Pokatoličavanje...

Znaci tebi je to neprihvatljivo i odmah kao tipicna Srpska prica.Mene ne zanima koje si ti vere ili nacije.Za mene su svi ljudi isti,a ja sam ti napisao ono sto sam procitao i sto mi je logicno.Glupo je da tek tako odbacujes.Nisu ti istoricari blesavi.Da li si se pitao,ima li tu malo i istine.A sta ako ima.Znam par muslimama koji znaju za svoje Srpsko poreklo.Znaju cak i iz kog grada poticu njihovi preci.Jedno znaj da Balkanima jednu od najtezih istorija.Mnoga prezimena pravoslavnih Srba ista su i kao prezimena Hrvata.Moj drugar u Beogradu je Hrvat.Njegov odgovor je da su Srbi i Hrvati jedan narod.A nije jedini koji tako misli.Nemam nameru da se ubedjujemo,ali malo razmisli po ovom pitanju.Verujem da ima istine.

.... ima jedna knjiga, samo ti je kod mame i tate!!!....

e, pa vidiš, cijenim tvoj doprinos ovoj temi, ali ima tu puno više nego što stane u jednu knjigu

Da kod njih,sta je tu cudno.Ljudi imaju biblioteku.Nisi cuo da neko ima roditelje.Cudno ja sam mislio da je to normalno.Mozda vi namate roditelje.
Ja sam tek novi na ovoj temi,otkud ti znas sta ja sve mogu da doprinesem.Primecujem da tebe bole neke stvari.Ne podcenjuj nikoga.Ja na primer nisam tebe podcenio.Imam 41 godinu i dosta sam procitao knjiga,i mene ne mozes srediti za 5 minuta.

Da kod njih,sta je tu cudno.Ljudi imaju biblioteku.Nisi cuo da neko ima roditelje.Cudno ja sam mislio da je to normalno.Mozda vi namate roditelje.
Ja sam tek novi na ovoj temi,otkud ti znas sta ja sve mogu da doprinesem.Primecujem da tebe bole neke stvari.Ne podcenjuj nikoga.Ja na primer nisam tebe podcenio.Imam 41 godinu i dosta sam procitao knjiga,i mene ne mozes srediti za 5 minuta.

Hvala bogu, prilično sam zdrav. Svakako, zahvaljujem se na brizi!

Tko to "mi" nemamo roditelje?

btw, nisam te podcijeno, što god ti mislio. A ima knjiga u kojima svašta piše, s tim ćeš se složiti, zar ne!

Ne, pogresno si me ocenio.Hteo sam da razmenimo par komentara onako bez ubedjivanja.Nemam licno nista protiv tebe, i naravno ne treba sve autore uzimati za ozbiljno.Ali citao sam neke spise koji mi se cine da su ozbiljniji.Danas svako moze da izda knjigu sa raznim sadrzajem.I da nam se misljenja ne sloze,smatram da treba da ostanemo normalni.I sam vidis do kojih granica idu ljudi.

Доказивање на форуму да је било покатоличавње ко је решио да се одбрани од тога је као да се доказује неком на Бахамима да је зими код нас хладно,нема сврхе, а погортово са списковима породица,села итд,ако те интересује одеш у библиотеку матице Србске може такође и матице Хрватске и лепо седнеш и читаш данима.

Доказивање на форуму да је било покатоличавње ко је решио да се одбрани од тога је као да се доказује неком на Бахамима да је зими код нас хладно,нема сврхе, а погортово са списковима породица,села итд,ако те интересује одеш у библиотеку матице Србске може такође и матице Хрватске и лепо седнеш и читаш данима.

Ja tvrdim da Srbi kao narod ne postoje, lijepo odeš u biblioteku (bilokoju) u tzv. "Srbiji" ili u bilokoju biblioteku u Hrvatskoj, sjediš i čitaš danima i proučavaš podatke, shvatit ćeš.

To bi bila ta razina, tu negdje... genijalno.. Na ovom topicu dobio sam konkretno do sada samo dva posta koja odgovaraju na pitanje iz mog uvodnog... :dash:

Па да ли си ти свестан која је то колиин архивских податак?
Шта би ти да ми изнесемо пар примера ,па да онда ти на основу тога тврдиш да је било покатоличавања али сасма мало,
Без података али цела Херцеговина,Дубровник са залеђем,и немислим да је било само насилно покатоличавање већ на константан рад катиличке цркве сопственом ширењу на просторима Србског народа а тај "мисионарски рад"траје и сада.
Наилног је било у време 2светског рата па да ли ти и за то трбеа доказ.

