Portal u prošlost

Manga Hilux

Legenda
Moderator
Poruka
66.204

Portal u prošlost: Mesto gde je Zemlja otvorila dušu​


Usred Baskije, šetajući slikovitim brdima i pašnjacima, u trenu se možete suočiti sa četrdeset miliona godina prošlosti ove zemlje.
U čudesnom krajoliku jugozapadne Francuske, u Pirinejima između dolina Aezkoa i Garazi, na samoj granici sa Španijom, nalazi se pećina toliko posebna da je vekovima intrigirala Baskijski narod koji tamo žive, kao i geologe, speleologe i – obične turiste. Na francuskom se zove Harpea, na španskom se zove Cueva de Arpea, a ime mu potiče od baskijske reči za mesto ispod stene.
Između bajkovitih zelenih brežuljaka obraslih gustom travom, u komadu prirode čija lepota izgleda nestvarno, gotovo kao set iz filma Fantazije, ne možete a da ne primetite ulaz u pećinu koji se uzdiže u slojevitom naboru, siv i kamenit među svim tim mekim zelenilom.

O ovoj pećini se pričaju mnoge legende, a najčešća koju ćete čuti je ona o baskijskim vodenim vilama koje su ovde živele. Možda ne samo ovde, već im je ova pećina bila jedan od omiljenih domova. Istorija kaže da je pećina vekovima bila prirodni pastirski stan za stočare koji bi se ovde našli u oluji, a danas ćete oko nje primetiti nekoliko pastirskih kuća.
Ovaj impresivni portal u prošlost je zapravo najzanimljivija stvar u ovoj pećini, jer nakon ulaza nije ni posebno duga ni duboka... ali nemojte se uplašiti ako u njoj naiđete na ovce. Tu ih još znaju pastiri sakriti.
Ako se nađete u blizini Saint-Jean-Pied-de-Port-a, verovatno najpoznatijeg polazišta za najpoznatije evropske hodočasničke rute i pirinejskog raja za planinare i šetače, napravite još jedan korak i zavirite u srce naše planete.
https://www.b92.net/putovanja/zanimljivosti.php?yyyy=2023&mm=10&dd=16&nav_id=2415214
 
1697452885298.png
 

Back
Top