Порекло Македонаца

- Belgrade had far-reaching plans for colonization: it hoped to settle 50,000 Serbian families and create Serbian oases and bridgeheads throughout the region. It encouraged Serbs to purchase huge tracts of the best land from the departing Turkish landowners and make it available to colonists.
[/COLOR][/I]

A da li znas gde su ti srpski kolonisti naseljavani u Makedoniji i odakle su u stvari bili ti srpski kolonisti? Mislim da ces biti iznenadjen kad saznas.

A Cetnici u Makedoniji su bili sta.

Velikosrpsko-cetnicka propaganda z:lol:

- - - - - - - - - -

Sta da kazem na argument da u VMRO nije bila prosrpska struja. Pa to je tako da se neko cudi da u IRA nema britanske struje, a onda zakljuci da u Severnoj Irskoj probritanskih ljudi.

Nemanjice kritikuje za Bogumile (za koje ne zna dal su uopste bogumile) i na osnovu danasnjih vrednosti.

Ovo nije skroz tacno, naime jugoslovenska sluzba bezbednosti je uspala da izdvoji projugoslovensku ( pa time i prosrpsku ) struju unutar VMRO, iako je naravno VMRO u originalu cist bugarski projekat.

„Зависи шта уопште значи Срби и Бугари, поготово која је њихова разлика, поготово у тзв. граничне пределе. То је данас више него јасно али пре 200 година, то је било магловито, best case scenario. Срби и Бугари со Словени православне вере са скоро идентичним обичаја и њихов анимозитет почиње много касно, тек крајем 19 века ( средновековње ривалство је ту небитно за данашње стање)

По мом мишљењу малтене било који део део данашње Бугарске би био лако "србизован" за пар година, деценија максимум, уколико је прикључен Србији негде тамо у 19 век. Али вероватно важи и обрнуто, територије данашње Србије прикључене Бугарској. Али 20 век је тотално друга прича. Пример, територије прикуључене Србији 1878 које су били део Бугарске егзарјихе су данас 100% српске, и то инстант, али територија које је Бугарска Нејским уговором 1919 уступила новоформираној Краљевини СХС, је и дан данас претежно бугарска, дакле о чему се ту ради?

Е сада што се тиче Македоније... Пре 200 година није било националне свести. Било је хришћанско становништво које је говорило на различите словенске дијалекте. Ко уосталом у остатку словенског дела Балкана..Ти људи се претежно идентификују са религијом( те зову себе рисјани, одн хришћани), пошто су рурални и потлачени, док Турци су урбани и владају..
Међутим тај језик, уколико има име, зове се понекад бугарски. И то је канал преко чега касније бугарска црква и држава има и те како утицаја над локалног становништва пре 100 година, иако по много обичаја, Македонци деле сличности са Србима (нпр слава). Елем, пре 100+ година, у Македонија је једно ловиштве душа, где се сузбију пропаганде Српске, Бугарске и Грчке државе. Свако покушава да убеди сељаке које су народности, то малтене потсећа на данашње изборне кампање,где је глас запрво еквивалент етничке припадности! Ови који емигрирају у Србији у ватрени Срби, ти који емигрирају у Бугарској ватрени Бугари, ови који остају у Македонији су час овамо, час онамо, али онда долази прво 1912-1913, дакле Балканске ратове и поделе Македоније, па ПСР, па онда 1917 револуција у Русији. И сада имаш интелегенцију у српски део Македоније који су претходно ишли у бугарским - егзархиским школама, бољшевичка идеологија kоја говори у разним националним-регионалним еманципацији, ровита држава где Хрвати пошто-пото хоће излаз, претходне пропаганде ратове су поништили једне друге,и тако логично Македонци уместо да постану Срби или Бугари постали су нешто треће. И то је отприлике то“

Горниот цитат на учесник во форумов најточно го отсликува она кое се случило и ги разрешува дилемите на многумина.
Ако Јас како етнички Македонец користам цитат на етнички Србин, значи истиот има неспорна вредност и то...

Господо, држава Србија је тајном конвенцијом са Бугарском из марта месеца 1912. признала право Бугарској на све територије источно од линије Охрид Крива Паланка.
Договор је био такав да у случају немогућности оснивања аутономне Македоније под заједничком српско-бугарском управом територија источно од те линије припадне Бугарској, а мали део западно од те линије је био дефинисан као спорна зона, око које би се преговарало, а руски цар је био одређен да врховни арбитар.

О чему онда ми овде причамо?

