Politička situacija u Crnoj Gori

Koju opciju podržavate na političkoj sceni u Crnoj Gori?

• Demokratski front (Mandić, Knežević, Medojević)

glasova: 62 53,0%
  • ES, Demokrate, URA (Spajić, Bečić, Abazović)

glasova: 25 21,4%
  • DPS, SD, SDP (Đukanović, Brajović, Krivokapić)

glasova: 30 25,6%

• Ukupno glasova
    117
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Screenshot_1.jpg

:rotf:

Ajde da vidimo sta ce Abazovic da uradi po pitanju odnosa Srbije i CG. Bas da vidimo da li ce povuci odluku o proterivanju ambasadora. To bi odnose pomerilo sa "katastrofalni" na "jako losi". Naravno to je manje bitna stvar od narusavanja suvereniteta i teritorijalne celovitosti Srbije, diskriminacije Srba kao i progalsavanja srpskog naroda genocidnim u skupstini ali barem bi bio korak u pravom smeru.

Joj, zašto više zezaš za to oko Srebrenice. Crna Gora je morala to učiniti; jasni su uslovi i okolnosti. I pre svega, zato je kriv ministar Leposavić, najviše od svih. Da nije učinio to što jeste, ne bi bilo uopšte toga.

Joj kako kmece komite
Na osnovu onoga što piše u ugovoru, jasno je da su njegove odredbe KATASTROFALNE za Crnu Goru i da SS postaje država u državi, odnosno organizacija za koju neće važiti Ustav i zakoni.
Sto su katastrofalne za Crnu Goru? Ne mlati.

Crkva i drzava su odvojene tako da ne mogu vaziti zakoni koje pisu politicari kako im se kuratz digne.

288467879_429704995681746_146849751288677937_n.jpg

Стари маг за уништење свега што дотакне

https://www.vijesti.me/vijesti/poli...cilj-da-prosjecna-zarada-2023-bude-1-000-eura

EVROPA SAD ĆE UČESTVOVATI NA LOKALNIM IZBORIMA​

Spajić: Ne želimo saradnju sa DPS-om i DF-om, cilj da prosječna zarada 2023. bude 1.000 eura​

Spajić kazao da će Pokret Evropa samostalno izaći na izbore, kao i da je bivši premijer Krivokapić rekao da ne želi aktivno da se bavi politikom

Pogledajte prilog 1178726
Стари маг за уништење свега што дотакне

https://www.vijesti.me/vijesti/poli...cilj-da-prosjecna-zarada-2023-bude-1-000-eura

EVROPA SAD ĆE UČESTVOVATI NA LOKALNIM IZBORIMA​

Spajić: Ne želimo saradnju sa DPS-om i DF-om, cilj da prosječna zarada 2023. bude 1.000 eura​

Spajić kazao da će Pokret Evropa samostalno izaći na izbore, kao i da je bivši premijer Krivokapić rekao da ne želi aktivno da se bavi politikom
Znači taj novi pokret je okrenut Demokratama, URA, SDP, SNP.

Samo teško da se mogu izbaciti i DF i DPS iz igre.

Biće izgleda još manjinskih vlada kao kompromis. :lol:

DPS: Nacrtom Temeljnog ugovora sa SPC pokazana loša namera prema Crnoj Gori

Demokratska partija socijalista (DPS) saopštila je da se utvrđivanjem i objavljivanjem Nacrta Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) pokazuje očito loša namera prema Crnoj Gori i da takav odnos prema državi ta stranke neće dozvoliti.

Podsetimo, DPS pruža podršku manjinskoj Vladi premijera Dritana Abazovića u parlamentu.

U saopštenju se ukazuje na „ishitrenost i brzopletost od strane Vlade, kao i činjenica da je bez ikakve potrebe zaobiđena stručna i kompetentna javnost koja bi morala da da svoj sud i doprinos u odnosu na sadržinu ugovora koji treba da bude potpisan“.

"Postupak usaglašavanja Ugovora sa SPC mora biti inkluzivan i uključivati stručnu javnosti kako bi kroz finalnu sadržinu Ugovora između Vlade Crne Gore i SPC, uz najširi konsenzus, bili zaštićeni interesi države Crne Gore. U protivnom, znaju se posledice", saopštila je DPS.

Protest zbog teksta

Grupa građana se u utorak uveče okupila ispred centrale Građanskog pokreta URA premijera Dritana Abazovića u znak protesta zbog teksta Nacrta Temeljnog ugovora. Okupljanje je inicirano putem društvenih mreža.

Kako je u utorak saopšteno iz Vlade, Radne grupe Vlade Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve načelno su uskladile radnu verziju Temeljnog ugovora koja će dalje ići prema radnim tijelima vlade u skladu sa uobičajenom prodecudurom.

Advokat Nikola Martinović izjavio je, međutim, da je samo ministar pravde Marko Kovač podržao tekst Temeljnjog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SDP) i time demantovao Vladu da je tekst usaglašen.

On je kazao da danas nije održana sednica Radne grupe za usaglašavanje tzv. Temeljnog ugovora sa SPC, već da je to bila obična farsa.

Socijaldemokratska partija, koja ima dva ministra u Vladi je danas zapretila izlaskom iz Vlade ako prihvati "ovakvo služenje tuđim interesima, jer time jasno pokazuje da ne namerava biti evropska nego poslušnička".

