Poislamljeni i poarbanaseni Srbi na Kosovu i Metohiji

Brdjanin2

Zainteresovan član
Poruka
262
Otvoram ovu temu kako bi diskutovali o prelasku Srba u islam na podrucju Kosova i Metohije. Da li znate nesto vise o ovome? Sigurno ima na ovom forumu Istoricara koji su izucavali ovu zalosnu istinu o bivsim Srbima na Kosovu, koji su konvertirali u islam iz razno raznih razloga, i pretopljavali se u Albance/Siptare. Svaki komentar je dobrodosao.

Na pocetku hteo bi da kazem da ne znam tecno srpski, koliko bi hteo da ga znam. Pravim dosta gresaka u pisanju. Ali ne toliko da ne bi mogli da me razumete sta pisem. Pohadjam sam srpsku skolu 5 godina. Ne zivim u Srbiju.

Posedujem monografije o poreklu srpskog, albanskog i ostalog stanovnistva Kosova i Metohije. Ispitivanje stanovnistva je bilo sistematski od 1925 do 1939 godine. Za Metohiju kao sto je Peci, Djakovica, Decane i okolina, nemam kompletne monografije.
Proucavao sam sledece opstine o kojem imam detaljnije podatke, a to su danasnje opstine: Vucitrn, Zubin Potok, Kos.Polje, Obilic, Podujevo, Pristina, Lipljan, Stimlje, Novo Brdo, Vitina, Kos.Kamenica, Gnjilane, Kacanik, Urosevac, Strpce i oblast Drenica (Glogovac i Srbica).

Analizirao sam i izracunao i dosao do rezultata prema ispitivanjima od 1925 do 1939 godine, da je u ovim gore navedenim opstinama zivelo izmedju 12% do 14 % bivsih Srba, koji su konvertirali u islam i nakon izvesnog vremena arbanizovali se, pretopili se u Siptare i primili siptarsko nacionalno osecanje. Naj intezivniji prelazak Srba u islam je bio sa pocetka 18 veka i trajao je do oko 1830 godine, kada su se Siptari doseljavali na Kosovo, kao stocari mahom iz Malesije i Ljume i drugih oblasti u Albaniji. Ima sasvim mali broj Srba, koji su poturceni pre 18.veka, dok jos nije bilo Albanaca na Kosovu i Metohiji. Ima i nesto malo Roma i Vlaskih lingura koja su takodje poislamljeni i pretopili se u Siptare.

U islam su prelazili u vecem broj starosedeoci/stare porodice odavno doseljene od nekud, ali ima i jedan deo starih doseljenika iz Crne Gore/Hercegovine, sa jugo/istoka/zapada Srbije i Makedonije, koji nisu izbegli arbanasenje.

Albanci su se planski doseljavali na Kosovu i Metohiji. Velik broj sela se raselio u velikim seobama, a ostala sela su osvajali selo po selo. Osim toga oni su bili privilegovani, jer su primili islam jos u Malesiji i Ljumi. Dok su Srbi i ostali hrscanski narodi bili druga klasa za Turke. Turci nisu puno verovali siptarima, ali su ih za svoje ciljeve iskoriscavali.

Ja sam Srbin rodom iz okoline Vitine i ziveo sam tamo do 1999 godine. U mojem je selu ubijeno nekoliko Srba. Proterani smo jula 1999 godine, sve kuce su nam opljackane, a zatim spaljene i porusene.

