Порекло Македонаца

Svejedno, valjda njegov pradeda zna ko je bio? Srbin ili Bugarin. Rekoh ti da bolje brineš o Šopima iz Sofije i okoline, da se opet ne sete ko su pa da šalju( sada nemaju kome, ali..) pisma da ih oslobađa.
Aco, slaviš li ti slavu?
Ја сам Шоп, то значи да сам Бугарин екстра класа.
Не славим славу, у Бугарској овај обичај је непознат.

Pašić je bio Cincar, ali se izjašnjavao kao Srbin.
Očigledno je bilo dosta takvih slučajeva koji su verovali da su to sve Srbi. Bugarin svakako nije mogao biti.
Пашић је пореклом Бугарин из село Велики извор,околина Зајечара. Тамо и сада још живе Бугари.

A, i ovi oko Sofije Bugari su baš,,Bugari" :lol:

Источни Бугари и данас оне са крајњег запада Бугарске називају Шопима, али у подругљивом смислу и да их означе као различите од себе.
Као што ми нпр. и данас Влахе из источне Србиме зовемо Власима и на тај начин их означавамо да имају различито порекло и обичаје од нас, без обзира што су они углавном поодавно посрбљени (носе српска имена и презимена, припадају СПЦ, декларишу се као Срби, причају српски а румунски никако или слабо итд).

То је исто као да кажеш да се Шумадинци разликују од Срба.
Pa rekao bih ja i to da je slucaj, međutim nije.
Šopi u zapadnoj Bugarskoj su slavili slave i imali sve običaje slične Srbima, često bili kritikovani kako nisu dovoljno Bugari i da su Srbi/pro Srbi.
To danas vidimo kroz genetiku.

Источни Бугари и данас оне са крајњег запада Бугарске називају Шопима, али у подругљивом смислу и да их означе као различите од себе.
Као што ми нпр. и данас Влахе из источне Србиме зовемо Власима и на тај начин их означавамо да имају различито порекло и обичаје од нас, без обзира што су они углавном поодавно посрбљени (носе српска имена и презимена, припадају СПЦ, декларишу се као Срби, причају српски а румунски никако или слабо итд).
Tamo ima svega, i Vlaha i vlaha. :)

Šopi u zapadnoj Bugarskoj su slavili slave i imali sve običaje slične Srbima, često bili kritikovani kako nisu dovoljno Bugari i da su Srbi/pro Srbi.

Западни Бугари аутосомално наликују јужним Србима и северним/североисточним Македонцима. Источни Бугари су аутосомално најближи Шиптарима, Цинцарима и северним Грцима.
Источни Бугари су славојезична група са најмање словенске генетике.

A, i ovi oko Sofije Bugari su baš,,Bugari" :lol:
Баш ови из околини Софија,и остали крајевима насељени Шопима су били рекрутирани у Прва бугарска армија,која у ПСР и ДСР је окупирала Источна Србија.Иста Прва армија која је угушила Топличког устанка.Мислим да нису били добро расположени према Срба.

https://en.m.wikipedia.org/wiki/First_Army_(Bulgaria)

Име ове теме је збуњујуће. Када се каже порекло Македонаца, свако ће помислити на древни хеленски народ Македонце који је у једном периоду историје био тај који је имао важну улогу у свјетским процесима.
Кад оно јок, не мисли се на те Македонце него на ове данас што себе зову сјеверним Македонцима (или Сјеверномакедонцима, је*ем ли га, како је већ исправно), наравно ако у међувремену нису промијенили име, није искључено. Кривица није аутора, он је тему поставио када су још били Македонци, у међувремену су постали сјаверни Македонци, или Сјеверномакедонци.
Када је у питању поријекло ових што себе зову сјеверним Македонцима, овај Бугарин (или Шоп) на форуму је искључив
Порекло Македонаца је бугарско.
Ако му скренете да можда и није, за њега је то неупитно
Нема шта да доказујем.Ово је исто да хоћеш да доказујем да је Земља округла.Македонци су Бугари и то је чињеница.
као што је Земља округла.
Опет, има овдје на теми и један сјеверни Македонац или Сјеверномакедонац, који каже да они нису Бигари. Па коме вјеровати, зајебано је са тим новонасталим нацијама у п.м., а и онај Бугарин ем хоће поткачит са леђа, ем ни сам не зна шта је, Шоп, Бугарин или Србин са говорну ману, није њему сваку вјеровати.
Један форумаш се потрудио и приложио нам етничку мапу
Карта заступљености мањина у Македонији. Представља свакако некадашње стање, јер су скоро сви Власи и Арумуни македонизирани.

