Pokatoličavanje...

Ne vidiš najvažniju stvar. Narod beži OD hrvatske regularne vojske, ne KA NJOJ, a to je zato jer hrvatska regularna vojska vrši ratne zločine i ponaša se više kao horda nego kao vojska. Hrvatska regularna vojska izvela je napad na Miljevačkom platou i masakrirala zarobljenike, HV je izvela akciju na Maslenici i masakrirala zarobljenike, HV je celo vreme 91-95 provocrala, ubacivala diverzantske jedinice, vršila artiljerijske provokacije. Umalo da zaboravim Medački džep. Da i ne govorimo o periodu jul- decembar 91. ili o Bljesku ili Oluji. Ta vojska se nimalo ne razlikuje od hrvatskih oružanih snaga za vreme 2. svetskog rata. Beograd je izdao, ali je Zagreb vršio ratne zločine.

Znam ja to. Taj retorski dribling je bio zbog toga što čoveka pitam kakva je to "politika katoličavanja" koja javno i jasno propagira da nije antipravoslavna i da su pravoslavci u NDH dobrodošli, samo ne kao pravoslavni Srbi već kao pravoslavni Hrvati, a on, hop-cup od Budaka do Tuđmana, sa sve upadicama "čitaj!!!" a sam ne sastavi 5 svojih rečenica. Naravno da situacija nije bila crno-bela, ali to što ja negiram da je bila 100% crna, ne znači da tvrdim da je bila 100% bela.

Узми хрватски католички и усташки тисак од травња 1941., па читај шта пишу о шизматицима, грчко-источњацима, грчко-несједињенима, ... Значи ако није пронађен "папир" на коме пише "трећину побити, трећину покатоличити,а трећину протјерати" то није била званична политика НДХ, и ако се у стварности то дешавало?
Ако "Министар законодавног повјеренства" др Милован Жанић у Новој Градишки изјави: "... Ово мора бити земља Хрвата и никог другог и нема те методе, коју ми нећемо као усташе употребити, да начинимо ову земљу збиља хрватском и да је очистимо од Срба, који су нас стотине година угрожавали... Ми то не тајимо, то је политика ове државе и кад то извршимо, извршит ћемо само оно што пише у усташким начелима", је ли то став појединца или представника те "државе"?

Poslednja izmena:
Znam ja to. Taj retorski dribling je bio zbog toga što čoveka pitam kakva je to "politika katoličavanja" koja javno i jasno propagira da nije antipravoslavna i da su pravoslavci u NDH dobrodošli, samo ne kao pravoslavni Srbi već kao pravoslavni Hrvati, a on, hop-cup od Budaka do Tuđmana, sa sve upadicama "čitaj!!!" a sam ne sastavi 5 svojih rečenica. Naravno da situacija nije bila crno-bela, ali to što ja negiram da je bila 100% crna, ne znači da tvrdim da je bila 100% bela.

Кад је Павелић основао тзв. ХПЦ и зашто?

Узми хрватски католички и усташки тисак од травња 1941., па читај шта пишу о шизматицима, грчко-источњацима, грчко-несједињенима, ... Значи ако није пронађен "папир" на коме пише "трећину побити, трећину покатоличити,а трећину протјерати" то није била званична политика НДХ, и ако се у стварности то дешавало?
Ако "Министар законодавног повјеренстав" др Милован Жанић у Новој Градишки изјави: "... Ово мора бити земља Хрвата и никог другог и нема те методе, коју ми нећемо као усташе употребити, да начинимо ову земљу збиља хрватском и да је очистимо од Срба, који су нас стотине година угрожавали... Ми то не тајимо, то је политика ове државе и кад то извршимо, извршит ћемо само оно што пише у усташким начелима", је ли то став појединца или представника те "државе"?

