Imam dva pitanja.Мит:
ГРЧКЕ СИРЕНЕ
1. Kada su to foke živele u Jadranu?
2. Koja vrsta lotosa raste u jadranskom primorju?
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Imam dva pitanja.Мит:
ГРЧКЕ СИРЕНЕ
Imam dva pitanja.
1. Kada su to foke živele u Jadranu?
2. Koja vrsta lotosa raste u jadranskom primorju?
Na Staroj planini, pokazuju tragovi, živeli su dinosaurusi, a kraj obala okeana, u Šumadiji i Pomoravlju, mnogobrojni krokodili, čiji su ostaci nalaženi u kopovima Popovca, kraj Paraćina..... Kraj obala nestajućeg mora živele su životinje koje su danas karakteristične za severnu Afriku: mamuti i mastodonti, preci današnjih slonova, lavovi, sabljozubi tigrovi, žirafe, hijene, zebre, nosorozi, majmuni – kaže Zoran Markovic, šef geološkog odeljenja Prirodnjačkog muzeja.
.In the ninth book of Homer's Odyssey, Odysseus and his crew encounter the Lotophagi, or Lotus Eaters, on an island off the coast of North Africa. The Lotophagi feed on a plant that causes them to forget their homes, and makes them sleepy and dopey. They have no interest in the world around them, they just lay about and feast on this plant.
The Greek term lotos can refer to several edible plants, one of them persimmons, but none of them narcotic
Sa izrazito maskuliniziranim crtama lica, ali ne treba im zameriti, Grci su to, ne biraju gde bodu.Grčke sirene su žene-ptice zar ne ?
![]()
Tretiram te kao nekoga ko nije razmislio o tekstu koji postavlja, pa sam te ono priupitao u nadi da ćeš pobrisati paučinu sa sivih ćelija.Tretiraš me kao gugl, samo mene pitaš sve što te interesuje umesto da sam potražiš.
Monachus monachus, baci pogled šta je to.Tačnije bi ti ti odgovorio autor knjige ili knjiga sama... u ovim citatima- delićima intervjua- što sam postovao nije određeno da li su slanovodne, slatkovodne...egejske, sredozemne, bajkalske ili kaspijske foke.
Ah, Odisej mora da štavio kožu tiranosaurusa reksa ili neke slične živuljke.Ako te to buni, seti se da prošlost svašta kriva..i da su nekada kroz Srbiju (otprilike vreme Jure) prolazili sabljasti tigrovi, da je Stara planina bila ostrvo u Panonskom moru itd...
Alkoholisano stanje, koje odgovara opisu iz "Odiseje" se postiže i konzumacijom prezrelog voća, koje ima visok sadržaj šećera, pa dolazi do vrenja, te nastajanja alkohola.Za lotos pretpostavljam da pitaš (mene, iako bi trebalo autora knjige da pitaš)....zbog grčke legende da se "Lotofazi" hrane lotosima (bili su verovatno mnogo žgoljavi) a ko okusi taj cvet zauvek ostaje u njihovoj zemlji. Biljaka sa takvim svojstvima nema sigurno nigde..(a mogli bi da je ponudimo Srbima u rasejanju da se napuni ova Srbija)..a lotosa ima mnogo vrsta.oko 400 u Kini, dve afričke vrste u Rusiji "komarov lotos" napr.
Po ovom opisu, mogli su da uzimaju neku vrstu urme -šljive(japanske jabuke) ,a ne lotos.Po meni, pre je to je bila neka vrsta grsnice,eventualno gospine trave (kantariona)
.
http://cerebralboinkfest.blogspot.com/2010/11/lotophagi-and-persimmons.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Persimmon
Odyssey IX, 84.
Nine days fierce winds drove me away from there,
across the fish-filled seas, and on the tenth
we landed where the Lotus-eaters live,
those who feed upon its flowering fruit.
Ako slučajno pronadješ el. knjigu ili koliko tona plodova voćke "lotosa" treba za jedan porodični ručak , prosledi link
Grčke sirene su žene-ptice zar ne ?
![]()
Niste mogli da sačekate malo, ne?Sa izrazito maskuliniziranim crtama lica, ali ne treba im zameriti, Grci su to, ne biraju gde bodu.
Ukrade mi reč iz usta, bas sam hteo isto da ti kazem.Pogledaj svoje tekstove!Tretiram te kao nekoga ko nije razmislio o tekstu koji postavlja, pa sam te ono priupitao u nadi da ćeš pobrisati paučinu sa sivih ćelija.Šta ću, neizlečivi sam optimista...![]()
i pritom prevideo rasprostranjenost vrste monachus monachus, odnosno Jadransko more i to bas sa naše strane !!?Monachus monachus, baci pogled šta je to.![]()
In Croatia, this seal is also called the sea man, sea bear and sea monk. It was first scientifically described in 1779 based on a carcass found at Osor on the Island of Cres.
