Poremećaj zloupotrebe supstanci

Pa lupanje srca ,paranoja,nesanica su glavni efekti te krize.Adrenalinski receptori se neodmore zbog nesanice,a nemoze se zaspati zbog lupanja srca i strahova ogromnih razmera i sve to dovodi do klasicnog ludenja sa halucinacijama i audio halucinacijama-glasovima koje tad cujemo.Nadbubrezna zlezda samo radi...smrsao sam 10kg pri jednomesecnoj apstinenciji na suvo.Dali bi meni za to odgovarao neki beta blokator i koji.Pitam prvo vas jer vidim da ste jako dobar strucnjak.Posle bi normalno otisao kod svog N.P.-a i trazio da mi prepise ono sta mi je potrebno.Problem sa moim N.P.-om je u tome sto on nezna sta mi je potrebno,a oce da prepise sve sto treba...

Pa lupanje srca ,paranoja,nesanica su glavni efekti te krize.Adrenalinski receptori se neodmore zbog nesanice,a nemoze se zaspati zbog lupanja srca i strahova ogromnih razmera i sve to dovodi do klasicnog ludenja sa halucinacijama i audio halucinacijama-glasovima koje tad cujemo.Nadbubrezna zlezda samo radi...smrsao sam 10kg pri jednomesecnoj apstinenciji na suvo.Dali bi meni za to odgovarao neki beta blokator i koji.Pitam prvo vas jer vidim da ste jako dobar strucnjak.Posle bi normalno otisao kod svog N.P.-a i trazio da mi prepise ono sta mi je potrebno.Problem sa moim N.P.-om je u tome sto on nezna sta mi je potrebno,a oce da prepise sve sto treba...

Bensedin stimuliše inhibitornu aktivnost GAB-e (najveći inhibitorni neurotransmiter), povećava afinitet GAB-e za vezivanje za svoje specifične GABA receptore; također povećava aktivnost otvaranja hloridnih kanala (membranska hiperpolarizacija koja ometa ćelijsko uzbuđenje) na taj način vrši inhibiciju limbičkog sistema i nekih jezgara talamusa (sedacija) kao što vrši i sinaptičku inhibiciju (hiperpolarizacija neurona).
Znači srazmjerno dozi bensedina u apstinenc.sy smanjena je inhibitorna aktivnost GAB-e i ćelija je depolarizovana što izaziva uzbuđenje. Limbički sistem je centar naših emocija, bensedin djeluje specifično i na njega jer su tu koncentrisani u najvećoj mjeri GABA receptori. U određenoj dozi djeluje i na simpatikus tj. parasimpatikus; ali u mnogo većoj mjeri na inhibiciju centralnog nervnog sistema preko GAB-e.
Beta blokeri djeluju isključivo na beta1 receptore (selektivni), a beta1 i beta 2 receptore zajedno (neselektivni).
Neselektivni kao što sam rekla prolaze krvno moždanu barijeru i djeluju i na CNS, ali djeluju isključivo na ove receptore. Znači ciljni receptori su im različiti, ali kako u medicini nije sve poznato vjerovatno im se djelovanje u nekoj mjeri i poklapa.
Svi receptori u ljudskom organizmu nisu ni otkriveni, a kamoli sva potencijalna hemijska jedinjenja koja mogu na njih djelovati.Kad bi se tačno znala specifičnost i isključivost jednog tipa receptora vjerovatno bi se radilo i na specifičnijem i isključivijem lijeku koji bi djelovao samo na jedan simptom; tj. još se ne zna kako napraviti lijek koji bi recimo samo širio disajne puteve (beta2 agonisti),a ne bi djelovao i drugdje u organizmu (oni se koriste kod asmatičara gdje se korisni efekti adrenalina iskorištavaju, a neželjeni efekti su im palpitacije, bol u grudima, ubrzano lupanje srca, tremor i nervoza). Hoću reći da su reakcije u organizmu za nas još uvijek toliko složene da ne možemo napraviti lijek koji će djelovati samo na jednom mjestu u organizmu, a da ne djeluje i drugdje.
Propranolol se ne smije koristiti u slučajevima plućnih oboljenja, srčanih aritmija tipa usporenog srčanog rada i srčanih blokova, niti kod bolesnika koji koriste preparate L-dope tj. dopamina (Parkinsonova bolest). On bi vam mogao usporiti rad srca (tahikardiju) i smanjiti strah, ali njegov neželjeni efekat su nesanica, noćne more, moguće halucinacije.
Ako ste bez bensedina, a vidim da potencirate njegovo totalno isključenje odjednom iako ja smatram da je to nepotrebno, i ako ne koristite nijedan drugi lijek i nemate plućnih oboljenja ni usporeni rad srca i ne koristite preparate L-dope propranolol bi vam mogao usporiti rad srca i smanjiti strahove, ali i njegova dugotrajna upotreba dovodi do povećanja beta receptora kompenzatorno pa nakon nagle obustave dobijate tahikardiju i anxioznost.
Ja i dalje smatram da trebate postepeno ukidati bensedin. To što radite, izlažete se dugotrajnoj apstinencijalnoj,a zatim se ponovo vraćate na bensedin - ne smijete to sebi raditi. U medicini prije svega se smatra da se pacijentu mora otkloniti bol, ako ništa drugo, a vi sebe baš tome izlažete sa svim propratnim efektima.
Šta da vam kažem; da sam vaš porodični ljekar možda bi vam i uključila propranolol sedmicu, dvije da vidim kako ćete reagovati; održavala bih vas na minimalnoj dozi ako bi bilo efekta, a zatim bi njega morali postepeno isključiti.
Ali napominjem postepeno smanjenje diazepama smatram boljim i jednostavnijim načinom odvikavanja od istog.

