U KUČEVU INSPEKCIJA UHVATILA TRGOVCA KOJI HOĆE DA ZARADI NA NEVOLJI
Kazna za preskup hleb
S. Todorović | 19. 05. 2014. - 20:07h | Komentara: 7
Miodrag Stanković, vlasnik prodavnice „Šilja“ u Kučevu, prodavao je hleb za 200 dinara, a vodu za 180. Zbog toga je juče dobio prekršajnu prijavu.
Međutim, on nije jedini. Tržišna inspekcija zatvorila je i prodavnicu „Safet“ u Smederevskoj Palanci, čiji je vlasnik Radivoje Ivanović, i oduzela svu robu.
U Ministarstvu trgovine kažu za „Blic“ da se kilogram hleba ovde prodavao po ceni od 110 dinara, ali i da prodavnica nije imala dozvolu za rad. Tržišna inspekcija napisala je prekršajnu prijavu i Draganu Omeroviću, vlasniku STR „Ivan“ u Valjevu, a kao razlog za to su naveli čizme koje su prodavali a nisu imali ispravu o nabavci.
Pozvali smo Miodraga Stankovića, vlasnika „Šilje“, i pitali ga zašto je prodavao hleb i vodu po višim cenama.
- Sram vas bilo. Tužiću vas. Otkud znate da sam to radio? Koje komšije su vam to rekle? Ma, baš me briga i za komšije. Inspekcija kod mene ništa nije našla - ljutito je vikao Miodrag.
Kako nezvanično saznajemo, i građani Kučeva su ogorčeni na njega i verovatno će ga bojkotovati. Svi misle da je zaslužio kaznu.
Zbog povećavanja cena hrane i do tri puta Tržišna inspekcija je u prethodna dva dana primila 102 prijave građana.
Ljajić: I novčane kazne i zatvaranje radnje
Ministar trgovine Rasim Ljajić izjavio je da su podnete 83 prijave protiv prodavaca koji su hteli da prodaju namirnice po znatno višim cenama. Više od polovine prijava podneto je u beogradskim opštinama koje nije zahvatila poplava. Trgovci su dizali cene svega, od hrane do gumenih čizama.
- Mnogi su podizali cene hleba i do dva puta, ali i ostale hrane. Novčana kazna za ovakve prestupe je do dva miliona dinara za vlasnika firme. Kazna podrazumeva i zabranu rada u periodu od šest meseci do dve godine - kaže Ljajić za „Blic“.
Ljajić je podsetio da građani prijave mogu podneti lokalnim kriznim štabovima, kao i lokalnim inspekcijama.