Porez na klimu

Realno klima šteti biljnom i životinjskom svetu .Sagoreva se sve više fosilnih goriva da bi se obezbedio komfor .Vodostaji su na minimumu .
To dovodi do povećanja emisije co2 i drugih štetnih gasova po ozon atmosfere .
Ljudi su hiljadama godina živeli bez klima uredjaja .
Da li treba uvesti godisnji porez od 100 eura po jednom klima uredjaju .
Smeta ti klima, a ne smetaju ti projektili, raketni napadi, eksplozije u ratnim sukobima, putnički avioni koji svakodnevno šaraju nebo?
Na to nema poreza, a?

Kriv je "mali čovek" jer na 45 stepeni u svojoj zgradi hoće da se rashladi, a nisu krivi veliki industrijski zagađivači? Za njih ne treba porez, ne treba kazna?

Realno klima šteti biljnom i životinjskom svetu .Sagoreva se sve više fosilnih goriva da bi se obezbedio komfor .Vodostaji su na minimumu .
Ma daj,koje ti je poređenje "hiljadama godina"nije isto kao i sad.Zar ne vidiš da i čovečanstvo polako izumire zbog klimatskih promena i oštećenja ozona,ti se uhvatio za fosilno gorivo.

Oštećenje ozonskog omotača.Ozonski omotač u atmosferi apsorbuje najveći deo štetnog UVB zračenja.
Iako se ozonski sloj polako oporavlja zahvaljujući Montrealskom protokolu, i dalje postoji povećana UV izloženost u mnogim regionima, uključujući i Balkan.Jači UV indeks nego ranije.Pre 30–40 godina, UV indeks (mera jačine UV zračenja) je retko prelazio 6–7 u Srbiji.

Danas leti često dostiže 8–10, pa čak i 11, što znači da nezaštićena koža može izgoreti za manje od 15 minuta.

Povećan UV indeks posledica je i tanjenja ozonskog sloja i promena u klimatskim uslovima.

Poslednja izmena:
Ma daj,koje ti je poređenje "hiljadama godina"nije isto kao i sad.Zar ne vidiš da i čovečanstvo polako izumire zbog klimatskih promena i oštećenja ozona,ti se uhvatio za fosilno gorivo.

Oštećenje ozonskog omotača.Ozonski omotač u atmosferi apsorbuje najveći deo štetnog UVB zračenja.
Iako se ozonski sloj polako oporavlja zahvaljujući Montrealskom protokolu, i dalje postoji povećana UV izloženost u mnogim regionima, uključujući i Balkan.Jači UV indeks nego ranije.Pre 30–40 godina, UV indeks (mera jačine UV zračenja) je retko prelazio 6–7 u Srbiji.

Danas leti često dostiže 8–10, pa čak i 11, što znači da nezaštićena koža može izgoreti za manje od 15 minuta.

Povećan UV indeks posledica je i tanjenja ozonskog sloja i promena u klimatskim uslovima.

Ne, nego je tanjenje ozonskog omotača i pojačan UV indeks posledica pojačane Sunčeve aktivnosti.

I šta ćeš da uradiš sa tim parama koje nakupiš?

Ponovio bih da je već samo posedovanje i korišćenje klima uređaja svojevrsni porez .

Pre samo sedamedesetak godina u selima širom Srbije gradile su se kuće kojima nije trebala klima.
Tavani su služili kao besplatne sušare za žitarice.
U sred leta je bila hladovina u sobama.
Celo domaćinstvo bilo je povezano na elektro mrežu preko jednog osigurača .
Svetlo se gasilo u 21h.
Bojler nije postojao, kupalo se subotom, prvo deca pa onda matori.
Šporet je bio ispred kuće na verandi gde se i obedovalo sve do berbe kukuruza što je nekada bilo u oktobru i novembru.
Kanalizacija nije bila potrebna jer se voda posle kupanja i pranja u koritu prosipala na sred dvorišta i to se osušilo za pola sata.

WC poljski u kraj dvorišta, ko krene na vreme taj stigne na vreme.

I tako.
Danas je račun za struju mog domaćinstva četiri svinjčeta od sto kila godišnje.
Za vodu ode peto.
Za telefoniju i net, još pet
Za komunalne poslove jedanaesto.
Malo li je?
Ogrev ne računam.

Cak i protiv toga sam iako ne vidite vezu izmedju klime u kolima i vaznosti svih klima....
Nego ih vidite kao luksuz....ali nije tako....
Sizifov posao , ne ovog našeg sizifa , spolja non stop zagrevas atmosferu a unutra hladiš.
Na kraju dovodiš do disbalansa .
Drugo je da klime leti zagrevaju podzemne akumulatore toplote pa se to koristi zimi kao nadoknada za grejanje .
Ovako jedan te isti vazduh grejes i hladiš a izmedju membrana .
Zar nije bolje da se daljinskim "grejanjem" hlade radijatori ( voda u radijatorima npr 10 celzijusa voda u sistemu ) i tako to hladjenje naplatiš gradjanima , a oni akumuliraju toplotu u podzemne termoakumulaciine spremnike .
Izvinjavam se sto je moja ideja .