Prijatelju, ja iluzija o Hrvatima nemam. Ako misliš da sam jedan od onih koji vrište od sreće kad sretnu "brata Jugoslovena", stavljaju se na hrvatsku stranu u svakoj srpsko-hrvatskoj raspravi i trče svake godine na Jadran gde psuju Miloševića i srpski nacionalizam kad im neka budala zbog tablica polupa kola, varaš se. Politika ustaša je bila ne da treba podeliti Srbe u trećine, nego da Srbe treba pobiti kao takve i da Srbija ne treba da postoji. Ali jedno su namere, drugo je organizovano sprovođenje, genocid nad Srbima je bio ludački i stihijski i u njemu je nekontrolisano i nepredvidivo učestvovalo i lokalno stanovništvo. I ujdurma sa "Hrvatskom pravoslavnom crkvom" i Pavelićevim ličnim pro-pravoslavnim govorima se u to nikako ne uklapa, nije to kako je mali Perica zamislio, došle ustaše, ukinule SPC i krenule da broje 1... krk!, 2... ti kod fratra!, 3... ti u onaj kamion za Srbiju!, 4... krk!, 5... ti kod fratra! itd.

Кад је Павелић основао тзв. ХПЦ и зашто?

Iz sličnih razloga iz kojih se osniva CPC u CG i raskolnička MPC u Makedoniji: da se rasrbi stanovništvo koje je zahvaljujući toj crkvi očuvalo srpstvo i da se uništi veza te crkve sa Beogradom, već da se stavi pod kontrolu države u kojoj je. Ja kontam da je glavni razlog pohrvaćivanje svih pravoslavaca u NDH, a ne njihovo katoličenje. Pavelić nije katoličio ni muslimane, a sa strane prozelitizma to je mesto na koje prvo treba udariti.

Prijatelju, ja iluzija o Hrvatima nemam. Ako misliš da sam jedan od onih koji vrište od sreće kad sretnu "brata Jugoslovena", stavljaju se na hrvatsku stranu u svakoj srpsko-hrvatskoj raspravi i trče svake godine na Jadran gde psuju Miloševića i srpski nacionalizam kad im neka budala zbog tablica polupa kola, varaš se. Politika ustaša je bila ne da treba podeliti Srbe u trećine, nego da Srbe treba pobiti kao takve i da Srbija ne treba da postoji. Ali jedno su namere, drugo je organizovano sprovođenje, genocid nad Srbima je bio ludački i stihijski i u njemu je nekontrolisano i nepredvidivo učestvovalo i lokalno stanovništvo. I ujdurma sa "Hrvatskom pravoslavnom crkvom" i Pavelićevim ličnim pro-pravoslavnim govorima se u to nikako ne uklapa, nije to kako je mali Perica zamislio, došle ustaše, ukinule SPC i krenule da broje 1... krk!, 2... ti kod fratra!, 3... ti u onaj kamion za Srbiju!, 4... krk!, 5... ti kod fratra! itd.

Ipak si ti presauga,...ne lupetaj,...svakako da ih je i bioloska masa koju ce katoliciti,...zanimala,...
tim prije jer se uklapala u konacan nestanak Srba Pravoslavaca, ...a njima dobro dosla jer ce u hrvatski puk biti zbrojena!!

Zato ne mudrijasi i ne ispadaj veca budala!!!

Poslednja izmena:
Ако нису имали ништа против православља, што су се одмах обрушили на СПЦ? Тзв. ХПЦ је Павелић успоставио априла 1942. на наговор Њемаца како би се покушало смирити српско становништво. Српски отпор и устанак им је био проблем. Чак су и Срби мобилисани, те слани на радну обавезу у Рајх. У суштини се ништа није промјенило. Кажеш "геноцид над Србима је био лудачки и стихијски"; шта ти није јасно?

П.С. Погреших у години, није 1941., већ 1942.

Poslednja izmena:
Iz sličnih razloga iz kojih se osniva CPC u CG i raskolnička MPC u Makedoniji: da se rasrbi stanovništvo koje je zahvaljujući toj crkvi očuvalo srpstvo i da se uništi veza te crkve sa Beogradom, već da se stavi pod kontrolu države u kojoj je. Ja kontam da je glavni razlog pohrvaćivanje svih pravoslavaca u NDH, a ne njihovo katoličenje. Pavelić nije katoličio ni muslimane, a sa strane prozelitizma to je mesto na koje prvo treba udariti.

