Politička situacija u Crnoj Gori

Koju opciju podržavate na političkoj sceni u Crnoj Gori?

• Demokratski front (Mandić, Knežević, Medojević)

glasova: 62 53,0%
  • ES, Demokrate, URA (Spajić, Bečić, Abazović)

glasova: 25 21,4%
  • DPS, SD, SDP (Đukanović, Brajović, Krivokapić)

glasova: 30 25,6%

• Ukupno glasova
    117
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Mislim, pripajanje Crne Gore Srbiji se uradi jednim referendumom. Nije baš za poređenje sa Dušanovim carstvom itd. To je već false equivalence, kolega

Da bi se ujedinila u neku zajednicu sa Srbijom, treba da na referendumu pozitivno glasa 324.000 upisanih birača i da u parlamentu glasa 2/3 svih poslanika.

Ne znam da li je tebi jasno koliko tako nešto zvuči nerealno. Za retrospektivu, godine 2006. oko 230.000 građana je odlučilo da Crna Gora postane nezavisna država. Dakle, sad će biti potrebno za skoro 50% više od te brojke da glasa suprotno. I 1992. godine, oko 266.000 građana je izglasalo da se održi jugoslovenska zajednica sa Srbijom.

Samo porazmisli koliko je to sve nedostižno. I dodaj tome da su dualne federacije ogromnog i minijaturnog neodrživa; takve su stvari po dizajnu osuđene na propast, kakva i jeste bila državna zajednica koja je postojala između 1992. i 2006. godine. A to znači - ne daj bože da se takva zajednica obnovi. To bi značilo da je jedino prihvatljivo da se vratimo skroz u 1918. godinu i da Srbija direktno pripoji Crnu Goru i da Cetinje, Podgorica i Nikšić budu imali isti status kao i Vranje, Niš i Čačak. A to, ja ti evo garantujem van doslovno svake sumnje, nije ideja koja bi dobila čak ni većinsku podršku, a kamoli ovu potrebnu supervećinu kako je 2007. godine bilo zacrtano. Alternativa bi eventualno bila da Crna Gora bude nekakva AP po uzoru na Vojvodinu, što zvuči dosta realnije, ali ni to ne bi dobilo potrebnu podršku.

Da ni ne pominjemo da će celi Zapad i NATO pakt biti protiv tako nečeg i, ako dođe do te situacije, svesrdno podržati one koji bi vodili kampanju za opciju ne (a za šta im ne treba puno; bukvalno sa svega 90-ak hiljada glasova mogu da spreče bilo kakvo ujedinjenje sa Srbijom, čak i neko dosta labavo, konfederalno).

Uopšte nije bitno da li će Srbija i Crna Gora biti jedna država, što ja ne bih voleo jer tako nešto ne može da bude urađeno po principu federalizma, već jedino ukidanjem Crne Gore kao političkog entiteta, a ona to ne zaslužuje. Bitno je da se nekako, ne znam kako ali nekako, Crna Gora očisti od ludila zvanog DPS i svi njegovi prilepci. Onda neće biti važno čak ni kakva je spoljnopolitička orijentacija dve države (u smislu da je Crna Gora u NATO, a mi nikad pa ni tad), jer ljudi iz Srbije neće osećati kao da stupaju na neprijateljsku teritoriju čim pređu granicu. Ne, već bi bilo kao da dolaze u Srpsku gde su dobrodošli i najrođeniji.

Doduše, ja to da dočekam neću, jer sam se zarekao da, nakon priznanja nezavisnosti terorističke tvorevine na Kosmetu, nikad više neću otići tamo. A za razliku od mnogih odavde, ja u Crnoj Gori imam familiju. Montenegrinsku doduše, ali ipak familiju.

Srbi u Crnoj Gori ne moraju biti isključivi i treba da navijaju za obe reprezentacije. Naravno, treba dolaziti na utakmice Crne Gore sa trobojkama, da razbiju monotoniju montenigerskog okota iz Petnjice i Cetinja, čak i po cenu konflikta sa istima.