Ispricacu vam nesto o mojem poreklu, jer ima veze sa naslovom teme:
Moji su poreklom sa padina Sar-Planine, iz (Sirinicke Zupe). Po starom se prezimenu prezivamo Krstic. Iz Sirinica su se iselili krajem 18.veka, da ne bi im Siptari oteli devojku. Iz Sirinica su krenuli tri brata i dve sestre i stigli su do sela Kamene-Glave u okolini Urosevca, gde se i nastanili. U tom je selu vec bilo Siptara, koja su doseljana oko 1750 godine iz Ljume, pre nego sto su doseljena u Kamenoglavi, ziveli su malo u Mramoru selu u okolini Urosevca. a to su porodice po starim prezimenima: Lugovit, Kurdija, Ajdarovit i druge siptarske porodice. Od tih tri brata i dve sestre, jedan brat i jedna sestra se iseljavaju iz Kamene-Glave i odlaze u okolini Gnjilana. Ostala dva brata i jedna sestra ostaju u Kameno-Glavi da zive i premestaju svoje kuce blizu siptarskih u blizini je bila Dzamija. Iz porodice Lugovit je bio neki Hodza, koji je izvrsio na njih pritisak da predju u muslimansku veru, i u cijoj je idaji izvrsen verski obred oko prelaza u muslimansku veru. Porodica Lugovit ih uvela u svoj ((Fis Gas)), to znaci naziv siptarskog plemena porodice Lugovit. U islam su dva brata i sestra presli pocetkom 19. veka. Prilikom ispitivanja 1929 godine: Oni su se i dalje smatrali Krsticima. Nisu zaboravili staro prezime. I ako su im Siptari nametnuli novo prezime Bosnak zbog poturcenja.

Jedan od rodosleda od dvojice brace ide ovako, stanje od 1929 godine: Celja, Nezir, Dema, ((Stanisa)). Stanisa je presao na islam i njegov brat za koji se nezna rodosled. Od ova dva brata je ostalo veliko potomstvo, namnozili se jako brzo i bilo ih je 1929 godine cak 39 kuca.

Prilikom ispitivanja stanovnistva iz 1929 godine: Porodica Lugovit pocela se kajati sto ih je uvela u svoj fis Gas, u svoje pleme. ne samo oni, nego i ostale porodice koje pripadaju fisu Gas. Jer pre je bilo kod Siptara, da ako si iz istog plemena, ne mozes da ozenis ili udas iz istog plemana. Ove siptarske porodice govorili su da Krsitici imaju lepe devojke i momke, i da je steta sto nemogu da se zene, udaju sa njima.

Kao sto sam na pocetku pisao iz Sirinica su krenula tri brata i dve sestre, dva brata i jedna sestra koji su ostali da zive u Kameno-glavi su presla u islam, i poarbanasili se i sad su Siptari, ostali brat i sestra koji su se iselili iz Kamena-Glave, i preselili se u okolini Gnjilana oni su ostali u pravoslavlju i ja poticem od njih, prezime nisu menjali, ostalo je Krstic od iseljenja iz Sirinica pa sve do 1950 godine. Prezime nam je staro, sigurno preko 250 godina, ako ne i vise. I Ziveli su u neka sela u okolini Gnjilana, da bi oko 1810 godine kupili imanje u jednom selu u okolini Vitine. Imanje su kupili od Turaka Novobrdjana. U selu gde su kupili imanje bila je jedna srpska starosedelacka porodica i jos jedna srpska porodica koja je doseljena vrlo davno iz Bugarske. Osim srpske u selu je bilo vec i Siptara koja su doseljena iz Malesije oko 1730 godine.

Oko 1860 godine u selu prelazi u islam brat od strica moga navrndede Save. Zvao se Jova Krstic, prilikom prelaska u islam Jova je uzeo ime Rama, i onda su po njemu prozvati Ramini. Pristupio je fisu Tsac, naziv plemena Albanaca koja su zivela u selu. Ne znamo razloga prelaska u islam. Mi smo ih zvali poturici. Imali su kuce odma do gde du mi otac, deda, pradeda o ostali preci rodjeni. Od Jove je ostalo 3 kuce potomstva, toliko ih je bilo 1929 godine. A sad ih je ko zna koliko.

U isto vreme u islam prelazi i jedan predak od starosedelacke porodice, ne znam kako se zvao. Kazu da je dobrovoljno presao na islam, ali cisto sumnjam. Od njega je ostalo potomstvo 2 kuce, toliko ih je bilo 1929 godine. I ovi su pristupili fisu Tsac.