Joj, zašto više zezaš za to oko Srebrenice. Crna Gora je morala to učiniti; jasni su uslovi i okolnosti. I pre svega, zato je kriv ministar Leposavić, najviše od svih. Da nije učinio to što jeste, ne bi bilo uopšte toga.
Ma sta ja zezam? Jel skupstina CG mene proglasila genocidasem ili ja skupstinu Crne Gore? Jel sad treba to da tumacimo kao prijateljski potez? I to cuveno "morali su" hah. Ministar Leposavic je kriv jedino sto nije casno istupio iz te vlade da ne kalja ime.

Ma sta ja zezam? Jel skupstina CG mene proglasila genocidasem ili ja skupstinu Crne Gore? Jel sad treba to da tumacimo kao prijateljski potez? I to cuveno "morali su" hah. Ministar Leposavic je kriv jedino sto nije casno istupio iz te vlade da ne kalja ime.

Tekst rezolucije: Skupština Crne Gore osuđuje pokušaje pripisivanja odgovornosti ili krivice srpskom, bošnjačkom, hrvatskom ili bilo kojem drugom narodu za genocid, zločine protiv čovječnosti ili druge zločine, jer odgovornost može biti isključivo individualna, a nijedan narod ne može biti označen kao genocidan ili zločinački.

To je jedino mesto gde se pominje srpski narod u rezoluciji.

Tekst rezolucije: Skupština Crne Gore osuđuje pokušaje pripisivanja odgovornosti ili krivice srpskom, bošnjačkom, hrvatskom ili bilo kojem drugom narodu za genocid, zločine protiv čovječnosti ili druge zločine, jer odgovornost može biti isključivo individualna, a nijedan narod ne može biti označen kao genocidan ili zločinački.

Te gluposti o individualnoj odgovornosti mogu da se okace macku o rep. A tekst ne moras uopste da kacis jer ga znam napamet.

Pa to je ono što u tekstu piše.

Koje je zapravo tvoje tumačenje, da je Hutu genocidan narod?
Ma daj molim te, necu uopste da se upustam u ove zamke. Ako ti verujes da je to bio prijateljski potez brace Crnogoraca onda ok, necu te ubedjivati u suprotno. Ja znam da je odgovornost predsednika drzave, politickog i vojnog vrha mnogo veca od individualne. Evo Zelenski juce kaze kako je Rusija teroristicka drzava zbog granatiranja trznog centra. Bilo bi dobro kad bi ga nazvao i objasnio mu da je to individualna krivica majora Paljohova. A i zapad obavesti da povuku sankcije jer je u pitanju individualna odgovornost Putina a ne Rusije.

Joj kako kmece komite
Na osnovu onoga što piše u ugovoru, jasno je da su njegove odredbe KATASTROFALNE za Crnu Goru i da SS postaje država u državi, odnosno organizacija za koju neće važiti Ustav i zakoni.

Dobro je što će MCP imati manji značaj .
Najbolje i najsigurnije bi bilo da Temeljni Ugovor lično potpiše Patrijarh.
Tako bi se moguća separacija svela na minimum.

A što nije doneta rezolucija o zločinima muslimanske mislicije nad Srbima , kako je obećano?

Ova poseta Abazovica za sada tece katastrofalno. Nisam cuo ni jednu jedinu poruku koje ce to poteze Abazovic povuci da bi "relaksirao" odnose a cuo sam 10 stvari koje cemo mi uraditi. Stvarno za drugo i nismo nego da nas gaze i g*ze svi redom. Ako CG ne povuce odluku o proterivanju srpskog ambasadora ne vidim sta dalje moze da se prica o poboljsanju odnosa. Abazovic je rekao da ocekuje novog ambasadora.

Poslednja izmena:
Pročitao sam ovu verziju Temeljnog ugovora države Crne Gore sa SPC i uporedio sa postojećim ugovorima sklopljenim sa Svetom Stolicom, Islamskom i Jevrejskom zajednicom:

https://www.cdm.me/politika/ministarstvo-pravde/

Sve u svemu uz par nekih promjena u samom tekstu i u moguće u preambuli, mislim da je to to. I da Ugovor i nije loš. Istina vidi se da je SPC insistirala na nekim normama kojima bi čak i u njemu da dodatno spriječila mogućnost da se u budućnosti javi težnja za autonomijom njenih eparhija na tlu Crne Gore, ali to je njena stvar.
Poslije par sedmica očekujem određenu modifikaciju teksta i potpisivanje ovog Ugovora (moguće da će se izbrisati ovo "temeljni"). A onda slijedi potpisivanje praktično istog ovakvog teksta sa Crnogorskom Pravoslavnom Crkvom.

Samo se nadam da najgluplji narod na svijet ne počne opetsa pričom da nam je Dritan Crkvu spasi.
Ja se samo nadam da nece preterano slaviti sto ce se poceti postovati najelementarnija prava na slobodu veroispovesti i neotudjivost imovine. Da me neko ne shvati pogresno, svaka cast ljudima koji su branili crkvu, ustav, sekularizam i ostale ideale koji su okupljali narod na litijama. Ali vazno je ne smetnuti sa uma da niko nista nije dobio, samo je odbranio najosnovnija prava koja im nisu bila uskracena cak ni u modernoj hrvatskoj drzavi.

Odmah se aktivirali botovi u komentarima :D

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back