Zar ti zaista ne shvatas, da su Hrvati samo izvrsna ruka Vatikana i da su Vatikanske interese sprovodili, u kojima su oni naravno i svoje prepoznali!!!

Ipak si ti presauga,...ne lupetaj,...svakako da ih je i bioloska masa koju ce katoliciti,...zanimala,...
tim prije jer se uklapala u konacan nestanak Srba Pravoslavaca, ...a njima dobro dosla jer ce u hrvatski puk biti zbrojena!!

Zato ne mudrijasi i ne ispadaj veca budala!!!

Ti se bolje vrati na moju prvu repliku tebi, pa na to odgovori. A to o biološkoj masi, "presaugama" (šta god), zanimanju i rečenicama koje imaju više tačkica i znakova uzvika nego slova, ostavi za chat ili komentare u dnevnoj štampi. Ovo je ozbiljan forum koji ima ozbiljna pravila, ako nećeš da diskutuješ nego da se prepucavaš, napusti temu.

Ако нису имали ништа против православља, што су се одмах обрушили на СПЦ? Тзв. ХПЦ је Павелић успоставио априла 1941. на наговор Њемаца како би се покушало смирити српско становништво. Српски отпор и устанак им је био проблем. Чак су и Срби мобилисани, те слани на радну обавезу у Рајх. У суштини се ништа није промјенило. Кажеш "геноцид над Србима је био лудачки и стихијски"; шта ти није јасно?

Ocigledno tri predstave nema, da je Vatikan upotrebio Hrvate u tupljenju pravoslavnog spica, pred vratima Rima,
ne zato da bi Hrvatima bilo bolje, vec da se Pravosljavje po zadatku Rima razbije, unisti, katolicizmu privede!!

Poslednja izmena:
Ако нису имали ништа против православља, што су се одмах обрушили на СПЦ?

Zbog toga što su jedini pravoslavci u Hrvatskoj bili Srbi... Srpstvo je bilo pravoslavlje, a pravoslavlje srpstvo. Nije kao u Srbiji gde pravoslavnih ima i Bugara i Rumuna i Roma i Vlaha i gde ako se neko krsti sa tri prsta i ide u crkvu, uopšte nije garancija da je Srbin. Drugo, srpska crkva, naročito u Hrvatskoj i BiH (još od austrijskih dana), bila je nositelj srpske nacionalne misli i jedan od stubova očuvanja Srba kao Srba. Srpski katolici takav stub nisu imali, pa su se uz odgovarajuću propagandu vrlo brzo i prirodno integrisali u hrvatsku naciju. Isto bi se desilo i sa pravoslavcima da nije postojala jaka i dobro organizovana SPC koja je svaku generaciju podsećala da su Srbi, podsećala ih na Kosovo i podsećala da imaju braću na istoku sa kojom su jedan narod. SPC je kao takva trn u oku Hrvatskoj kao takvoj, a pogotovo NDH sa više od 2 miliona pravoslavaca. Sa muslimanima nije postojao takav problem, oni su znali da su muslimani i to je to... Govorili nekad da su Turci, Turci otišli i oni u 2 generacije zaboravili da su se ikada Turcima i zvali. Sa Srbima to nije slučaj, bilo je potrebno uništiti srpski karakter Pravoslavne crkve u NDH i dati mu hrvatski, eliminisati srpske nacionalne vođe i istaknute ličnosti, platiti i stimulisati Srbe koji počinju da se izjašnjavaju kao "pravoslavni Hrvati" i ustoličiti njih kao pravoslavne predstavnike i elitu, na položaje vladika i sveštenika dovesti ljude koji će narodu svake nedelje nakon liturgije govoriti da su Hrvati i, ako NDH dovoljno dugo potraje, u roku od 2 generacije svi pravoslavci će biti pravoslavni Hrvati i prema Srbiji će se odnositi kao i danas Makedonci - smatraće sebe slovenskom braćom sa Srbima, ali će iz petnih žila negirati da su isti narod ili da su, ne daj Bože, Srbi.