Ne ja nezelim sebe da izlazem bolu i tim grozotama kao sto su komorbiditet te depersonalizacije i ostalih stvari.Mislio sam da ce ako stegnem zube i izguram na suvo posle nekog vremena sve jenjavati i prestati ali doziveo sam sve suprotno.Morao sam da sebi spasavam zivot jer je pretila opasnost da mi otkaze srce usled kosmara i horor halucinacija.
Dali pri postepenom smanjivanju dolazi do apstinencionalnih sindroma?
Sta mislite dali se suplement GABA(gama amino butiricna kiselina)moze posluziti za odvikavanje?
Hvala unapred!

Ne ja nezelim sebe da izlazem bolu i tim grozotama kao sto su komorbiditet te depersonalizacije i ostalih stvari.Mislio sam da ce ako stegnem zube i izguram na suvo posle nekog vremena sve jenjavati i prestati ali doziveo sam sve suprotno.Morao sam da sebi spasavam zivot jer je pretila opasnost da mi otkaze srce usled kosmara i horor halucinacija.
Dali pri postepenom smanjivanju dolazi do apstinencionalnih sindroma?
Sta mislite dali se suplement GABA(gama amino butiricna kiselina)moze posluziti za odvikavanje?
Hvala unapred!

Vjerujem da ste sebi morali spasavati život.Pri postepenom smanjivanju doze ne dolazi do apstinencijalnog sindroma; ne bi trebalo da dođe ako se smanjuje po 5mg svakih sedam dana, ali svaki pacijent, čovjek je za sebe. Ako primjetite simptome apstinencijalnog sy obustavlja se smanjenje doze; ustvari se samo usporava.
Suplementi GAB-e (baclofen, GBL, phenibut.) imaju sllično djelovanje kao i Bensedin. Imaju i slične indikacije;neurološki poremećaji (spasticitet, MS, epilepsija), odvikavanje od alkoholizma.Pri dugotrajnoj upotrebi i naglom prestanku uzimanja isto mogu izazvati apstinencijalni sindrom, pa se također povlače iz upotrebe polaganim smanjivanjem doze kao i Bensedin. Mislim da prelaskom na ove preparate ćete dobiti isti efekat kao i smanjivanjem doze Bensedina.
Samo vi polako smanjujte dozu za 5mg svakih 7 dana; usporite smanjivanje ako je potrebno i sve će biti u redu, ako je to glavni problem.
Nema potrebe da se zahvaljujete; važnije je da se odviknete Bensedina i da nipošto ne trpite simptome apstinencijalnog sy. Uvijek vodite računa o psihičkoj ovisnosti i pitajte sve što vas zanima i što vas brine pri odvikavanju.

EVO PAR PODATAKA I ISPRAVKI (fali) I BICE JOS!

Gama-aminobuterna kisjelina, ili skraceno GABA. (Dakle, ne pricamo o GAB-i, nego o GABA-i.)

Iluzija je da se nekome efekat jednog ("srcano"-opjevanog od strane mnogih rok-grupa) Lorazepama moze i "makar samo malo" prikazati kroz pricu o svima poznatom Diazepamu.

Dakle: efekat jedne tablete Lorazepama od 1.25, ili 2.5 mg je mnogo ljepsi i jaci nego efekat Diazepama od (koliko god hocete) mg. (Sem ako se taj Diazepam ne uzima intravenozno.) Razlika je tolika da bi vjerovatno i sama tgdanijela, kada bi to popila, rekla: "Pa ovo je sad skroz cist heroin, je li?" (Iako je o benzodijazepinima napisala ovoliko tacnih i netacnih informacija.)

Ukoliko primijetite kod sebe simptome za koje papir koji dolazi uz lijek kaze da su oni koje kad se jave treba odma da prekinete uzimanje lijeka,- to i ucinite, pa ma sta tgdanijela pricala, ili ja pricao.

