Pomerena granica za prepisivanje lekova za visok pritisak

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nina

Veteran
Supermoderator
Poruka
400.040
Visok pritisak ili hipertenzija je najrasprostranjeniji i najlakše modifikovani faktor rizika za razvoj kardiovaskularnih bolesti.
Iako je česta, hipertenzija je često asimptomatska i nedovoljno lečena – samo oko četvrtine odraslih sa visokim pritiskom ima stanje pod kontrolom.
Iako je visok krvni pritisak čest i često „tihi ubica“, pravilnim promenama životnog stila i lekovima stanje je veoma kontrolisano.
Ranije i adekvatno lečenje smanjuje rizik od srčanih bolesti, moždanog udara, demencije i hroničnih bolesti bubrega.

Šta se menja u novim smernicama

Iako su granice krvnog pritiska ostale iste (normalan pritisak <120/80 mmHg), nova smernica preporučuje ranije i agresivnije lečenje.
Dok se ranije terapija i lekovi preporučivali tek kod vrednosti 140/90 mmHg, sada se tretman može započeti i kod vrednosti 130–139/80–89 mmHg (faza 1 hipertenzije),
piše Healthline.

Lekari u Americi prvo preporučuju promene životnog stila u trajanju od tri do šest meseci, a ako pritisak ostane visok, može se dodati medikamentna terapija

Alkohol i hipertenzija

Nove smernice naglašavaju da je najbolje potpuno izbegavati alkohol, posebno kod osoba sa hipertenzijom. Ako se ipak konzumira,
preporuka je najviše dva pića dnevno za muškarce i jedno piće dnevno za žene. „Ne postoji sigurna količina alkohola za srce,“ ističu stručnjaci.

So i životni stil i dalje ključni

Smanjenje unosa natrijuma ostaje ključ prevencije hipertenzije. Preporučuje se manje od 2.300 mg dnevno, a idealno oko 1.500 mg (oko ¾ kašičice).

Uz to, važno je:
koristiti zamene za so bogate kalijumom
birati jela sa manje soli u restoranima
čitati nutritivne etikete i izbegavati namirnice bogate natrijumom
preskakati posudu sa solju za stolom

Hipertenzija i trudnoća

Trudnice i žene koje planiraju trudnoću treba da „znaju svoje brojeve“.
Visok krvni pritisak tokom trudnoće može dovesti do ozbiljnih komplikacija: preeklampsije, moždanog udara, problema sa bubrezima i prevremenog porođaja.
Posebna pažnja se posvećuje i postpartalnom periodu.

Gubitak težine i zdravlje srca

Dijeta DASH i redovno vežbanje ostaju standardne preporuke za snižavanje krvnog pritiska. Čak i umeren gubitak od 5% telesne mase
može doneti značajne zdravstvene benefite. GLP-1 lekovi i bariatrijska hirurgija takođe mogu doprineti smanjenju pritiska kod osoba sa viškom kilograma.link

DASH dijeta ("Dietary Approaches to Stop Hypertension") je plan ishrane osmišljen da pomogne u snižavanju visokog krvnog pritiska i smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti. Osnovni princip je konzumiranje velike količine voća, povrća, integralnih žitarica i nemasnih mlečnih proizvoda, uz ograničavanje natrijuma, zasićenih masti, crvenog mesa, dodatih šećera i slatkiša

Visok pritisak ili hipertenzija je najrasprostranjeniji i najlakše modifikovani faktor rizika za razvoj kardiovaskularnih bolesti.
Iako je česta, hipertenzija je često asimptomatska i nedovoljno lečena – samo oko četvrtine odraslih sa visokim pritiskom ima stanje pod kontrolom.
Iako je visok krvni pritisak čest i često „tihi ubica“, pravilnim promenama životnog stila i lekovima stanje je veoma kontrolisano.
Ranije i adekvatno lečenje smanjuje rizik od srčanih bolesti, moždanog udara, demencije i hroničnih bolesti bubrega.

Šta se menja u novim smernicama

Iako su granice krvnog pritiska ostale iste (normalan pritisak <120/80 mmHg), nova smernica preporučuje ranije i agresivnije lečenje.
Dok se ranije terapija i lekovi preporučivali tek kod vrednosti 140/90 mmHg, sada se tretman može započeti i kod vrednosti 130–139/80–89 mmHg (faza 1 hipertenzije),
piše Healthline.

Lekari u Americi prvo preporučuju promene životnog stila u trajanju od tri do šest meseci, a ako pritisak ostane visok, može se dodati medikamentna terapija
Može se lečiti visoko normalan pritisak naročito ako postoje pridružene bolesti. Kod dijabetičara je granica poželjnog 130/ 80. i ispod.
Za lečenje se prvo preporučuje menjanje stila života , uključujući i ishranu.

umesto 140, sada sa 130, a mi sa 160 ce kao da pocrkamo?
ja lekove da pritisak ne podnosim. i sta sad, jel ce da da pandrknem uskoro? evo samo sto nisam, a da sam jedini, nego nas ima koji vas ne tretiramo ni za suvu sljivu
znaci, znao sam babe sa 180-200, zasto ja da se opterecujem sa pritiskom, sportska masina, mora da radi pod vecim pritiskom, sta je problem? zasto je jedan isti pritisak kao norma propisan svima? srce ce da traje valjda dok sam ziv, posle mi ne treba, a vazni su i krvni sudovi, treba da trokiram sa lekovima za pritisak, koje ionako ne podnosim, vece steta od koristi, isprobao sam ih 3 vrste?

