Pumpaj Dinstanović
Zaslužan član
- Poruka
- 105.122
Mislim, pripajanje Crne Gore Srbiji se uradi jednim referendumom. Nije baš za poređenje sa Dušanovim carstvom itd. To je već false equivalence, kolega
Da bi se ujedinila u neku zajednicu sa Srbijom, treba da na referendumu pozitivno glasa 324.000 upisanih birača i da u parlamentu glasa 2/3 svih poslanika.
Ne znam da li je tebi jasno koliko tako nešto zvuči nerealno. Za retrospektivu, godine 2006. oko 230.000 građana je odlučilo da Crna Gora postane nezavisna država. Dakle, sad će biti potrebno za skoro 50% više od te brojke da glasa suprotno. I 1992. godine, oko 266.000 građana je izglasalo da se održi jugoslovenska zajednica sa Srbijom.
Samo porazmisli koliko je to sve nedostižno. I dodaj tome da su dualne federacije ogromnog i minijaturnog neodrživa; takve su stvari po dizajnu osuđene na propast, kakva i jeste bila državna zajednica koja je postojala između 1992. i 2006. godine. A to znači - ne daj bože da se takva zajednica obnovi. To bi značilo da je jedino prihvatljivo da se vratimo skroz u 1918. godinu i da Srbija direktno pripoji Crnu Goru i da Cetinje, Podgorica i Nikšić budu imali isti status kao i Vranje, Niš i Čačak. A to, ja ti evo garantujem van doslovno svake sumnje, nije ideja koja bi dobila čak ni većinsku podršku, a kamoli ovu potrebnu supervećinu kako je 2007. godine bilo zacrtano. Alternativa bi eventualno bila da Crna Gora bude nekakva AP po uzoru na Vojvodinu, što zvuči dosta realnije, ali ni to ne bi dobilo potrebnu podršku.
Da ni ne pominjemo da će celi Zapad i NATO pakt biti protiv tako nečeg i, ako dođe do te situacije, svesrdno podržati one koji bi vodili kampanju za opciju ne (a za šta im ne treba puno; bukvalno sa svega 90-ak hiljada glasova mogu da spreče bilo kakvo ujedinjenje sa Srbijom, čak i neko dosta labavo, konfederalno).