STO SE TICE MOG SLUCAJA:
Nije istina da se apstinencijalna kriza od benzodijazepina (cak i od ovih ultra-kratkih-...) ne moze skinuti sa drugim sredstvima, i to bez uzimanja tog "drugog sredstva" vise od 1 put, i to za trajno.
Recimo, antihistaminik Feniramin ODMA uklanja SVE apstinencijalne simptome od Alprazolama, za TRAJNO, i nakon samo jednog koristenja, i to koristenja doze od (recimo) 75-100mg.

Niko vam od doktora nece reci da Feniramin to moze u nekim slucajevima. To moram ja da vam kazem. Posto je moj slucaj neki slucaj, konstatujem da crveno te boldovano SIGURNO vazi.

Kombinovati (vrlo) male doze alkohola sa benzodijazepinima i nije opasno. Vece jeste, i ostavlja trajne posledice, malo po malo... dok ne primijetite "zbir" istih. (Recimo, u svog prijatelja koji je dugo to praktikovao.)

Ako vam je doktor prepisao neki benzodijazepin,- vi onda za svaki slucaj probajte caj od lipe umjesto toga. Mozda ce on biti sasvim dovoljan lijek, i bolji lijek, i (cak) bolje umirenje za vas slucaj. Pri tome pazite na doze lipe, jer je dosta ljudi platilo zivotom bas caj. Pogotovo taj caj.

Ruzno je porediti Diazepam sa nekim benzodijazepinima. 7.0mg alprazolama moze da vas navede da ubijete, ili pljackate, ili silujete... (mnogo krivicnih djela je nacinjeno od strane ljudi koji su bili istrajni i dosledni u poredjenju Diazepama sa ostalim benzodijazepinima, pa su mislili da ce ako mogu da "misle-dobro" na 150 mg bensedina, moci to sigurno i sa 7.0 alprazolama. O tome se moze mnogo naci na internetu.)

Poslednja izmena:
EVO PAR PODATAKA I ISPRAVKI (fali) I BICE JOS!

Gama-aminobuterna kisjelina, ili skraceno GABA. (Dakle, ne pricamo o GAB-i, nego o GABA-i.)

Iluzija je da se nekome efekat jednog ("srcano"-opjevanog od strane mnogih rok-grupa) Lorazepama moze i "makar samo malo" prikazati kroz pricu o svima poznatom Diazepamu.

Dakle: efekat jedne tablete Lorazepama od 1.25, ili 2.5 mg je mnogo ljepsi i jaci nego efekat Diazepama od (koliko god hocete) mg. (Sem ako se taj Diazepam ne uzima intravenozno.) Razlika je tolika da bi vjerovatno i sama tgdanijela, kada bi to popila, rekla: "Pa ovo je sad skroz cist heroin, je li?" (Iako je o benzodijazepinima napisala ovoliko tacnih i netacnih informacija.)

Ukoliko primijetite kod sebe simptome za koje papir koji dolazi uz lijek kaze da su oni koje kad se jave treba odma da prekinete uzimanje lijeka,- to i ucinite, pa ma sta tgdanijela pricala, ili ja pricao.

STO SE TICE MOG SLUCAJA:
Nije istina da se apstinencijalna kriza od benzodijazepina (cak i od ovih ultra-kratkih-...) ne moze skinuti sa drugim sredstvima, i to bez uzimanja tog "drugog sredstva" vise od 1 put, i to za trajno.
Recimo, antihistaminik Feniramin ODMA uklanja SVE apstinencijalne simptome od Alprazolama, za TRAJNO, i nakon samo jednog koristenja, i to koristenja doze od (recimo) 75-100mg.

Niko vam od doktora nece reci da Feniramin to moze u nekim slucajevima. To moram ja da vam kazem. Posto je moj slucaj neki slucaj, konstatujem da crveno te boldovano SIGURNO vazi.

Kombinovati (vrlo) male doze alkohola sa benzodijazepinima i nije opasno. Vece jeste, i ostavlja trajne posledice, malo po malo... dok ne primijetite "zbir" istih. (Recimo, u svog prijatelja koji je dugo to praktikovao.)

Ako vam je doktor prepisao neki benzodijazepin,- vi onda za svaki slucaj probajte caj od lipe umjesto toga. Mozda ce on biti sasvim dovoljan lijek, i bolji lijek, i (cak) bolje umirenje za vas slucaj. Pri tome pazite na doze lipe, jer je dosta ljudi platilo zivotom bas caj. Pogotovo taj caj.

Ruzno je porediti Diazepam sa nekim benzodijazepinima. 7.0mg alprazolama moze da vas navede da ubijete, ili pljackate, ili silujete... (mnogo krivicnih djela je nacinjeno od strane ljudi koji su bili istrajni i dosledni u poredjenju Diazepama sa ostalim benzodijazepinima, pa su mislili da ce ako mogu da "misle-dobro" na 150 mg bensedina, moci to sigurno i sa 7.0 alprazolama. O tome se moze mnogo naci na internetu.)