Све друго су дакле били незајажљиви српски апетити и мегаломанија коју смо после скупо платили.

То је све важило под условом да Србија код Драча изађе на море.

А очигледно је било да су сви имали намеру да нас израде, Грци да узму Егејску Македонију, Бугари Пиринску и Вардарску а ми да га издувамо за све паре, иако смо дали највише крви.

Притом је онај што је био најнезајажљивији (Фердинанд Заксе-кобург-готски) остао и без Тракијског приморја и без Добруџе и без Македоније. Лепо нас је удесио све колективно, мајмун швапски алави.

То је све важило под условом да Србија код Драча изађе на море.

А очигледно је било да су сви имали намеру да нас израде, Грци да узму Егејску Македонију, Бугари Пиринску и Вардарску а ми да га издувамо за све паре, иако смо дали највише крви.

Притом је онај што је био најнезајажљивији (Фердинанд Заксе-кобург-готски) остао и без Тракијског приморја и без Добруџе и без Македоније. Лепо нас је удесио све колективно, мајмун швапски алави.

Где пише тај услов и какве то везе има са Македонијом и чињеницом да је Србија тајном конвенцијом признала да највећи део Македоније није насељен српским становништвом?
Па нису бре људи трска да их измишљаш у зависности од тога шта ти треба и какве планове имаш.

И није тачно да смо нешто много крви дали, уствари Бугари су поднели далеко највећи терет рата, ми смо просто ушетали у ВАрдарску Македонију јер Турци нису имали никакав мотив да бране тај скрајнути део царства.

Где пише тај услов и какве то везе има са Македонијом и чињеницом да је Србија тајном конвенцијом признала да највећи део Македоније није насељен српским становништвом?
Па нису бре људи трска да их измишљаш у зависности од тога шта ти треба и какве планове имаш.

И није тачно да смо нешто много крви дали, уствари Бугари су поднели далеко највећи терет рата, ми смо просто ушетали у ВАрдарску Македонију јер Турци нису имали никакав мотив да бране тај скрајнути део царства.

Ало пријатељу, требало је прво ослободити Косово и Метохију да би се ушло у Македонију, и то тек након Кумановске битке. Да не причамо о бици за Једрене. Само Једрене није предато Бугарима него Србима.

И какве везе има договор о разграничењу, који и није био тајан, са тим да ли је становништво Македоније српско или није ? По тој логици пошто је Егејска Македонија припала Грчкој ни тамо није живео нико осим Грка, иако су дотични до насељавања малоазијских гркја после 1920 тамо били апсолутна мањина...

Ало пријатељу, требало је прво ослободити Косово и Метохију да би се ушло у Македонију, и то тек након Кумановске битке. Да не причамо о бици за Једрене. Само Једрене није предато Бугарима него Србима.

И какве везе има договор о разграничењу, који и није био тајан, са тим да ли је становништво Македоније српско или није ? По тој логици пошто је Егејска Македонија припала Грчкој ни тамо није живео нико осим Грка, иако су дотични до насељавања малоазијских гркја после 1920 тамо били апсолутна мањина...

Мани ме мегаломаније, како већ рекох, тај огромни џеп који се састојао од Албаније, Косова и Македоније Турска није имала неки мотив да брани. Зато смо тако лако ушетали не само у Македонију, већ смо, што је мање познато, запосели о скоро целу Албанију. Да нам можда Бугари нису бранили да држимо Албанију?

А иначе, Егејска Македонија и Егејски Македонци су највеће жртве прљаве трговине интересима и земљом, њих су наши велики пријатељи Грци успели да искорене до данас, словенско становништво тих крајева дакле. Све то уз српску подршку. Много њих је у више наврата морало да бежи из својих крајева пред грчким шовинистима, нашим пријатељима. И шта мислиш где су бежали? У матицу Бугарску наравно.

И кад се погледа карта Санстефанске Бугарске, и када се види какви догађаји су уследили касније, јасно је да је царска Русија имала добре информације о стању на терену, и још боље намере.

Али ето, српски аргументи су још од почетка XIX века били, не можемо да дозволимо да Бугарска буде већа од Србије, па смо роварили и отимали уз помоћ страних сила, мислили смо да смо много паметни.

А онда нас те исте стране силе у једном тренутку само прегазише, као говна, једном па опет, па недавно опет.

