Помоћ за презиме?

• Začetnik teme Začetnik teme KraNp
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

KraNp

Veoma poznat
Poruka
10.787
Радим на родослову по очевој линији. Може ли неко да ми растумачи презиме овог мужа и жене. Мој чукундеда се звао Јелесије Јанковић и имао је више жена. Које је по вама презиме овде. Иначе се ради о књиги рођених где се уписују и имена оца и мајке. Молим модератора да остави тему пар сати па нек онда брише слободно.

nepoznati jelesije.JPG

По мени пише "Јелесије и Вукосава ЖУНИЋ из Скржути, земљ. " Моје село се зове Скржути. А ова скраћеница "Земљ." вероватно значи "Земљоделац".

По мени пише "Јелесије и Вукосава ЖУНИЋ из Скржути, земљ. " Моје село се зове Скржути. А ова скраћеница "Земљ." вероватно значи "Земљоделац".
Вероватно си погодио и мени делује као Јелесије и Вукосава Жунић

У трећем реду пише Петар и Иконија Вуловић ако се не варам.

Изнад су Јелесије и Вукосава, презиме не могу тренутно да растумачим.

Скинућу слику и питати некога, па ти јавим ако успијем презиме да одгонетим.

Пошто је у питању 1879. онда се ради о црквенословенском писању. Биће да је то оно руско слово "ЈА". Могуће је да је ЈАЊУШИЋ.
Ако је црквенословенско писмо не могу да ти помогнем нажалост, али могу да ти дам предлог да питаш неког ко је студирао српски или још боље професора српског језика са факса. Они знају та слова.

Ovo je Jelesije i Petrija Janković
A ispod, Jevrem i Jelena Ristanović
Па то ти и кажем. То му трећа жена била Петрија. А замисли случајности, и кум му се звао Јелесије. Исто тако мој деда се звао Јелесије по њему и случајно му се жена звала Петрија. :)

Па то ти и кажем. То му трећа жена била Петрија. А замисли случајности, и кум му се звао Јелесије. Исто тако мој деда се звао Јелесије по њему и случајно му се жена звала Петрија. :)
Hm... U tvojoj familiji nisu baš bili puno kreativni kada su smišljali imena :)

Па то ти је она стара фора.....дајеш имена деци по својим дедовима, стричевима и кумовима. Или крсној слави или Светитељу на ког се дете родило.

Пази. Мој чукундеда се звао Јелесије из села Равни одакле је и командат Дринске дивизије Крста Смиљанић. Имао је друга који се звао ЈЕЛЕСИЈЕ из истог села и обојица оду на мираз у суседно село Скржути. Мој чукундеда себи узме за кума из села Никојевићи човека који се исто зове Јелесије. Испада ми као тотално ГЕЈ прича :) :) !

Back