To je trebao da bude plan. U Hrvatskoj je propao, u Makedoniji je uspeo, a pokušava se da se sprovede i u CG.

Богуне, извини ( не схвати као провокацију), али ја не капирам шта ти тврдиш, браниш, тј са чиме се слажеш или не слажеш?
Усташе су наступиле са "Будаковим" планом; уништити Србе и православље. Како то физички није било једноставно извести, а под притиском Њемаца због српског отпора и устанка, мало су промјенили приступ, ал је циљ остао исти: уништити Србе/православље. Да је заживила НДХ и њено недоношче ХПЦ, мислиш да не би у неком тренутку тзв. ХПЦ пристала на унију?

Svakojakih dileja po ovom forumu, ali se do sada ni jedna nije usudjivala tvrditi da je Rim tolerisao Pravoslavlje na ustrb srpstva!

Poslednja izmena:
Богуне, извини ( не схвати као провокацију), али ја не капирам шта ти тврдиш, браниш, тј са чиме се слажеш или не слажеш?
Усташе су наступиле са "Будаковим" планом; уништити Србе и православље. Како то физички није било једноставно извести, а под притиском Њемаца због српског отпора и устанка, мало су промјенили приступ, ал је циљ остао исти: уништити Србе/православље. Да је заживила НДХ и њено недоношче ХПЦ, мислиш да не би у неком тренутку тзв. ХПЦ пристала на унију?

Krenulo je od priče o pokatoličavanju u NDH koja je prikazana tako pojednostavljeno a sa toliko strasti da me je to iznerviralo. Ostatak priče se razvio od mog pokušaja da čujem od Kenmeka kako je to "prisilno pokatoličavanje teklo", jer ono ispada da su ustaše upadale u kuće u pratnji fratara i katoličile ljude. Drugo, da li uopšte ljudi kod nas znaju kako ide postupak prelaska iz pravoslavlja u katoličanstvo i obrnuto i kakva je uopšte tu razlika između religija, osim političkog sukoba dve crkve gde jedna drugu optužuju za jeres. Smatram da je to vrlo složena stvar da bi smo je pojednostavljivali do te mere da pišemo tekstove i knjige za pujdanje mase. A na stranu to što je 0% energije posvećeno stvarnom upoznavanju neprijatelja. Ovde se neprijatelj prikazuje kao kreten, a to što smo mi poraženi od tog kretena objašnjava svetskim nepravdama i globalnom situacijom koja će se promeniti kad ojačaju Rusi. Dobro, to ne tvrdi Kenmek, ovde zahvatam i druge stavove koji su kod nas popularni. Ja to ne gledam tako, ja nas vidim kao narod čiji su preci odoleli i opstali u 100 puta gorim situacijama i koji su poraz pretvorili u pobedu, dok mi pripadamo ovim poslednjim 2-3 generacijama koje su sve pobede pretvorili u poraze. A ovakve kukumavke vidim samo kao dodatnu drogu koja nas sprečava da se trgnemo i osvestimo i krenemo da popravljamo stvari pre nego što budemo morali da ponovo gradimo ni iz čega. A što se tiče Hrvatske, tu smo zaista nažalost pali na ništa...

Što se tiče NDH i budućnosti HPC u njoj, mogu da kažem svoje lično mišljenje i prognozu, a što ne znači da tvrdim da bi tako bilo ili da sam sebi verujem da sam 100% u pravu. Po onome kako su delovale fašističke države tog vremena, sa nacionalnim ideologijama i odeljenosti države od crkve, verujem da bi se dogodilo nešto isto kao i sa MPC u Makedoniji - HPC ne bi priznala nijedna pravoslavna crkva zbog načina na koji je nastala, a da li bi prešla na uniju, ne znam da li bi se NDH u to petljala. Znam da bi Katolička crkva najviše volela da pokrsti muslimane i da HPC prihvati uniju, ali ako je vlast NDH već pokazala političku volju da muslimane prihvati kao Hrvate muslimane, mislim da bi i pravoslavci mogli da u njoj postoje kao Hrvati pravoslavci i da ih kao takve niko ne bi terao na uniju.

