Порекло босанских римокатолика

Pa ovo ne isključuje ono što je Svarožić naveo. On govori o originalnom značenju, a ti o značenjima koja je reč poprimila tokom vremena i danas.

Kao kad bi na primer neko rekao da je Era (Ero) bio naziv za (H)ercegovca, a onda se kaže da to nije tačno jer se danas Erama nazivaju Užičani. Možda to ne znaš, ali uobičajeno je u Srbiji da se stanovnici užičkog kraja nazivaju Erama. Dakle tačno je i jedno i drugo.

Све у свему, Шкутор је назив за добар део јужнословенских католика, у различитим периодима, на динарским подручјима. Временом се тај назив губио.

I u Mostaru kad kažu "škutori" misle na Hrvate iz Hercegovine, samo iz jednog njenog dela, Širokog Brijega, Posušja, Gruda. Neki kažu da ima veze sa albanskim plemenom Scutari, ali se pod škutorom podrazumeva škrt, lukav čovek, koji hoće da prevari, pa ne znam da li je koren reči sa nekim drugim smislom.

A Imotski? A što su Škoti poznate škrtice?

:lol:

Sad sam se pretvorio u Lamasua. :D

Da li se zna najstari pomen Škutora u mletačkim dokumentima?

Ne nego su po Bosni naseljeni pravoslavni Vlasi, Cincari i od strane Turaka.

Neki su primili i islam i katolicanstvo.

To su uglavnom vlasi, a ne Vlasi... ali ja sam ti nešto drugo govorio...

Vlaha je moralo biti u svim dijelovima Balkana (sjeverno od Jiričekove linije, pa se spuštaju kasnije i prema jugu)... ali su na prostoru prve srpske države na Balkanu rano bili asimilovani.

To su uglavnom vlasi, a ne Vlasi... ali ja sam ti nešto drugo govorio...

Vlaha je moralo biti u svim dijelovima Balkana (sjeverno od Jiričekove linije, pa se spuštaju kasnije i prema jugu)... ali su na prostoru prve srpske države na Balkanu rano bili asimilovani.

Ovo je forum histrorije a ne bajki, VLasi ili Wallachen eto ti google nek te edukuje, ja ne mogu

Naravno da je bilo i Srba naseljenih nisu sve Vlasi, ali to je jos jedan dokaza da su pravoslavni umjetno naseljeni na te prostore.

Sta si htio da mi dokazes?

Ja se pitam sta si ti hteo da kazes. Sad od jednom su i Srbi. Srbi su inace naseljeni posle unistenje izvornog stanovnistva.

Jos jedan izvor o Srbima u Bosni, Benedikt Kupresic http://wwwg.uni-klu.ac.at/eeo/Bosnien_Osmanen.

Ja se pitam sta si ti hteo da kazes. Sad od jednom su i Srbi. Srbi su inace naseljeni posle unistenje izvornog stanovnistva.

Jos jedan izvor o Srbima u Bosni, Benedikt Kupresic http://wwwg.uni-klu.ac.at/eeo/Bosnien_Osmanen.

Ne znači automatski da su Srbi, već se radi o ijekavskim vlasima pravoslavcima, naseljenim i iz područja Srbije i Raške. I nije svo stanovništvo uništeno jer su opstali razni katolici, najčešće ikavci i naravno oni koji su prešli na islam, također ikavci.

Ne znači automatski da su Srbi, već se radi o ijekavskim vlasima pravoslavcima, naseljenim i iz područja Srbije i Raške. I nije svo stanovništvo uništeno jer su opstali razni katolici, najčešće ikavci i naravno oni koji su prešli na islam, također ikavci.

Teretorija je bila raseljena. I naravno su bili Srbi vlaskog statusa ako su iz Srbije i pricaju srpskohrvatski sta drugo da budu.

Teretorija je bila raseljena. I naravno su bili Srbi vlaskog statusa ako su iz Srbije i pricaju srpskohrvatski sta drugo da budu.

Pa miješali su se i sa zatečenima, genetika to pokazuje, i ne samo to već primjerice u zapadnoj bosni Srbi su vrlo slični i Hrvatima. Jeli to posljedica zatečenog stanja ili kasnijih miješnja može se raspravljati. Pitanje je što su točno i kojim govorom točno govorili oni ljudi koji su se izvorno Srbima smatrali. Ako su to oni sa Kosova, kasnije odselili u Šumadiju i Vojvodinu pod Černojevićem, onda to nisu isti ljudi koji su naselili BIH i Hrvatsku, tzv. Srbi prečani. Ima tu dosta pitanja, ali da, jedan dobar dio ljudi jest stigao i iz Srbije, Smedereva, ali još i veći iz tzv. stare Hercegovine koja je obuvaćala i dobar dio današnje Crne Gore.

Pa miješali su se i sa zatečenima, genetika to pokazuje, i ne samo to već primjerice u zapadnoj bosni Srbi su vrlo slični i Hrvatima. Jeli to posljedica zatečenog stanja ili kasnijih miješnja može se raspravljati. Pitanje je što su točno i kojim govorom točno govorili oni ljudi koji su se izvorno Srbima smatrali. Ako su to oni sa Kosova, kasnije odselili u Šumadiju i Vojvodinu pod Černojevićem, onda to nisu isti ljudi koji su naselili BIH i Hrvatsku, tzv. Srbi prečani. Ima tu dosta pitanja, ali da, jedan dobar dio ljudi jest stigao i iz Srbije, Smedereva, ali još i veći iz tzv. stare Hercegovine koja je obuvaćala i dobar dio današnje Crne Gore.

Biće prije da su Hrvati štokavci slični Srbima ;)

I šta to genetika pokazuje?

- - - - - - - - - -

Ovo je forum histrorije a ne bajki, VLasi ili Wallachen eto ti google nek te edukuje, ja ne mogu

Sve istorijske činjenice koje se ne uklapaju u fantaziju odrođenih Srba su bajke i mitomanija...

Back