Pojam i uzrok talenta

• Začetnik teme Začetnik teme 1DaL
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

1DaL

Iskusan
Poruka
5.531
Da li je talenat zaista urođen ili ga razvijamo u toku ranijeg života? Ako je urođen, kako je on to zapravo UROĐEN? I šta je to talenat uopšte? Da li nekim hipotetičkim psihološkim programiranjem može da se razvije talenat i u sred života(ne govorim o iznenadnom otkrivanju talenta)? Da li se talenat i sklonost nečemu razlikuju?

talenat je tipičan primer objašnjavanja haosa
pozicija mesta vremena genetike pozicije i još sto čuda
se poklopila
mislim uvek je neki faktor determinišući
al opet ono što je talenat to jest klica nečeg velikog nekad se smatra budalaštinom
pa se otkrije posle 200 godina
uglavnom logike nema

inače jako retko čovek u sredini života razvija ekstremne sklonosti
iako je moderno doba sve u fazonu pa šta možda i u u 60oj postaneš tesla
mislim ko što rekoh nema logike
ali kontinuitet faktora i radnji dovodi do odredjenih rezultata, eto toliko verujem

Poodavno je, kao ilustracija tadašnjih gluposti, kružila ova rečenica: "Uzmi SKOJ-evca, daj mu zadatak, i pobediće na Vimbldonu!"

(SKOJ je bio Savez Komunističke Omladine Jugoslavije. Trebalo je da bude organizacija napredne omladine.)

Talenat je urođen! Da li će se - i kada - ispoljiti, drugo je pitanje!

Da li je talenat zaista urođen ..?
...

Jeste !
Talenat je urođen.

Tokom života sam menjao razna mišljenja na ovu temu,
a najduže sam se zadržao na shvatanju da je talenat ljubav prema nekoj delatnosti
( recimo talentovanima sam smatrao sve koji vole da igraju tenis, bez obzira na kvalitet njihove igre ).
Ali ipak sam se uverio da se to rađa, pa se onda i nadograđuje,
ali pre svega rađa !

Da li je talenat zaista urođen ili ga razvijamo u toku ranijeg života? Ako je urođen, kako je on to zapravo UROĐEN? I šta je to talenat uopšte? Da li nekim hipotetičkim psihološkim programiranjem može da se razvije talenat i u sred života(ne govorim o iznenadnom otkrivanju talenta)? Da li se talenat i sklonost nečemu razlikuju?

I onda je mudrac rekao " nemam pojma" :D

talenti ti cine pocetnu poziciju igraca u igri koja se zove zivot
odakle talenti? pa od predaka, kako odakle, kakvo pitanje

mnogo mistike oko izuzetno proste stvari

- - - - - - - - - -

dakle, talenti se i razvijaju i urodjeni su, ne jedno ili drugo

I okej, znači ja sam od nekog svog prapretka nasledio talenat za npr ekonomsku nauku, iako tada ekonomska nauka nije postojala, jer je to društvena nauka koju je čovek stvorio. Ili hajde npr pevanje u mom primeru. Ne čini mi se da niti moji roditelji niti babe i dede dobro pevaju, a opet, meni ide.. Jel to nešto genetski prenosivo, šta? I da li je nužno da volimo da radimo ono za šta smo talentovani?

Inače, ne sećam se da sam pitao "kako se razvijaju talenti", ali ti svejedno mogu reći da si pametan.

Talenat je genetski odredjen i ugradjen u sustinsko bice coveka.Kod mene to ide po majcinoj liniji .Ujaci,jedan je bio izuzetno talentovan i radio je to ceo zivot, mislim bio je slikar,drugi ujak i moja majka imali su talenta.,ali on nije bio toliko snazan i nije kroz zivotni razvijan, ali ipak ostaje onaj zametak....moja braca oba talentovana ali nedovoljno,ista prica...a kod mene vristeci talenat, koji da je bio sputavan ,neznam sta bi sa mojom glavom bilo.uglavnom ja sam od malena znala svoj put,...moja deca ima talenta ali da sam imala trece dete ko zna???

Talenat se dobija rodjenje, i postoji deo koji je upisan u DNK.

-u mozgu: znaci leva -desna hemisvera, kako funkcionise svaka za sebe, i na koji nacin se povezuje.
i jos gomila centra u mozgu koja je manje ili vise izrazena.

-fizicka: za maratonca su potrebne duge noge, za tensera duge ruke,
za balerinu da su ligamneti rastegnjivi....takodje da nije suvise visoka i da je vitka.
Za pjanistu da su dugi prsti itd.~~~

Uticaj sredine na razvoj mozga u prvim godinama zivota (narocito prve 3,pa onda i kasnije) je vrlo veliki.
Tada su usadjuju svi oni kvaliteti NEOPODNI da bi talenat dosao do izrazaja.

Mozart je bio genije, ali ne treba zanemariti da je njegov otac,Leopold Mozart,
bio jedan od uticajnijih violinista i pedagoga u okruzenju toga vremena.
Dakle, W.Mozart je od rodjenja,svaki dan slusao muziku u kuci, za dorucak,rucak i veceru :lol:

Talenat je genetski odredjen i ugradjen u sustinsko bice coveka.Kod mene to ide po majcinoj liniji .Ujaci,jedan je bio izuzetno talentovan i radio je to ceo zivot, mislim bio je slikar,drugi ujak i moja majka imali su talenta.,ali on nije bio toliko snazan i nije kroz zivotni razvijan, ali ipak ostaje onaj zametak....moja braca oba talentovana ali nedovoljno,ista prica...a kod mene vristeci talenat, koji da je bio sputavan ,neznam sta bi sa mojom glavom bilo.uglavnom ja sam od malena znala svoj put,...moja deca ima talenta ali da sam imala trece dete ko zna???