Na kraju krajeva, Katolička crkva i NDH tu imaju različite ciljeve. Katolička crkva želi da svi narodi budu katolici, ali u njihovu narodnost ne dira. A NDH želi da svi budu Hrvati, a u njihovu veru ne dira.

Nasilje, znaci primjena najgrublje fizicke u katolicenju Srba, imanentnost je Vatikana i Beca,
a njeno negiranje u NDH, krajnja je ustasoidnost!
!!

PRAVOSLAVNI sveštenici bili su proganjani i zlostavljani, te su ih po nalogu biskupa, koji nisu prihvatili uniju, okovali u gvožđe i bacili u tamnice, gde je najveći broj njih izgubio život od gladi i tuge.

To je rečenica iz knjige Johana Hajnriha Švikera "Istorija unijaćenja Srba u Hrvatskoj", za koju Vasilije Đ. Krestić, kaže da bi se morala naći u kući svakog srpskog intelektualca. U njoj se otkriva prava istina o unijaćenju i katoličenju Srba u Hrvatskoj.

Na drugom mestu Šviker je o divizijskom generalu grofu Petaciju, koji je komandovao oblašću Žumberka i okoline zabeležio: "One pravoslavne sveštenike koji bi krenuli u Žumberak da tamo krste decu i vrše službu Božju među pravoslavnima, dao je baciti u tamnice i naredio da se s njima okrutno postupa. Nemilosrdno su te nesrećnike batinali, opterećivali teškim lancima i zatvorili u užasne kazamate. Kao pokriće za tu nehrišćansku rabotu služila im je izreka - zemlja je ujedinjena i, prema tome, ovuda ne bi smeo stupiti ni jedan unijat. Ovaj grofov primer sledili su i drugi. Tako je neki pounijaćeni sveštenik, dao privezati pravoslavnog sveštenika zbog toga što je dao pričest svojoj majci na umoru, poput konja u staji za pregradu i prisilio ga da u njoj jede i pije".

Zbog ovakvih i sličnih činjenica, koje se naučno ne mogu osporiti, Šviker i njegovo delo su prećutkivani, a istorija nasilno pounijaćenih Srba je falsifikovana u duhu agresivnih ideja Hrvatske katoličke crkve i velikohrvatskih šovinista, koji su u pripadnicima pravoslavne vere od najranijih do naših dana videli samo šizmatike koje je, ne birajući sredstava trebalo privesti "pravoj i jedino spasavajućoj Kristovoj veri".

KONTINUITET NASILNOG KATOLICENJA SRBA, UZ NAJGROZOMORNIJA UBISTVA, DUG JE NEKOLIKO STOLJECA U HRVATSKOJ!!!

Poslednja izmena:
Тешко да су циљеви усташа и католичке цркве били различити. И једни и други су се хвалили како су први усташки ројеви и табори организовани у католичким самостанима; велик број католичких редовника, сјемеништараца, чланова католичких удружења је здушно подржао- активирао се у усташким редовима од првог дана ендехазије; Степинац и бискупи су одушевљено дочекали НДХ; писали оде поглавнику и усташама,... Мислим да тако нешто не би могли радити без сагласности надређених, тј. Ватикана; нису протествовали због прогона СПЦ, поступака према Србима, приморавања на прелаз у католичку вјеру,...