Pogledajte prilog 699527
Сјеверне Македоније, истина из времена док се још другачије звала, Видимо, баш шаролико.
Што се историје тиче, задња два миленијума, тај простор бјеше у саставу Римског царства, насељавали су углавном трачка племена, па Византије, па би мијењао власника, Бугарско и Византинско царство, па једно вријеме у саставу српске државе, па у саставу Османског царства, 1991-е били су у прилицу да добију по први пута у историји државу но изабрали су да буду кондоминијум моћнијег газде. Њихов избор.
Када гледамо генетику, хаплогрупе, што се данас доста афирмише, слична ситуација као са другим словенским народима, нешто мање присуство Р1a i И2а1, и нешто веће Ј2 и Е1б1 (Е-В13) од других словенских народа, што је познајући историјске процесе и објашњиво.
Припадају словенској културној сфери иако сам чуо да они (или барем неки од њих) својатају античке Македонце и чак се поистовјећују са њима. Не знам да ли је то истина, ако јесте, дјечаци су тотално прсли.

Poslednja izmena:
Баш ови из околини Софија,и остали крајевима насељени Шопима су били рекрутирани у Прва бугарска армија,која у ПСР и ДСР је окупирала Источна Србија.Иста Прва армија која је угушила Топличког устанка.Мислим да нису били добро расположени према Срба.

https://en.m.wikipedia.org/wiki/First_Army_(Bulgaria)
Jel ona ove misliš?

Његовом величанству Господару МИЛАНУ ОБРЕНОВИЋУ, ЧЕТВРТОМ Господару
Ми смо прави стари Срби и као Срби желимо да будемо с нашом браћом србима. Комитет Бугарски хоће да нас силом побугари. Молимо Тебе Господару. Молимо и Руског цара Александра, гледајте да ми као прави Срби не останемо пред силом Бугари, но да будемо твоји па да се придружимо нашој браћи Србима, наша је стара граница српска граница, Бакрно Гувно, које ми зовемо Побијен Камик, не само ми но цели Санџак софијски је овејани Србин и сви су готови да ово исто кажу, а ако и који буду упитани само не смеду, јер чорбаџије
и комитетлије, ако се дозна одмах батинају и хапсе. Ми сад патимо горе од њих него што смо патили од Турака. Код губернатора софијског, господина Алабина, неможемо да предамо тужбу никако, те овако њему да се пожалимо. Ту је комитет Бугарски. Ту су њихови жандари, па чим нас виде и сазнају шта хоћемо, одмах нас бију и терају у апс. Не дај да нас Господару овако муче Бугари и да нас силом Бугаре кад нисмо Бугари, МИ СМО СРБИ … и са србима хоћемо да живимо и да умремо.

15.маја село Житен, Санџак Софијски, Покорни сеђани :
Михо Божилов, Кмет, Вато Најданов, Веселин Тодоров, Минко Цветин, Ташко Црнин, Донко Кочин, Влчко Младенова, Сокол Лазаров, Гроздан Ленков, Тодор Ђошин, Тоше Бонин, Петар Стончин, Захарин Веселинов, Вучо Златков, Тото Златков, Танцо Младенов, Стојко Младенов, Васиљ Младенов, Ћора Игнатов,
Богдан Цветин, Андон Цветин, Миленко Колин, Кола Вучов, Венко Митов, Пижо Бонин.

Српска књижевна задруга “Србија ” 1878 документа : Београд 1978, страна 335, 336

Нису. Јер се Србима (више) не желе звати.

Колико ми је познато тамо македонске националне свести пре 200 година није ни било.

