Порекло Македонаца

u Egejskoj Makedoniji ?

Brojevi:

23u2878.png

Ако би се искључиво језички гледало, онда би Македонци дефинитивно били Бугари. Јако велик број изоглоса повезује македонске и бугарске говоре и немогуће је међу њима успоставити границу (јер творе дијалекатски континуум), док се према српским говорима јавља оштрија граница. Између српских (штокавских) и бугарско-македонских говора нема уопште природних прелаза попут оних који спајају кајкавски дио Хрватске са Словенијом. Умјесто тих природних прелаза имамо хибридне српско-бугарске говоре настале каснијим интензивним језичким контактом, које колоквијално називамо торлачким. Јако мали број Срба говори торлачки у правом смислу те ријечи, то су углавном пограничне области према Македонији и Бугарској.

Zašto su Makedonci morali uopšte i imati nacionalnu svest? Možda su oni sve do 20. veka bili nacionalno nedefinisana masa ljudi različitog porekla koji su se zatekli na istom prostoru u istom vremenu, pa su kasnije formirali sopstvenu naciju.
Mnogi ljudi ne mogu da shvate da se nisu sve nacije formirale u isto vreme i da ako je neka nacija starija da joj to ne daje pravo da prisvaja i negira mlađe nacije od sebe.
Ni srpska nacija nije nastala sa Adamom i Evom. Mi možemo samo da nagađamo šta su naši preci bili i odakle su došli pre nego što su prihvatili srpsku nacionalnu svest

Na kraju krajeva nacija je veštačka, ljudska tvorevina i sve se svodi na stvar osećaja, a ne toliko na poreklo.
Recimo u Africi pre formiranja savremenih država i nacija postojala su samo plemena.
Kako su nastale nove države i njihove granice različita plemena sa različitom istorijom i poreklom unutar tih država postala su deo te jedne, zajedničke nacije.
Ali u isto vreme te državne granice su i podelile određena plemena, pa su pripadnici istog plemena u nacionalnom smislu postali različiti, jer žive u različitim državama i prihvatili su taj novi identitet.

Recimo predsednik Nigerije, Muhamadu Buhari, je iz plemena Fulana koji su brojčano podjednako prisutni i u Siera Leoneu i u Nigeriji, a u milionskom broju se nalaze i u Maliju, Burkini Faso, Gvineji i Nigeru.
On jeste poreklom možda Fulan, ali je po nacionalnosti Nigerijac i tako se izjašnjava.

Poreklo im je srpsko !
Srbi sa golemata govornata manata....
Mislim da gresis. Manje od 1/4 slovenskog stanovnistva su nekadasnji Srbi, danas asimilovani Mkd.
Polog, Porec, koji se naslanjao na Sar planinu, i sever skopska CG, sela do Kumanova.
3/4 su bili etnicki Bugari, od slovenskog zivlja u Mkd.

Srpski uspeh je da smo ih nagovorili da su "zaseban entitet", sto nam vise odgovara, zbog "mira u kuci" sa Bugarima. Ko misli drugacije, neka pogleda Kardifsko klanje zandarma i njihovih porodica od domicilnih i vmro komita u KJ. Vise je buna, pobijenih i zandarma tamo bilo, nego u Drenici na KiM.
Trebamo pustiti da se ljudi neovisno i samostojno izjasnjavaju o svom podrjetlu.

Mislim da gresis. Manje od 1/4 slovenskog stanovnistva su nekadasnji Srbi, danas asimilovani Mkd.
Polog, Porec, koji se naslanjao na Sar planinu, i sever skopska CG, sela do Kumanova.
3/4 su bili etnicki Bugari, od slovenskog zivlja u Mkd.

Srpski uspeh je da smo ih nagovorili da su "zaseban entitet", sto nam vise odgovara, zbog "mira u kuci" sa Bugarima. Ko misli drugacije, neka pogleda Kardifsko klanje zandarma i njihovih porodica od domicilnih i vmro komita u KJ. Vise je buna, pobijenih i zandarma tamo bilo, nego u Drenici na KiM.
Trebamo pustiti da se ljudi neovisno i samostojno izjasnjavaju o svom podrjetlu.

Još da su Bugari Sloveni :lol:

pa misa mu, nisu hindusi. idem cesto u sofiju, slice nam, dalje od ihtimana, bas i ne............mix raznih etnija.

Izvini ali kojim nama? Ja ne znam odlke si ti ne znam ti ni poreklo ne znam ni kako se deklarišeš ?
Da, u Sofiji i u zapadnim krajevima oko Sofije nam liče par postova gore sam ti napomenuo zašto je to bitno oko ljudi, pa nek je i 5 000 u tim krajevima .

Medjutim njihova heterogenost se ogleda u svim ostalim krajevima u pogledu autosomalne i Y genetske slike .

Zapadni Bugari su Bliskski Srbima, ovi PH908 očigledno da imaju srpsko poreklo apropo priče gore o Srbima kojih je bilo u tim krajevima.

Može malo više o ovome ?
Gde bi tačno onda bilo razgraničenje izmedju Srba/Slovena i Bugara?

Bilo bi na reci Treska, ali uglavnom zbog planina koja su sluzila kao uporiste za Srbe da se brane od Bugara za vreme Bugarskog Carstva. Tu su koncentrisani stari toponimi poput: Srbjani, Srbica, Kosovo, Srbinovo, Lazaropole (po Knezu Lazaru) itd.

Srpski Makedonci nose crne kape koje lice na crnogorsku, dok Bugarski Makedonci nose subaru.

@хан Ацо

Football fans in Bulgaria are so fed-up with their team's fortunes they have asked if the club can play in neighbouring FYR Macedonia.

Supporters of Pirin Blagoevgrad — famous for developing talent such as ex-Manchester United striker Dimitar Berbatov — were relegated from Bulgaria’s top flight on Monday after a hotly-disputed goal condemned them to a 2-1 home defeat.

Vitosha Bistritsa's Grigor Dolapchiev was flagged offside by the linesman but the referee waved play on and the striker took advantage to score his side's second goal.

"Dear leaders of Macedonian football, we the supporters of Pirin Blagoevgrad, urge you to accept Pirin in the Macedonian football championship as of next season,” supporters wrote in a request to the Macedonian Football Federation, adding they would accept a place in any division.

http://www.euronews.com/2018/05/24/fed-up-fans-demand-their-bulgarian-team-move-to-fyr-macedonia

Back