Pa kako Srbi ne postoje, odakle su onda Hrvati nastali.Hrvati su proizvod delovanja katolicke crkve na prostoru Balkana,pokrstavanjem kako nasilno tako i mirnim putem.Vatikan,Italija Austro-Ugatska,to su zemlje odgovorne za veliki uticaj katolicanstva na ovim prostorima.Bilo je pravih Hrvata,ali oni ne postoje zadnjih 600 godina.Ovo su Srbi katolicke vere,kao i Srbi muslimanske vere.Hrvati namerno sve zivo menjaju,jezik, izmisljaju nekakva porekla,{cak se pominje i Germansko poreklo} nebili se oprali od Srpskog porekla.Austro-Ugarska je zabranjivala prezimena za zavrsetkom " IC",hteli su da zatru svaki trag Srpstva.Zato sad pojedinci dok negiraju takve stvari pene i puni su mrznje.

Evo sto pise suvremenik dogadjaja, ministar Johann Christoph Freiherr von Bartenstein o unijacenju u Zumberku:

Bartenstein%20johann.jpg

bart2gr4.jpg

76652055ui7.jpg

43867637el2.jpg

79152295vp1.jpg

Kad smo vec ovdje, evo i njemackog teksta od rijeci do rijeci:

bartfs0.jpg

58499729hr8.jpg

89401610rx7.jpg

14595697qi2.jpg

68214130ff3.jpg

Poslednja izmena:
Pa kako Srbi ne postoje, odakle su onda Hrvati nastali.Hrvati su proizvod delovanja katolicke crkve na prostoru Balkana,pokrstavanjem kako nasilno tako i mirnim putem.Vatikan,Italija Austro-Ugatska,to su zemlje odgovorne za veliki uticaj katolicanstva na ovim prostorima.Bilo je pravih Hrvata,ali oni ne postoje zadnjih 600 godina.Ovo su Srbi katolicke vere,kao i Srbi muslimanske vere.Hrvati namerno sve zivo menjaju,jezik, izmisljaju nekakva porekla,{cak se pominje i Germansko poreklo} nebili se oprali od Srpskog porekla.Austro-Ugarska je zabranjivala prezimena za zavrsetkom " IC",hteli su da zatru svaki trag Srpstva.Zato sad pojedinci dok negiraju takve stvari pene i puni su mrznje.

.... i, kažeš, htio bi razmijeniti mišljenja?

eto vidiš, zbog ovakvih gluposti nemamo mi što razmijenjivati.
kažeš, imaš 41 godinu? ako je to istina, onda je to žalosno.

Iako je u nizu stvari tupast, ovaj je Holm rekao i nješto racionalno:

http://www.politika.rs/rubrike/inte...redstvima-nije-uspela-da-umiri-Kosovo.lt.html
........
Koliko su poznati detalji začetka „đavoljeg kruga”, kako kažete u odnosima Srba i Albanaca posle Berlinskog kongresa? Šta kaže statistika o tome?

Statistike ili prikazivanja koja liče na statistiku o etničkoj pripadnosti ljudi u 19. veku u najvećoj meri su nepouzdani. Opisi putopisaca, etnografa ili izveštaji predstavnika vlada iz poslednjih decenija 19. i prvih decenija 20. veka toliko su nacionalno obojeni, da se s tim naučno malo može išta početi. Odgovori na pitanje kome „pripada” određena teritorija su krajnje mnogoznačni i protivrečni. Ponekad se poziva na pravo na samoopredeljenje naroda, koje se u drugim slučajevima ignoriše, pa se poziva na „istorijska prava”, koja se takođe onda u drugim slučajevima ignorišu, te na važnost faktičnog činjeničnog stanja (ko vlada jednom teritorijom), dok se važnost takvog činjeničnog stanja u drugim slučajevima smatra irelevantnim (ili se smatra „nepravdom”). A onda opet parola glasi „Balkan balkanskim narodima”, ali ako bi se konkretno radilo o tome kome određena teritorija treba da pripada, tada bi bio isključen jedan ili drugi balkanski narod. To su uradile velike sile. I to su uradili predstavnici država Balkana. Bilo bi vreme da se s tim prestane.

Е хрки, ајде не дави нас са беспредметним питањима,
а ако те заиста занима можеш да узмеш било коју књигу Николе Жутића који се позамашно бавио том тематиком...
Можеш почети од "Срби католици у залеђу Дубровника"...

И доста више с глупим питањима !

Е хрки, ајде не дави нас са беспредметним питањима,
а ако те заиста занима можеш да узмеш било коју књигу Николе Жутића који се позамашно бавио том тематиком...
Можеш почети од "Срби католици у залеђу Дубровника"...

И доста више с глупим питањима !

Jel' ovog: http://www.svevlad.org.yu/srbistika/zutic_vatikanisrpski.html

:dash:

Marko Jačov, "Le Missioni Cattoliche nei Balcani Durante la Guerra di Candia (1645-1669)", Vol 1, 1992.

