Posao u Australiji

E svašta šta sam pročitao koji to zanati ostaju ?
Niti jedan čitajte malo sada smo dužni na JRP program ,ko od mehaničara eliktričara i slično zna da popravi čim vidi Australiski frižider veličine pola sobe .Nebudite smešni imaćete težu i žešću kontrolu .
Što se tiče proekcija u Srbiji za 15 godina nedostajaće blizu 2 miliona radnika (zvanični zavod za statistiku) samo to je proekcija .Pročitaj proekciju australije iz 2002 pa ćeš živ da se ismeješ.
Zidar smer postoji i traje dve godine ,znači ta diploma nevaži u startu, sem toga koliko zidara znaš da bi položili IELTS sa minimum 6?a da pri tome imaju najmanje 6 godina radnog iskustva u struci na belo?
Još nešto u protekla 24 najmanje 12 moraš da dokažeš da si radio u struci puno radno vreme .
Još nešto traži se izvod o plati iz banke da vidim kako ćeš to da smuvaš.
Ljudi gotovo je važe pravila kao u Švajcarskoj i nemačkoj ,samo na crno ili brak .
I Ona viza 475 ili beše 457 pa da se nešto smuva drugačije nemože ćao nema više

Slucajno je moj pokojni otac bio prvi privatni frigomehanicar u jednom velikom srpskom gradu.Mi imamo odlicnu skolu za ta zanimanja i ne treba nasi majstori da se plase posla,doktori su za sve Ozije.Ali oni koji su stvarno majstori,da se bave svojom strukom,i da su samostalni u radu.Ne neki klinci koji su juce zavrsili zanat i ne znaju da drze srafciger.

Čudan spisak, i sve čudnije informacije na ovom forumu u poslednje vreme. Zašto je čudan? Osim ako je u medjuvremenu promenjena Australijska Klasifikacija Zanimanja, šifre se besno ne slažu.

.
.

Pa ako neko ne vidi u čemu je problem sa mistifikacijom citiranog spiska, može me napasti da se glupiram i zajebavam, ili možda vredjam nekog?

Ovo je lista ANZSCO, dakle zajednicka AU - NZ.

Smem li pitati odakle je ova lista?

Ovo je sa sajta vladinog nezavisnog tela Skills Australia kome je dodeljen zadatak da pruzi savete u vezi sastavljanja nove SOL.
Pogledati ovde: www.skillsaustralia.gov.au

Tree@
Meni je takodje upala u ovci ova razlika izmedju kodova ispred zanimanja sa gornje liste i ASCO kodova, ali me je mrzelo da istrazujem o cemu se radi. Bice da je ovo sto Goxian kaze odgovor na to pitanje.

U svakom slucaju treba sacekati jos tih mesec dana da DIAC izbaci zvanicnu lisu pa da se donose zakljuchci...

A sta je sa "JRP program"? Gde se moze videti da li su stvarno izdali neka nova i ostija pravila?

JRP = Job Ready Program

Odnosio se na one koji su zavrsili u Australiji priznat kurs i tako dobili priznato zanimanje.
Sada vise ne moze samo na osnovu toga, vec mora i bar jedna godina radnog iskustva. Pretpostavljam da ce za zanatska zanimanja traziti bar godinu radnog iskustva u poslednje dve.

Ako uvedu nesto slicno za priznavanje zanata, pretpostavljam da ce , kao sto sam rekao, traziti skoro radno iskustvo. Tj. da ce traziti isto za sve, bez obzira da li su zavrsili kurs u Australiji ili apliciraju iz svoje zemlje, na osnovu diplome i radnog iskustva.

If you are applying for a permanent visa under the Employer Nomination Scheme or Regional Skilled Migration Scheme you DO NOT need to obtain a Job Ready Program skills assessment.

Jasno i zasto - postoji ponuda za posao. JRP je uveden sa ciljem da se poveca zaposljavanje imigranata tj. da oni stvarno rade u svom zanimanju, a koje je potrebno Australiji, a ne da se koriste kursevi u cilju dobijanja vize.

Changes to the skills assessment criterion for onshore GSM applicants nominating a trade occupation – 12 March 2010

From 12 March 2010, applicants applying for a subclass 487, 885 or 886 visa will be able to lodge a valid visa application using an existing suitable skills assessment.

Applicants nominating a trade occupation are no longer required to provide a skills assessment dated on or after 1 January 2010.
See: Changes to the Skills Assessment Requirements for GSM Applicants Nominating a Trade Occupation (113KB PDF file)

Back