Evo taman smo u grupi u kvalifikacijama za Evro 2024, treba da dorastemo zadatku i da napravimo praznik fudbala i bratske ljubavi, a ne da nam već pomenuta manjina pravi utakmicu od "visokog rizika"

Uopšte nije bitno da li će Srbija i Crna Gora biti jedna država, što ja ne bih voleo jer tako nešto ne može da bude urađeno po principu federalizma, već jedino ukidanjem Crne Gore kao političkog entiteta, a ona to ne zaslužuje. Bitno je da se nekako, ne znam kako ali nekako, Crna Gora očisti od ludila zvanog DPS i svi njegovi prilepci. Onda neće biti važno čak ni kakva je spoljnopolitička orijentacija dve države (u smislu da je Crna Gora u NATO, a mi nikad pa ni tad), jer ljudi iz Srbije neće osećati kao da stupaju na neprijateljsku teritoriju čim pređu granicu. Ne, već bi bilo kao da dolaze u Srpsku gde su dobrodošli i najrođeniji.

Doduše, ja to da dočekam neću, jer sam se zarekao da, nakon priznanja nezavisnosti terorističke tvorevine na Kosmetu, nikad više neću otići tamo. A za razliku od mnogih odavde, ja u Crnoj Gori imam familiju. Montenegrinsku doduše, ali ipak familiju.
Srba i Pro - srba u CG je sasvim dovoljno da se odupru montenigersko - zelenaškoj ideologiji, koju baštini 30% CG uvrh glave (a i od tih 30% bih rekao da bar pola mogu da se preobrate ukoliko uvide da srbi nisu bauci i da ih Srbija neće pojesti, kao što nije do sada).

Tako je.

Jel su bas okoreli Montenegrini?
Naravno, treba dolaziti na utakmice Crne Gore sa trobojkama, da razbiju monotoniju montenigerskog okota iz Petnjice i Cetinja
E ovo je vec konkretan predlog koji mi se dopada. Pokazati da reprezentacija nije vlasnistvo DPS-a i komita

Srba i Pro - srba u CG je sasvim dovoljno da se odupru montenigersko - zelenaškoj ideologiji, koju baštini 30% CG uvrh glave (a i od tih 30% bih rekao da bar pola mogu da se preobrate ukoliko uvide da srbi nisu bauci i da ih Srbija neće pojesti, kao što nije do sada).

Znam, takva je i ovaj moj deo familije koju sam pomenuo. Kapiraju oni da im Srbija nije neprijatelj i rado su viđeni gosti ovde, ali šta ću kad su po ostalim pitanjima idioti, a ja nemam živaca niti sam dovoljno bahat da bih im batinama uterivao pamet u glavu.

Jesi, a to je da Srbi u Crnoj Gori budu patriotski nastrojeni Crnogorski,
doduše ja bih rekao da su već patriotski nastrojeni... prema Srbiji.

Očigledno da je itekako moguće; sa litija su bile uglavnom uklanjane nacionalne zastave i simbolika, prepoznate ličnosti koalicije oko DF na izborima su se povukle u senke, postavljena vanpolitička ličnost koja je kako reče 100% Crnogorac, odrekli se u kampanji bilo kakve srpske retorike, a neki su napravili (Bečić i kompanija) i gotovo čisto građansku, crnogorsku partiju.

Tako da, ne samo da nije sanjarenje, nego je i deo istorije. Već se dogodilo. I zato je i izgubio Milo vlast; izgubio bi verovatno i nekada ranije, u toku ove dve decenije, da su bile slično korišćene prilike.

danska.png

Ovo su samo neki od komentara Crnogoraca na portalu Vijesti. Dakle ako je ikome stalo do CG onda treba da se zapita koliko je blagotvorno za drustvo da stvaras i gradis drzavu na mrznji i podelama. Otudjili su ogroman deo sopstvenih gradjana koji u simbolima CG vidi simbole DPS-a, u rukometnoj reprezentaciji Crne Gore vidi reprezentaciju Montenegra, u navijacima neokomitske skupine itd itd...Recept kako izazvati unutrasnje nemire i nestabilnosti. Crna Gora je imala ogroman potencijal a postala je u zadnjih 20 godina nacionalisticka rupetina gde horde neokomita barjace i bakljace po gradovima i izazivaju incidente na svakom cosku.

