Sad mi je sve jasno ,kao prvo covjek je arheolog a ne istoricar i prvo sto se desi kad ukucas njegovo ime je ovo
mediji su ga kritikovali zbog „politizacije“ muzeja – čak i hapšenja tokom mandata, zbog neprijavljivanja imovine, koja se dovodi u vezu sa zloupotrebom javnih sredstava.
Ja ti saljem izjave np od John Fine svjetski priznat istoricar i stucnjak za Balkan i doba Vizantije a ti meni ovo spadalo i jos nije ni istoricar

ako ne razumijes sta postavljas jbg.
Govoriš o arheologu koji se zove Đorđe Ćapin, rođen 1963 u Kotoru ???
Sve što ja proguglah o njemu vezano je za arheološka istraživanja. Pronađoh i neki tabloidni tekst na trash portalu koji pljuje sve redom, ali to je potpuno nebitno za procenu njegove stručnosti kao arheologa čak i da je tačno.
Zašto misliš da su u ovom slučaju nebitna mišljenja, široj javnosti nepoznatih arheologa, koji su radili arheološka istraživanja na terenu i pronalazili stećke pored pravoslavnih grobalja, orijentisanih pravoslavno (istok-zapad, sa glavom na zapadu), ruševine i ostatke srednjevjekovnih crkava sa pravoslavnim oltarima okrenutim istoku itd. Mišljenja svetski priznatih naučnika su bitna u oblastima kao što su fizika, hemija, matematika itd, ali u ovom pitanju mišljenje arheologa koji je radio terenska istraživanja je daleko važnije.
I mnogi drugi raniji istraživači stećaka ili mramorja su zapazili da je narodni naziv za ove spomenike "grčko groblje“, što na prvi pogled deluje zbunjujuće, ali dosta jasnije kad se sazna da je “grčko groblje” zapravo stariji sinonim za „pravoslavno groblje“.
Ne mislim da je John Fine bio neki zlonameran čovek ili šarlatan. Ja ne mislim čak ni da su austrougarski eksperti koji su forsirali tu priču o bogumilstvu bili zlonamerni, već su jednostavno bili nesvesni postojanja istorijskih izvora i arheoloških dokaza koji ruše taj mit. John Fine se oslanjao na mišljenja nekih starijih južnoslovenskih istoričara koji su opet pod uticajem još starijih austrougarskih, smatrali da Bosanska crkva nije bila pravoslavna.
Za proces islamizacije u Bosni karakter Bosanske crkve je zapravo nebitan. Prvi islamizovani u Bosni ne potiču od pripadnika Bosanske crkve, već od stanovništva koje su Turci doveli iz okolnih oblasti, dodelili im zemlju i pretvorili u zemljoradnički ili vojnički sloj bitan za daljna osvajanja. Ovo se stanovništvo brzo i skoro u potpunosti islamizuje. To okrivaju turski izvori i to je najvažnija činjenica vezana za proces islamizacije u tom periodu.
Proces proučavanja najvažnije dokumentacije koja osvetljava ovo pitanje počinje tek u drugoj polovini dvadesetog veka, a rušenje mitova iz ranijeg perioda je bio postepen proces. Zato je jako bitno kad je autor na kojeg se oslanjamo pisao i koje je izvore koristio.
Nemam više nameru s tobom da diskutujem jer vidim da ne menjaš mišljenje, a i nisam profesor da ti dajem besplatne lekcije.
U svojim postovima na ovoj temi sam iznela u vrlo kratkim crtama (s obzirom na kompleksnost tematike) najvažnije činjenice koje su naučno dokazane, a ti možeš verovati da potičeš od Snežane i sedam patuljaka, tako mi je svejedno.