Поплаве у Србији

• Začetnik teme Začetnik teme qqjay
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Пре­по­ру­ке Ин­сти­ту­та за јав­но здра­вље „Др Ми­лан Јо­ва­но­вић Ба­тут”

Пре­по­ру­ке по­љо­при­вред­ни­ци­ма

·Све по­љо­при­вред­не кул­ту­ре ко­је су би­ле у кон­так­ту са во­дом из по­плав­ног та­ла­са (за­са­ди раз­ли­чи­тих вр­ста по­вр­ћа, во­ћа и дру­ге по­љо­при­вред­не кул­ту­ре, као и по­љо­при­вред­ни про­из­во­ди ускла­ди­ште­ни у ам­ба­ри­ма, тра­по­ви­ма), не тре­ба ко­ри­сти­ти за ис­хра­ну

·При­ли­ком укла­ња­ња ових по­љо­при­вред­них кул­ту­ра оба­ве­зно ко­ри­сти­ти за­штит­не ру­ка­ви­це

·Све на­мир­ни­це ко­је су до­шле у кон­такт са во­дом из по­плав­ног та­ла­са (по­пла­вље­ни фри­жи­де­ри, за­мр­зи­ва­чи, оста­ве), не тре­ба ко­ри­сти­ти за ис­хра­ну

·Све жи­вот­не на­мир­ни­це ко­је би мо­гле да до­ђу у кон­такт са вла­гом др­жа­ти у ста­кле­ним и ме­тал­ним до­бро за­тво­ре­ним по­су­да­ма

Шта са ђу­бре­том и мр­твим жи­во­ти­ња­ма

·Ђу­бре од­ла­га­ти са­мо у кон­теј­не­ри­ма ко­ји су за то на­ме­ње­ни

·Др­жа­ти ђу­бре уда­ље­но од хра­не и во­де за пи­ће

·Уко­ли­ко по­сто­је мр­тве жи­во­ти­ње оба­ве­зно по­зва­ти ве­те­ри­нар­ску слу­жбу или ве­те­ри­нар­ску ин­спек­ци­ју

·Не чу­ва­ти хра­ну из кон­зер­ве ко­ју сте већ отво­ри­ли и ни­сте по­је­ли

Пре­по­ру­ке за ис­хра­ну бе­ба у ко­лек­тив­ном сме­шта­ју

-До­је­ње је нај­бе­збед­ни­ји на­чин ис­хра­не. Уко­ли­ко се ко­ли­чи­на мај­чи­ног мле­ка због стре­са сма­њи не тре­ба од­у­ста­ти од до­је­ња

-У усло­ви­ма сме­шта­ја у ко­лек­тив­ним цен­три­ма, али и на­кон по­врат­ка ку­ћи до пот­пу­ног са­ни­ра­ња до­ма­ћин­ства, у ци­љу пре­вен­ци­је бо­ле­сти, са­ве­ту­је се ко­ри­шће­ње ин­ду­стриј­ски про­из­ве­де­не хра­не за одој­чад уз­ра­ста до го­ди­ну да­на

-уко­ли­ко не по­сто­је фри­жи­де­ри за чу­ва­ње хра­не, пре­о­ста­лу ко­ли­чи­ну не­у­тро­ше­не хра­не по­треб­но је ба­ци­ти

-при­ли­ком при­пре­ме на­мир­ни­ца нео­п­ход­на је стрикт­на хи­ги­је­на ру­ку, као и те­мељ­на тер­мич­ка об­ра­да ме­са, ја­ја, мле­ка...

-све на­мир­ни­це ко­је су би­ле у кон­так­ту са во­дом из по­плав­ног та­ла­са (по­пла­вље­ни фри­жи­де­ри, за­мр­зи­ва­чи, оста­ве), ни у ком слу­ча­ју не ко­ри­сти­ти за ис­хра­ну.

Хит­но код ле­ка­ра

У слу­ча­ју по­ја­ве симп­то­ма као што су муч­ни­на, по­вра­ћа­ње, про­лив, по­ви­ше­на тем­пе­ра­ту­ра оба­ве­зно се ја­ви­ти ле­ка­ру. Нео­п­ход­на је мак­си­мал­на хи­ги­је­на ру­ку при при­пре­ми адап­ти­ра­ног мле­ка. Ру­ке је по­треб­но опра­ти мла­ком во­дом и са­пу­ном, а у не­до­стат­ку во­де ру­ке јепо­треб­но дез­ин­фи­ко­ва­ти се­дам­де­се­то­про­цент­ним ал­ко­хо­лом или сред­ством за дез­ин­фек­ци­ју ру­ку. Вла­жне ма­ра­ми­це ни­су до­вољ­не за дез­ин­фек­ци­ју уко­ли­ко ни­су на ба­зи ал­ко­хо­ла, то јест уко­ли­ко на па­ко­ва­њу не сто­ји нат­пис „ан­ти­бак­те­риј­ске”.

Пре­по­ру­ке по­врат­ни­ци­ма на­кон по­вла­че­ња во­де

.