Ako ste vi uzimali Lorazepam i imali takve simptome, to ne znači da će i kod drugih izazvati iste efekte; zavisi od uzroka kod kojih se propisuje (Lorazepam je srednjedjelujući, a Diazepam dugodjelujući..samo napomena). Recimo pacijenti koji imaju Panične napade i poremećaj najbolje reaguju na alprazolam; da im daš Lorazepam vratit će se i reći ''Izvinite, ali ovaj lijek meni uopšte ne djeluje''. Kod nekih pacijenata Lexillium je optimalan; kod onih kod kojih je anxioznost praćena pseudoanginoznim bolovima, glavoboljom, dermatozama, astmom, gastričnim i duodenalnim ulkusom, crijevnim bolestima - ulceroznim kolitisom, iritabilnim kolonom; da ovim pacijentima propišemo alprazolam, oni bi se vratili i rakli ''Ovaj lijek mi ne djeluje baš najbolje ili uopšte''.
Dakle postoji nešto što se zove Indikacija.
Svi benzodiazepini mogu izazvati fizičku i psihičku ovisnost, ali je važna dužina njihove upotrebe. Ako se lijek koristi povremeno (ne svakog dana) i kratko (do tri sedmice, kod nekog i šest sedmica - individualna varijacija), nakon prestanka uzimanja neće doći do apstinencijalnog sy.
Pacijent kojem je potrebna pomoć će potražiti tu pomoć.(kamo sreće da je potrebno što manje pomoći, ali vidim da ću imati mnogo posla)
Feniramin je antihistaminik (dakle antialergijski lijek prije svega) prve generacije i ima prilično neželjenih efekata, između ostalog izaziva i sedaciju, slično kao i benzodiazepini i moguće da vam je zato odgovarao. Ne preporučuje se za odvikavanje od zavisnost od BZD.
Noviji H1 antihistamini druge generacije su mnogo selektivniji (dakle ne izazivaju sedaciju) za periferalne histaminske H1 receptore, a profil toleracije je u mnogo većoj mjeri poboljšan u odnosu na lijekove prve generacije. Kod H1 druge generacije( tu spada i Feniramin) najznačajniji neželjeni efekti uključuju uspavanost, umor, glavobolju, suhoću usta i mučninu.
Obe vrste antihistaminika imaju svoje mjesto u terapiji, ali ne preporučuju se u slučaju anxioznih poremećaja.Prva generacija ima mnoge neželjene efekte; ciljano djeluje na liječenje alergije, sedacija je samo jedan njegov efekat koji bi se mogao iskoristiti kod pacijenata čiji su astmatični napadi provocirani anxioznošću.
Niste nam naveli koliko dugo ste uzimali Lorazepam i zbog čega.
p.s. Riječ ružno postoji samo u medicinskoj etici, ali u slučaju farmakološke usporedbe dva lijeka se ne može upotrijebljavati.

Poslednja izmena:
Postovi tgdanijele:
2 godine baka pije lorazepam, a dejstvo benzodijazepina je placebo poslije (koliko ono rece tgdanijela) nedelja? U "tabeli razloga" nije navedeno da treba da prestane da ga uzima jer je dejstvo placebo?

Idemo dalje:
Na papiru koji cete dobiti uz neke(kutije za)benzodijazepine pise da postoji fenomen javljanja dozivotne zavisnosti od benzodijazepina koja je (sad za sad) neizleciva. Dakle, zavisnost od benzodijazepina nije nuzno mali i lako resiv problem, iako je tgdanijela to napisala. Papir koji dobijete uz lek vam kaze drugacije!

Idemo dalje:
ZASTO BAKA TREBA DA PRESTANE DA UZIMA LORAZEPAM?
tgdanijela nije navela ovo:
- Zato sto jetra, krv itd. mogu da se (OZBILJNO) poremete, i kad se prepise na duze od 2-3 nedelje (dakle, po danijelinom, KAD SE I PREPISE PLACEBO) vrse se obavezno kontrole krvne slike!

Napomena: Ukoliko osjetite od lorazepama u toku dana umor (kad inace nije vrijeme za spavanje) ne pijte ga, a to vam kaze i karton uz njega koji dobijate.

[papir koji dolazi uz Lorazepam kaze da se kontrole vrse obicno jednom mjesecno, ako ne i u pola mjeseca (ako se koristi vise mjeseci) dakle doktori ne kazu isto sto i tgdanijela: da se te stvari daju ne duze od 2-3 nedelje kontinuirano!]
[Sedativni efekat ovog Feniramina je mnogo jaci nego u benzodijazepina tipa Alprazolam (za Triazolam nisam siguran). A na vecim dozama Feniramin i nema sedativni efekat, ali se ponasa kao droge iz grupe halucinogena (Marihuana, LSD, itd.)) sto i pise u receptu.]
[Feniramin nije tako opasno i toksicno par puta pokusati koristiti, iako to tgdanijela sugerise, sa obzirom da ga 25mg ima i u "praskovima" Febricet Cold(r)).]
[Feniramin koji sam ja popio me nije uspavao, iako sam ga popio nakon vise od 54+sati nespavanja. Zaspao sam kada je dejstvo i proslo. Izaziva "slicno kao" pospanost, ali ne i pravu (realnu) pospanost, a bolovi u glavi se javljaju, ali osoba ih i ignorise, i ne osjeca cak ni potrebu da uzme tabletu za te bolove u glavi (toliko dobro ih ignorise!), mnogo joj je dobro od sedacije.]

