„Obradoviću, ceo svet ti se smeje“
- Kritike da je reprezentacija SCG na Olimpijadi igrala staromodnu košarku prevršile su svaku meru. Neću sebe da spuštam na nivo onih koji su za 30 godina trenerskog rada sedeli na klupi 18. kluba u Španiji, 12. u Jugoslaviji, 14. u Grčkoj i imaju jedno finale. Neću da odem zbog šarlatana, dosta mi je njih! Pitajte igrače ko sam ja, a ko su oni - rekao je selektor Željko Obradović, po povratku iz Atine gde su plavi zauzeli 11. mesto.
Pošto je u „Blicu“ posle poraza od Novog Zelanda Zoran Slavnić izneo mišljenje koje je Obradović oštro kritikovao, sukob je dobro uzdrmao javnost.
- Kritike Obradovića su se odnosile na mene. Savest mi nije dozvolila da odbijem „Blic“ i da ne odgovorim - priča za naš list popularni Moka i nastavlja. - Laki je malo nervozan. Ako je moja biografija ta što je on naveo, zašto ga je onda pogodila kritika koja je bila vrlo jasna i vidljiva. Nije smeo da kaže na koga se to odnosi. Pošto je prethodnih dana jedino moja izjava osvanula u novinama, pomislio sam da misli na mene. Kritika je bila dobronamerna.
Rekli ste da smo u Atini pružili prevaziđenu i staromodnu košarku?
- Nekako se i ja osećam kao krivac za 11. mesto. Zašto? Zato što sam Obradovića doveo iz Čačka 1984. kada sam bio trener Partizana. Bio je pod mojom zaštitom. Šta se desilo u međuvremenu? Doveo sam ga u Partizan da bi on u završnici mečeva bio spor, zadržavao igru i branio rezultat. Dvadeset godina kasnije on je tu filozofiju preneo na trenersko polje i igrali smo najružniju i najsporiju košarku. Obradović tvrdi da smo postigli maksimum! Apsurd! Kaže mi da za mišljenje o meni i njemu pitam neke igrače. Može slobodno da pita, pokojnog Dražena Petrovića doduše više ne može, ali tu su još živi Kukoč, Rađa, Đorđević. Interesuje me mišljenje igrača, a ne levih smetala. Obradovića sam ja učio košarku u Partizanu. Brzo je, međutim, sve to zaboravio.
Obradović je upotrebio reč šarlatan?
- Nisam upotrebio nijedan epitet prilikom kritike, a on se poslužio rečju šarlatan, što me iz njegove pozicije ne vređa. Upotrebio je izraze koje ne zna, nije toliko obrazovan, pa je pravio alegorije sa klubovima. Trenirao sam Zvezdu, Partizan i Jugoplastiku dok su ga još žuljale cipele. Sve je to nemoć i on nije ispunio dve osnovne osobine u odnosima sa ljudima - lojalnost i zahvalnost.
Selektor plavih je istakao da se neće spuštati na nivo takvih razgovora?
- On ne treba da se spušta, on bi trebalo da se podigne na moj nivo. Sve ovo ne bi imalo smisla da nije na krajnje nevešt i neuverljiv način objasnio 11. mesto. Obradovićeve trofeje i uspehe sa klubovima poštujem, ne želim da umanjim kako ih je osvojio. To se kod nas kaže taličan, a u Čačku taličan šalin. Ne mogu da se setim kad je osvojio poslednju medalju, a uzimao ih je kad je imao svog tutora i šaptača Dušana Ivkovića. Kada ga je Duda dva puta ostavio, jer ne može da mu bude tutor celog života, a to je bilo u Sidneju i Atini, završili smo kao šesti, odnosno 11. To je pohvala za Dudu, a Obradović je glavni glumac koji sada mora da igra uloge i bez šaptača.
Vaše kritike su bile stručnog karaktera?
- Epitete koje je ovom prilikom dobio od mene je zaslužio. Ako smatra da drugi ne misle tako, onda se prevario. Epitet šarlatan me nije uvredio, može samo da me uvredi, ako stigne od inteligentnog čoveka. Dečko je upotrebio pojedine stilske figure koje nije ni znao, a ja ih ne vidim kao tačne, jer ga nisam uvredio. Mogao je da kaže: „Ne slažem se sa Slavnićem“. Filozofija mu je zastarela, sve njegove ekipe igraju ružnu i staromodnu košarku. Sve njegove trofeje prihvatam. Ali, koliko je u njima on učestvovao i koliko je zaslužan za uspehe, neka razmisli. Kad je bilo u redu da se dele pohvale, nije bio gadljiv, zašto je sada gadljiv na 11. mesto? Pošto pokušava da nam objasni da su plavi dali maksimum, onda ti igrači ne vrede. To, ipak, može da prođe kod nekoga ko je gluv. Obradoviću, dozovi se pameti, ceo svet ti se smeje, moralan je čin da podneseš ostavku.
Obradović je priznao grešku?
- Priznao je i posle Sidneja. Šta to znači, priznaš grešku i nema veze. Kako je obrazložio neuspeh u Atini, pa to je za humorističku emisiju. Zato se ponaša kao i kad je bio igrač - „šunjavac“, sa alibijem, igrač za sitne zadatke. Grčki list „Fos“ ga je „iseckao na rezance“, pitajući se da li je slep kada je držao Tomaševića toliko u igri? Pred 300 trenera ću da branim ovo, na veliku žalost po sve ostale koji ne izlaze iz mišje rupe, jer jedu iz istog lonca. Ja, međutim, ne jedem ni sa jednim od njih. Naša igra je bila sramotna. Rebraču i Stojakovića su brzo „progutali“ novinari, šta smo mislili, da će Obradović da nas izvadi? Pa, kad je to uradio? O crvenilu i šamarima evo odgovora: Treba ti oporavak, jer četiri godine te nije bilo nigde, pa si hteo da nas podsetiš i posle Sidneja da napraviš još gore.
Da li vi možda želite Obradovićevo mesto?
- Puka teorija je da ja budem selektor SCG, ne očekujem da me biraju oni koji nemaju sportski pedigre i težinu. Nemam lobi, iza mene niko ne stoji. Obradović treba da se nauči da poštuje starijeg, svog idola. Prelaskom iz opanaka u cipele ne mogu da se sakriju seljačka filozofija i ćud - zaključio je Zoran Slavnić.