Naravno, ali ti si govorio o lotosuAlkoholisano stanje, koje odgovara opisu iz "Odiseje" se postiže i konzumacijom prezrelog voća, koje ima visok sadržaj šećera, pa dolazi do vrenja, te nastajanja alkohola.![]()
Ako su ono žene na prikazu grčkih "sirena",kao što ti primećuješ onda mi svi živimoNo, sve to nije toliko bitno, koliko je bitno da nisi primetio da su kod Grka sirene leteća stvorenja, ptice sa licem žene.
Upropastiste mi poentu.![]()
Da li ovo znači da ti prethodno nisi ni pogledao šta sirene jesu, odnosno šta nisu?Što se tiče razobličavanja mita, do sada više nas potvrdi iz različitih razloga da sirene-po današnjem mitu polužene/poluribe tj."mermaid"- ustvari to NISU..Grci ipišu: Seirhn ..Seirhne
Poreklo naziva sirene nije sasvim jasan. Neki tvrde da dolazi od seirazein, "vezati konopcem", dok drugi tvrde da dolazi od seirazein, "sasušiti".Again, because Homer lays the scenes of his myths not only in non-fictitious places, such as Ilion, Mt. Ida, and Mt. Pelion, but also in fictitious places, such as those in which the Gorgons and Geryon dwell, Eratosthenes says that the places mentioned in the story of the wanderings of Odysseus, also, belong to the category of fiction, and that the persons who contend that they are not fictitious but have a foundation in fact, stand convicted of error by the very fact that they do not agree among themselves; at any rate, that some of them put the Sirens on Cape Pelorias, while others put them more than two thousand stadia distant on the Sirenussae, which is the name given to a three-peaked rock that separates the Gulf of Cumae from the Gulf of Poseidonia. But neither does this rock have three peaks, nor does it run up into a peak at all; instead it is a sort of elbow that juts out, long and narrow, from the territory of Surrentum to the Strait of Capreae, with the sanctuary of the Sirens on one side of the hilly headland, while on the other side, looking towards the Gulf of Poseidonia, lie three uninhabited rocky little islands, called the Sirens, and on the Strait of Capreae itself is situated the sanctuary of Athene, from which the elbow takes its name.
izvor:
"Geografija", Strabon: I, 2, 12
Prvo, grčki mitovi jasno nas obaveštavaju da je reč o stvorenjima sa likom žene.Čak i "mit" da su to žene- ptice razobličavaju grčke ilustracije jer prikazuju sirene kao muškarce- ptice
Negde ne pevaju, nego sviraju dvojnice:
![]()
Kako je pomenuti advokat zaključio da se radi o fokama meni zaista nije poznato.Kao neplaćeni "drveni" advokat nepoznatog mi Mandžuke, konstatujem da u grčkim zavzlamama stoji neka greška , te je on posumnjao u istonoljubivost starih grka i pronašao da se radi o fokama.Čim pre, nabaviću knjigu, sad me već mnogo više interesuje.
Nisi shvatio.Ukrade mi reč iz usta, bas sam hteo isto da ti kazem.Pogledaj svoje tekstove!
Da li si razmislio kad si odbacio moje uljudno objašnjenje da je moje lično mišljenje da se radi o vrsti "sredozemnim fokama"(iako sam još juče pogledao silne linkove da budem siguran) kojih nema više u Jadranu, a bile su ...kad si arogantno dao naziv te vrste na latinskom?
Slobodan si da navedeš poruku koja dokazuje da sam napravio previd.i pritom prevideo rasprostranjenost vrste monachus monachus, odnosno Jadransko more i to bas sa naše strane !!?
Hm, da... ja sam taj površno informisan, a ti tvrdiš da su sirene foke i da su muškog lika...Pa ja moram zato da zaključim da, osim što si površno informisan, nisi objektivan ili nećeš da budeš objektivan u pogledu ovog pitanja uopšte.
Ti ne kapiraš da grčka mitologija govori o sirenama kao o kćerima Zemlje i da ih na slikama i skulpturama predstavlja kao žene (što je iz priloženog očigledno)?Ako su ono žene na prikazu grčkih "sirena",kao što ti primećuješ onda mi svi živimo
na Kasiopeji i govorimo jezik "alpha 8369".
Mandžuka očito ne zna ni šta su sirene u grčkoj mitologiji, te me nije jasno kako neko za ozbiljno može uzimati njegovo pisanje.Ja, za razliku od tebe, uopšte ne pravim poente, nego sam vrlo ozbiljan.
Pogledao sam šta sam mogao o pitanju Homerovih sirena- žena ptica- muškaraca ptica-poluriba - foka ili morskih krava, i evo za sve, šta mogu da prihvatim kao činjenice pro et contra Mandžukinih navoda koje su to pevajuće životinje sirene.
