Porodica i njena priča

Bitan mi je odnos osobe prema sebi, drugima i meni. Kako vidi život, kako doživljava druge a kako sebe. I iz stabilne i iz problematične porodoce može izaći sjajna osoba i labilac. Iz oba okruženja može nastati kompleksaš bilo da se potcenjuje ili precenjuje, ali i samosvesna osoba. Može nastati poročno biće slično sredini u kojoj je raslo ali i neko ko zna šta ne želi i šta ne valja.
Prvo su mi na pamet pala deca iz doma, bez roditelja. Ima ih, još koliko koji su porodični ljudi posvećeni svojoj deci. A ima i onih koji su čuvani kao malp vode na dlanu, uz roditelje, braću i sestre, pa im je vrhunac pažnje koju nekome mogu uzvratiti čivava kojoj lakiraju kandzice :lol:
nemam vise reputacija

mogu da dodam i svoj potpis na ovo

- - - - - - - - - -

poznajem ljude koji su po svim standardima sa strane gledano OK, obrazovani, ne puse, ne piju, ne kockaju se, ne svalerisu se, a onda takva osoba bude neko ko je nezainteresovan za svoju zenu i dete, neko ko je npr sebican, vrlo teska osoba prema clanovima porodice, a vrlo ljubazna prema okolini

mnogo su finiji mehanizmi koji uticu na nas iz nasih maticnih porodica od onoga sto se vidi
sta tacno deluje ne mogu uvek da definisu ni sami clanovi porodice, a kamo li neko ko posmatra sa strane

mm i ja igrom slucaja nismo onakvi kako bi se pretpostavilo na osnovu nasih porodica i hvala Bogu da je tako, ali da smo sudili po roditeljima, ne bismo ni smeli da se vencamo. medjutim...:heart2:

verujem samo u slusanje svog instinkta

Koliko vam je bitno u kakvom je okruzenju odrastao neko sa kim biste mogle uci u vezu?mislim na odnose u porodici...otac alkoholicar ili obrnuto,brat kriminalac,sestra sponzoruša,druga sestra narkofan i tako dalje...koliko vam je bitno iz kakve porodice dolazi vas ljubavni partner?
boli vas uvo ili ne?

...do skoro bih kazala da mi nije vazno ni najmanje a od skoro da mi je veoma vazno:lol:
...godine su me stigle pa sam se uverila vise puta na svojoj kozi i kao posmatrac da je vazno ako smo kao ljudi srasli bitno drugacije...

...naravno da je presudan moj osecaj kao i karakter coveka o kome se radi a karakter se dokazuje postupcima...svaciji pa i njegov, prica je prazan hod, nista mi ne znace izgovorene vec prozivljene vrednosti...
...cini mi se da smo u mladosti veoma slicni, oblikovani dosta drustvom i kulturom u kojoj zivimo, medjutim, kasnije iz nas progovore sve one reci koje smo kao deca slusali pa mi se iz tog razloga veoma dopada knjiga (pa i film) Kao voda za cokoladu...svi smo mi deo njih i ja od toga ne bezim, ne krijem i ne pokusavam da budem ono sta nisam...i smatram da je izuzetno vazno pokazati drugima realnog sebe kako bi i ti drugi znali na cemu su sa nama.

...desilo mi se sa sadasnjim momkom, kao jedinim sa kojim mogu sebe da zamislim zauvek, da igrom slucaja poticemo iz skoro pa identicnih porodica sa istim brojem dece koja su cuvana vrlo slicno...slucajnost ili ne, rekla bih da nije iako nismo pominjali nase porodice, iako smo se upoznali u drugoj kulturi bice da smo srodne navike i vrednosti izmedju sebe prepoznali...svakako da ima izuzetaka u oba pravca i da statistika nije u pravu, kao i obicno, ali se neretko desi da se slican slicnom raduje na duze staze...u prijateljstvu, medju kolegama, u ljubavnom odnosu...

Otprilike ovako.

Elem, dokazano je da se u globalu preuzimaju porodični modeli odnosa, ali je dokazano i da taj global ima svoje izuzetke i da je introspektivna i samosvesna osoba sposobna da loše porodične modele prepozna, odbaci ih i izgradi u svom životu nove modele. Tako da bi mi bilo bitnije, kad već gledamo bitnosti, da je samosvestan i sposoban da razmišlja, ma kakva mu bila porodica.

Sta treba sve da se dogodi u zivotu neke individue da bi od osobe koje prihvata bez daljeg razmishljanja odnose takve kakve jesu postala samosvesna i introspektivna?
Neki kazu to je do inteligencije, drugi pak da je to do unutrasnjeg osecaja koji se javlja posle nekog vremena - nesto ne stima i zasto bi sve tako izgledalo, osoba postaje iznenadno analiticna, treci kazu kada covek shvati prolaznost zivota i onda pocne zustro da trazi sustinu svog.

nemam vise reputacija

mogu da dodam i svoj potpis na ovo

- - - - - - - - - -

poznajem ljude koji su po svim standardima sa strane gledano OK, obrazovani, ne puse, ne piju, ne kockaju se, ne svalerisu se, a onda takva osoba bude neko ko je nezainteresovan za svoju zenu i dete, neko ko je npr sebican, vrlo teska osoba prema clanovima porodice, a vrlo ljubazna prema okolini

mnogo su finiji mehanizmi koji uticu na nas iz nasih maticnih porodica od onoga sto se vidi
sta tacno deluje ne mogu uvek da definisu ni sami clanovi porodice, a kamo li neko ko posmatra sa strane

mm i ja igrom slucaja nismo onakvi kako bi se pretpostavilo na osnovu nasih porodica i hvala Bogu da je tako, ali da smo sudili po roditeljima, ne bismo ni smeli da se vencamo. medjutim...:heart2:

verujem samo u slusanje svog instinkta

To je skolski primer osobe koja je rasla u emotivno hladnoj sredini ciji je glavni cilj da se prikazu u javnosti kao uzorna familija, znaci spoljasnost je bitna.
Dete koje ne razmishlja o tome prihvata kao normalno taj obrazac ponasanja a ima i onih koji su ukapirali te mehanizme pa traze suprotnost.

Back