Pola CG je za Dansku navijalo 😃
Ja prvi posle pjevanja ustaske pjesme rukometasica i zelenih dresova odavno , tako da odavno ne navijam za njih, to su sve milove simpatizerke u dusi, cim ih svi hardcore dpsovci podrzavaju sve mi je jasno
Mada **** mi se za rukomet nebitan sport nisam to nikad pratio dosadno mi
Ali zatooooo Crna Gora čeka SP u Kataru
Ovo već y trendingu u CG 🤣 malooo nam je bod oću 3 čuj nas piksi legendoo

Ja prvi posle pjevanja ustaske pjesme rukometasica i zelenih dresova odavno , tako da odavno ne navijam za njih, to su sve milove simpatizerke u dusi, cim ih svi hardcore dpsovci podrzavaju sve mi je jasno

Sta ces kad im je sponzor Bemax, igaraju u Bemax Areni, na utakmice im dodju oni Milovi Ultrasi sa onakvim nacistickim transparentima, puna hala, pa aj ti kaze nesto sto im se ne svidja, pa da dobiju batine od tih svih huligana. Ja mislim da ti Ultrasi, Komite, Drps, ih drze kao taoce i isprali su im mozak.

Sta ces kad im je sponzor Bemax, igaraju u Bemax Areni, na utakmice im dodju oni Milovi Ultrasi sa onakvim nacistickim transparentima, puna hala, pa aj ti kaze nesto sto im se ne svidja, pa da dobiju batine od tih svih huligana. Ja mislim da ti Ultrasi, Komite, Drps, ih drze kao taoce i isprali su im mozak.
Slazem se ! Ali ko ih jebbe
Opet ti kazem, pola CG i dalje voli Srbe i tako se i osjeca kao jedan narod, njihovs politika je ispusila 😆 imaju jos par jakih uporista i to vecinom dje je pola stanovnista muslimani 😁
A hoces pratiti svjetsko u kataruu, jesi cuo pjesmu gore sto sam postavio 😁 u Crnoj Gori je u trending na youtubeu 😉😉 ne moze CG bez Srbije, dzaba sva antisrpska politika kad narod voli Srbiju!

Slazem se ! Ali ko ih jebbe
Opet ti kazem, pola CG i dalje voli Srbe i tako se i osjeca kao jedan narod, njihovs politika je ispusila 😆 imaju jos par jakih uporista i to vecinom dje je pola stanovnista muslimani 😁
A hoces pratiti svjetsko u kataruu, jesi cuo pjesmu gore sto sam postavio 😁 u Crnoj Gori je u trending na youtubeu 😉😉 ne moze CG bez Srbije, dzaba sva antisrpska politika kad narod voli Srbiju!
Ja bih voleo da mogu isto tako da navijam za CG kad igra. Do pre par godina sam i navijao (misleci naivno kao i vecina Srba iz Srbije da smo i dalje braca), a danas mozda samo kad igraju u odredjenim sportovima gde znam da su momci dobri a navijaci ne nose neokomitske simbole.

Da Srbi grđanišu , da se odreknu nacionalnog kako b i bili prihvatljivi Zapadu .

Tako je i Vučić došao na vlast tj. naprednjaci, ovde kod nas, umesto Tadića i demokrata.

Mislim, ne znam; zar je stvarno moguće da o nekim tako osnovnim stvarima pričamo sa čuđenjem? Nije ovo nuklearna fizika; ovo su bukvalno opšta mesta kada je reč o politici u regionu. Politička praksa 101. :huh:

Tako je i Vučić došao na vlast tj. naprednjaci, ovde kod nas, umesto Tadića i demokrata.

Mislim, ne znam; zar je stvarno moguće da o nekim tako osnovnim stvarima pričamo sa čuđenjem?
Nisu iste pozicije .
U Srbiji građnizam nije toliko opasan .
Dok u CG građnizam lako sklizne u crnogorstvo .
A Crnogorstvo u montenegrinstvo
Crnogorac je samo prelazna faza ka Montenegrinu .
Zato je loša ta raspolućenost .

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back