***Ja nemam nikakvih problema sa benzodijazepinima, totalno sam prestao da ih pijem, i nemam nikakve krize. OVO PISEM POSTO JE tgdanijela VEC POCELA DA ME LECI u postu gore!***

Poslednja izmena:
Dzaba je sva prica o GABAa,b,... receptorima, i GABA-i, za koju se danas (ne zvanicno, ali uglavnom u tim ljekarskim i psihijatrijskim krugovima...) smatra da nema sto ona ne obavlja,- od memorije, do sinapticke modulacije, transmisije... inhibicije, ekscitacije... ("paradoksalne" ili) obicne, itd.. Receptora za GABA ima svih vrsta i u samoj kicmenoj mozdini.
H1 receptori... pf.. Zasto i njih pominjati? Antihistamini koji djeluju na njih mogu biti i halucinogeni i sedativi...
Jednostavno, ne vidim nista pametno u prici o receptorima. Ali, ako neko oce, onda neka stoji i ovo:
Postoje mu i kapa receptori za opijoide. Caj od mente udara na kapa. :)
i ovo:
Endogeni morfin koji je u hemijskoj formuli sasvim isti kao i onaj iz maka (ili ako hocete: opijuma) postoji, proizvodi se u mozgu covjeka, i to je naucno dokazano.
To sto tgdanijela to ne zna, te negira davno utvrdjenu stvar u nauci,- to je njen problem.

Poslednja izmena:
Postovi tgdanijele:
2 godine baka pije lorazepam, a dejstvo benzodijazepina je placebo poslije (koliko ono rece tgdanijela) nedelja? U "tabeli razloga" nije navedeno da treba da prestane da ga uzima jer je dejstvo placebo?

Idemo dalje:
Na papiru koji cete dobiti uz neke(kutije za)benzodijazepine pise da postoji fenomen javljanja dozivotne zavisnosti od benzodijazepina koja je (sad za sad) neizleciva. Dakle, zavisnost od benzodijazepina nije nuzno mali i lako resiv problem, iako je tgdanijela to napisala. Papir koji dobijete uz lek vam kaze drugacije!

Idemo dalje:
ZASTO BAKA TREBA DA PRESTANE DA UZIMA LORAZEPAM?
tgdanijela nije navela ovo:
- Zato sto jetra, krv itd. mogu da se (OZBILJNO) poremete, i kad se prepise na duze od 2-3 nedelje (dakle, po danijelinom, KAD SE I PREPISE PLACEBO) vrse se obavezno kontrole krvne slike!

Napomena: Ukoliko osjetite od lorazepama u toku dana umor (kad inace nije vrijeme za spavanje) ne pijte ga, a to vam kaze i karton uz njega koji dobijate.

[papir koji dolazi uz Lorazepam kaze da se kontrole vrse obicno jednom mjesecno, ako ne i u pola mjeseca (ako se koristi vise mjeseci) dakle doktori ne kazu isto sto i tgdanijela: da se te stvari daju ne duze od 2-3 nedelje kontinuirano!]
[Sedativni efekat ovog Feniramina je mnogo jaci nego u benzodijazepina tipa Alprazolam (za Triazolam nisam siguran). A na vecim dozama Feniramin i nema sedativni efekat, ali se ponasa kao droge iz grupe halucinogena (Marihuana, LSD, itd.)) sto i pise u receptu.]
[Feniramin nije tako opasno i toksicno par puta pokusati koristiti, iako to tgdanijela sugerise, sa obzirom da ga 25mg ima i u "praskovima" Febricet Cold(r)).]
[Feniramin koji sam ja popio me nije uspavao, iako sam ga popio nakon vise od 54+sati nespavanja. Zaspao sam kada je dejstvo i proslo. Izaziva "slicno kao" pospanost, ali ne i pravu (realnu) pospanost, a bolovi u glavi se javljaju, ali osoba ih i ignorise, i ne osjeca cak ni potrebu da uzme tabletu za te bolove u glavi (toliko dobro ih ignorise!), mnogo joj je dobro od sedacije.]

