Politicki kurs: Da li treba opljackati gradjane i seljake koji su pomalo oportunisti?

Umri_muski

Legenda
Poruka
74.069
To jeste pitanje odnosa celog drustva, ali je politicko pitanje.
Drustveno pitanje mislim da nije, jer je problem isti, nema ko da ga razvija...nema zainteresovanih strana...
A bas zbog toga je politicko pitanje..

Dakle, pitanje , po meni isto vazno kao pitanje Kosova i vaznije od toga, vazno kao pitanje ekologije i vaznije od toga....ja bar tako mislim....
Da li treba pustiti ekonomske tokove koji ce spontano nastupiti kao posledica ponasanja grupa i pojedinaca , a koja ce opljackati gradjane i seljake koji su pomalo neposteni , tj u ovom slucaju oportunisti i neaktivni na politickom planu?

Da li treba dozvoliti neke Dafine, Jezde kad vec znamo da ce vecina naroda sleteti sa brda u redove da poloze novac a drugi da pouzimaju jeftine kredite...?
Izvesnom broju ljudi to ce doneti zaradu.
Vecini ce doneti gubitak, ali ti ljudi kojima ce doci gubitak nisu svesni , nemaju znanja a nisu ni zainteresovani da se zastite od gubitka jer to zahteva da razmisljaju komplikovanije nego sto su navikli.
A i uvek se okrecu poznatim shemama u ekonomiji i poslu...a nove prilike su nove, nepoznate, pa i odbrana od njih je nepoznata....
I dok ih za nove prilike nece niko pitati da li se slazu sa uvodjenjem, dotle ce ih neko pitati ili nece, zavisno od patriotske procene, da li ce se pridruziti kontra snagama.

Ovo pitanje je i pitanje distribucije moci bez odgovornosti..
Moc je sada mnogo vise usmerena ka obicnom gradjaninu i seljaku....koji hoce i zele tu moc, ali vise za hirove i blokade drugih , nego za cuvanje svog interesa...
Ako se drzimo biblije, ovce su ovce...ova tema je besmislena..
A ako gledamo iz ugla kvazi podele funkcija, onda postoji deo drustva cija je funkcija da zastite drustvo od spontanih i nespontanih stetnih uticaja i praksi...cak i kad donose korist dobrom delu drustva...

I ovde se polako priblizavamo vaznijim stvarima koje treba prvo odraditi , sta je kostur jednog drustva i njegovog politickog sistema..?
Mislim bezveze je ovo sto rade milioni Srba, a i milioni u Svetu , da se insistira na pravdi , a da se uopste ne gleda i ne analizira kakav je kostur jednog drustva i politickog sistema....Da li je to fraza najjaci opstaju?
Ili seopsti razvoj drustva? Ili lagarija gradimo pravedno kradimo napredno (nema veze sa SNS vec sa licemerjem svih vladajucih struktura da se vecito na pravdu uzima iz javnog bogatstva a da se krade po skrivenim forama i tackama sistema....na tiho...)

Jedna drzava ili nacija to zove nacionalni interes, ili strategija nacionalnog interesa....
Ali ja ne vidim da ijedan Srbin vidi Srpski nacionalni interes kao ponudu ili kao jasan plan i kod sebe i kod ostalih u drustvu...

Da li treba raditi na izgradnji samozastite drustva i to onog najbahatijeg i najkvarnijeg dela...pa posle i ostalih delova drustva...?
Isto se pitanje moze postaviti za medicinu , ekonomiju , energetiku...
Da li se moze razviti samozastita...Samosvest iz koje dolazi samozastita?

Za kraj recenica koja moze da stoji na pocetku ....hustler idiom.....Svako ko upadne u prevaru , sam je zeleo da se okoristi precicom i uzme nepripadajuce.

download.jpeg

Da li treba dozvoliti detetu da gura ekser u steker?
Ili ga sacuvati od njegove gluposti postsvljanjem zastite?

Pazi , dete pravno , psiholoski , licno zeli da bude sigurno i spaseno i odvojeno je od svojih jurisdikcija, tj nadloznosti kreativom koji se zove maloletnost, koje mu oduzima dobar deo nezavisnosti ili moci donosenja odluka.

Narod obrnuto , ima sve vise moci, i to koristi ali i dalje je po znanju i percepciji na nivou deteta, ja bih rekao i nize, dete je usmereno da gleda i uci , a odrasli to izgube kao nacin ponasanja..

Ja nigde ne vidim podrsku kad nastupim kao pametnjakovic, mislim da je jasno receno..

