ПОПИС СТАНОВНИКА У 'РВАЦКОЈ !!!

eremita

Zaslužan član
Poruka
117.180
Zagreb popisuje gejeve, ali ne i prognane

04. januar 2011. 16:59 > 17:03
Građani će tokom popisa stanovništva (1. do 28. april) odgovarati da li su homoseksualci, informatički pismeni, ali ne i da li su morali da beže iz domova 90-tih.


Poslednji popis održan je 2001. godine, a odgovaralo se na 42 pitanja, koja su obuhvatala lične podatke, mesto stanovanja, prebivalište u vreme rođenja i poslednjih deset godina, zatim podatke o državljanstvu, narodnosti, obrazovanju, pismenosti i radnoj aktivnosti, kao i o maternjem jeziku i veroispovesti, piše Jutarnji list.

Iz popisnice za 2011. u potpunosti su izbačeni pojmovi "izbeglica", "prognanik" i "rat"
.

Na pitanje o razlogu doseljenja u sadašnje mesto stanovanja, više nije ponuđen odgovor "rat" i "politički razlozi", već "prisilna migracija", a na pitanje o razlogu odsustva iz mesta popisa ne nude se odgovori "prognanik" i "izbeglica", piše list.

Na novom popisu neće biti pitanja o jedinstvenom matičnom broju građanina (JMBG), koji se više ne koristi, nego će se upisivati osobni identifikacijski broj (OIB) ili broj lične karte.

U Državnom zavodu za statistiku (DZS) ističu da se nijedan lični podatak, pa tako ni OIB, neće koristiti ni u koje druge svrhe osim onih statističkih i da se nikom neće davati na uvid.

Pored OIB-a, novost su i pitanja o opremljenosti domaćinstava personalnim kompjuterom i o informatičkoj pismenosti, na koja će odgovarati svi članovi domaćinstva stariji od deset godina.

Ta će pitanja biti dodatak opštim pitanjima o postignutom obrazovanju, pismenosti i pohađanju škole ili studija, jer informatička pismenost predstavlja značajan oblik pismenosti koji je neophodan u svakodnevnom životu i zapošljavanju.

Popisivači će građane pitati i o sredstvu kojim putuju na posao ili školu, a svrha tih pitanja je bolja analiza dnevnih migracija i planiranje saobraćaja, kažu u DZS.

Pored bračnog stanja, beležiće se i vrsta zajednice u kojoj osoba živi, a odgovori će se deliti na bračnu, vanbračnu, istopolnu ili ni jedno od toga.

Kod pitanja o radnoj aktivnosti, novo je pitanje je li osoba ikad u životu radila, a odgovaraće svi stariji od 15 godina.

Postavljaće se vrlo precizna pitanja o aktivnom traženju posla, pa će građani odgovarati jesu li proteklog meseca tražili posao i da li su spremni da prihvate posao u naredne dve sedmice.

Kod prikupljanja podataka o domaćinstvu neće se više ispitivati ko je nosilac jer je to sve teže utvrditi, a nova kategorija je i beskućnik, o čemu se do sada nisu prikupljali podaci.

Manje će se detaljno nego ranijih godina beležiti broj stoke i poljoprivrednih kultura.

Na pitanja o narodnosti i veroispovesti građani ni ovaj put neće morati odgovoriti.

(Tanjug)


**************************************************************************************


Ја мислим да после овако "генијално" смишљеног начина пописивања Институција треба брже-боље да отрчи до Загреба ДА СЕ ИЗВИНИ ЈОШ ЈЕДНОМ ЗА СВИХ 250 000 ЕТНИЧКИ ПРОГНАНИХ СРБА...
 

Back
Top