У Александровој КЈ македонски је био јужни српски дијалект. А не посебан језик.
Znaci sad mi koji smo u Srbiji ceo zivot proglasimo da vise necemo da budemo Srbi i postanemo Eskimi po toj logici

Шопи у Бугарској никада нису славили славу, јер нису били под малигни српски утицај,као Шопе у Србији :kez:

Jel ona ove misliš?

Његовом величанству Господару МИЛАНУ ОБРЕНОВИЋУ, ЧЕТВРТОМ Господару
Ми смо прави стари Срби и као Срби желимо да будемо с нашом браћом србима. Комитет Бугарски хоће да нас силом побугари. Молимо Тебе Господару. Молимо и Руског цара Александра, гледајте да ми као прави Срби не останемо пред силом Бугари, но да будемо твоји па да се придружимо нашој браћи Србима, наша је стара граница српска граница, Бакрно Гувно, које ми зовемо Побијен Камик, не само ми но цели Санџак софијски је овејани Србин и сви су готови да ово исто кажу, а ако и који буду упитани само не смеду, јер чорбаџије
и комитетлије, ако се дозна одмах батинају и хапсе. Ми сад патимо горе од њих него што смо патили од Турака. Код губернатора софијског, господина Алабина, неможемо да предамо тужбу никако, те овако њему да се пожалимо. Ту је комитет Бугарски. Ту су њихови жандари, па чим нас виде и сазнају шта хоћемо, одмах нас бију и терају у апс. Не дај да нас Господару овако муче Бугари и да нас силом Бугаре кад нисмо Бугари, МИ СМО СРБИ … и са србима хоћемо да живимо и да умремо.

15.маја село Житен, Санџак Софијски, Покорни сеђани :
Михо Божилов, Кмет, Вато Најданов, Веселин Тодоров, Минко Цветин, Ташко Црнин, Донко Кочин, Влчко Младенова, Сокол Лазаров, Гроздан Ленков, Тодор Ђошин, Тоше Бонин, Петар Стончин, Захарин Веселинов, Вучо Златков, Тото Златков, Танцо Младенов, Стојко Младенов, Васиљ Младенов, Ћора Игнатов,
Богдан Цветин, Андон Цветин, Миленко Колин, Кола Вучов, Венко Митов, Пижо Бонин.

Српска књижевна задруга “Србија ” 1878 документа : Београд 1978, страна 335, 336
Ово је написано пред претњом српских бајонета.У 1885 на Сливница бугарски Шопи са показали шта мисле о великосрпских захтева.

Шопи у Бугарској никада нису славили славу, јер нису били под малигни српски утицај,као Шопе у Србији :kez:

Наравно да су славили славу, и то до 1879 кад је бугарска држава забранила слављење слава у западној Бугарској.

Или ти мислиш да су славили вашег туркијског бога Тенгрија (буг. Тангра)? :hahaha:

Бугарин Aзијат се заклиње у Тангру, а Србин Словен у Перуна. :D

Наравно да су славили славу, и то до 1879 кад је бугарска држава забранила слављење слава у западној Бугарској.

Или ти мислиш да су славили вашег туркијског бога Тенгрија (буг. Тангра)? :hahaha:

Бугарин Aзијат се заклиње у Тангру, а Србин Словен у Перуна. :D
Опет мора да доказујем да је Земља округла?

Inače u zapadnoj Bugarskoj je slavski običaj do Prvog svetskog rata bio potpuno potisnut i zamenjen do tada nepoznatim praznikom - Imendanom

200518170102265_save.jpg

Опет мора да доказујем да је Земља округла?

Ниси доказао да су прото-Бугари били Иранци, жалим случај! :)

Били су Туркијци чији врховни бог је био туркијски Тенгри (Тангра) а не ирански Ахура Мазда, и владари су им носили турско-монголску титулу Кан/Хан а не иранску Шах.

Туркијско (бугарски) врховни бог - Тенгри/Тангра https://en.wikipedia.org/wiki/Tengri
Туркијска (бугарска) владарска титула - Кан/Хан https://sr.wikipedia.org/wiki/Кан_(титула)

Ирански врховни бог - Ахура Мазда https://sr.wikipedia.org/wiki/Ахура_Мазда
Иранска владарска титула - Шах https://sr.wikipedia.org/wiki/Шах_(титула)

Back