Posao u Australiji

To teško, jer nisam još stigao ni diacu za sebe da napišem mail. Dosta posla ovih dana. Ali okači pismo na private ili ovde svejedno, bolje ovde, jer ima više ljudi koji mogu da pomognu, pa ćemo pročitati i reći ponešto. Kad si već voljan napravi i tačan spisak papira koje si poslao, CVa koji si poslao, ako nemaš cv, napiši, hronološki, koja škola i tačno od kad do kad, gde si imao praksu, gde si posle radio odkaddokad, šta si radio.

Poz svima, dok se ovde mucim i patim kao crnac, jedno usputno pitanje:
koliko meni znaci to sto imam rodjake u Au? imam baba tetku, nije neki jako blizak rod, ali nije ni jako dalek, i takodje imam prijatelja koji ima Au drzavljanstvo. Sta oni konkretno meni mogu da pomognu, ako mogu? Mislim na neko jednostavnije dobijanje vize..... ili nesto drugo?

Ako je nekad family sponsored bila zakon viza, lagano je uspela da padne na dno tabele.... zasad je tamo
Neka ti nadju poslodavca da te sponzoriše, to ti je najbolje.
A onda nek sponzoriše i mene, pa da idemo da radimo.

Poz svima, dok se ovde mucim i patim kao crnac, jedno usputno pitanje:
koliko meni znaci to sto imam rodjake u Au? imam baba tetku, nije neki jako blizak rod, ali nije ni jako dalek, i takodje imam prijatelja koji ima Au drzavljanstvo. Sta oni konkretno meni mogu da pomognu, ako mogu? Mislim na neko jednostavnije dobijanje vize..... ili nesto drugo?

mogu naravno,kad dodjes da imas smestaj.
a i mogu da ti budu sponzori..:super:

mogu naravno,kad dodjes da imas smestaj.
a i mogu da ti budu sponzori..:super:

Ne mogu svi biti sponzori, moze samo blizak rod : roditelj, brat, sestra, necak, necakinja, ujak, ujna (stric, strina, tetak, tetka), rodjak u prvom kolenu, unuk-a.; zavisno od kategorije :

subclass 176 (sponsored permanent)

• a non-dependent child or step-child;
• a parent or step-parent;
• a brother or sister, step-brother or step-sister;
• a niece or nephew, step-niece or step-nephew; or
• an aunt or uncle, step-aunt or step-uncle).

subclass 475 (sponsored regional provisional)

• a non-dependent child or non-dependent step-child;
• a parent or step-parent;
• a brother or sister, step-brother or step-sister;
• a niece or nephew, step-niece or step-nephew;
• an aunt or uncle, step-aunt or step-uncle;
• a first cousin; or
• a grandchild or step-grandchild.

Sponzorstvo rodjaka iz designated area (subclass 475) nosi 25 poena, state/teritory sponsorship u obe kategorije nosi 10.

Poz

Poslednja izmena:
Ako je nekad family sponsored bila zakon viza, lagano je uspela da padne na dno tabele.... zasad je tamo
Neka ti nadju poslodavca da te sponzoriše, to ti je najbolje.
A onda nek sponzoriše i mene, pa da idemo da radimo.

Dogovoreno :super:

Ako sam dobro razumeo, to ide ovako: Ja njima javim da mi traze poslodavca, dok oni to rade ja odradim assessment, i sad, oni nadju meni poslodavca.... i to je to, da li ce taj poslodavac meni onda nekako pomoci da ja dobijem vizu (mislim na taj finansijski deo) ili ja svejedno moram sam prvo da sredim sve, dobijem vizu pa tek onda nadjem poslodavca?

Ne možeš dobiti vizu bez poslodavca - sponzora. Barem kakva je trenutna situacija ( koja traje evo godina ).
Na family sponsored ide onako kao ti je Goxi napisao - babe tetke ne dolaze u obzir.
A za TRA imaš vremena da uz postojeću dokumentaciju pridodaš što ti fali. Payslip: Ni ja nisam imala izvode iz banke , nego pare na ruke, zato neka ti poslodavac napise na njegovom memorandumu plate u zadnja 3 mjeseca ( ja sam samo za 1 mjesec pisala) - start plate, procenat na staž,bruto, porezi, odbici, sindikat( ako ima toga) neto...

Dogovoreno :super:

Ako sam dobro razumeo, to ide ovako: Ja njima javim da mi traze poslodavca, dok oni to rade ja odradim assessment, i sad, oni nadju meni poslodavca.... i to je to, da li ce taj poslodavac meni onda nekako pomoci da ja dobijem vizu (mislim na taj finansijski deo) ili ja svejedno moram sam prvo da sredim sve, dobijem vizu pa tek onda nadjem poslodavca?

Paaaaa.... ako se dogovoriš da te sponzoriše taj poslodavac, a ti da posle radiš za njega koliko treba, onda on može da te sponzoriše i onda apliciraš za jednu od employer sponsored viza, stalnu ili privremenu, i dobiješ je relativno brzo, mnogo brže nego ove "obične" vize. Ako već dobiješ vizu bez poslodavca, onda ti on posle i ne treba, osim da se zaposliš i zaradiš pare, oženiš, napraviš decu, deca porastu, udaju se i ožene, imaju svoju decu, ti omatoriš, ideš u penziju, u penziji ti dosadno, pa smaraš svoju decu, na kraju.... nećemo na kraju da pominjemo šta ide :per:

Ja samo da sam poslodavac ne bih sponzorisao i gnjavio se s papirima za nekog emigranta, kad mogu lepo da dam oglas i zaposlim nekog koliko sutra. Osim ako je emigrant jeftiniji od domaćeg, pa mi se isplati na duže staze.