И то не само да смо у Македонији данас статистичка грешка и 0 фактор, него нас нема нигде као фактора готово до Краљева, од Копаоника наниже питају се Тачи и Харадинај а Срби, данас готово и на Косову на нивоу статистичке грешке гледају да ли ће из Београда да им баце коју мрву хлеба, из истог оног Београда који је својом мегаломанском политиком и довео југ докле га је довео.
Имало би ту још много да се каже, али за сада од мене толико.

Poslednja izmena:
Мани ме мегаломаније, како већ рекох, тај огромни џеп који се састојао од Албаније, Косова и Македоније Турска није имала неки мотив да брани. Зато смо тако лако ушетали не само у Македонију, већ смо, што је мање познато, запосели о скоро целу Албанију. Да нам можда Бугари нису бранили да држимо Албанију?

Не, бранили су нам Аустроугари и Италијани. Излазак на море је нарочито после почетка "Царинског рата" са Аустро-Уграском било питање опстанка за Србију.
Српско руководство се определило за излазак на Јадран или Јонско море, какогод. Лично мислим да је боља опција била да разбијемо Грке и Бугаре и да узмемо Солун, са све Егејском обалом.
Исто је тада предлагао и српски политичар Димитрије Туцовић. Процена наше власти тада је била другачија.

А иначе, Егејска Македонија и Егејски Македонци су највеће жртве прљаве трговине интересима и земљом, њих су наши велики пријатељи Грци успели да искорене до данас, словенско становништво тих крајева дакле. Све то уз српску подршку. Много њих је у више наврата морало да бежи из својих крајева пред грчким шовинистима, нашим пријатељима. И шта мислиш где су бежали? У матицу Бугарску наравно.

Од оснивања Егзархије, Егејска Македонија је под много већим бугарским утицајем него под српским.
Бугарску солунску мушку гимназију су похађали сви виђенији каснији творци ВМРО, да не кажем бугарашки терористи, кукавице и кољачи, као на пример Дамјан Грујев па листом даље.
Наведени нису оснивали друштва против арнаута, Турака или Грка. Не, господа бугараши, солунски ђаци су основали "Друштво против Срба" 1897.
ВМРО терористи нису клали грчке учитеље и свештенике него српске. У таквим околностима мало шта су Срби и Србија могли да учине за Егејске Македонце.

И кад се погледа карта Санстефанске Бугарске, и када се види какви догађаји су уследили касније, јасно је да је царска Русија имала добре информације о стању на терену, и још боље намере.

Царска Русија је стварала санстефанску Бугарску као базу за своје операције. С једне стране да спречи продор Аустро-Угарске и Немачке ка југоистоку, јер су дотични имали план градње човене пруге Берлин-Багдад, а са друге стране да имао одакле да крене на Турску и Цариград. а плус је ту и могужност пресељења руске Црноморске флоте у неко топлије море.

Ови руски планови никакве везе немају са етничким стањем на терену. После Берлинског конгреса Швабе преузимају Бугарску.

А Левски и Ботев могу само да се преврћу у гробу.

Али ето, српски аргументи су још од почетка XIX века били, не можемо да дозволимо да Бугарска буде већа од Србије, па смо роварили и отимали уз помоћ страних сила, мислили смо да смо много паметни.

Да се Немци и Руси нису умешали Бугарска би данас била део Србије, Бугари би били Срби а држава Србија би имала излаз и на Црно море.
Ето ти га сад, ко је роварио и ко је коме отимао уз чију помоћ.

И то не само да смо у Македонији данас статистичка грешка и 0 фактор

Бугари у Македонији нису ни статистичка грешка :p

Највећа српска победа је постојање македонске нације, иако тога многи Срби нису ни свесни.

BTW Живела независна Македонија !

Господо, држава Србија је тајном конвенцијом са Бугарском из марта месеца 1912. признала право Бугарској на све територије источно од линије Охрид Крива Паланка.
Договор је био такав да у случају немогућности оснивања аутономне Македоније под заједничком српско-бугарском управом територија источно од те линије припадне Бугарској, а мали део западно од те линије је био дефинисан као спорна зона, око које би се преговарало, а руски цар је био одређен да врховни арбитар.

О чему онда ми овде причамо?

Све друго су дакле били незајажљиви српски апетити и мегаломанија коју смо после скупо платили.

Ne mogu da verujem da postoji Srbin koji ovako razmislja !!!

Hoces da kazes da Bugari nisu megalomani .. Po cemu je to Makedonija vise bugarska nego sto je srpska objasni mi to molim te .. Oni nisu nezajazljivi sto su trazili od Nemaca celu juznu i istocnu Srbije sve do Velike Morave ...

