Takav svestenik je ipak retkost u nasoj crkvi. Ja znam bezbroj suprotnih primera. Npr. oni koji su prvi prigrlili i zastitili izbeglice (hranom i smestajem)je nasa crkva i nasi manastiri. A sta mislis od cega se finansira crkva, ako ne od nasih dobrovoljnih priloga. Drzava je tek nedavno pocela da ucestvuje u adaptacijama nekih manastira, ili kod izgradnje Hrama Sv.Save. Pa, izvini, crkva smo svi mi. Kada dajes crkvi, Bogu dajes. Ali nas su zatrovali komunisti koji su ukucali narodu otpor prema popovima (taj naziv u narodu nema dobar prizvuk, zar ne)govoreci da zive na racun naroda, da su paraziti, da je to "opijum za narod"..A da li si otisao nekad na jutrenje kada svestenik izgovara molitvu za zastitu svih nas, za mir u svetu, za zastitu grada od zemljotresa itd.itd. Nas Patrijarh je svakog jutra u 03 na nogama i u molitvi i svakog jutra drzi Liturgiju u 06...Vecina nas nuna u to vreme i ne pada nam na pamet da se pridruzimo u molitvi...ali zato kada treba dati pisljive pare jednom godisnje- onda vika i povika. Izracunaj samo koliko jedna obicna porodica potrosi za npr.pivo, ili cigarete, ili novine...ali sve je to vaznije od vlastite crkve...Sta mislis da li tako razmisljaju Muslimani ili Katolici? Ne verujem..Tako samo misle zabludeli Srbi otrovani komunistickim lazima. Neka nam je Bog na pomoc![/quote]
Postovani Goste,po tome kako pises i dubinu koju zelis da iskazes kroz to,vidim da verovatno nisi sa ovih prostora.Tvoje verovanje je sasvim drugacije od verovanja vecine pravoslavaca,koji nikad nisu a verovatno i nikad nece provesti JEDNU noc moleci se bogu za spas svoje duse,a kamoli nesto vise. Nije sve ni u novcu,crkvi se pomaze i dobrovoljnim radom na manastirima,parohijsskim domovima,itd...
Sve to spada u pomoc! Pozdrav!