Pomoc oko povrede

Pema opisu liči na apsces....ubodna rana koja je zagnojila, kada bude pukla danima će cureti i pojaviće se rupa.........tu idu antibiotici pogotovu kad bude pukla biće velika rana. dezinfekcija i ispiranje samo rivanolom...ne jodom na koji su mačke alergične...

Pema opisu liči na apsces....ubodna rana koja je zagnojila, kada bude pukla danima će cureti i pojaviće se rupa.........tu idu antibiotici pogotovu kad bude pukla biće velika rana. dezinfekcija i ispiranje samo rivanolom...ne jodom na koji su mačke alergične...
Da li apsces nastaje samo usled povrede,ili moze i iz nekog drugog razloga?Ja sam mom macku upravo izlecila drugi u zadnjih mesec dana.

Moj macor je dvorisni,ali cim zahladi,predje u podrum koji se greje.Ipak,kad prorade hormoni,nema ga po par dana.Jedan je od vecih u kraju,pa je bas dominantan,komsijski macori ga se klone.Ima neki specifican mjauk,kao da peva :D Recite mi,ako bi ga sada vodila na kastriranje,posle ne bi skitao,ili bi ipak morala da ga drzim u zatvorenom prostoru?Bilo bi mi zao da ga zatvaram,on je zivahna macka,koja juri po drvecu,lovi vrapce,izlezava se na suncu..

Kastriraj ga u svakom slučaju, to je dobro za njega je neće imati nagon za lutanjem što je vrlo opasno za mačore.
Pravilo je mačka nikad noću napolje već u kući, kad ga puštaš onda samo danju. Vakciniši mačka ako nisi to je takodje vrlo važno.

Hvala na savetima,macora vodim za nedelju dana na kastriranje.Treba da se skroz zaleci taj apsces pre zahvata.Nadam se da posle toga nece biti toliko agresivan kad neka macka stupi na njegovu teritoriju.

Tek sto sam mu izlecila ranu..danas nova,u najavi.Velika oteklina na vratu,koja ga boli.Pregledala sam mu detaljno kozu,nema povrede,samo neka sitna mala ogrebotina,skoro suva.Apetit mu je ok,ali ceo dan spava,i deluje bolesno,glava mu je povijena na jednu stranu.Tako mu je svaki apsces poceo,par dana bolestan deluje,pa se rana otvori,curi gnoj,ispirem,mazem kremom,zaraste..Nadam se da ce brzo da se otvori..i prestane da ga boli..Muci me samo,zasto se to toliko ucestalo ponavlja?Sada je svo vreme bio unutra,nije doslo do povrede,jedino ako sam sebe inficira kad se cese.Ne znam vise..Jadnicak..
DSCN2389.jpg

Poslednja izmena:
Mora se davati antibiotik kod takvih rana uvek barem u početku jer može da se iskomplikuje, ima da se kupi u vet apoteci za mačke nije loše da imaš u kući koju tabletu.
Kako se zovu te tablete?

Macak je inace ozbiljno bolestan..vec nedelju dana je na terapiji antibioticima.Oteklina na vratu je veca od njegove glave.Svaki treci dan dolazi veterinar da mu da injekciju,i ako do subote ne bude iscureo gnoj,mora da mu secne to..Bas me zanima kako ce to jadan podneti,kad je zbog
injekcije doziveo sok.

Kako se zovu te tablete?

Macak je inace ozbiljno bolestan..vec nedelju dana je na terapiji antibioticima.Oteklina na vratu je veca od njegove glave.Svaki treci dan dolazi veterinar da mu da injekciju,i ako do subote ne bude iscureo gnoj,mora da mu secne to..Bas me zanima kako ce to jadan podneti,kad je zbog
injekcije doziveo sok.

Mislio sam na Synulox tablete, to je amoxicilin.

Svaki treci dan dolazi veterinar da mu da injekciju
To je malo za tako jaku infekciju, treba antibiotik svaki dan barem 2x100mg.....