Dogovor je bio da Srbija i Bugarska zajedno oslobode Makedoniju ali su nas Bugari ispalili i nisu poslali svoje trupe jer su se na drugom frontu zaludjivali sa osvajanjem Carigrada i onda smo mi sami oslobodili Makedoniju i plus poslali nasu vojsku da oslabadja njihovo Jedrene koje nema veze sa Srbima ... I kad je trebao ruski car da udari arbitrazu oni su opet prekrsili dogovor i napali nas bez objave rata ... I ti mi tu sad pricas o nekom bugarskom postenju ... Moreee mars tamo ..

Карлосе, 100 година после царске Русије, Хитлер Бугарској даје готово исте територије, није то случајно.

Бугарска никада не би била део Србијер, јер Бугарска има дугу историјску традицију, једна је од најстаријих држава у Европи.

Шта нас брига за Бугаре у Македонији данас, наша брига треба да су Срби.

А за постојање македонске нације си у праву, Срби су њени креатори, српска империјалистичка политика, море крви проливено да би ситуација даанс била таква каква јесте, Македонија и Македонци у тешком положају, Срба тамо ни од корова, а словенски народи подељени за вечна времена.

- - - - - - - - - -

Cvijic je vrlo lepu etnicku kartu ovih prostora, malo je zakinuo Bugare doduse, nas malo castio po neki km, ali generalno karta je dobar orjentir, za prosrpski i probugarski deo Makedonije.

https://upload.wikimedia.org/wikipe...graphique_de_la_Péninsule_balkanique_(pd).jpg

Цвијић је 1919. измислио и први инаугурисао македонски етнос као одвојен од бугарског и, како је објаснио у свом елаборату пред версајском комисијом, блиском Србима.

Ово је урађено по налогу краља за потребе разграничења између Срба и Бугара.

То се завршило Македонијом у границама СХС, али одмах затим је сама држава чији је Цвијић био шраф, сама држава је кренула да негира македонски етнос и да од њих доле прави Србе.

Ово није могло да прође без иронисања и подсмеха у београдским круговима, и уопште у држави, јер је толика количина лицемерја била заиста претерана.

Zahvaljujuci Jugoslaviji i to ovoj drugoj danasnja Makedonija je vezana za Srbiju od rodbinskih, saobracajnih, ekonomskih do kulturnih veza. Do pre 70-80 godina veca je verovatnoca bila da srpski seljak i zandar izgube glavu u Makedoniji nego na Kosovu ili Bosni, prosto to je bilo bugarasko gnezdo. Danas na svakom ispitivanju prosecan Makedonac ce na pitanje koji narod i zemlju smatra najprijateljskom reci skoro jednoglasno da su to Srbi i Srbija, a Bugare ne mirisu mnogo, cak bi se reklo da siptare vise uvazavaju.

Ne mogu da verujem da postoji Srbin koji ovako razmislja !!!

Hoces da kazes da Bugari nisu megalomani .. Po cemu je to Makedonija vise bugarska nego sto je srpska objasni mi to molim te .. Oni nisu nezajazljivi sto su trazili od Nemaca celu juznu i istocnu Srbije sve do Velike Morave ...

Dogovor je bio da Srbija i Bugarska zajedno oslobode Makedoniju ali su nas Bugari ispalili i nisu poslali svoje trupe jer su se na drugom frontu zaludjivali sa osvajanjem Carigrada i onda smo mi sami oslobodili Makedoniju i plus poslali nasu vojsku da oslabadja njihovo Jedrene koje nema veze sa Srbima ... I kad je trebao ruski car da udari arbitrazu oni su opet prekrsili dogovor i napali nas bez objave rata ... I ti mi tu sad pricas o nekom bugarskom postenju ... Moreee mars tamo ..

Пријатељу, причамо о Македонији. Бугари су мобилисали чини ми се скоро 3 пута више војника од Срба, али су имали пред собом елитне турске трупе које су бранила престоницу, док су Срби имали некакву вардарску армију до које је Турцима било стало колико и до крајева које је бранила. Не знам шт аје лоше у освајању Цариграда, али знам да је лакше освојити него задржати, ту првеснтвено мислим на оно што смо ми доживели после запоседања Косова и Македоније, поготово ове резултате које имамо данас.