A tema ce vrlo brzo biti prakticno aktuelna...vrlo brzo...

Ono sto se meni ne svidja je spajanje u istu kosaricu i jagnjadi koja zele da se napiju , bleje sa flasom piva i pricaju o tome kako se Kina i USA svadjaju ili Rusija i Britanci....a zene im popunjavaju cekove i uplacuju clanarine jer ne mogu da saberu kad sta treba...
I ljudi koji imaju sposobnost i zele da zive u drugacijem okruzenju, naprednijem i odgovornijem, da ne gleda svaki vikend kako mu je u dvoriste uleteo neko sa autom jer zivi na cosku prometne raskrsnice...sa prolaskom dosta mladih i pijanaca...koji voze..

Ali zamisli drustvo koje bi brinulo o postenim radnicima, sta bi onda ostalo za nepostene, vrlo tezak zivot, i onda tu imamo interes da se ne desi takvo odvajanje..
I otud pitanje....da li ste za to da vas uskoro potkace dugovi koje ce napraviti malobrojni politicari i povezani bankari i samo da slegnete ramenima i gledate da nekako zadrzite svoju imovinu i posao....

Ono sto se meni ne svidja je spajanje u istu kosaricu i jagnjadi koja zele da se napiju , bleje sa flasom piva i pricaju o tome kako se Kina i USA svadjaju ili Rusija i Britanci....a zene im popunjavaju cekove i uplacuju clanarine jer ne mogu da saberu kad sta treba...
I ljudi koji imaju sposobnost i zele da zive u drugacijem okruzenju, naprednijem i odgovornijem, da ne gleda svaki vikend kako mu je u dvoriste uleteo neko sa autom jer zivi na cosku prometne raskrsnice...sa prolaskom dosta mladih i pijanaca...koji voze..

Ali zamisli drustvo koje bi brinulo o postenim radnicima, sta bi onda ostalo za nepostene, vrlo tezak zivot, i onda tu imamo interes da se ne desi takvo odvajanje..
I otud pitanje....da li ste za to da vas uskoro potkace dugovi koje ce napraviti malobrojni politicari i povezani bankari i samo da slegnete ramenima i gledate da nekako zadrzite svoju imovinu i posao....
Sta je alternativa?
Koje je to drustveno uredjenje koje se brine o postenom radniku?
Utopija humanizma?
Distributizam?

Kapitalisticko vidjenje demokratije nas je dovelo dovde.
Da li je izlaz revolucija pa sta nam Bog da?
Ili mozemo nekom drugom, umerenijom prisilom da promenimo poredak u drustvu? Sumnjam

Pa nisam ja za promenu uredjenja i tako opste i radikalno delovanje...
Samo pitam da li treba to smatrati moralnim ili neminovnim i onda ponuditi drugacije putanje onima koji to ne zele da budu...to je fer, zar ne...

Ako je logika licnog izbora, onda se ne mesam u logiku licnog izbora, ali da i ja imam izbora...
Nisam za to da ja namecem nekome svoje odluke...to nikad...

Ako je posten, nek se odredi prema svom postenju.
Ovo poslednje znaci sledece. Prisustvovao sam situaciji gde je dobrica u odnosima prema ljudima svesno ucestvovao u prevari od 3 mil evra na jednom fakultetu.
Naucno nastavnicko vece ga je oslobodilo odgovornosti jer su bili stava da je iz neznanja pocinio nesto sto je i po zakonu krivicno delo...
Medjutim, ja i eventualno jos neko 1, 2 osobe znaju da osim okoristenih taj profa jeste sa svesnim znanjem dozvolio bar na pocetku da se ta prevara odvija....posle mozda i nije ali je cuvao dupe i drugima i sebi.

Dakle svih ostalih 100 profana je posteno , spasilo je postenog ili oni misle tako , a sebi su izbili 3 mil evra iz dzepa...

A moze se ustanoviti princip generisanja alternativnih izbora..
Npr dozvoljena je pljacka do 12000 dinara i onda imamo masovno pljacke po terenima Srbije i po njivama..
Medjutim nemamo pljacku na Kopaoniku , jer tamo vazi pravilo da policija sve lopove i dzeparose lepo upozori da ne budu tamo jer ce im odradi telo od batina da ce posle imati problem da zatvore saku....sa teretom tezim od 2kg...