·Ако је стам­бе­ни или по­слов­ни обје­кат још под во­дом, оба­ве­сти­те ор­га­не ло­кал­не вла­сти, јер се мо­ра ис­кљу­чи­ти стру­ја и гас

·Про­ве­ри­те да ли у гра­ђе­вин­ској струк­ту­ри ку­ће има би­ло ка­квих про­ме­на

·Ако ми­ри­ше на гас, не ула­зи­те у ку­ћу, не укљу­чуј­те стру­ју и оба­ве­зно оба­ве­сти­те ор­га­не ло­кал­не вла­сти

·Са­мо ако сте на пот­пу­но су­вом ме­сту мо­же­те да ис­кљу­чи­те стру­ју. НИ­КА­ДА не ис­кљу­чуј­те или укљу­чуј­те стру­ју или елек­трич­не апа­ра­те ако сте у до­ди­ру са во­дом.

·Ако још има во­де у ва­шој ку­ћи, уђи­те у њу са гу­ме­ним чи­зма­ма или ста­ви­те пла­стич­не ке­се пре­ко ци­пе­ла. Во­да од по­пла­ва не сме да бу­де у кон­так­ту са ва­шом ко­жом.

Ин­струк­ци­је за чи­шће­ње ку­ће на­кон по­вла­че­ња во­де

·Труд­ни­це, де­ца и ста­ре осо­бе не тре­ба да бо­ра­ве у ку­ћи док она не бу­де пот­пу­но очи­шће­на и су­ва.

·Из­ве­три­те до­бро све про­сто­ри­је нај­ма­ње по­ла са­та пре не­го што уђе­те да чи­сти­те

·Опе­ри­те по­до­ве и зи­до­ве са де­тер­џен­том и во­дом и увек ко­ри­сти­те ру­ка­ви­це. На­кон то­га обра­ти­те се нај­бли­жем ин­сти­ту­ту/за­во­ду за јав­но здра­вље за да­ља упут­ства у ве­зи са дез­ин­фек­ци­јом, дез­ин­сек­ци­јом и де­ра­ти­за­ци­јом.

·Сву оде­ћу и тка­ни­не ко­је су би­ле под во­дом оба­ве­зно опра­ти са де­тер­џен­том и то­плом во­дом.

·Мо­гу­ће је да се у ку­ћи или про­сто­ри­ја­ма ко­је су би­ле под во­дом ство­ри­ла буђ ко­ја мо­же да бу­де опа­сна по здра­вље. Уко­ли­ко се ја­ви цу­ре­ње из но­са, цр­ве­ни­ло по ко­жи, оте­жа­но ди­са­ње, оба­ве­зно се тре­ба што пре ја­ви­ти ле­ка­ру

·

Опре­зно са во­дом за пи­ће

·Слу­ша­ти ис­кљу­чи­во оба­ве­ште­ња ин­сти­ту­та/за­во­да за јав­но здра­вље о ста­њу во­де за пи­ће и ње­ној ис­прав­но­сти.

·Ко­ри­сти­ти фла­ши­ра­ну, дез­ин­фи­ко­ва­ну или про­ку­ва­ну во­ду за пи­ће, за пра­ње ру­ку и зу­ба, спре­ма­ња на­мир­ни­ца и пра­ње су­до­ва

·Ако ни­сте си­гур­ни да је во­да ис­прав­на, мо­же­те да је про­ку­ва­те та­ко што оста­ви­те да ври 5 ми­ну­та од мо­мен­та пр­вог вре­ња

·По­су­де где се др­жи во­да тре­ба пра­ти са по­себ­ном па­жњом и ис­пра­ти их са ма­ло хло­ра раз­му­ће­ног у во­ди

http://www.politika.rs/rubrike/tema...vno-zdravlje-Dr-Milan-Jovanovic-Batut.sr.html

Ovakve informacije su najkorisnije sad. Ne obracaj paznju na one koji razgovaraju koristeci psovke, a istovremeno pričaju o nekom moralu...
Slazem se da preuveličavanje situacije nije potrebno, jer situacija je vec dovoljno losa.

Врло је могуће да се стварни број страдалих крије, јер то не одговара властима...

Али ја се ипак надам да тај број није толико велики, колико су рецимо тврдили Хрвати...

Ti sa postovima iz "Pescanika"i nekih autonomaskih portala vec pomalo smaras.
Mozda je sve ili ola toga tacno ali kada mi to kqazu oni znam da je to u cilju koji nije bas u interesu Srbije.
Mozda bi bolje bilo da oni napisu nesto vise o "pomoci" koju nam Zapad a posebno U salju i "obecavaju". Zasto nema komentara na te teme?
Npr. komesarka EU za pomoc je najpre izjavila da Srbija moze ocekivati pristup tom fondu do MILIJARDU evra, onda stize ispravka da je ceo fond za sve clanice i kandidate toliki, pa onda da je toliki bio prosle godine a da je ove godine prepolovljen, pa da imamo tri meseca da dostavimo tacne podatke o razmeri stete, pa da ona mora preci 168 milona evra pa da ce tek onda EK odluciti da li i koliko ce se dodeliti Srbiji.
Ako na ovo dodam da se i CRO pita onda je jasno da od toga NEMA nista. Za to vreme Dacic i ministarka zaduzena za EU putuju i trose nase pare. Neimenovani izvor iz Brisela procenjuje da Srbija moze da racuna najvise na 10 miliona evra.
E sad, taj isti Vucic koga Pescanik napada i oko onoga za sta objektivno nije kriv, NIKADA nece biti pomenut u vezi obmana koje nam salje sa Dnevnika RTS-a u vezi pomoci iz EU. Tu je nas problem. Ne volim ni ja Vucica ali, za razliku od Pescanika, ja volim Srbiju.