Poslednja izmena:
Rad na razvoju fluida kod autoklima dovodi do razvoja fluida za sve toplotne masine...
Ljudi nisu disciplinovani niti odgovorni , oni zimi ostave otvoren prozor satima, leti takodje, a npr svetlo je trosilo znacajnu struju dok nije doslo do leda, zbog bezbednosti , jer 1 na 100 je lopov, tako je bilo , sad imamo led, ali imamo skoro svako je lopov, tako da evolucija ljudi nije smanjila troskove..

Cilindri i brave vise nemaju smisla, skoro svako moze da ih otvori, bez zezanja...

Ljudi se zaebavaju , mnogi su glupi , nece da slusaju ljude koji mogu da urede sistem, svi bi bezvlasce, a kasnije kukaju da im je pocinjena nepravda...
Ne zele bolje sisteme , zele sopstvenu vlast, i to dovodi do anarhije i naravno da jaci uzima sve..

A ovamo zagovaraju pasivnost, a nisu spremni da uloze u one koji su vestiji , jer nije samo balkan carstvo gluposti , imas polovinu svajcaraca cine turci i balkanci ...to je uzas, jer u glavi su blaknci , i turci , a ne svajcarci , sto znaci nisu za red...

Poslednja izmena:
Sizifov posao , ne ovog našeg sizifa , spolja non stop zagrevas atmosferu a unutra hladiš.
Na kraju dovodiš do disbalansa .
Drugo je da klime leti zagrevaju podzemne akumulatore toplote pa se to koristi zimi kao nadoknada za grejanje .
Ovako jedan te isti vazduh grejes i hladiš a izmedju membrana .
Zar nije bolje da se daljinskim "grejanjem" hlade radijatori ( voda u radijatorima npr 10 celzijusa voda u sistemu ) i tako to hladjenje naplatiš gradjanima , a oni akumuliraju toplotu u podzemne termoakumulaciine spremnike .
Izvinjavam se sto je moja ideja .
Ja bih mogao to da ostvarim, ali to je ulaganje od 2 mil evra...

Ima drugih sistema ali je nezgodno da se umesam , ima mnogo upletenih strana, a pokvario bih im biznis a to donosi velike glavobolje...
Nije savremena civilizacija nista sto je humano , nego je sve interesno i poprilicno je opasno da se nadjes na putu interesa...Narod je slep glup , bahat, povrsan, zabole ga jedan cova manje vise, a taj jedan cova tebi je sve jer si to ti..

Jedini nacin je da imas zaokruzen biznis do kraja, to je ovih 2mil evra, jer onda nastupas sa svojim interesom i biznisom i onda ti treba jos za obezbedjenje 1 do 2 mil evra...ali to mozes i da povuces kasnije, kad se javi napad i potreba..

Ja bih mogao to da ostvarim, ali to je ulaganje od 2 mil evra...

Ima drugih sistema ali je nezgodno da se umesam , ima mnogo upletenih strana, a pokvario bih im biznis a to donosi velike glavobolje...
Nije savremena civilizacija nista sto je humano , nego je sve interesno i poprilicno je opasno da se nadjes na putu interesa...Narod je slep glup , bahat, povrsan, zabole ga jedan cova manje vise, a taj jedan cova tebi je sve jer si to ti..

Jedini nacin je da imas zaokruzen biznis do kraja, to je ovih 2mil evra, jer onda nastupas sa svojim interesom i biznisom i onda ti treba jos za obezbedjenje 1 do 2 mil evra...ali to mozes i da povuces kasnije, kad se javi napad i potreba..
Ja razumem svaki tvoj post .
Mi zivimo u vremenu da to sto ti smislis neće biti prihvaćeno ali će zato biti prihvaćeno svako drugo resenje .
Razlozi su visedimenzionalni , prvi je sto eu ulaže pare i stoga te pare ulaže u svoje projekte i svoje firme , a kredite vraćamo mi, drugi razlog je uobičajen , teško da će sa tobom da podele pare .

Jednom godisnje obidjem nekolko reka kao rekreativni ribolovac .
Razlika u vodi prosle godine i ove je skoro katastrofalna .
Nije problem u klimatskim promenama .
Uzrokovana ljudskim nemarom ,izlivom kućne hemije i fekalija , mada ne kukam na državu , jer je ovde pitanje narodne i gradjanske nekulture i bezobrazluka , ali ipak država je nadležna za ekologiju .
To je nestranačko pitanje o kojem se moraju dogovoriti sve stranke isto .

|Ima tu jos dva razloga koji nisu vidljivi...
Prvo je brandiranje..
Drugo je mediokritet..