Da, i on jasno govori da su sirene ženkog pola.Racunam da je Robert Grejvs od svih prihvaćen autoritet za grčku mitologiju:
Istovremeno isti Grejvs nema baš nikavih problema da smesti Argonaute u Jadran. Zanimljivo, zar ne?Što se tiče autora koji pronalaze Jadransko more u "grčkim" mitološkim zavrzlamama, isti Grejvs vrlo lepo konstatuje:
Međutim mitografi su veoma malo znali o geografiji.
Lotos se koristi u redovnoj ishrani u Aziji, na primer.Naravno, ali ti si govorio o lotosu
I lepo sam te pitao , koliko tona plodova prezrelog "voća"- lotosa treba za obrok?
Da li i dalje tvrdiš da lotos ima plodove kojim su se "hranili" i čije vrenje u stanju prezrelosti može da fermentira?
Ovo je plod (ocvalog) lotosa da te podsetim,ako si ikad znao:
![]()
Diospyros lotus ima plodove velicine malog nokta u njemu se nalazi od 2 do 8 sjemenki.Najcesce biva po 4-5 sjemenki,dakle mesa ima sasvim malo...
Nešto si pisao o lotusu?The effects of lotus drink included: (1) virility enhancement, (2) mental stimulation, (3) the inducement of ecstasy, (4) experiences of light, (5) the experience of blissful, rapturous joy and exhilaration, (6) the expansion of consciousness beyond the physical body, the earth, and heaven to the luminous ground of being, the abode of Soma, (7) divine vision and imagery, and (8) attainment of immortality while still in physical body through an ontological reorientation of being outside the physical body.
Even at the time of Buddha, approximately 500. B.C.E., we have textual mention of ancient drink prepared from the sap of the rhizomes of lotus with flowers of certain colors.
...
The soma drink can be associated with lotus drink prepared by the early Buddhists. The lotus was the major symbol of the Buddha and was linked by Buddhists to both the elixir of immortality, personified as water, and to fire, which is the same as dual forces that produce the entheogenic Rg Vedic soma drink during the ceremony.
The Buddhist's lotus drink was prepared from freshly crushed lotus rhizome, and the Buddha allowed it to be consumed by the monks during certain times, whereas alcoholic drinks were strictly forbidden. Like fresh soma juice, the lotus-root drink is specifically noted to have effects different than those of alcohol. The lotus-root drink was allowed because of its psychomental, invigorating, and restorative effects. The drink provided a calming, brain-stimulating effect that increased the heart rate. Its overall effects would have include invigoration, euphoria, a feeling of well-being, mental acuity and ecstasy. The Buddha allowed monks to consume lotus-root drink because it aided their practice of relaxation, concentration and meditation. Only through overindulgence, either with or without the specially fermented lotus drink of the Rg Vedic soma ceremony, would results go beyond pure ecstasy and healing to hallucinogenic and narcotic effects
izvor:
"Soma: the divine hallucinogen", David L. Spess, str.34-35
Čudno... pošto takvih jela ima i u Egiptu... a gle čuda, lotos raste i u Egiptu.Lepa ova klopa, Kaliburne, nikad nisam probala.Bila sam na Egejskom, na Sredozemnom moru i na Jadranskom .. i nigde me nisu ponudili da se ošomam lotosom...To je sigurno još jedna grčka glupost.
(Ima autora koji taj "lotos" vide kao pelin i pelinkovac" napr..a za razliku od lotosa, on je bas vidljiv uokolo kod nas.)
Liče na harpije, ali nisu harpije.Žene kao ptice trebalo bi da su harpije, zar ne, nikako sirene?
http://sh.wikipedia.org/wiki/Harpija
OK, slažemo se oko toga.Homer nigde nije kazao da imaju ptičje noge, da lete, da imaju krila..ništa..ništa.. ništa...
Može li ovo da pomogne za temu:
- Vikinzi su prvi Evropljani koji do stigli u Ameriku
- Kleopatra je zapravo bila jako ruzna, iako je na hijeroglifima prikazana kao najlepsa vladarka svojih vremena
Razobličen mit:Homer je svirao gusleHomer je iz nekog naroda gde slepci sviraju gudački instrument (kao što on peva a slep je) i opevaju junake iz svakojakih doba, zato on ne peva o grčkim lokacijama, nego o onima gde živi njegov narod.
Jel video nekad neko današnjeg Grka da slaže stihove i drži liru sa gudalom na krilu?
Imaju li oni tradiciju "trohejsku" i "heksametrasku" osim što postoji njihov izraz za meru stiha?
Koliko ja znam, ovo je opšte poznato, još od Grejvsa.Razobličen mit: Homer se ne zove Homer
Izraz "Homer" odnosi se na taoca, zatočenika i slepca, tačnije slepog pevača epskih pesama.
