poremećaj ličnosti

• Začetnik teme Začetnik teme Plav
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
ma zabole me bwe ....za web ovisnost :lol:
Ne verujem ni psihijatrima ni popovima - to su sve lovci na duše, ne dam. 8)
Bolje da ti neko pomogne da skupiš te papire nego da te ubeđuje da imaš poremećaj, zar ne? :) JA bih šutnula u yaya da mi neko tako kenya...a kao pomaže.

Put do pakla ponekad je popločan dobrim namerama...;)

Plav:
Ovih dana sam zbunjen. Naime, uvideo sam da neki moji prijatelji imaju poremećaj ličnosti. Nisam siguran da li sam ih dobro dijagnostikovao, ali ono što me je navelo da ih smestim u tu kategoriju jeste rečenica da osobe sa poremećajem ličnosti nisu ni zdrave ni bolesne.

Pošalji ih meni... :-D
Ja se uželjela duhovno nezavisnih pojedinaca koji su su sukobu sa zajednicom, obicajima, normama...
ma bas mi nesto fale...poremeceni :)

BLPD:
cao, Betty
pre nesto vise od cetiri godine obratila sam se psihijatru za pomoc jer sam bila pravi pravcati zavisnik od cokolade
prosla sam kroz tzv. na transfer usmerenu psihoterapiju (trajalo je 4 meseca) i cokolada mi je totalno izbacena iz glave kao da nikada nije ni postojala
ali, kada me je skinuo sa cokolade, jasno se pokazala moja granicnost (sifra dg. F60.31) i sa tim sam suocena
koliko sam razumela, vecina zavisnika (alkoholicari, narkomani, nikotinomani, kockari, zavisnici od racunara) ima ovaj poremecaj, a supstanca ili vec to od cega su zavisni samo ga prepokriva
takodje, supstanca sluzi da popuni hronicno osecanje praznine od koga ovakve licnosti pate
To sto si opisala ne lici na granicni poremecaj licnosti, tako da bih doveo u pitanje kompententnost tvog doktora da postavi takvu dijagnozu. Granicni poremecaji licnosti su poremecaji kod kojih dolazi do smene u javljanju psihoticnih i nepsihoticnih elemenata licnosti, tj. takve osobe nam se u jednom trenutku cine psihoticne, a vec u sledecem trenutku sasvim normalne. Ako pratite Velikog Brata mozda bi primer za granicni poremecaj licnosti bila Maja, koja u jednom trenutku izgleda sasvim normalnom, dok u drugim trenucima psihoticno tj. svadja se sasvima u kuci, impulsivno reaguje, ne moze da odlozi svoje potrebe nego mora da ih zadovolji po svaku cenu u datom trenutku... Mozda ni Maja nije dobar primer za granicni poremecaj. Mnogi su rekli da u pozadini njenih reakcija je histericna struktura licnosti, sto je mozda pre moguce. Naime, histericni poremecaji licnosti odlikuju se cesto dramatizacijom dogadjaja ( Maja je cesto znala da preuvelicava dogadjaje, sto se i odrazilo na njeno reagovanje, na primer nece da spava sa ukucanima u istoj sobi, vristi kada vidi neku bespomocnu zivotinju...), zele da privuku paznju ( Majino non-stop setanje po kuci u tangama, ceste njene impulsivne reakcije...), lako su zavodljivi i seksualno su privlacni...
Imam prijateljicu koja ima granicni poremecaj licnosti i kada pocnem da pricam sa njom prvo sto mi se javi na pamet jeste da je cudna i da sa njom nesto nije ok. Naime, higjenski zapostavlja sebe sto je odlika psihoticara, zatim cesto koristi svoje fantazije i ubedjena je da je to realnost itd., dok sa druge strane u drugom trenutku mogu normalno da komuniciram sa njom i cini mi se ok.
Dijagnostikovati nije lako i ja ne volim da dijagnostikujem ljude. Zelim samo da preko dijagnoze bolje upoznam ljude i da vidim njihovo funkcionisanje. Mozemo da nastavimo da komuniciramo na ovu temu, zeleo bih da cujem i vasa misljenja. Cao

pa sada, Plav, ne znam sta da ti kazem
npr. kada sam pre tri meseca videla ociglednu ''svinjariju'' tamo gde radim svoje istrazivanje, bez reci sam se pokupila, dosla kuci i ostala u njoj tri meseca dok me papiri nisu naterali da ponovo izadjem
koliko sam svog lekara razumela, to je bio acting out i ''isklizavanje u stanje sa distorzijom realnosti''
ne znam sta tacno znaci distorzija realnosti
ja bih rekla da takvu realnost nisam mogla da prihvatim pa mi je trebalo tri meseca da se adaptiram
osoba bez gpl bi ostala stabilna, na svom mestu i nastavila da radi jer od pomenute ''svinjarije'' njoj ionako nista ne zavisi
pozdrav

Auuu...pa svako ima krize, u cemu se sastojala ta?