Hipertenzija je ogroman faktor rizika za nastanak kardiovaskularnih komplikacija. I ne samo to, stradaju svi vitalni organ - srce , bubrezi , mozak , .... Na početku rade kompenzarorni mehanizmi i ukoliko se ništa ne preduzme dolazi do njihovog trajnog oštećenja.
ka'cemo na bazen, kupacice?
jel ti shvatas da neki od nas vama nista ne veruju? ja bih se pre ubio nego pio lekove za pritisak, a kolega, par njih ih uredno kljucaju, i jel ce sad oni duze da zive od mene? men' deliju nekako stariji, smezurali se sve, usukali, ja bih ih vec penzionisao, a mene ne bi, moja koza je bar 20 godina mladja od njihove,a isto smo godiste... plus koja ce njijh da pogleda, a ja sam naocit :D

po meni, ovi sto piju lekove i deluju kao babe i dede, a mi sa prtiskom ne delujemo, samo nam vi bedacite da ce cuke da nam stanu, oce moj q.
ovi sto imaju stentove i varikozne vee, oni su u riziku, a ne mi, zgodni lepi, .... ja da spustam pritisak na 130 komirao bih se, sportska masina, malo se salim, ali zaista tako mislim, doktorice
p.s. val kilmer umro citam baas, u 65, a bart rejnolds u 82. - poznati glumci obojica

Poslednja izmena:
ma i tu granicu koji dodje gore na vrhu do medija, takodje promjene..nekad je 120 bilo bas kul..nesto se sjecam ranije pisalo da je sad kul imati i 160..ne znas ni ko pije ni ko vodu kosi ni ko koga sponzorise preko medija..
pazi, kome smeta prtisak, i treba da pije lekove, ako je u riziku, a mi kojima lekovi prave nezeljene efekte, cak i kada znamo da na duze staze pritisak ostecuje sve, to odbijamo - sve je stvar procene, i ljudi koji kao ja kazu., jeste vi ste u pravu, ali ja preuzimam ovaj rizik na sebe

pazi, kome smeta prtisak, i treba da pije lekove, ako je u riziku, a mi kojima lekovi prave nezeljene efekte, cak i kada znamo da na duze staze pritisak ostecuje sve, to odbijamo - sve je stvar procene, i ljudi koji kao ja kazu., jeste vi ste u pravu, ali ja preuzimam ovaj rizik na sebe
Kad ima neželjenih efekata to se rešava sa lekarom

Ima valjda 4 grupe lekova po dejstvu , ali ni u okviru jedne grupe ne rade svi lekovi....osobi...
Ja sam posebno tezak da nadjem koji lek mi radi , a da mi ne steti...

rade mi karbonatni lekovi za pritisak....a oni su obicno duplo stetni , i sami i u vezi kostiju...
medjutim naleteh na neku kombinaciju , koja mi radi posao leti , ali ne zimi...leti sam kao mladic od 20...ali zimi mukica...
A za zimi mi nisu nasli jos me zezaju ovi sa dedinja, koji uopste nisu izverzirani kao neki klinicki kardiolog sa 20 30 godina staza...
Ali svi oni teraju ono sto su navikli po svojim pacijentima...nadju im laganicu i onda je to ok..
Ali ja nisam laganica, i tu je problem..
Niti mi veruju ali je tacno ono sto pricaju uopste, ono za termine i nacin regulisanja to je tacno ali nije ako lek ne deluje na mene..
Ima lek koji deluje neko vreme, mesec dana i odna prestane totalno...
Kod mene je to bio zorkapril koji obozavaju svi koji su ga koristili a da ih ja znam, ali meni ne radi posao...utesno je bilo sto mi je spustio pritisak odmah posle detinja jer tamo mi nisu uopste spustali pritisak,

tako da je bas velika muka naci doktora koji je rad da smisleno traga za lekom koji ti odgovara, a ne sme da ima predrasudu da su svi lekovi iste grupe isti...npr za mene jesu isti svi aprili , enapril, i ti prili su svi kod mene kao da nista nisam popio, bas nista...znaci ni 5 mm hg , .....
Neki se oseti neka promena ali u daljini, znaci nista merljivo ali osetis da mrda skala....a svima treba da zakove na normalu ili bar da mrda....
Tako da mora bas strpljivo i sa sujetnim lekarima sporo , i oni reaguju nerazumno , npr ja moram da budem u dobrim odnosima i sa dedinjem i sa zvezdarom....a niti dedinje to razume niti zvezdara....iskustvo je na strani zvezdare, u vezi lekova, a za fizicke povrede i hirurgiju dedinje je u prednosti....tj u malo vecoj prednosti jer je i opremljeno i finansijski podrzano...

U sustini zvezdari treba menadzer, upravnik koji je dobar, oseti se to ...
Dedinje ima Bojica koji je namazan i nije potpuno regularan, cak je drzak i bezobrazan prema drugim KC, ali je solidan za stvaranje uredjenog sistema...SPS pristup znaci muljara i taj pristup , oni ne znaju drugacije, imao sam ja firme takve, istovremeno vodimo firmu , tip koji odrzava strukturu firme tako sto ebe pola zenskog osoblja, i ja koji radim sve suprotno , i svako od nas ima svoje fore....on uspe da odredi dezurne koji rade za trecinu cene....na svoju stetu , ja uredim da sve funkcionise a da niko ne pita gde sam niti da me trazi ....znaju da cu da ih nadgledam i da su ugasili ako nije onako kako smo se dogovorili , a on obozava da ih nadgleda i sve koke pitaju pa sto ne dolazi da me obilazi....da se nije naljutio....dakle itekako seksualno upotrebljavanje moze biti menadzerski pristup...praksa tako pokazuje, mozete vi da pricate sta hocete....ja sam tu pristupi drugacije pa opet vidim da pored postojanja alternative, ima itekako zenskog pristupa , ako dajem sigurnija sam nego kod ovoga kod koga ne mora da dajem, ali mora da radim onako kako treba...

Back