Pokondirena tikva na savremen način

• Začetnik teme Začetnik teme Ribar
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Ribar

Poznat
Poruka
9.164
Bila je na tv zagrebačka istorijska serija u kojoj seljak odlazi u grad i biva sluga. Kada se vrati u selo ponaša se prema svojim meštanima kao da je mnogo više od njih - imitira ponašanje svog gazde prema slugama. Taj sluga pokušava da sebe predstavi kao "gospodina". (Ne sećam se naziva serije.)

Danas imamo sličnu situaciju.

Mnogi se vraćaju na "rodnu grudu" da prožive svoje penzionerske dane jer bi, sami pričaju, "tamo" sa tom penzijom bili sirotinja, skoro socijalni slučajevi. Ovde su sa svojim penzijama svakako dobrostojeći.

Isto tako, "tamo" poneki rade za mizernu platu i samo im, uz velika odricanja, pretiče neka crkavica. Doslovce su sluge. O njihovim intelektualnim mogućnostima govori činjenica da često ni jezik nikada ne nauče - osim za najosnovnije sporazumevanje. Ako uopšte prate medije, prate naše. Ne zato što su bolji, nego zato što sve drugo ne razumeju.
Naravo, ta plata, i ta crkavica, kada se preračunaju po kursu, ovde predstavljaju značajne iznose.
Ti se preračunati iznosi mogu porediti sa platama visokoobrazovanih ljudi (a često ih i nadmašiti). Zato se među njima nađu "mudraci" koji sebe, kada dođu ovamo, ili komuniciraju sa "svojima", ravnaju sa visokoobrazovanima i pokušavaju da svima dele lekcije.

Nije li to Fema na savremen način?

Veoma cest slucaj.Ogromna vecina onih koji odu tamo vrati se sa svom pamecu ovog sveta i pored toga sto su ziveli u podrumima i radili kao bastovani,cistaci ulica ili segrti po zanatskim radnjama.Svaka cast tim ljudima na pozrtvovanju,petlji i radu koji su ulozili da,eto,steknu neki novac ali ona njihova filozofija "arbajt,arbajt" koju oni prosipaju je vise nego iritantna.

Da ne pricam o naglasku koji tamo "pokupe".Pa kad pocnu da mesaju onaj ameourricki naglasak ili dodaju ono svabsko "jaa,jaaa..." a da ih pitas da ti na engleskom kazu "dobar dan" ne bi imali pojma.Jer vecina njih i komunicira samo sa Srbima,Bosancima i Hrvatima koji tamo zive.

Bila je na tv zagrebačka istorijska serija u kojoj seljak odlazi u grad i biva sluga. Kada se vrati u selo ponaša se prema svojim meštanima kao da je mnogo više od njih - imitira ponašanje svog gazde prema slugama. Taj sluga pokušava da sebe predstavi kao "gospodina". (Ne sećam se naziva serije.)

Mnogi se vraćaju na "rodnu grudu" da prožive svoje penzionerske dane jer bi, sami pričaju, "tamo" sa tom penzijom bili sirotinja, skoro socijalni slučajevi. Ovde su sa svojim penzijama svakako dobrostojeći.

Isto tako, "tamo" poneki rade za mizernu platu i samo im, uz velika odricanja, pretiče neka crkavica. Doslovce su sluge. O njihovim intelektualnim mogućnostima govori činjenica da često ni jezik nikada ne nauče - osim za najosnovnije sporazumevanje. Ako uopšte prate medije, prate naše. Ne zato što su bolji, nego zato što sve drugo ne razumeju.
Naravo, ta plata, i ta crkavica, kada se preračunaju po kursu, ovde predstavljaju značajne iznose.
Ti se preračunati iznosi mogu porediti sa platama visokoobrazovanih ljudi (a često ih i nadmašiti). Zato se među njima nađu "mudraci" koji sebe, kada dođu ovamo, ili komuniciraju sa "svojima", ravnaju sa visokoobrazovanima i pokušavaju da svima dele lekcije.

ovo svi rade nije rezervisano samo za ove sto su otisli preko bare.....

- - - - - - - - - -

Veoma cest slucaj.Ogromna vecina onih koji odu tamo vrati se sa svom pamecu ovog sveta i pored toga sto su ziveli u podrumima i radili kao bastovani,cistaci ulica ili segrti po zanatskim radnjama.Svaka cast tim ljudima na pozrtvovanju,petlji i radu koji su ulozili da,eto,steknu neki novac ali ona njihova filozofija "arbajt,arbajt" koju oni prosipaju je vise nego iritantna.

Da ne pricam o naglasku koji tamo "pokupe".Pa kad pocnu da mesaju onaj ameourricki naglasak ili dodaju ono svabsko "jaa,jaaa..." a da ih pitas da ti na engleskom kazu "dobar dan" ne bi imali pojma.Jer vecina njih i komunicira samo sa Srbima,Bosancima i Hrvatima koji tamo zive.

ja imam problem od silnog gledanja americkih serija nekad se setim reci pre na engleskom nego na srpskom:mrgreen:

Toliki im plafon.

Eh, ni ja ne razumem taj fenomen vracanja na rodnu grudu uopste, pokondireno ili normalno narocito sa penzijom, pored toliko mnogo divnih svetskih i belosvetskih mogucnosti.. Jos me znaju zaprepastiti gastarbajteri sto zidaju kuce za penziju, borave dve nedelje u njoj i posle idu na more za koje su podigli kredit i sigurno ce ga otplacivati najmanje dve godine. Decu skoluju u Nemackoj a uce ih "nas" sto je lepo , zapravo bilo bi lepo ali ta deca masovno su losa u nemackom jeziku i uvek zavrse na nekom zanatu i ispod njihovih kvaliteta.Druze se sve vreme sa "nasim" svetom kojeg po odlasku u penziju nece videti. I taj odlazak u penziju.Kao da je odlazak u Raj."Ne zivim sada da bih ziveo posle u mojoj kuci." Izgleda ljudi mogu ziveti svuda da pobegnu od bede ali ne mogu nigde pobeci od sopstvene zaostalosti.

Ima ovoga poprilicno, samo ne znam cemu to "dizanje". Svaka cast onom sto u Veneciji (ili gde vec) pere sudove, i ima 3 godine srednje, a zaradjuje 2000 eur mesecno, i zivi bolje nego 90% ljudi ovde, kada dodje, a tamo placa stancic 20 kvadrata 1000 eur.
Ja pretpostavljam da smo mi narod iskompleksiran nemastinom jednostavno, nemas novca, ti si niko i nista u zivotu, nula, propalitet, a onda kada imas novca, e ti si neko. Nisam video da se u ekonomskim razvijenim zemljama ljudi toliko opterecuju izgledom, markiranom odecom i sl. jer nikog nije briga da se dokazuje, izdize, ide cakum-pakum skockan do trafike da kupi burek i sta ti ja znam. Ali eto, kada nemas onda se na sve moguce nacine trudis da to sakrijes, jer skromnost = nemastina, beda, nizi sloj.

Opet, nema potrebe za bahacenjem, i glumatanjem neke "elite", stekao si, zaradio, pa super. Ali bahacenje i najbijanje toga na nos drugima samo dokazuje koliko je neko iskompleksiran nemastinom.

Back