Da li lotos ima efekte kakvi su opisani u "Odiseji"? Ima.Kaliburne,znam da ne razumeš, nema veze. Lepo je da si našao budistički lotos i Lotosojedače u Aziji u Egiptu.
Ti nisi čitala sve moje poruke na ovoj temi, zar ne?Nedostaje još lokacija ostrva sa sirenama i grobištem, na razuđenoj egipatskoj obali,
I te lokacije su poznate po lokalnim narodnim predanjima.kao i Scila i Haribda, ali ja verujem u tebe![]()
Što bih ja gubio svoje vreme?Pronadji za mene, kad stigneš, tradicionalne etničke slepe grke-guslare koji pevaju o proslim vremenima.
Foka Adrijana, maskota Mediteranskih igara u Splitu 1979. godine.
Nisi shvatio.
Uputio sam te na vrstu foka koja jeste prisutna u Sredozemlju, a i u Jadranu. Kako prvi put nisi bio u stanju da odgovoriš na moje pitanje, mislim da je više nego jasno da uopšte nisi proverio šta tvrdi ovaj nesrećni advokat.
Da si čitao bez predrasuda video bi da ja nigde nisam sporio da u Jadranu ima foka i da ih je nekada bilo još više. Uopšte mi nije jasno zbog čega se buniš, kada sam ti našao nešto što ide u prilog tvojim tvrdnjama.
Najrasprostranjeniji (verovatno) istorijski mit današnjice glasi:
Hajnrih Šliman je otkrio ostatke antičke Troje.
U ovom mitu sadržano je nekoliko (pseudo)istorijskih iskaza, koji u najmanju ruku nisu dokazani, a mitom o Šlimanovoj Troji njihovo dokazivanje je nametnuto kao nepotrebno.
1. Ne znamo da li je postojala Homerova Troja, a ako jeste, ne znamo gde je bila.
2. Ne znamo da li je postojao Trojanski rat, a ako jeste, ne znamo između koga je vođen, ni gde je vođen.
3. Nije pronađen nijedan artefakt koji bi Šlimanovu Troju povezao sa Homerovom Trojom, niti se zna šta bi taj artefakt uopšte i mogao da bude.
4. Šliman je bio notorni diletant i prevarant.
Primer Troje pokazuje koliko mit postaje uverljiv kada ljudi hoćeda veruju u njega.
.
Територија Србије настањена је пре четрдесетак хиљада година, али људске заједнице које су на њој живеле остају безимене све до I миленија пре нове ере, до времена када се укључују у догађаје за које је био заинтересован антички свет. Пошто је лишена писаних докумената, историја тих људских заједница може се проучавати првенствено као културна историја.
...Кад је човек ступио на ову територију, клима је била хладна, граница вечног леда спуштала се и до 1.500 m надморске висине, тле су покривале степе и ретке шуме борова, смреке. и брезе, а долине великих река ветрови су засипали ситним песком и стварали лес по равницама.
...у раздобљу од 35 000. до 25 000. године пре н. е. централнобалканско подручје културно, а вероватно и популационо, присно повезано с Банатом и Трансилванијом.
..Око 10 000. године пре н. е., медитерански граветијен шири се даље на север, преко Саве и Дунава, тако да је током последње климатске осцилације леденог доба (Dryas III – око 8800-8200. године пре н. е.) цела територија данашње Србије укључена у медитеранску културну сферу.
Dve.. navela sam ti Homeraa cela prica je pocela oko Homera . D.V.E.Sirena je bilo tri, one su kćeri Zemlje,
Ovaj tvoj "materijalni dokaz" nastao je oko 500-600 godina posle Homerovih stihova o DVE sirene koje nemaju krila, nemaju perje i nemaju pticje noge..Prvo, grčki mitovi jasno nas obaveštavaju da je reč o stvorenjima sa likom žene.
Drugo, materijalni nalazi su takođe potpuno jednoznačni:
![]()
Museum Collection: Antikenmuseen, Berlin, Germany
Catalogue Number: Berlin V.I. 4532
Beazley Archive Number: N/A
Ware: Paestan Red Figure
Shape: Bell krater
Painter: Attributed to Python
Date: ca 340 BC
...da si ikad čitao Homera, makar za obaveznu lektiru, znao bi razliku izmedju sirena i harpija.Vec sam ti ucinila prepisavsi o sirenama deo Homerovih stihova,sad se ne sramoti nego pročitaj sam šta su harpije, gde stoje, šta rade itd..Liče na harpije, ali nisu harpije.
Nekima od Homera, nekima je poznato od Grejvsa, a tebi je poznato od kad ti je Viden dao link.Koliko ja znam, ovo je opšte poznato, još od Grejvsa.
Za Scilu i Haridbu na egipatskoj obali????I te lokacije su poznate po lokalnim narodnim predanjima.