***nikJa nemam akvih problema sa benzodijazepinima, totalno sam prestao da ih pijem, i nemam nikakve krize. OVO PISEM POSTO JE tgdanijela VEC POCELA DA ME LECI u postu gore!***

Dobro je ako ste uspjeli da prestanete koristiti benzodiazepine. (izgleda da ste izbjegli opasnost od doživotne zavisnosti)
Stavovi u medicini se mijenjaju.Evo sad su izašli novi vodiči za primarnu praksu, tako da se liječenje po onima od 2003g. ne preporučuje. Ne znam koji doktori i na kojem nivou i u slučaju kojih indikacija propisuju trajno uzimanje benzodiazepina. Njihovo kontinuirano uzimanje se preporučuje samo u slučaju ako je to neophodno i nikako drugačije (neke neurološke i psihijatrijske bolesti - epilepsija, shizophrenia, akutne faze drugih psihotičnih bolesti). Novi antidepresivi SSRI veoma dobro pokrivaju mnoge anxiozne poremećaje - fobije, opsesivno-kompulzivni poremećaj, panične napade i panični poremećaj, posttraumatski stresni poremećaj...), tako da su oni sada glavni lijekovi za liječenje ovih poremećaja, a benzodiazepini se samo koriste u početku dok se pacijent ne navikne na ove lijekove - dakle dve do tri sedmice.
Kad opisujete svoj doživljaj sa nekim lijekom bilo bi dobro da govorite u prvom licu. (npr. ''Bolovi u glavi su mi se javili, ali sam ih ignorisao - neko drugi možda ne bi, i nisam osjećao potrebu da uzmem tablete za glavobolju, toliko sam ih dobro ignorisao i bilo mi je mnogo dobro od sedacije'')
Bilo bi potrebno da navedete tačno ime lijeka i proizvođača u čijem uputstvu piše da postoji opasnost od doživotne ovisnosti od benzodiazepina.Ne zaboravite navesti fabrički naziv lijeka npr Bensedin, a ne samo generički (to je ono što piše malim slovima ispod fabričkog naziva - diazepam, u slučaju Bensedina).
Antihistaminici se ne preporučuju (primarno dejstvo im je antialergijsko) za liječenje anxioznih ili psihotičnih poremećaja.

Priča o receptorima je veoma zanimljiva sa naučnog stajališta. Ja zato jedva čekam dešifrovanu genetičku mapu, jer je davno rečeno da su svi ljudski geni otkriveni. Smatram da će nam genetika umnogome pomoći da otkrijemo i specifično djelujemo na ciljne receptore našeg organizma. Bio bi to veliki uspjeh za čovječanstvo.
Čaj, bilo koji sadrži supstancu zvanu tanin, sličnu kofeinu u kafi i ona je ta koja ima sposobnost vezivanja za benzodiazepinske receptore.
U ljudskom mozgu postoje Endorfini, hormoni koji stvaraju osjećaj sreće i zadovoljstva, smanjuju stres napetost, ljutnju i strah. Slični su opioidima, ali im hemijska struktura nije ista kao kod opijuma iz maka. Opijum iz maka se sastoji od 25 alkaloida, među njima su i morfij i kodein koji se koriste u medicinske svrhe kao analgetici ili kodein recimo za suzbijanje kašlja.
p.s.Svaka supstanca može biti lijek ili otrov u zavisnosti od doze i svrhe u kojoj se koristi - sjetila sam se sa predavanja, samo da napomenem.

Da li i caj od maka Papaver Somniferum i Papaver Orientale (2 vrste opijumskog maka) sadrzi tanine? Caj od lipe sadrzi dosta tanina, ali nimalo nije slicno benzodijazepinima: dok se sa njima ne mozes smrtno predozirati na ma-koliku-dozu (osim ako uzmes alkohol) sa cajem od lipe mozes, a mozes i sa kafom. Tanine imas i u vinu. I u hrastu pogotovo. Nisam nikad probao caj od hrasta...

Kodein(metilmorfin) se ne koristi samo za analgeziju i suzbijanje kaslja.

Tebain(paramorfin) i Oripavin se koriste da se od njih naprave drugi ljekovi, ili da se uzmu i sami od strane narkomana.

Dobar je i aktivan i "antidepresivan" je i "caj"(bolje ekstrakt) od Kantariona, mada ni za njega nisam siguran da sadrzi tanine. Kako god, sadrzi hiperforin i hipericin i jos neke stvari za koje ne znam dal su aktivne, a neki kazu da ni hiperforin nije aktivan.

Onda, imas caj od Bunike.

Poslednja izmena:
Da li i caj od maka Papaver Somniferum i Papaver Orientale (2 vrste opijumskog maka) sadrzi tanine? Caj od lipe sadrzi dosta tanina, ali nimalo nije slicno benzodijazepinima: dok se sa njima ne mozes smrtno predozirati na ma-koliku-dozu (osim ako uzmes alkohol) sa cajem od lipe mozes, a mozes i sa kafom. Tanine imas i u vinu. I u hrastu pogotovo. Nisam nikad probao caj od hrasta...

