Bajo Pivljanin
Domaćin
- Poruka
- 4.059
Хералдика и генеалогија имају своје теме, о осталом (сфрагистика, нумизматика итд) је погодно причати овде.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Arheološko nalazište na Sajlovu – više od "lokaliteta"
25. oktobar 2010. | 13:52 | Izvor: RTV
...
Na nalazištu koje su ocenili kao izuzetno vredno, do sada su pronašli ostatke naselja iz praistorijskog, bakarnog i kasnoantičkog doba i dokaze da je Novi Sad u proteklih sedam hiljada godina konstantno imao stanovnika. Ti nalazi izlaze iz okvira onoga što je bitno samo za grad, pokrajinu i republiku, navode stručnjaci.
....
Локалитет на мапи
Занима ме зна ли неко где се може погледати шта је све пронађено или бар нешто више од вести у новинама?
OBAVEZNO PROČITATI PLAVO OZNAČENO
znači ipak su prvi srbi bili katolici![]()
******************************************************************************************
Ето, докази се сами појављују...докази о томе ЧИЈА ЈЕ ОВО ЗЕМЉА...... зато Аустроугари, Турци и остала багро.....
одјеб*ите више из СРбије И НЕ ПРИЛАЗИТЕ НАМ..........
п.с. Чак ни сами археолози нису ни свесни КОЛИКО ЈЕ ЗНАЧАЈНО ОВО ОТКРИЋЕ И КОЛИКО ЋЕ УТИЦАТИ НА ТОТАЛНУ ПРОМЕНУ ДОСАДАШЊЕ ИСТОРИЈЕ БАЛКАНА:.......
yeste mi se pitamo, svoji na svome bre!
Recite mi poznavaoče, kako je Fruška Gora dobila ime?
Verujem da je to pitanje p. dim za vas![]()
Ako me razumeš, ovde nije bitno po kome je dobila ime, jer su oni mogli da budu tu mesec ili godinu, nego ko je dao ime. A Mađari sigurno nisu.Recite mi poznavaoče, kako je Fruška Gora dobila ime?
Verujem da je to pitanje p. dim za vas![]()
Ako me razumeš, ovde nije bitno po kome je dobila ime, jer su oni mogli da budu tu mesec ili godinu, nego ko je dao ime. A Mađari sigurno nisu.
A kako Mađari zovu Frušku goru?
a kako su rimljani zvali frusku goru......
dragi sugradjanine vidim da se interesujete za arheologiju u novom sadu pa cu da vas obradujem vescu da sam prosle godine radio na iskopavanjima upravo na ovom lokalitetu sa klisanske strane tj. u produzetku bulevara, tehnicki to je drugi lokalitet ali sve je u sklopu zastitnih radova na trasi bulevara evrope, sto se tice nalaza oni idu na ciscenje i konverzaciju, nacrtaju se i fotografisu a posle u kutije pa u podrum, odatle se vade samo ako neko organizuje tematsku izlozbu, a to se ne desaa bas cesto. sto se tice nalaza to su uglavnom zivotinjske i ljudske kosti i fragmenti keramike, nista senzacionalno, dovoljno je reci da smo svaki dan nosili po par dzakova toga u bazu na sajlovo, sad verovatno ima preko tona nalaza na lageru.Пролазих данас опет туда.
Наставише археолошка ископавања само са друге стране улице тј. у продужетку новог булевара.
Не би ми тешко и попричах са Душанком Веселинов која води ископавања.
На моје питање где могу да се погледају експонати рече - нигде али имају у плану да направе објекат "ин ситу" где би то све било изложено а ако не заживи та идеја онда ће експонати бити изложени у једном музеју у Новом Саду(заборавих како рече да се зове).
dragi sugradjanine vidim da se interesujete za arheologiju u novom sadu pa cu da vas obradujem vescu da sam prosle godine radio na iskopavanjima upravo na ovom lokalitetu sa klisanske strane tj. u produzetku bulevara, tehnicki to je drugi lokalitet ali sve je u sklopu zastitnih radova na trasi bulevara evrope, sto se tice nalaza oni idu na ciscenje i konverzaciju, nacrtaju se i fotografisu a posle u kutije pa u podrum, odatle se vade samo ako neko organizuje tematsku izlozbu, a to se ne desaa bas cesto. sto se tice nalaza to su uglavnom zivotinjske i ljudske kosti i fragmenti keramike, nista senzacionalno, dovoljno je reci da smo svaki dan nosili po par dzakova toga u bazu na sajlovo, sad verovatno ima preko tona nalaza na lageru.
mnogo znacajniji lokalitet od ovog otvoren je na rimskim sacevima u njivama insituta za ratarstvo, radi se o ogromnoj nekropoli koja se sa dosta sigurnosti pripisuje avarima iako ima misljenja da su mozda u pitanju i hazari. i ovde sam radio vise meseci i koliko mogu da primetim ovo je vrlo znacajno nalaziste i pomenuta gospodja dusica iz gradskog zavoda za zastitu spomenika kulture se vrlo energicno zalaze da se ovde otpocnu sistematska istrazivanja i pretvaranja nekropole u stalni arheoloski park. do sad smo otkopali oko 300 grobova koji su bar meni vrlo fascinantni, cesto se nalaze pokojnici sahranjeni sa konjima, ima dosta nakita, ostataka maceva, konjske opreme, keramike i slicno. grobovi se vrlo razlikuju, verovatno po socijalnom polozaju sahranjenih, dok su neki pokojnici sahranjeni u prostranim dubokim rakama u sanducima ( ja sam iskopao par komada preko 3 m dubine ) sa puno priloga dotle su neki otprilike samo baceni u aljkavo iskopane plitke rake, bez priloga i sanduka.