И на крају, ја не говорим о поштењу, него о нашој промашеној политици, нема разлога да се лажемо, ми уопште нисмо имали намеру да им вратимо део Македоније до линије Охрид-Крива Паланка, чак ни 1915, кад је много Срба изгинуло због тога.

Не бих ја жалио толико да смо успели да то парче земље задржимо, али знамо шта је уследило после тога.

И колико човек треба да буде глуп да не научи ништа из својих грешака и толико изгубљених живота?

Цвијић је 1919. измислио и први инаугурисао македонски етнос као одвојен од бугарског и, како је објаснио у свом елаборату пред версајском комисијом, блиском Србима.

То се завршило Македонијом у границама СХС, али одмах затим је сама држава чији је Цвијић био шраф, сама држава је кренула да негира македонски етнос и да од њих доле прави Србе.

Ово није могло да прође без иронисања и подсмеха у београдским круговима, и уопште у држави, јер је толика количина лицемерја била заиста претерана.

Da, kada bacis pogled na ovu kartu, prvu stvar koju primetis je da granica izmedju Srba i makedonski Slovena u Makedoniji je u stvari granica izmedju prosrpski i probugarskih delova Makedonije i to je istina, ali ti zaboravljas, da je bugarska svest u Makedoniji jako mlada i da pocinje tek od sedamdesetih godina 19. veka, koja Bugarska vrlo silovito pocinje otvaranje svojih skola, crkava i proganjane ne-bugarskih elemenata uz dosta blagonakloni stav Turske. Bugari kao ni Srbi nikada nisu uspeli u potpunosti da konstitujisu na prostoru danasnje Makedonije svoju nacionalnu svest na nacionalno nesvesne lokalce, uz izuzetke za Srbe severne Makedonije i za Bugare istocne. Nemam sumnje da nije stvorena Jugoslavija da bi Makedonci danas bili najveci Srbi, zbog nekog istorijsko-mitoloskog aspekta, a i cinejnica da cesto najmladje nacionalno osveceni delovi nekog naroda su u stvari najveci nacionalisti.

Пријатељу, причамо о Македонији. Бугари су мобилисали чини ми се скоро 3 пута више војника од Срба, али су имали пред собом елитне турске трупе које су бранила престоницу, док су Срби имали некакву вардарску армију до које је Турцима било стало колико и до крајева које је бранила. Не знам шт аје лоше у освајању Цариграда, али знам да је лакше освојити него задржати, ту првеснтвено мислим на оно што смо ми доживели после запоседања Косова и Македоније, поготово ове резултате које имамо данас.

И на крају, ја не говорим о поштењу, него о нашој промашеној политици, нема разлога да се лажемо, ми уопште нисмо имали намеру да им вратимо део Македоније до линије Охрид-Крива Паланка, чак ни 1915, кад је много Срба изгинуло због тога.

Не бих ја жалио толико да смо успели да то парче земље задржимо, али знамо шта је уследило после тога.

И колико човек треба да буде глуп да не научи ништа из својих грешака и толико изгубљених живота?

Ali ZASTO bi mi njima bilo sta vracali kad oni nisu poslali vojsku da zajedno oslobadjamo Makedoniju ?? Sta mislis da bi oni nama dali teritoriju koju su oni sami zauzeli bez nase pomoci ... Plus smo mi njima slali trupe za Jedrene a nismo morali ... Sta mi imamo od toga ?

A to za 1915. je tek apsurd i glupost epskih razmera .... Pa za to sto su nam uradili 1915. trebali smo da im trazimo i Vidin , Custendil , Pirinsku makedoniju i samu Sofiju a ne da im bilo sta dajemo .. Ti sve kontra percipiras .... Ne znam kakva ti je to logika ..

Da, kada bacis pogled na ovu kartu, prvu stvar koju primetis je da granica izmedju Srba i makedonski Slovena u Makedoniji je u stvari granica izmedju prosrpski i probugarskih delova Makedonije i to je istina, ali ti zaboravljas, da je bugarska svest u Makedoniji jako mlada i da pocinje tek od sedamdesetih godina 19. veka, koja Bugarska vrlo silovito pocinje otvaranje svojih skola, crkava i proganjane ne-bugarskih elemenata uz dosta blagonakloni stav Turske. Bugari kao ni Srbi nikada nisu uspeli u potpunosti da konstitujisu na prostoru danasnje Makedonije svoju nacionalnu svest na nacionalno nesvesne lokalce, uz izuzetke za Srbe severne Makedonije i za Bugare istocne. Nemam sumnje da nije stvorena Jugoslavija da bi Makedonci danas bili najveci Srbi, zbog nekog istorijsko-mitoloskog aspekta, a i cinejnica da cesto najmladje nacionalno osveceni delovi nekog naroda su u stvari najveci nacionalisti.