Kodein(metilmorfin) se ne koristi samo za analgeziju i suzbijanje kaslja.

Tebain(paramorfin) i Oripavin se koriste da se od njih naprave drugi ljekovi, ili da se uzmu i sami od strane narkomana.

Dobar je i aktivan i "antidepresivan" je i "caj"(bolje ekstrakt) od Kantariona, mada ni za njega nisam siguran da sadrzi tanine. Kako god, sadrzi hiperforin i hipericin i jos neke stvari za koje ne znam dal su aktivne, a neki kazu da ni hiperforin nije aktivan.

Onda, imas caj od Bunike.

Ovo teško da se može nazvati Homeopatijom, iako bi voljela da se neko javi ko je stručnjak u toj oblasti. Dobro ajde i travarstvo ima svoje mjesto. Ne osuđujem nikog ko se bavi travarstvom ili vjeruje u isključivo taj način liječenja. Što se tiče zloupotrebe supstanci imala sam jednog pacijenta koji je tvrdio da su uzgajali cannabis i na taj način dolazili do marihuane.
Ako ima neko da napiše nešto o upotrebi i zloupotrebi ove biljke bilo bi mi drago da se uključi.

Tgdanijela je mislila na tein ili teanin(neznam ni ja kako se tacno zove,bice da je tein) jer on ima farmakolosko dejstvo slicno,skoro identicno kao kofein.Njega sadrze skoro svi komercijalni cajevi zeleni,crni i jos mnogi koje ja nazivam kofeinski jer su neki od njih mnogo puta jaci od kafe.Tanini su jedinjenja koja pomazu detoksikaciju organizma i ima ga skoro u svakoj biljci.Nego mene zanima sta sadrzi ta lipa jer Dr.-mi je preporucio to da pijem,a stimulacija kapa opioidnih receptora je zesca stvar koja se postize upotrebom retkih orijentalnih droga,pa me zanima koj je alkaloid prisutan u nasoj lipi?
Spominjanje tih fenantrenskih alkaloida za koje vec i vrabci znaju sta su i kakvi su nije tako interesantno koliko moze biti opasno... ima mnogo vise alkaloida neki su izohinolinske strukture i koriste se u medicini.Problem je sto pravilnik ovog foruma najverovatnije nedopusta takve rasprave...