- sa starosrpske ćirilice preslovio Mrkalj; gl = lj, gn = nj

Izvarsnita i pripoštovana gospodo

Po umiglenu poglubglenu skuta vašie sveti purpura i sinovskomu podloženiu, neka imaiu vaša izvarsnita gospodstva, kako budući naši stari ovoga naroda slovinskoga aliti iliričkoga primili svitlost svete vire Isukarstove, i mnozi privedeni od razlučenia aliti šižme i druzie zamućenia na posluh svete rimske carkve po bogoglubie i dobrie redovnicie reda svetoga Franceška bratie male obslužeće, provincie Bosnie arđentine, igni velikom pomgnom i karvaviem trudom' od toliko stotina godina pod turskom' zloćom i ostalie, do sada uzdaržani u vieri katoličanskoi i sada u ovi rat došli smo dobrovoglno iz turske zemgle s istiem redovnici ostavivši svoia dobra na devocion privedre republike mletačke, i službu svete viere Isukarstove svaki dan za gnu karv, prolivaiući, želimo svikolici, i umigleno molimo vaša uzvišena i pripoštovana gospodstva, dostoiaite se dopustiti

Naiprvo da su nam ovi rečeni redovnici bosanske provincie kurati (iscelitelji) od duša našie gdi rodismo kako su i do sada bili.

Drugo da s nami mogu ići za kapelana svuda, kada se biemo s Turci.

Treće da nam mogu misu služiti po kuća i pogle s bosanskim privilegi, zašto ioštere neimamo carkava ni mista firmie gdi stoimo.

Četvarto pošaglite fakulta koie se daiu biskupom, i prefektom in patribuš ocu mnogo pošt(ovanom) fra Mihi Boretiću ozgora rečenoga reda, da nas more odrešivati od kažova, koi se težci u ove voiske sada događaiu, da naše duše ne iđu po zlu, i da ima uzrok velma nastoiati na obraćenie Turaka i šižmatika koie svaki dan dovodimo i činimo karstiti šćini pomoćiu mnoge da se umnoži vira karstianska čekamo tu milost od vašie uzvišenie i pripoštovanie gospodstvi, koia će biti za poštenie božie uzmnoženie vire karstianske, i veliku potribu duša našie da su vam priporučene i ostaiemo glubeći vaše svete skute.

Od Šibenika, i od Zadra na 2. novembra na 1651.

Vašie izvarsnitie i pripoštovani gospodstvi umiglene sluge i sinovi, voivode i harambaše puka slovinskoga, aliti iliričkoga sa svim pukom.

Ja Ilia Zmilianić serdar' s ovime voivodami i ara(m)bašami; naroda slovinskoga kraine zadarske, i šibenaške, i kliške.
Ja Miho Ivančević' kolonel' kraine kliške.
Ja Mate Mihalević: iz Darniša: guvarnadur': od kotara šibeničkoga.
Ja voivoda Frane Galijotovič i(z) Skradina.
Ja voivoda Stipan Bogetić
Ja Ilia Aničić voivoda iz Skradina.
Ja Božo Županović voivoda.
Ja Mate Mirković voivoda.
Ja Ivan Šuianović voivoda.
Ja Ilia Milković aranbaša.
Ja Duiam Homelić aranbaša.
Ja Tadia Mandušić voivoda.
Ja Stipan Brajenović haranbaša.
Ja Stipan Izumilinović haranbaša.
Ja Ilia Burićević ar(a)nbaša.
Ja Šimun Breuglević ar(a)nbaša.
Ja Lovren Bogetić haranbaša.
Ja Mate Bogetić aranbaša.

+ + + + + + + + + + + + +.
Čine ove karstove koi ne umiu podpisati se.

Budući da godinama već pratim razne forume, svako tolko (bome često) naletavam na pokatoličene Srbe, konvertite, austrijsko-vatikanske zavjere i genocid nad Srpskim pukom, na razne Mrkalje itd....

Zanima me čime baratate? Da, do sada i koga god sam pitao, uvijek isto "pokatoličeni" i to je to, bez neke pozadine... Uistinu me zanima na osnovu čega gradite te tvrdnje!

Dakle, molim podatke gdje se u Hrvatskoj, gdje se u BiH, masovno prekrštavalo na katoličku vjeru, koji su uzroci tome, i molim popis mjesta, župa, obitelji koje su prešle s jedne vjere na drugu. Nemojte mi samo "joj ovo, joj ono", dakle precizno!

i još jedna stvar, molim vas da ne CITIRATE kilometarske tekstove, jer mi konkretno puca qurac za to, manje više sam ih sve pročitao, i manje više niti jedan ne govori o tome, bazirani su na "zavjerama", a ne na podacima, bazirani su na mitovima, a ne na konkretnim stvarima.