Distorzija je raspad, iskrivljenje. I ja cenim da je bolje ne prolaziti sam kroz krize nego sa strucnjakom ;)

ALI, sigurna sam u jedno, koliko god da ti je pomogao/~la tvoj: sve to jednostavno NE znaci da si poremecena (nije to to znacka iloi shnalica pa da morash da nosish!) - treba da zaboravis na to i krenes dalje (ne bukvalno zaboravis, ali : stavis u zagrade :) ). Probaj tako.

Poremecaji se stalno desavaju, zamisli kad bi plus i minus bili u nepomicnoj ravnotezi...dosadno, naravno....i na mikroplanu je to ok, nuzno dokle god ne iskritalizujesh sta sve i sta tacno zelis od sebe!

Onog momenta kad se dezorjentisesh, tada ti zaista i treba pomoc, i bravo za tebe sto si je potrazila! Samo ne dozvoli da te opseda to sto si dozivela, stagod da je;)

(ey, pa ja sam malo nastrana, verujem da lekari mogu da pomognu, ali im nekako ne verujem do kraja - kao i frizeri sto ne umeju da se zaustave kad krenu trimerom da tanje kosu, tako i psiholozi - jedva se iscupas posle iz njihovih shaka, kad krenu da "pomazu"... :lol: Uostalom, lekar bi trebao da bude jednako ili vishe inteligentan, obrazovan i sofisticiran kao i pacijent na koga se namerio.

Inace dobijes magarecu uslugu (kao ja, srecom daavno beshe, bash davno! :).

Betty:
Auuu...pa svako ima krize, u cemu se sastojala ta?

pa ni u cemu posebno, doslo do nekih tarbulencija na poslu koje meni nista ne menjaju, ali mi se nisu svidele pa sam odlucila da neko vreme budem samo domacica

tako ja isklizavam stalno, ziva patnja, majke mi, a kada podvucem crtu vidim:
zavrsen fakultet, zavrsene poslediplomske, steceno istrazivacko zvanje, 50% zavrsen doktorat (ded lajn jos godinu dana), udata, majka trinaestogodisnjaka (dobar je decak) i ne znam sta cu vise sa sobom ovakvom :confused

istina, nemam...probaj da se ulenjis, mozda je to neko resenje :) balans, na to mislim..ja sam se isto tako jednom smorila kad sam preambiciozno krenula! Ali sam odustala na vreme....samo se prestrojis u hodu, no big deal :)

Sta tebe koci da budes srecna?

Betty:
istina, nemam...probaj da se ulenjis, mozda je to neko resenje :) balans, na to mislim..ja sam se isto tako jednom smorila kad sam preambiciozno krenula! Ali sam odustala na vreme....samo se prestrojis u hodu, no big deal :)

jao, lenjila sam se tri meseca, pa me sada grize savest

Sta tebe koci da budes srecna?

e, to je i moje kljucno pitanje
sta mene koci da budem srecna :?:

da li si ti srecna :?:

biti soler ima mnogo dobrih strana, a najvaznije je da su tako mnogo vece sanse da se ostane uravnotezen ili bar da se predisponirana neuravnotezenost ne ispolji (kod mene se ispoljila tek kada mi se solerski zivot skroz poremetio, mozda sam se prerano uvalila u sve to, ali sada sta je tu je)
a sto se postignuca tice - to je put bez povratka, ali muka mi je sada da naglabam o tome

jeste, PUN GRAD solera :)

Dokle god sam srećnija dok sam sama, tako će i biti. Onog momenta kad se to promeni, promeniće se i moj stav i status, prirodno :D Za razliku od manje ili više prinudnih solera, ja se ne "plašim da će mi se svideti" kako se uobičajeno formuliše ova vrsta "zabrinutosti".

Ne bwe...volim slobodu. I samo neko takođe slobodan (spiritualno ;) ) to može da shvati & prihvati.

Postignuća, zar nisu ona nekako nužna kad ideš pravim putem?
Moj bag je da sam oduvek sam malo cenila realije i materijalno i sve te stvari na papiru koje lepo zvuče a mnogo traže....sve mi je bilo važnije od toga "šta ima kad se podvuče crta" :roll: Sve kao, ma važno da je meni DOBRO (da sam srećna) i tako...ima vremena :)

Znaš ono "šta vredi čoveku da čitav svet osvoji, ako svoju dušu izgubi"
E pa mi to prevodili sa engl. u srednjoj i ostalo mi ....Martin Luter. Velika istina.

Postignuća, zar nisu ona nekako nužna kad ideš pravim putem?

pa jesu, ali onda nuzno dodjes do raskrsnice na kojoj treba da doneses odluku da li ces da krenes putem gubljenja duse ili ne
ako krenes - to svakako nije dobro
ako ne krenes - opet nije dobro, jer cemu onda dosadasnji trud
e, ja sam u fazi trazenja nekog treceg puta, ali izgleda da njega nema to jest nema trke za postignucima bez gubljenja duse
meni to nije normalno, ali valjda zbog toga i imam dijagnozu

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back