Pa nisam ja za promenu uredjenja i tako opste i radikalno delovanje...
Samo pitam da li treba to smatrati moralnim ili neminovnim i onda ponuditi drugacije putanje onima koji to ne zele da budu...to je fer, zar ne...
Opisujes kapitalizam u USA sredinom proslog veka.
Oporunisti i licemeri su imali otvorene mogucnosti a posten radnik se smatrao neophodnom karikom u
razvoju drustva i odrzanja stabilnosti, imao je bar neki integritet.

Danas se radnik ne smatra osobom.
Svi mi (radnici) smo resursi.
Novac je iznad nas i ne razume taj pojam ,,fer".
Ako je logika licnog izbora, onda se ne mesam u logiku licnog izbora, ali da i ja imam izbora...
Nisam za to da ja namecem nekome svoje odluke...to nikad...

Ako je posten, nek se odredi prema svom postenju.
Kinezi su zapoceli praksu procene ljudi bez kaznjavanja.
Predjes pesacki na crveno - zabelezen si.
Napises negde dvosmislen komentar - zabelezen si.
Napijes se - zabelezen si.
.....
Trazis nesto od drzave (novac, sluzbu...)
Prvo sledi provers tebe I tebi bliskih!?
Mozda je fer iz nekog ugla ali ukida svu humanost. Nismo mi roboti.
Ovo poslednje znaci sledece. Prisustvovao sam situaciji gde je dobrica u odnosima prema ljudima svesno ucestvovao u prevari od 3 mil evra na jednom fakultetu.
Naucno nastavnicko vece ga je oslobodilo odgovornosti jer su bili stava da je iz neznanja pocinio nesto sto je i po zakonu krivicno delo...
Medjutim, ja i eventualno jos neko 1, 2 osobe znaju da osim okoristenih taj profa jeste sa svesnim znanjem dozvolio bar na pocetku da se ta prevara odvija....posle mozda i nije ali je cuvao dupe i drugima i sebi.

Dakle svih ostalih 100 profana je posteno , spasilo je postenog ili oni misle tako , a sebi su izbili 3 mil evra iz dzepa...

A moze se ustanoviti princip generisanja alternativnih izbora..
Npr dozvoljena je pljacka do 12000 dinara i onda imamo masovno pljacke po terenima Srbije i po njivama..
Medjutim nemamo pljacku na Kopaoniku , jer tamo vazi pravilo da policija sve lopove i dzeparose lepo upozori da ne budu tamo jer ce im odradi telo od batina da ce posle imati problem da zatvore saku....sa teretom tezim od 2kg...
Kradja do 12k se ne goni po sluz. duznosti, pa nema masovnih nasrtaja penzionera na Maxi
Nije sve ni u kaznenim odredbama.
Portugal je dekriminalizovao sve droge i zabelezio pad narkomanije od 50%

Dobro , onda imamo situaciju , da glavni kreator zavere tj procesa krize 2008, koji je odobrio bailout od 800 milijardi od kojih je 10 milijardi odmah otislo goldman sachsu...a spucao sektor eu preko nato pritiska, postaje direktor tj Dekan Harwarda...

Automatski postaje moralni uzor hiljadama novih diplomaca tog univerziteta....oni tamo gledaju na to vrlo ozbiljno.

Ovo sto kina radi je nesto drugo ...social credit sistem...rade to zbog kreditiranja a ne zbog uredjivanja pravnog statusa...

Ne bih da tema ode daleko o nekim utopijama i distopijama, nego konkretno ono sto ce se desiti za par meseci ili godinu najvise..
Da li treba zastiti ljude koji ne zele zastitu a nece imati kud kad se oslobodi rezultat onoga sto se trenutno kuva...

Kao primer ne mogu da koristim 2008 iako je tu uvodni period ili 30 godina deregulacije ili od 2000 kad je pocelo CDO manijakalisanje bez ikakve kontrole gde je FBI bilo zabranjeno da sankcionise finansijske i pravne prevare koje su u vezi sa wall street bankama....

Kradja do 12k se ne goni po sluz. duznosti, pa nema masovnih nasrtaja penzionera na Maxi
Nije sve ni u kaznenim odredbama.
Portugal je dekriminalizovao sve droge i zabelezio pad narkomanije od 50%
Ovo nisi dobro skontao , MAXI IDEA se ne napadaju , jer se smatraju mocnim..
Lopovi napadaju svog komsiju iz komsiluka koji ima jednu radnju jer znaju da ne moze dugo da placa advokata i da podmiti policiju da sikanira lopova u duzem periodu , sto maxi i ideja mogu..

Back