Већ сам писао, ал ајде да поновим. Рјеч је о усменом предању. За време покоља 1941. неколико старијих људи из ћаћиног села отишли су код католичког жупника и усташе фра Павла Силова, с молбом да их прими у католичку вјеру. Фратар им је рекао:" дицо моја, душе вам могу спасити, али тила не могу!". У преводу: могу вас покатоличити, ал то не значи да ћете остати живи. Након тог одговора, ови сељани се вратише кући "необављена посла". Фра Силов је убијен од партизана 1942. Срећом у селу нису страдали од усташа. Куће су попаљене 1944., ал нису клани.

Тешко да су циљеви усташа и католичке цркве били различити. И једни и други су се хвалили како су први усташки ројеви и табори организовани у католичким самостанима; велик број католичких редовника, сјемеништараца, чланова католичких удружења је здушно подржао- активирао се у усташким редовима од првог дана ендехазије; Степинац и бискупи су одушевљено дочекали НДХ; писали оде поглавнику и усташама,... Мислим да тако нешто не би могли радити без сагласности надређених, тј. Ватикана; нису протествовали због прогона СПЦ, поступака према Србима, приморавања на прелаз у католичку вјеру,...

Већ сам писао, ал ајде да поновим. Рјеч је о усменом предању. За време покоља 1941. неколико старијих људи из ћаћиног села отишли су код католичког жупника и усташе фра Павла Силова, с молбом да их прими у католичку вјеру. Фратар им је рекао:" дицо моја, душе вам могу спасити, али тила не могу!". У преводу: могу вас покатоличити, ал то не значи да ћете остати живи. Након тог одговора, ови сељани се вратише кући "необављена посла". Фра Силов је убијен од партизана 1942. Срећом у селу нису страдали од усташа. Куће су попаљене 1944., ал нису клани.

Naravno, nikako im ne odgovara da se ogoli fakat, ....kako su oni samo izvrsna ruka Vatikana!

Nisam ovo ranije video, ako si pisao. Jeziva priča. Za Stepinca je pitanje koliko je bio privržen ustašama, a koliko privržen svima. Isto tako je dočekivao Karađorđeviće, isto je dočekao Pavelića, isto je dočekao Tita. Za Hrvate katolike je bitno reći da su to naši katolici, dakle ista ona go*na kao i mi, samo još gori. Katolici su nad našim narodom vladali (tj. njegovim delovima) mnogo vekova. Mađari u Panoniji, Italijani/Mleci po primorju i Dalmaciji, Austrija po ostatku, čak jedno vreme i centralnom Srbijom. Uvek su pravoslavci bili trn u oku Katoličkoj crkvi i ona je uvek činila svoje napore za sprovođenjem unije, ali nikad niko nije počinio takve strahote kao Hrvati u one 4 godine. Katolik je katolik, ista je vera Hrvatu, Italijanu, Ircu, Špancu i Venecuelancu... Očigledno je da je tačno sve što kažeš, to samo slepac može da ne vidi, Vatikan je dozvolio i prećutao ono što su mnogobrojni hrvatski sveštenici radili i blagosiljali, ali da li je on bio organizator koji je podbunio Hrvate, ili su Hrvati sami posegli za noževima, a ovi prokomentarisali "pustimo budale da obave krvav posao, lakše ćemo civilizovati ovu zemlju ako je nastanjena katoličkim divljacima, nego pravoslavnim"? Naši nisu činili takve zločine kao Hrvati jer nisu imali kritičnu masu krvožednika, ali treba biti pošten pa reći da ni na našoj strani crkva nije baš politički neutralna i takođe je ćutala na sve zločine koji bi se počinili protiv nepravoslavaca, a neki sveštenici bi i učestvovali u tome. Jedina je razlika u razmerama i bestijalnosti tih zločina, gde nije isti zločin isterati ljude iz kuće, a ostaviti ih u životu, ili ih poklati i silovati jedne pred drugima, a preživele utući u nekoj jami van sela. Primer koji si ti naveo je jeziv primer krvavosti tog vremena, ali baš primer za ovo o čemu pričamo, da nije svugde bilo pokatoličavanja, da nije bilo prisilno (ljudi su bežali u katoličku crkvu od ustaša i molili da budu primljeni) i da nije puno vredelo. Bilo je po nekim mestima i srpskih katoličkih sela koja su takođe stradala od ustaša, a ustaše su u Jasenovcu poklale i slovenačke katoličke sveštenike iz Međumurja... Čudna je to sprega bila, ja verujem da se kojim slučajem i javio neki fratar da digne glas protiv, da bi i njega ubili.

