Polemika o školskim udžbenicima

hakim bej

Elita
Poruka
16.476
Zaprepastio sam se kada sam saznao da udzbenike za osnovnu i srednju skolu uvozimo iz Slovenije.
Tacnije, kupujemo ih od ljubljanskog izdavaca "Klett" koji je otvorio trgovinsku ekspozituru u Beogradu. http://pretraga.apr.gov.rs/RepsisPu...=1046680&RegistryCode=17537032&rnd=2108004897
Porazavajuce je da nas slovenci uce geografiji, istoriji, srpskom jeziku...
Zar je moguce da ministarstvo prosvete nije pronaslo pismenog izdavaca u svojoj zemlji?

Zar je moguce da ministarstvo prosvete nije pronaslo pismenog izdavaca u svojoj zemlji?

Nije dužnost Ministarstva da traži adekvatnog izdavača u Srbiji nego da izabere najboljeg od onih koji su dali ponude.
Jeste bizarno da je izdavač udžbenika iz inostranstva, ali to najviše govori o domaćim izdavačima. Uostalom, bolje dobar udžbenik koji je izdao Slovenac, nego loš koji je izdao Srbin.

Zaprepastio sam se kada sam saznao da udzbenike za osnovnu i srednju skolu uvozimo iz Slovenije.
Tacnije, kupujemo ih od ljubljanskog izdavaca "Klett" koji je otvorio trgovinsku ekspozituru u Beogradu. http://pretraga.apr.gov.rs/RepsisPu...=1046680&RegistryCode=17537032&rnd=2108004897
Porazavajuce je da nas slovenci uce geografiji, istoriji, srpskom jeziku...

ne uvozimo udžbenike iz Slovenije - Klett je nemačka izdavačka kuća i imaju predstavništa i kod nas i u Sloveniji, samo što je u Sloveniji veće - to je centar za ex-yu zemlje. autori udžbenika koji se kod nas koriste su naši nastavnici a ne Slovenci, dakle ne uče nas Slovenci već mi sami sebe kao i do sad

Gledam autora i sadržaj, a ne izdavača! Ako će mi ponuditi najbolje uslove, naravno i kvalitet, neka mi udžbenik izdaju i kinezi. To je sramota za naše izdavačke kuće. Ja sam se, recimo opredelila za Matematiskop i cenjenog g-dina Vladimira Stojanovića, čije sam zbirke zadataka rado koristila i ranije. Smatram da je za svaku pohvalu kada neko nesebično ponudi zbirku i udžbenik koji može da koristi više generacija učenika, a ne primamljivu, ali SKUPU radnu svesku, koja je neupotrebljiva ako je ne poseduje svaki učenik. Radim u siromašnoj sredini, gde nove udžbenike može da si priušti tek po neki učenik, gde su porodice sa više dece, a priznaćete da su udžbenici preskupi, lošeg kvaliteta(razlistaju se još u prvom polugođu), dok su učenici, globalno, sve manje zainteresovani za korišćenje istih.

Back