Brandiranje je dokaz kvaliteta, tako raja i boranija misli..
A drugo , je odbijanje neceg sto nije opste prihvaceno , npr imas izum kako da ti caj ostaje vruc 2h u solji...ja sam to napravio na svoj nacin ocu mog skolskog druga koji je seceras tj bio je seceras...i onda da dok lemi, pise romane SF , da vlazi cajem suvo grlo , a bas mu se susilo, i sad ima dve varijante mlak caj sto su svi oni voleli , i stvarno je dobro leti imati mlak caj, ja proverio licno ....
Ili hladna pica..a secerasu to ne pase bas...ne znam tacno svako je komplikovan u tom secer odzivu...

U svakom slucaju njemu sam napravio , ali npr moji to nikad nisu prihvatili , njima je to glupo, a recimo postoji kafic na havajima koji sluzi pice u malo manje efikasnom sistemu za odrzavanje toplote hladnoce, ali je komercijalizovan, tj oni su ga prilagodili da bude lepsi , zanimljiv, 5x losiji u efikasnosti , ja sam bio tupadzija kao srednjoskolac, trudio se da izvucem maksimum, nisam shvatao znacaj komercijalizacije kod proizvoda...ali nije se prosirilo mnogo ali eto postoji kafic koji to koristi...
Ja koristim to....samo sto svi misle da sam lud...meni je caj vruc do mlak 4h i vise u solji ili u loncetu u kome se kuvao...
Potrosnja struje mi je mala, jer dok nije bilo led sijalica sam sam ih pravio od led traka...i to probranih...sa boljom efikasnoscu , tako da su trosile manje...trose manje i sad od nekih sijalica iako su neke presle na te led koje su efikasne..
Ne sve..

Jednom godisnje obidjem nekolko reka kao rekreativni ribolovac .
Razlika u vodi prosle godine i ove je skoro katastrofalna .
Nije problem u klimatskim promenama .
Uzrokovana ljudskim nemarom ,izlivom kućne hemije i fekalija , mada ne kukam na državu , jer je ovde pitanje narodne i gradjanske nekulture i bezobrazluka , ali ipak država je nadležna za ekologiju .
To je nestranačko pitanje o kojem se moraju dogovoriti sve stranke isto .
Vozim se ja do Sokobanje i stanem u Aleksincu da odmorim i da prosetam, fino je tamo i kupim u prodavnicama nesto , bolje nego u banji , jer je gradic u izumiranju pa je poprilicno jeftino ono sto je za opstu postrosnju , sto se ne kvari puno a trosi puno...
I stojim ja tako pored mosta , tu je blizu velika prodavnica, a lepo popodne i malo malo pa me ljudi pitaju jel ovo put za Bovan..
14 pa do 17h , pitalo me je barem 10 njih..i sad meni cudno sto me pitaju toliko ljudi koji nikad nisu bili u Aleksincu...i pitam jednog od poslednjih , sta se desava jel ima neka manifestacija , koncert...
Ne , kaze, culi smo da su pocrkale ribe u jezeru i plivaju pa vozimo prikolicu i dva bureta da pokupimo kao hranu za svinje...
I stvarno voze prikolicu sa dva bureta neki jeftini auto..

Tako da kad ugine riba u Jezeru , cuje se sve do Nisa i dalje , i dolaze ljudi po 30 50 km da natovare crklu ribu za ishranu svojih svinja, koje ce naravno neko da pojede...
A u Jezeru nema otrovnih pritoka,nema nista osim planinskih recica, samo kanalizacija od vikendica i ljudi koji dodju na jezero da se kupaju...I neko od njih je uspeo da odradi opsti pomor ribe...
Eto 10 njih ili nek bude 9 njih je mene pitalo a ja samo stojim tu na klupicama kod mosta,...luftiram se...

Ako nisu bacali tnt da pokupe 1% ubijene ribe onda su fekalije i hemija koja sprečava apsorpciju kiseonika u skrgama , ili jednostavno toksična .
Mada u praksi najveći krivolovci bilo ribe ili lovnih zivotinja ( kako svi kažu ) su oni koji imaju legalne dozvole i oni koji su čuvari toga .
Naravno oni imaju svu ic opremu da hvataju druge , ali to je vise da nema niko u blizini da hvata njih .
Mreže ne bacaju oni koji nisu u dilu .
Divljač je istrebljena od lovočuvara i šumara i šlihtera bilo koje vlasti .
Oni rekreativci bez dozvole upecaju jednu ribu i pobegnu .
A ovi sto plate dozvole , nosaju u kola , i tako po ceo dan uvek do 5 komada u čuvarci .
I ko je po pdf u napravio veću štetu prirodi .

Poslednja izmena:

Back