У тим крајевима се користи говор готово без падежа а данас једино бугарски и македонски језик од свих словенских језика немају падеже.

Није ни српска свест у Македонији и на југу Србије нешто архаично, XIX век је доба настанка нација.

Још једном понављам, Србија је тајном конвенцијом неспорно признала Бугарској право на Македонију источно од линије Охрид-Крива Паланка, ваљда је то паметноме довољно, нема потребе да се враћамо у XV век.

Ali ZASTO bi mi njima bilo sta vracali kad oni nisu poslali vojsku da zajedno oslobadjamo Makedoniju ?? Sta mislis da bi oni nama dali teritoriju koju su oni sami zauzeli bez nase pomoci ... Plus smo mi njima slali trupe za Jedrene a nismo morali ... Sta mi imamo od toga ?

A to za 1915. je tek apsurd i glupost epskih razmera .... Pa za to sto su nam uradili 1915. trebali smo da im trazimo i Vidin , Custendil , Pirinsku makedoniju i samu Sofiju a ne da im bilo sta dajemo .. Ti sve kontra percipiras .... Ne znam kakva ti je to logika ..

Рекох ти, једно је запосести територију с војском, а друго је задржати је, једно је водити далековиду политику и имати суседе за пријатеље, или макар од њих не правити непријатеље, а сасвим је друго бити слеп и отимати јер си тренутно јачи.

Да смо били паметнији у Македонији и односима с Бугарском у вези Македоније врло вероватно данас не бисмо имали проблем Косова.

Шта ће ти Видин, Ћустендил, шта је с тобом, чему та болесна мегаломанија, па ми добисмо Цариброд и Босилеград, па ено их таворе као последње рупчаге на кугли земаљској, шта би ти требао још и Ћустендил, ми ни са оним што смо добили 1878. нисмо урадили ништа, све је отео Београд као да смо успоставили управу над колонијама, исто се односи и на Косово, слали смо корумпиране чиновнике, разноразним компромисима уз удварање страном фактору зарад кредита смо од Косова направили готово сасвим албанску земљу, а тим истим кредитима је Београд нарастао на милионе људи који сада немају шта да раде него престоница једе остатке остатака Србије, празни се цела Србија да би Београд био некакав град будућности.

Освести се човече, погледај око себе...

Poslednja izmena:
Zahvaljujuci Jugoslaviji i to ovoj drugoj danasnja Makedonija je vezana za Srbiju od rodbinskih, saobracajnih, ekonomskih do kulturnih veza. Do pre 70-80 godina veca je verovatnoca bila da srpski seljak i zandar izgube glavu u Makedoniji nego na Kosovu ili Bosni, prosto to je bilo bugarasko gnezdo. Danas na svakom ispitivanju prosecan Makedonac ce na pitanje koji narod i zemlju smatra najprijateljskom reci skoro jednoglasno da su to Srbi i Srbija, a Bugare ne mirisu mnogo, cak bi se reklo da siptare vise uvazavaju.

Ha ha ha ha sta jos sve ovde necu procitati ... Tek sad uvidjam da na ovom pdf mogu da se procitaju i vece budalastine od onih na politici ... Kakva samo zamena teza ... Ne mogu da verujem sta si napisao ..

Nije ti nikad palo na pamet da je ta druga Jugoslavija mogla da ne stvara republiku makedoncima i da ih umesto makedonaca zovu Srbima i da makedonija bude deo srpske republike bez ikakve autonomije ... Sta mislis da bi bio rezultat takve politike ???? Evo ja cu da ti kazem ... Makedonija bi danas bila najnormalniji deo Srbije kao sto su to Nis , Leskovac , Vranje i Pirot .. Od 45-e do 90-e imas 45 godina ... Komunisti da su hteli mogli su za to vreme da izvrse potpunu asimilaciju i srbizaciju dole ali nisu hteli .. Znas zasto ? Zato sto su SVE radili na stetu Srba .... Zato su im i izmislili republiku i naciju .... Samo da bi Srbe osakatili ..

- - - - - - - - - -

Карлосе, 100 година после царске Русије, Хитлер Бугарској даје готово исте територије, није то случајно.

Бугарска никада не би била део Србијер, јер Бугарска има дугу историјску традицију, једна је од најстаријих држава у Европи.

