Poniznost

ponizan je onaj koji sebe vidi u nekom odnosu ispod onog drugog ( ne racunam tu sex poze :D) kafica za primer: donosicu nekome kafu jer ga dozivljavam kao vrednijeg od sebe
ljubaznost : donecu kafu jer zelim da ti donesem kafu, a ne zato sto to tako po defaultu treba
dupeuvlakastvo : donecu ti kafu jer kontam da cu imati korist od tebe

Poniznost, smernost, skromnost, umerenost je vrlina celovitosti dushe, kakvu imaju uzvisheni ljudi.
Zadubiti se u svoja osecanja i uspostaviti harmonicnu ravontezu u odnosima sa drugima, razviti osecaj odgovornosti prema sebi i drustvu, predanost, istrajnost, jednostavnost, temeljitost u delanju bez razmetljivosti, ...moze samo neko ko sledi umerenost u svemu (delanju, govoru...- Iz punoce srca usta govore.-). Covek ima moc da kroji svoju sudbinu u skladu sa svojim ponasanjem.

Poniznost je temeljna vrlina dushe, neodvojiva od ljubavi i Kineska mudrost pridaje veliku vrednost toj vrlini.

Lao Ce je u klasicnom delu Tao te Đing (6.vek p.n.e.) ovako opisao umerenost:

"Onaj koji stoji na vrhovima prstiju nije stabilan.
Onaj ko zuri napred nikuda ne stize.
Onaj ko sebe prvi otkrije, nece zblistati.
Onaj ko sebe opravdava, nije izvrstan.
Onaj ko sebe hvali, taj nije priznat.
Onaj ko sam sebe uznosi, ne opstaje dugo."

E, ovako...rizikujući da ispadnem smešna...mene definisanje ove osobine zbunjuje...želela bih da mi neko, jasno sroči...šta je to poniznost?...da li je to vrlina*...dobrodošao bi i primer...
Evo jednog...imam koleginicu za koju važi i priča se(i po meni jeste) da je ulizica...šefica je matletira...ova obigrava oko nje i pored sporadičnih sukoba....svako jutro joj donosi kafu, a u principu ne mora...jer ova nikoga i ne tera da joj se donese kafa...na moju konstataciju, da joj ja ne bih nikada onako servilno donosila kafu, pa da me seče sekiricom na komade...moja koleginica mi je rekla, pa ja sam takav čovek...ja sam mnogo dobra, hoću kada već idem meni, to je jače od mene.....pošteni uvek loše prođu (dobro ima i tu istine)...a faca žrtvena
I onda se ja pitam....kako se ponašaju ponizni ljudi...jer poniznost spada pod vrlinu.....otprilike znam ali nisam sigurna.....da li je moj stav.... da joj ja ne bih donela kafu posle pregršt ružnih reči, vrlo servilno dosadno i nametljivo...možda samo ljubazno...gord i isuviše ponosan, a to je negativno i greh..

Poniznost je vrlina. Budi sigurna u to.
No osobina koju si navela kod koleginice nije poniznost ,nego udvornistvo,laskavost,podilazenje.. To je mana.
Moras znati da razlikujes te dve osobine.

Poniznost nije pretvaranje. Poniznost je iskrena poslusnost prema nadredjenom (u datoj oblasti).
To znaci da si spreman da slusas i izvrsavas naredbe svog nadredjenog (u oblasti u kojoj je nadredjen)..
To znaci da postujes hijerarhiju (kompetentnosti i odgovornosti).

Poslednja izmena:
Poniznost je vrlina. Budi sigurna u to.
No osobina koju si navela kod koleginice nije poniznost ,nego udvornistvo,laskavost,podilazenje.. To je mana.
Moras znati da razlikujes te dve osobine.

Poniznost nije pretvaranje. Poniznost je iskrena poslusnost prema nadredjenom (u datoj oblasti).
To znaci da si spreman da slusas i izvrsavas naredbe svog nadredjenog (u oblasti u kojoj je nadredjen)..
To znaci da postujes hijerarhiju (kompetentnosti i odgovornosti).

Da......

Back