Па имаш књигу од Манојла Грбића па прочитај, па после отиди у Жумберак па провери. Ако ти није доста онда провери и у Сењу како је Војвода Јован Орловић постао Иван Сенковић? А имаш у Ватикану и данас исту канцеларију за покрштавање покрштених у спасоносну веру. Ако те то занима онда то требаш тражити у библиотекама при загребачкој и сењској бискупији. А има и у Бечкој библиотеци. Имаш сва имена пописана покрштених Срба Влаха и Цигана. Мораш узети у обзир и ситуације у којима је то рађено и зашто и ко је био организатор. То све имаш записано и не само записано него још увек постоји. Верујем да ти то све знаш, али тебе не интересује то, него да видиш ко све зна и да ли неко стварно зна. Ја знам многе покрштене за време другог светског рата у Лики, имам и родбину којој су очеви и браћа побијени јер се нису хтели покрстити, а женске су присилно одвели у цркву и покрстили. Данас су у пензији јер су после отишле у партизане и постале атеисте. А таквих случајева има највише, зато су и Срби партизани и партизанке најбројнији из тих крајева. А ако одеш у Кореницу, сигуран сам да ћеш наћи још живих партизанки које ти то могу потврдити. Ипак мораш водити и рачуна да многи о томе не желе причати а знају многе случајеве и начине на које је то рађено. Можда и Јованка буде једног дана свесна да треба да објави све што зна и шта је преживела.
Ако те то стварно интересује, имаш много материјала у архиви НДХ на основу кога можеш тачно видети што те интересује. Иначе овако како си поставио питање нећеш постићи ништа, јер је увредљиво за оне који су то преживели. а ситуација није повољна да се упуштају у такве дискусије.

Poslednja izmena:
@frenčmen

Pročitaj knjigu od velikog dr Laze M. Kostića i imaš "Karlovačko vladičanstvo".

Pokatoličivanje i ujedno i "pohrvaćivanje" - po sistemu - katolik - Hrvat - je kroz istoriju bilo često,naročito u poslednja 4 veka...
Ma koliko ti ismevao priču o "vatikanskim teorijama zavere".kako li već to nazivate - to veoma stoji...
Poznato je koliko je Vatikan pokušavao da proširi katoličanstvo na Balkanu i čime se sve služio - ali mu i nije nešto uspelo (izuzev pokatoličivanja Srba po Dalmaciji,Liki,Slavoniji i Hercegovini)... Pravoslavci su i posle svega velika većina na Balkanu,zatim muslimani pa katolici.

Pre neku godinu je u jednoj emisiji mislima na BBC-u doslovno pokazano prstom na papu - kao glavnog falsifikatora istorije... Zašto - ne znam...

Postoje zapisi da hrvatski fratri vode vojsku u pokolj i sami učestvuju u masakru nad drugim hrišćanima - Srbima...
Imate veoma lepu istoriju iza sebe,mogu generacije da se ponose...

Upućujem i na:

http://en.wikipedia.org/wiki/Serbs_of_Croatia - Ima jedna veoma "zanimljiva" slika...

Poslednja izmena:
meni je to jasno, i ne zanimaju me nacionalisti itd., nego me zanimaju podaci na osnovu kojih se to tvrdi. :sanke:

Da se razumijemo, prelazaka je bilo. Prelazaka je bilo i s katoličanstva na pravoslavlje, pa rijetko kada i rijetko gdje naletim da Hrvati tvrde da su Srbi popravoslavljeni Hrvati.

No, budući da s vaše strane to čujem praktički svakodnevno, znači da je priča imala masovan background. Odnosno, da je masa Srba prešlo na katolicizam. Zanima me:

1.) na kojem području
2.) koja mjesta
3.) datum i broj prelazaka
4.) tko ih je prekrštavao
5.) i jesu li se odupirali z:mrgreen:

razlika je jasna ,nemogu hercegovci sa prezimenima milosevic i bogdanovic ili popovic biti hrvati ,dakle zbog lakseg zivota u odredjenim predelima ljudi su menjali veru a kasnije su isto po tom principu upali i u hrvatsku naciju ,isto vazi i za dalmatince ,dragojevic,vuckovic itd ...masovno naseljavanje srba iz cg u dalmaciju i princip gore naveden ...uzmi po neku knjigu pa procitaj na tu temu ,imas u lici slucaj kada su ljudi u doba gladi za dzak brasna postajali katolici i kasnije hrvati ...razmisli zasto se tolko razlikuju zagorci ,medjimurci od recimo dalmatinaca ili jos izrazenije hercegovaca ,zasto niko netvrdi da su zagorci srpskog porekla ...

Back