Шта нас брига за Бугаре у Македонији данас, наша брига треба да су Срби.

А за постојање македонске нације си у праву, Срби су њени креатори, српска империјалистичка политика, море крви проливено да би ситуација даанс била таква каква јесте, Македонија и Македонци у тешком положају, Срба тамо ни од корова, а словенски народи подељени за вечна времена.

- - - - - - - - - -

Ti govoris kao da je to licemerje svojstveno samo Srbima .... Pa svi drugi narodi u Evropi su radili mnogo gore stvari ..

Дај Сотире, мани ме с тим шта би било кад би било.
Управо захваљујући тој алавости смо и доспели у канџе комуниста интернационалиста који су до краја проћердали све победе наших предака. Хоћу да кажем, друге Југославије уопште не би ни било да није било прве, да да није било незајажљивости која се после није никако могла одржати него некаквим наметнутим југословенством које је темељно разорило српско национално биће.

- - - - - - - - - -

Ti govoris kao da je to licemerje svojstveno samo Srbima .... Pa svi drugi narodi u Evropi su radili mnogo gore stvari ..

Како рече Коста Новаковић, ови у Београду су замислили да за 10 година изграде империју за какву је империјалним народима требало пар векова.
Да, радили су и други, али нико тако блесаво као Срби.

Грци су са Турцима разменили милионе становника, Албанци нису до колико јуче дозволили никакве мањине код себе, али њима нису биле зинуле гузице од Ђевђелије до Соче,много је куме, веља крушка у грло западне.

Eh sad...nije se moralo slati zrupe za Jedrene...

Zapravo jeste

I porazmisli malo kakav bi bio tok rata da nisu Bugari tukli po srcu neprijatelja.

Što se tiče posleratnih granica, Velike sile jesu uvažavale specifičnosti makedonskog pitanja, ali moraš znati da su etničke granice dobrim delom bile jedan od osnova za crtanje novih granica.

Nije rat, Sotire, naplaćujem ti teritorijom; ratna odšteta se uvek isplaćivala u naturi ili parama; posle ratova idu samo određene korekcije u granicama koje se predstavljaju kao ispravke pojedinih istorijskih nepravdi kao npr. ono što je Jugoslavija dobila od Italije posle Drugog svetskog rata.

Već tada nije bilo više osvajačkih ratova predmodernog sveta koje ti imaš na umu; prosto se ne mogu uzimati zemlje bez nekog razumnog osnova kojim bi se barem izgovor dao i podrške značajnih stranih sila.

У тим крајевима се користи говор готово без падежа а данас једино бугарски и македонски језик од свих словенских језика немају падеже.

Није ни српска свест у Македонији и на југу Србије нешто архаично, XIX век је доба настанка нација.

Још једном понављам, Србија је тајном конвенцијом неспорно признала Бугарској право на Македонију источно од линије Охрид-Крива Паланка, ваљда је то паметноме довољно, нема потребе да се враћамо у XV век.

Ne razumem bas ovo sa padezima, kakve to veze ima sa bilo cim? Pride sto to nije tacno, ako tako gledamo, mozemo reci da "juzni" srpski dijalekti nemaju padaze.

Da, moderna nacionalna svest nastaje u 19. veka, tim pre se mozemo sloziti da je bugarska nacionalna svet u Makedoniji nepotpuna i rovita, dok je ti predstavljav kao monolitnu i konacnu. Postoje, ako cemo bas i proto-nacija, pa se Srbi uzimaju kao proto-nacija zbog delovanja Srba u Vojvodini u 17. i 18. veku predvodjenih upravo vodjom koji je poreklom iz Bitolja, kasnijim bugaraskim mestom. Ili imamo Hristofera Zefarovica za Dorja, stoprecentno bugarskog mesta, koji je u 18. veku cas Srbin, cas Bugarin, stvari kada su nacije u pitanju mogu biti jako fluidne.

Sto se tice tajne konvencije, zaboravljas dve stvari prvo da bugarska u MAkedoniji nije ispunajvala svoje preuzete ratne obaveze ( Bitku za Kumanovo, Bitolj i PRilep, gde smo imali teske zrtve, izgleda da zaboravljas ), vec je glavninu svojih snaga preusmerila na Carigrad ( preambiciozna nemacka dinastija ) i tu bi izgubila da nije bilo nase pomoci ( da, ta famozna carigradska elitna vojska, sa njimo smo ratovali ), drugo da je postojao proces arbitraze od strane Ruskog Cara, kako smo se zajednicki slozili pre rata jos, kada su Bugari na kvarno napali Srbiju, Grcku itd. Na kraju Bugara je izginulo 8800, a nas 5000, a Crnogoraca 2300, pa nisu valjda izginuli nasi vojnici od dosade?