Takodje....

U tatinoj porodici ima umetnicki nadarenih i kreatvnih ljudi.

Moj tata pise divne pesme,koje imaju umetnicku vrednost...
i ceo zivot ih je pisao... iako mu je profesija daleko od umetnost.

Moze se reci i da talenat lezi u prirodi te osobe.

Ali "talenat" nije samo jedna karakteristika - to je zbir karakteristika.

Ja znam za muziku:

Dobar Sluh
Osecaj za Ritam
Muzikalnost
Harizma
Da osoba nema preterano tremu
Drustvenost i komunikativnost
Za odredjene instrumente i fizicke predispozicije:
-klavirsti-dige prste
-volinisti - duge prste,l tanane
-duvaci: odredjeni oblik usana koji je pogodan za taj instrument.

Niko nema 100% od ovoga - savrsen sluh, neverovatno urodjen precizan ritam, neverovatno muzikalan.... da zastaje dah od njihove harizme itd.
ali ko hoce da bude profesionalni muzicar - mora trudom i radom da iscrpe maximum svog potencijala tj.talenta.

ne pricamo o periodu nego kako se ko ulozi i probije,sad kao ovi sto ispadose sa grand i ostalih talenata takmicenja nisu talentovani,jesu samo su manje primeceni i nikako nece iskoristiti svoj potencijal,svakom moze da se upali lampica da se bavi gimnastikom,nekom umetnoscu,kuvanjem,ribanjem,i u necemu kad se pronadje posveti se i eto tzv talenta,a mi cemo reci rodjen je s tim,vraga

Tipsarevic i Troicki su slabiji..jer im je slabiji talenat.
Nemaju tj pobednicki mentalitet - kad je najteze da bas najbolje.
To je deo karktera, a ubraja se u talenat.

Jedna moja profesorka je jako lepo,muzikalno svirala klavir,
ali nije mogla da prevazidje svoju tremu od publike,
i uvek bi na koncertu zabrljala i odsvirala dosta losije nego kada je sama u sobu.

Studirala je muziku,ali nije postala pijaniskinja - znaci, nesto u talentu je manjkalo,
i nije mogla da odgovori svim izazovima te profesije.

Nemam volje da o tome mnogo razglabam, samo znam, da sam oduvek drugacije posmatrala svet,uocavala sitnice,
i videla karakterne osobine lica i figura ljudi oko sebe...i ne ja nisam odrasla okruzena slikarstvom,bila sam usvojena u,
radnicku porodicu,gde je jedna tetka radila kao blagajnica u pozoristu i ja sam takoreci odrasla gledajuci predstave,po sto puta,
isla sam u baletsku skolu tri godine, ali ja sam ipak postala slikar...znaci okolina ne znaci mnogo ako si ti predodredjen za nesto,
i tvoje bice stremi jedino ka tome.

Tipsarevic i Troicki su slabiji..jer im je slabiji talenat.
Nemaju tj pobednicki mentalitet - kad je najteze da bas najbolje.
To je deo karktera, a ubraja se u talenat.

Jedna moja profesorka je jako lepo,muzikalno svirala klavir,
ali nije mogla da prevazidje svoju tremu od publike,
i uvek bi na koncertu zabrljala i odsvirala dosta losije nego kada je sama u sobu.

Studirala je muziku,ali nije postala pijaniskinja - znaci, nesto u talentu je manjkalo,
i nije mogla da odgovori svim izazovima te profesije.
slabiji talenat hahaha,ne manjka tu talenta nego novca za pravog trenera i psihijatra da porade na samopouzdanju

Nemam volje da o tome mnogo razglabam, samo znam, da sam oduvek drugacije posmatrala svet,uocavala sitnice,
i videla karakterne osobine lica i figura ljudi oko sebe...i ne ja nisam odrasla okruzena slikarstvom,bila sam usvojena u,
radnicku porodicu,gde je jedna tetka radila kao blagajnica u pozoristu i ja sam takoreci odrasla gledajuci predstave,po sto puta,
isla sam u baletsku skolu tri godine, ali ja sam ipak postala slikar...znaci okolina ne znaci mnogo ako si ti predodredjen za nesto,
i tvoje bice stremi jedino ka tome.

надарени знају шта је дар.
просечни нагађају о свему... а све знају.
урођено, немож друкчије, ал нема везе са рекламним успехом.

I okej, znači ja sam od nekog svog prapretka nasledio talenat za npr ekonomsku nauku, iako tada ekonomska nauka nije postojala, jer je to društvena nauka koju je čovek stvorio. Ili hajde npr pevanje u mom primeru. Ne čini mi se da niti moji roditelji niti babe i dede dobro pevaju, a opet, meni ide.. Jel to nešto genetski prenosivo, šta? I da li je nužno da volimo da radimo ono za šta smo talentovani?

Inače, ne sećam se da sam pitao "kako se razvijaju talenti", ali ti svejedno mogu reći da si pametan.

vandale, sve slozene sposobnosti (tipa ekonomske nauke) su sacinjene od nekih prostijih sposobnosti. to pod jedan.

pod dva, sta ti znas sta su tvoji preci 30 generacija unazad radili?
to sto tvoji blizi preci nisu znali da pevaju ne znaci da dalji nisu.
uostalom, kako znas da tvoji baba i deda nisu znali da pevaju? to sto nisu pevali ne znaci da nisu znali da pevaju.

Poslednja izmena:

Back