Zbog toga što su jedini pravoslavci u Hrvatskoj bili Srbi... Srpstvo je bilo pravoslavlje, a pravoslavlje srpstvo. Nije kao u Srbiji gde pravoslavnih ima i Bugara i Rumuna i Roma i Vlaha i gde ako se neko krsti sa tri prsta i ide u crkvu, uopšte nije garancija da je Srbin. Drugo, srpska crkva, naročito u Hrvatskoj i BiH (još od austrijskih dana), bila je nositelj srpske nacionalne misli i jedan od stubova očuvanja Srba kao Srba. Srpski katolici takav stub nisu imali, pa su se uz odgovarajuću propagandu vrlo brzo i prirodno integrisali u hrvatsku naciju. Isto bi se desilo i sa pravoslavcima da nije postojala jaka i dobro organizovana SPC koja je svaku generaciju podsećala da su Srbi, podsećala ih na Kosovo i podsećala da imaju braću na istoku sa kojom su jedan narod. SPC je kao takva trn u oku Hrvatskoj kao takvoj, a pogotovo NDH sa više od 2 miliona pravoslavaca. Sa muslimanima nije postojao takav problem, oni su znali da su muslimani i to je to... Govorili nekad da su Turci, Turci otišli i oni u 2 generacije zaboravili da su se ikada Turcima i zvali. Sa Srbima to nije slučaj, bilo je potrebno uništiti srpski karakter Pravoslavne crkve u NDH i dati mu hrvatski, eliminisati srpske nacionalne vođe i istaknute ličnosti, platiti i stimulisati Srbe koji počinju da se izjašnjavaju kao "pravoslavni Hrvati" i ustoličiti njih kao pravoslavne predstavnike i elitu, na položaje vladika i sveštenika dovesti ljude koji će narodu svake nedelje nakon liturgije govoriti da su Hrvati i, ako NDH dovoljno dugo potraje, u roku od 2 generacije svi pravoslavci će biti pravoslavni Hrvati i prema Srbiji će se odnositi kao i danas Makedonci - smatraće sebe slovenskom braćom sa Srbima, ali će iz petnih žila negirati da su isti narod ili da su, ne daj Bože, Srbi.

To je trebao da bude plan. U Hrvatskoj je propao, u Makedoniji je uspeo, a pokušava se da se sprovede i u CG.

Nije dobra analogija sa Makedonijom i Crnom Gorom. Tačno da je NDH promovisala hrvatsko pravoslavlje, ali nije promovisala da na njega prelaze katolici, već pravoslavni Srbi. Ta bi crkva prvom zgodom ušla u uniju sa rimskim papom, a drugom zgodom prešla na rimokatoličku crkvu u Hrvata. Interes hrvatske države i rimskog pape se poklapa bilo da se radi o katoličenju pravoslavaca čime automatski postaju Hrvati, bilo da se radi o pohrvaćenju pravoslavnih Srba, da bi naknadno postali jednaki sa Hrvatima i u veroispovesti. Sve u svemu, "pravolsavni Hrvati" su modifikacija plana "trećinu pobiti, trećinu proterati, trećinu pokatoličiti" koja dolazi kada "trećinski plan" usled problema na terenu počinje da posustaje modifikujući ga u četvrtinski plan "četvrtinu... ... četvrtinu prvo pohrvatiti a onda pokatoličiti".

Ovdje je dosta nevježa koji slabo poznaju povijest.
Činjenica je d aje katolicizam ukorijenjen kod Hrvata, nu isto
da narod baš nije vjernički, nego više praznovjeran.