Господо, држава Србија је тајном конвенцијом са Бугарском из марта месеца 1912. ......
Ево документа:
ФОРМИРАЊЕ БАЛКАНСКОГ САВЕЗА 1912. ГОДИНЕ

3. ПРЕГОВОРИ О БУГАРСКО-СРПСКОМ СПОРАЗУМУ

Злодела турских власти у Македонији и непопустљив став турске владе у одуговлачењу обећаног повезивања турске и бугарске железнице, довели су до промене Гешовљевог помирљивог става, а избијање турско-италијанског рата у септембру 1911. године изазвало је још веће нестрпљење и агресивно расположење бугарског јавног мњења.

Увиђајући да би војна помоћ Србије била неопходна у савезу против Турске, бугарска влада је предузела кораке како би обезбедила сарадњу Србије пре преговора са Грчком. Србија која је годинама, под окриљем Русије, настојала да створи савез који би јој омогућио да врати у своје окриље "Стару Србију" ставила је до знања да је спремна да прихвати предлоге. Краљ Фердинанд и Гешов били су на одмору у Вишију кад је избио рат с Италијом. Ризов, (бугарски посланик у Италији, који се налазио на одсуству у Софији) и Теодоров (бугарски министар иностраних послова) састали су се с Миловановићем (председником српске владе) у Београду и Софији и резултат тога биле су припреме за тајни разговор између Гешова и Миловановића. Тај разговор је вођен ноћу у возу од Београда до Ниша. За време овог трочасовног састанка постигнут је договор о уласку у преговоре у циљу остваривања аутономије Македоније, али уз претходно утврђивање сфера утицаја двеју држава.

Коначни преговори почели су у децембру у Софији, а др Спалајковић је именован за српског посланика у Бугарској у горе наведеном циљу. О значајнијим питањима консултовани су краљ Фердинанд и краљ Петар, а др Данев, председник Народне скупштине Бугарске, и Пашић, вођа радикала у српском парламенту, такође су консултовани о неким питањима. Руске интересе у преговорима заступали су руски посланик и војни аташе у Софији, који су искористили свој утицај да обезбеде задовољење територијалних претензија и да инсистирају на томе да стране у преговорима закључе споразум. Споразум су потписали Гешов и Миловановић, као и бугарски и српски монарх, 29. фебруара -- 13. марта 1912. године.

4. ОДРЕДБЕ БУГАРСКО-СРПСКОГ СПОРАЗУМА

Српско-бугарски споразум састоји се из два дела. Једним се ствара одбрамбени савез између страна уговорница, у којем оне обећавају да ће "једна другој притећи у помоћ користећи све своје снаге у случају да једну од њих нападну једна или више држава". Други део је "тајни анекс" којим стране уговорнице предвиђају могући рат против Турске у случају унутрашњих или спољних тешкоћа Турске које би могле довести у опасност националне интересе једне или друге стране уговорнице или угрозити одржавање статус qуо-а на Балканском полуострву. Карактеристична одредба за овај део је споразум о територијалној подели у случају победничког исхода таквог рата. Било је предвиђено да се све освојене области држе заједно до потписивања уговора о миру. Након уговора о миру, шарпланинско подручје, укључујући Новопазарски санџак и "Стару Србију", требало је да припадну Србији, а територија јужно и источно од Родопских планина и реке Струмице требало је да припадне Бугарској. Било је предвиђено да средњи регион добије аутономију. Међутим, уколико се обе стране сложе да аутономија за овај регион није практично изводљива, исти је требало да стране уговорнице међусобно поделе дуж линија дефинисаних у уговору, са изузетком још једног средњег региона који преостане неподељен и који би се касније поделио путем арбитраже при чему би руски цар био арбитар. Територијални аранжмани представљају покушај да се помире жеља Србије за разграничавањем за и приступом Јадранском мору и бугарски план за аутономију Македоније. Коначно, споразумом се предвиђало да руски цар буде арбитар и у другим питањима која би могла настати из споразума.

http://www.mfa.gov.rs/sr/index.php/...ki-diplomatski-dokumenti/1289--1912-?lang=cyr

Poslednja izmena:

Back