
provide.
Evidence of paid employment may include, where relevant:
 Tax records
 Annual payment summaries/ Group certificates
 Pay slips
 A signed statement from your employer
 A certified statement from your registered/certified accountant.
You may wish to provide other evidence to substantiate your claims of paid employment.

Na forumu sam čitao da su neki vadili izvode iz banke i da im je to bilo priznato.
Za sadašnju firmu nije mi poroblem već za prošlu al tu ću izvaditi izvode iz banke.

B. PAID EMPLOYMENT
Employment is considered to be paid when an employer pays you wages commensurate with the
skill level required for the employment undertaken. If you are self employed, employment is
considered paid if you charge fees commensurate with the skill level required for the services you
provide.
Evidence of paid employment may include, where relevant:
 Tax records
 Annual payment summaries/ Group certificates
 Pay slips
 A signed statement from your employer
 A certified statement from your registered/certified accountant.
You may wish to provide other evidence to substantiate your claims of paid employment.

Gde si to nasao? U booklet-u 6 stoji samo:

"Overseas employment

Evidence to support your application

1. Obtain evidence such as employment references and detailed duty statements covering the
required period. Employment references must:
• be written on the official letterhead of the company or government department providing
the reference;
• the letterhead should indicate clearly the full address of the company and any telephone,
fax numbers, e-mail and website addresses;
• the name and position of the person authorised to sign the employment reference should
be typed or stamped below that person’s signature;
• the contact telephone number of the person writing the reference should be included in
the letter;
• the letter should indicate the exact period of employment (including whether permanent or
temporary, full or part-time), position(s) held, main duties undertaken and the salary earned
– positions should not be described by generic titles (eg. research officer, public servant)
but according to the nature of the duties undertaken (eg. research chemist, accounts
clerk); and
• a payslip from your current employment should also be included – this is especially
important from applicants working in government departments."

Ono sto sam hteo da kazem je da je za DIAC payslip jaci od potvrde iz banke, koja se nigde ne pominje, pa ako se dvoumis izmedju ta dva, uzmi papir iz firme. Firma cak moze da ti prilagodi platni listic izvodu, nista ih ne kosta. Obrati paznju i na: "payslip from your current employment", sto znaci da teorijski ne bi trebalo da trazis iz bivsih firmi.

Na forumu sam čitao da su neki vadili izvode iz banke i da im je to bilo priznato.

Znam, skoro sam ostavljao link, mozda odgovarajuci tebi, pogledaj mojih poslednjih 10-20 postova...

Za sadašnju firmu nije mi poroblem već za prošlu al tu ću izvaditi izvode iz banke.

Ja, srecom, za obe firme mogu da dobijem i platne listice i izvode, a iz banke ne mogu za sve, jer su neke plate isle na ruke ( tj. ja nisam hteo da se zamajavam sa bankama )...

Može li meni neko dati par odgovora.

Žena i ja sa detetom planiramo već duže vreme da bežimo od ovog opšteg blagostanja koje vlada u Srbiji.
Ja imam fakultetsku diplomu iz oblasti menadženta u sportu dok žena ima srednju turističu.
Oboje odlično govorimo engleski jezik i do sada smo radili sve i svašta da bi preživeli
Imamo li neke šanse za Australiju,Novi Zeland ili da tražimo neku drugu zemlju?

Može li meni neko dati par odgovora.

Žena i ja sa detetom planiramo već duže vreme da bežimo od ovog opšteg blagostanja koje vlada u Srbiji.
Ja imam fakultetsku diplomu iz oblasti menadženta u sportu dok žena ima srednju turističu.
Oboje odlično govorimo engleski jezik i do sada smo radili sve i svašta da bi preživeli
Imamo li neke šanse za Australiju,Novi Zeland ili da tražimo neku drugu zemlju?
pregledaj skillselect, ako ti je zanimanje na SOL listi imaš šanse

Pozdrav svima :)
Mene također zanima iskustva defektologa koji su pošli za Australiju. Već duže vremena pretražujem internet i nisam uspjela pronaći nikog da mi iz prve ruke ispriča svoje iskustvo i koje su uopće šanse za zaposlenje nas defektologa dolje.

Zar zaista nema nitko? Defektolog bi kod njih bio special teacher educator. Slični poslovi bi bilo nešto kao occupational therapist.
Pa bolje ces ziveti sa bilo kojim poslom u ozilendu nego u Srbiji kao najbolji defetkolog tako da ti je svejedno dali ces moci tamo da se zaposlis u struci. Na duze staze gledam.
A ovde ti dolazi mali broj ljudi tako da nemoj da te cudi sto niko nema iskustva sa tim zanimanjem.
E da, koliko sam ja razumeo tamo proces zaposlenja ide preko interneta tako da ti u Srbiji i onaj u Melburnu npr. imate isti pristup informacijama za zaposlenje tako da...

Da li bi neko mogao da mi pomogne?pretrazio sam forum i nema informacija vezanih za doktore...i ja i devojka zavrsili smo medicinski fakultet,ovde nema posla pa kakve su sanse da se ode i sta sve treba?unapred hvala svima na odgovorima

Da li bi neko mogao da mi pomogne?pretrazio sam forum i nema informacija vezanih za doktore...i ja i devojka zavrsili smo medicinski fakultet,ovde nema posla pa kakve su sanse da se ode i sta sve treba?unapred hvala svima na odgovorima

Za inzenjere nema problema priznaju sve diplome. Za doktore je mnogo teze posto priznaju samo Anglosaxonski sistem medicinskog obrazovanja i to vazi i za medicinske sestre i za doktore.
Kao doktor morao bi da polazes dosta ispita (naravno na engleskom) pre nego dobijes dozvolu za rad. Nekima nasima je to uspelo i 3 - 4 godine da postignu.
Druga stvar je da je Australia Britanska kolonija i svi koji dolaze iz Comonvealth zemalja su zbog toga u prednosti, Tako na primer ogroman broj Indusa, Shri Lankake, Pakistanis, Malezije afrikans ( i ostalih bivsih i sadasnjih Britanskih kolonija) doktora i med sestara dolazi iz Engleske gde su zavrsili skole i odmah dobijaju posao u Australiji. Ima ogroman broj doktora kineza koji dodju ovde i zavrse fakultete. Australija polako postaje kineska provincija jer oni kupiju ovde sve zivo.
Postoji istorijska tradicija da englezi kad oce nekoga da se otarase salju ga u Australiju sto je sada slucaj sa svim tim crnjama (U londonu trenutno ima vise od 50% non Anglo stanovnistva). Oni bih ti bili ogromna konkurencija

Poslednja izmena:

Back