Dapače, baš je u Hrvata vladala jaka tradicija antiklerikalizma,
i to među hrvatskim nacionalistima, pa je besmisleno tvrditi
da je "Vatikan" su njeka teška sila (govorim o 2. sv.ratu- Vatikan nije priznao NDH).

"Reš pečeni" hrvatski nacionalisti kao Draganović i Mandić su bili
indiferentni prama muslimanima, a da je bilo HPC-a, isto
ne bi hajali za njeke vjerske prijelaze. Oni su bili prvo Hrvati, a tek
potom katolici.

Uostalom, dao sam njeki odulji post sa skeniranim dijelom o Stepincu iz
Džajine knjige, pa ako se može naći- to je negdje moje mnijenje.

Ovdje je dosta nevježa koji slabo poznaju povijest.
Činjenica je d aje katolicizam ukorijenjen kod Hrvata, nu isto
da narod baš nije vjernički, nego više praznovjeran.

Dapače, baš je u Hrvata vladala jaka tradicija antiklerikalizma,
i to među hrvatskim nacionalistima, pa je besmisleno tvrditi
da je "Vatikan" su njeka teška sila (govorim o 2. sv.ratu- Vatikan nije priznao NDH).

"Reš pečeni" hrvatski nacionalisti kao Draganović i Mandić su bili
indiferentni prama muslimanima, a da je bilo HPC-a, isto
ne bi hajali za njeke vjerske prijelaze. Oni su bili prvo Hrvati, a tek
potom katolici.

Uostalom, dao sam njeki odulji post sa skeniranim dijelom o Stepincu iz
Džajine knjige, pa ako se može naći- to je negdje moje mnijenje.

Kako možeš reći da je "u Hrvata vladala jaka tradicija antiklerikalizma, i to među hrvatskim nacionalistima, pa je besmisleno tvrditi da je Vatikan njeka teška sila", a odmah potom za primer "reš pečenih hrvatskih nacionalista" dati primer dva rimokatolička svećenika, Draganovića i Mandića. Šta je bio Maksimilijan Vrhovec, šta je bio Franjo Rački, šta je bio Ante Starčević? Sve to hrvatstvo i sav taj hrvatski nacionalizam u Crkvi su inspirisani.

Moj bože.

Poslednja izmena:
Kako možeš reći da je "u Hrvata vladala jaka tradicija antiklerikalizma, i to među hrvatskim nacionalistima, pa je besmisleno tvrditi da je Vatikan njeka teška sila", a odmah potom za primer "reš pečenih hrvatskih nacionalista" dati primer dva rimokatolička svećenika, Draganovića i Mandića. Šta je bio Maksimilijan Vrhovec, šta je bio Franjo Rački, šta je bio Ante Starčević? Sve to hrvatstvo i sav taj hrvatski nacionalizam u Crkvi su inspirisani.

Moj bože.

Po običaju- truba.

Antiklerikalci hrvatski nacionalisti: Starčević, Radić, Supilo, Krleža, ..
a da ne govorimo o hrvatskim pravoslavcima koji napuniše stožer NDH

Katolički svećenici posve indiferentni prama širenju katoličanstva,
te koji žele da muslimani u BH ostanu muslimanima, i nemaju nikakve
nakane da ih prekrste: Draganović, Mandić, Leon Petrović, ..
a nema razloga misliti da bi drugačiji stav imali prama HRVATSKOJ
pravoslavnij crkvi. Prvo Hrvati, pa tek onda katolici.

Tim je ljudima prvi bio nacionalni osjećaj, a vjera
sekundarna, kao i Strossmayeru:
http://religiousstudiesblog.blogspot.com/2011/03/bishop-strossmayer-forgotten-incident.html

http://www.newadvent.org/cathen/14316a.htm

Strossmayer je procijenio da je u hrvatskom interesu da se ne ide na prijekid s Rimom
(tu je bio u pravu), no on nije bio nikakva ovca za vođenje
(kao i veći dio drugih istaknutih svećenika, uključiv spomenutoga Vrhovca).

Back