Врло је могуће да се стварни број страдалих крије, јер то не одговара властима...

Али ја се ипак надам да тај број није толико велики, колико су рецимо тврдили Хрвати...

Daj Boze da niko nije nastradao vise od ovih 13!

Al sve mi ovo mnogo nesto smrdi...

Daj Boze da niko nije nastradao vise od ovih 13!

Al sve mi ovo mnogo nesto smrdi...
Сваки живот је битан, мислим да није превелик број мртвих јер познавајући наш, велики би хаос настао по прихватилиштима, јер је ипак преко 13 хиљада евакусаоно из Обреновца, а колико је и самих који су спасили. Али оно што ме брине, је да има доста Рома тамо колико сам видио, а знајући њихов начин и услове живота,па може бити више жртава. Свеједно мислим да неће бити као што неки пишу.

zvanicno je 6 osoba izbugilo zivot u Obrenovcu ,posle obdukcije je utvrdjeno da su ostali preminuli prirodnom smrcu

prekinite vise sa tim glupostima

zvanicno je tako a nezvanicno izvori iz policije tvrde da je mrtvih neuporedivo vise.

Zato o tome i raspravljamo ovde

Dal da verujemo Vucicu ili policajcima koji su bili tamo na licu mesta koji tvrde da je drugacije.

sad se posrao na sve redom ,i na CG i Makedoniju i na Ruse ama na sve redom,jos danas neki iz zandarmerije gostovao na RTS i dzukela jedna hvali slovence hrvate i crnogorce a ne spominje Ruse!!! Vidimo ljudi sta se desava ,vec su pocele "razvojne sanse za Srbiju"
Na sve redom se pokaki lik a najace sto pomoc iz fonda solidarnosti moze da se ocekuje tek za 6 meseci!!!
jel stigla direktiva da se više ne spominju Rusi kad se priča o stranoj pomoći u Obrenovcu? Ovi iz SAJ se zahvališe svima sem Rusima :eek:

Snimci satelita "Akva" (Aqua), napravljeni su spektroradiometrom. Jedan snimak je od 19. maja ove, a drugi je, kako prenosi portal Telegraf.rs, napravljen prole godine u ovo vreme NASA je na svojim stranicama objavila snimke koje je iz svemira napravio satelit “Akva”, pomoću tzv. spektroradiometra (Moderate resolution imaging spectroraiometer – MODIS)
38.jpg

39_620x0.jpg

NAJTUŽNIJA SRPSKA PRIČA! Džambo: Samo da nađem ženu i sina i sahranim ih! (FOTO)
- Otišao sam u Beograd i obišao sva prihvatilišta u nadi da su se ipak nekako spasili. Nisam ih našao, moram da se pomirim s tim da sam drugi put u životu izgubio sve. Ne mogu da vam opišem kako se osećam - kaže Slobodan Nedeljković Džambo, koji spašava Obrenovčane iz poplave, a i dalje se nada da će pronaći svoju suprugu i dvogodišnjeg sina

Slobodan-Nedeljkovic-Dzamba-3.jpg

Momak od 25 godina je srpski heroj, čija je priča ganula sve u našoj zemlji zbog sudbine koja ga je zadesila. Slobodan Nedeljković Džambo je u poplavi u Obrenovcu ostao bez supruge i dvogodišnjeg sina, koje još nije našao. Ipak, on ne posustaje u onome što radi već četiri dana – spašava na desetine ugroženih Obrenovčana.

Po drugi put je ostao bez svojih namilijih, s obzirom na to da je 1999. izbegao s Kosova, gde mu je pobijena cela porodica.

http://www.telegraf.rs/vesti/107667...-se-zena-i-sin-on-danima-spasava-tudje-zivote

http://www.naslovi.net/2014-05-20/t...u-mi-da-su-mi-zena-i-dete-pronadjeni/10046616 :heart:

Obrenovac nije pogodio cunami i slični poplavni dalasi od 10 metara, čuo sam dosta priča, neke su verovatno tačne, ali mislim da je većina naduvana, preuveličavanje nesreće je česta stilska figura kod Srba, kada priča putuje sistemom rekla -kazala svaki prenosilac doda po nešto, obično morbidnije i gadnije od predhodnika.
Moram priznati da su se bosanski mediji ili oni u RS daleko profesionalnije i smirenije poneli sa katastrofom od pinkovog senzacionalizma, koji prenosi utisak na celu naciju. Svi mediji postepeno smiruju tenziju, forsirajući optimizam.
da da a onda je doso onaj njihov i izjavio 950 000 evakuisanih u BIH

Back