Mhhh, e ljudi stvarno ste upuceni u sve ovde, svaka cast :super: a da li neko zna gde da saznam koji su mi strucni predmeti bili u skoli, mislim, znam ja odprilike, ali bas da budem 100% siguran, (zbog assessmenta) nasao sam plan i program svih predmeta, na sajtu ministarstva prosvete, a skola u koju sam isao trenutno nema sajt!! :eek: a koliko ja mislim to je nekih 11 predmeta za 3 god skolovanja.

Imaš to na svjedočanstvima, a i u planu i programu. Stručni su ti svi oni koji nisu opšti. A opšti su srpski, matematika, biologija, hemija, geografija i sl.
Kad budeš opisivao predmete, posebno odvoj opšte od stručnih predmeta i godine u kojima si slušao iste. Samo opisuješ stručne.

Pozdrav svima,da li bi neko mogao da mi kaze zanimanje pedagog kako se u Australiji vodi?Moj muz ima zanimanje iz grupe asco 6 pa preko njega ne mozemo nista,a nemogu da se snađem i pronađem gde pripada pedagog.Ako neko zna molim da odgovori.Hvala

Prosao mi je drugi dan u skolici. U razredu nas je oko dvadesetoro. Ja sam jedina belkinja. Inace me profesori drugih odeljenja u hodnicima zaustavljaju da me pitaju sta cu ja tu (imam svetlu kosu i blago sam pegava, pa misle da sam australijanka).
Naravno, uglavnom niko ne zna gde je Srbija, i svi prvo pomisle da sam iz Sibira. Kada im objasnim gde se moja zemlja nalazi - u Evropi, blizu Italije i Grcke - klimnu glavom i nastave belo da me gledaju. Sledece pitanje je:
a) da li je meni engleski maternji jezik NE!
b) da li svi u Evropi govere isti jezik NE!
c) da li se u celoj Evropi govori engleski NE!
d) koji se jezik govori u Srbiji. SRPSKI!

Inace, vecina mojih sapatnika iz razreda veruje da govore INGRIS. Azijati posebno lose govore, dok sam indijce posle nekog vremena pocela pomalo da razumem. Zanimljivo je to da sam svrstana u upper intermediate, a da su me u srpskim skolama jedva svrstavali u pre intermediate grupe... Ustvari, ja imam samo zapustenu gramatiku i lose spelovanje - danas sam napisala axedent, umesto eccident (hihihihi), dok vecina ostalih npr. iako znaju da pisu, ne znaju da citaju, ne shvataju procitano, ne znaju neke najosnovnije reci... Mene izgleda vadi vokabular, nasiroko poznato srpsko samopouzdanje i cinjenica da sam dosla pre petnaestak dana, a da govorim smislenije, ili bar preciznije od ljudi koji su tu vec godinama. No, kako kazu "practise makes perfect" :think:
E da.. Predavanja su jaaako dobro organizovana, nisu ni malo dosadna i ako si imalo zainteresovan, mozes nauciti dosta korisnih stvari.. Nastavnik samo koordinise aktivnosti, a od tvoje participacije zavisi koliko ces postici.

Prosao mi je drugi dan u skolici. U razredu nas je oko dvadesetoro. Ja sam jedina belkinja. Inace me profesori drugih odeljenja u hodnicima zaustavljaju da me pitaju sta cu ja tu (imam svetlu kosu i blago sam pegava, pa misle da sam australijanka).
Naravno, uglavnom niko ne zna gde je Srbija, i svi prvo pomisle da sam iz Sibira. Kada im objasnim gde se moja zemlja nalazi - u Evropi, blizu Italije i Grcke - klimnu glavom i nastave belo da me gledaju. Sledece pitanje je:
a) da li je meni engleski maternji jezik NE!
b) da li svi u Evropi govere isti jezik NE!
c) da li se u celoj Evropi govori engleski NE!
d) koji se jezik govori u Srbiji. SRPSKI!

Inace, vecina mojih sapatnika iz razreda veruje da govore INGRIS. Azijati posebno lose govore, dok sam indijce posle nekog vremena pocela pomalo da razumem. Zanimljivo je to da sam svrstana u upper intermediate, a da su me u srpskim skolama jedva svrstavali u pre intermediate grupe... Ustvari, ja imam samo zapustenu gramatiku i lose spelovanje - danas sam napisala axedent, umesto eccident (hihihihi), dok vecina ostalih npr. iako znaju da pisu, ne znaju da citaju, ne shvataju procitano, ne znaju neke najosnovnije reci... Mene izgleda vadi vokabular, nasiroko poznato srpsko samopouzdanje i cinjenica da sam dosla pre petnaestak dana, a da govorim smislenije, ili bar preciznije od ljudi koji su tu vec godinama. No, kako kazu "practise makes perfect" :think:
E da.. Predavanja su jaaako dobro organizovana, nisu ni malo dosadna i ako si imalo zainteresovan, mozes nauciti dosta korisnih stvari.. Nastavnik samo koordinise aktivnosti, a od tvoje participacije zavisi koliko ces postici.

Super. Drago mi je da si se snasla, mada iskreno govoreci nisam ni sumnjala u to ;)

Ta skolica o kojoj pises, da li je to za učenje engleskog, jer nisi polagala IELTS ili nesto drugo :think:

Back