Sinoc sam primetila da ima mokru dlaku na jednom mestu,i cim sam dotakla to mesto,otvorila se rupa...Strasno!Sva sreca da sam to vec prosla s njim,samo u blazoj varijanti,pa sam znala sta ce biti..Iscurelo je sigurno oko pola litre gnoja..On je bio skroz miran,pa mislim da ga nije bolelo,vec da je osetio olaksanje posle 10 dana.Isprala sam mu Rivanolom ranu,i ostavila ga da spava.Ujutru sam videla jos jednu rupu,velicine dinara,ali kesa je prazna,cini mi se..Stavila sam opet Rivanol.Macku se po ocima vidi da je bolje,skroz su otvorene i sjaje :zskace: Lepo je jeo,isao u wc..i legao na njegovo perjano jastuce,spava i prede.Posle podne dolazi veterinar da ga pregleda,pa cu videti treba li mu i dalje antibiotik.

Baš mi je drago. :) Možda još jedna doza, čisto preventivno. Inače, ja sam to redovno prolazila sa mojim psom i njegovim analnim žlezdama, mm tvrdi da goreg pacijenta od njega nije imao, inače su imali odličnu saradnju.

MOGLA SAM SAMO DA BRISEM POST ALI OSTAVICU GA KAO NEGATIVAN PRIMER. MACKE SU IZUZETNO OSETLJIVE NA VECINU LEKOVA KOJI SE KORISTE ZA LJUDE, ZA PSE, DAKLE, KOJI ANTIBIOTIK? (PITANJE JE RETORICKO.) KAKO ODREDITI DOZU? U SITUACIJAMA KAD NASTUPI INFEKCIJA, TRETMAN JE NAJBOLJE PREPUSTITI PROFESIONALCU, NE TRAJE VETERINA BEZ RAZLOGA 5-6 GODINA + APSOLVENTSKI PERIOD.

Da, ne traje veterina bez veze 5-6 godina. No to ne znači niti da su svi koji ju završe izvrsni veterinari. To ne znači niti da svi oni imaju dovoljno iskustva. A također to ne znači niti da svi oni jednako mare za tvog ljubimca kao ti. Na žalost, ali tako je. Ima izvrsnih veterinara, ima prosječnih i ima očajnih čije ne znanje ili nemar će samo pogoršati stanje vašeg ljubimca ili ga čak ubiti. Sve što govorim ovdje je iz mog iskustva!

Da, ne traje veterina bez veze 5-6 godina. No to ne znači niti da su svi koji ju završe izvrsni veterinari. To ne znači niti da svi oni imaju dovoljno iskustva. A također to ne znači niti da svi oni jednako mare za tvog ljubimca kao ti. Na žalost, ali tako je. Ima izvrsnih veterinara, ima prosječnih i ima očajnih čije ne znanje ili nemar će samo pogoršati stanje vašeg ljubimca ili ga čak ubiti. Sve što govorim ovdje je iz mog iskustva!

Ali ne znam veterinara kog nisu počev od farmakologije, pa sve do kraja faksa kljucali u mozak informacijama tipa "mačke su alergične na streptomicin". Drugo, izvini, nemoj se hvaliti iskustvom, ali porediš panleukopeniju sa štenećakom. Toliko zasad.

Ali ne znam veterinara kog nisu počev od farmakologije, pa sve do kraja faksa kljucali u mozak informacijama tipa "mačke su alergične na streptomicin". Drugo, izvini, nemoj se hvaliti iskustvom, ali porediš panleukopeniju sa štenećakom. Toliko zasad.

Krivo si shvatila. Ja niti zelim omalovazavati veterinare i njihov trud i znanje, niti se hvalim nekim pretjeranim iskustvom. Zapravo zelim reci da je iskustvo i volja i zelja da se pomogne presudno. Bilo da se radi o strucnoj osobi ili obicnom covjeku. Ja ne poredim panleukopeniju sa stenecnjakom, ako nisi opazila ja sam taj post prenio s jednog drugog foruma od korisnika koji je na tezak nacin naucio kako pomoci macicima koji obole od macije kuge. Njegova je konstatacija da ta bolest lici na stenecnjak kod pasa. Ja nemam psa i ne znam. Ali sve ovo sto je rekao za maciju kugu je 100% provjereno. Na zalost na tezak nacin. Moja dva macica koja nisam uspio spasiti su uginula nakon davanja infuzije i glukoze u odmakloj fazi bolesti, i davanja soka od juneceg mesa na spric, a sve to po savjetu veterinara. Sa trecim macetom sam postupio upravo onako kako pise u postu, i on je sad ziv, zdrav i veseo. :D

Back