O prirodi anksioznih poremećaja i lijekovima za ovu vrstu poremećaja

Lijekovi za psihičke poremećaje u sredinama poput Srbije (i bivšim Jugo-republikama) imaju nezasluženo lošu reputaciju, dijelom zato jer doktori propisuju pogrešne lijekove ili dobre lijekove u pogrešnim dozama ili na pogrešan način. Mnogi ljudi su zbog neinformiranosti i predrasuda neskloni uzimanju lijekova s djelovanjem na nervni sistem, zbog čega potpuno nepotrebno trpe psihičke boli u nedogled.
S druge strane, veliki broj ljudi s psihičkim smetnjama "uredno" konzumira alkohol, duhan, kofein, pa čak i opojne droge, sve zato da bi se osjećali bolje. Ali, pošto su te supstance štetne za mozak, s vremenom im biva sve lošije! Kod nas se mnogi još uvijek lakše odlučuju na trovanje organizma, umjesto na njegovo liječenje, dijelom i zbog uticaja neprosvjećene okoline, koja alkoholičare i pušače prihvata bolje nego one koji uzimaju lijekove za nervni sistem.
Informisanje o pravoj, dakle biološkoj, fizičkoj prirodi svih "psihičkih" poremećaja od presudne je važnosti za pristajanje na pravilno liječenje. Svaka "psihička" bolest 100% je fizička, jer izvire iz rada mozga, a on je u svakom pogledu fizički. Moždano tkivo, nervne ćelije (neuroni), prirodne moždane hemijske tvari (neurotransmiteri) te električna struja koja djeluje u mozgu odgovorni su za svaki naš osjećaj, misao, riječ i životni stav.
Bez obzira na to jesmo li neki strah razvili zbog toga što smo rođeni s oslabljenim nervnim sistemom, ili smo strah "naučili" pod uticajem okoline, onog trenutka kad se strah javi, postaje biološki "utvrđen" u mozgu. To nije loša vijest, jer to znači da svoj anksiozni poremećaj, radilo se o fobiji, stidljivosti u društvu, opsesivno-kompulsivnom poremećaju, opštem anksioznom poremećaju ili PTSP-u, možete vrlo djelotvorno staviti pod kontrolu lijekovima i drugim postupcima koji normaliziraju rad mozga.
Vrste llijekova
Lijekovi protiv anksioznih poremećaja neće vas preko noći učiniti sretnima, niti izbrisati vaše brige, ali značajno će vam poboljšati kvalitet života. Za liječenje anksioznih poremećaja najčešće se koriste dvije skupine lijekova: sredstva za smirenje (benzodiazepini) i antidepresivi-sredstva za aktiviranje nervnog sistema (SSRI, TCA, IMAO)
Benzodiazepini - lijekovi za smirenje
- kod jake akutne uznemirenosti ovi lijekovi brzo i djelotvorno smiruju simptome poput napetosti, zabrinutosti, uzrujanosti, prestrašenosti. Ali pošto njihovo dugotrajno uzimanje može razviti ovisnost i toleranciju tretman anksioznosti ne može se zasnivati samo na benzodiazepinima.
Antidepresivi - za dizanje raspoloženja
- u zadnjih 15 godina grupa lijekova nazvana SSRI (selektivni inhibitori ponovnog preuzimanja serotonona) pokazala se vrlo uspješna kod gotovo svih anksioznih poremećaja. Ove lijekove obično nazivamo antidepresivima, ali njihova je primjena daleko šira od liječenja depresije. Oni djeluju tako da pojačavaju djelovanje serotonina, prirodne moždane supstance koja služi kao prirodni antidepresiv i sredstvo za smirenje. Međutim ovi lijekovi (fluoksetin, fluvoksamin, sertralin, paroksetin i dr.) ne ublažavaju simptome odmah, već se terapijsko djelovanje javlja nakon dva, četiri, pa i šest sedmica. Kad pacijent počne osjećati djelovanje ovih lijekova, postepeno se smanjuje doza benzodiazepina (ako su prethodno bili propisani), a doza SSRI se prilagođava na optimalnu dozu. Pritom se sredstva za smirenje u ograničenom opsegu mogu uzimati i dalje, na primjer tokom situacije koja izaziva pojačanu anksioznost. Ispitivanja su pokazala da SSRI ne utiču samo na serotonin nego posredno normalizuju i funkciju drugih moždanih tvari.
- postoje i prirodna sredstva protiv anksioznosti
Važno je znati o lijekovima
- prvo saznajte pravu dijagnozu od ljekara
- lijekovi za psihičke tegobe ublažuju poremećaj na nervnom sistemu
- Uzimanje psihijatrijskih lijekova ne znači da ste "ludi"
- Odbijanje lijekova nije pametno, niti dokazuje da ste "jaki"
- Imajte povjerenja u lijekove i dajte im priliku
- Nemojte spuštati ili dizati dozu lijekova na svoju ruku
- Budite spremni podnijeti moguće negativne efekte lijekova te pričekati njihovo puno djelovanje
- Ne postoji čudotvoran lijek

Ponešto o anksioznim poremećajima
Opšti anksiozni poremećaj, Fobije, Socijalna fobija, Agorafobija, Opsesivno-kompulzivni poremećaj, Panični poremećaj, Akutni stresni poremećaj - Treba znati da osoba ne boluje od OAP-a ili drugog oblika anksioznosti zato jer tako "želi" ili zato jer je "nešto krivo shvatila", već zato jer ima poremećaj na dijelu nervnog sistema koji reguliše osjećaj smirenosti i sigurnosti.Taj je "kvar" biološke prirode, bilo da je urođen, bilo da je stečen od stresa pretrpljenog tokom života. Često takva osoba, bez vlastite krivice trpi od okoline prezir ili podsmjeh. Njihov organizam upada u stanje stresa i od malih vanjskih podražaja, koje zdrave osobe često ni ne opažaju.Ljudi koji pate od Socijalne fobije nisu "gluplji" od ostalih pa da si"umišljaju" da ih drugi ne vole ili da "ne shvaćaju" kako se bezrazložno živciraju zbog nečijeg postupka prema njima. Koliko god se zdravim ljudima činilo da te osobe iracionalno reagiraju na sitne društvene "nepogode" poput kritike ili odbijanja, problem socijalne fobije nije logičke ni intelektualne prirode, već proizilazi iz biološki sniženog praga otpornosti na stres od međuljudskih odnosa.

Baveći se prirodom ljudskih bolesti - kardiovaskularnih, plućnih, gastrointestinalnih, koštano-mišićnih i ostalih i susrećući se svakodnevno sa svim ovim bolesnicima, ne mogu, a da ne primjetim da se psihički bolesnici stigmatiziraju "kao nešto drugačiji bolesnici". Trebamo znati da je psihički poremećaj biološke prirode kao i visoki krvni pritisak i da se ni po čemu ne razlikuje od poremećaja visokog krvnog pritiska (primjer) ili nekog drugog "fizičkog" poremećaja. Nasledni faktori + faktori okoline igraju ulogu u razvijanju i nastajanju svih oboljenja i zato se trebamo čuvati stigmatizacije "psihičkih" bolesti. Mislim da je vrijeme da ovi poremećaji zauzmu svoje pravo mjesto među i sa svim ostalim ljudskim poremećajima. Šta vi mislite?

Poslednja izmena:

Back