A nas Krstica koji smo ostali hvala bogu Srbi pravoslavci ono sto smo bili vekovima ima nas danas oko 40 kuca, a mozda i vise. Niko nije zadrzao staro prezime, svi smo uzeli druga prezimena po cukundedama ili navrndedama. Prilikom ispitivanja iz 1929 godine, bilo nas je 13 kuca, uprkos prelaska izroda u muslimansku veru.

Inace bilo je i nekih kontakta sa ovim Krsticima iz Kameno-Glave, koji su presli u islam i postali Siptari. Pricao mi stric, da je moj pradeda Veljko, kad je kupovao stoku.. sticem okolnosti stupio u kontakt sa Krsticima iz Kameno-Glave. I kad im reko gde zivi, ovi su mu kao iz topa rekli da imaju rodjake Krstice u tom selu, ziva istina.

Eto, toliko o mojem poreklu i o izrodima.

Изгледа да цео балкан је у ствари Српски него су их ето сви нешто зајебали,
или се они стидели тога па прешли код других само да не буду Срби...

Izgleda da ti visis na srpskom forumu a nisi Srbin....zaboravih da si Makedonoid star 77.000 godina

Imas li neki problem, mesavino bugarasa-srba-cincara-torbesa? Kad ce sto godisnjica proslavljanja makedonske nacije i jezika?

Poslednja izmena:

A sta tebe boli kur.c, ako nemas nista pametno da kazes, ne ostavljaj komentar. Imas kompleks od Srba . Dobro vam je bilo kad su Srbi ginuli za vas, kad su vas oslobadjali od turskog ropstva. Da nije bilo Srba, ti bi sad bio sluga turaka i siptara

Poslednja izmena od moderatora:
@ Brđanin: imaš jako puno kardinalnih grešaka u uvodnom postu. Islamizacija i albanizacija slovenskog stanovništva (nastanak Arnautaša) je vrlo dobro i svestrano opisano u sledećem delu:
SANU Vladimir Stojančević KOSOVO I METOHIJA u srpsko-arbanaškim odnosima u XIX veku (1804-1878), gde imaš detaljno obrađene studije:
Etničke, konfesionalne i demografske prilike u Metohiji 1830-ih godina
O stanovništvu u prizrenskom vilajetu pred srpsko-turske ratove

Otvoram ovu temu kako bi diskutovali o prelasku Srba u islam na podrucju Kosova i Metohije. Da li znate nesto vise o ovome? Sigurno ima na ovom forumu Istoricara koji su izucavali ovu zalosnu istinu o bivsim Srbima na Kosovu, koji su konvertirali u islam iz razno raznih razloga, i pretopljavali se u Albance/Siptare. Svaki komentar je dobrodosao.

Na pocetku hteo bi da kazem da ne znam tecno srpski, koliko bi hteo da ga znam. Pravim dosta gresaka u pisanju. Ali ne toliko da ne bi mogli da me razumete sta pisem. Pohadjam sam srpsku skolu 5 godina. Ne zivim u Srbiju.

Posedujem monografije o poreklu srpskog, albanskog i ostalog stanovnistva Kosova i Metohije. Ispitivanje stanovnistva je bilo sistematski od 1925 do 1939 godine. Za Metohiju kao sto je Peci, Djakovica, Decane i okolina, nemam kompletne monografije.
Proucavao sam sledece opstine o kojem imam detaljnije podatke, a to su danasnje opstine: Vucitrn, Zubin Potok, Kos.Polje, Obilic, Podujevo, Pristina, Lipljan, Stimlje, Novo Brdo, Vitina, Kos.Kamenica, Gnjilane, Kacanik, Urosevac, Strpce i oblast Drenica (Glogovac i Srbica).

Analizirao sam i izracunao i dosao do rezultata prema ispitivanjima od 1925 do 1939 godine, da je u ovim gore navedenim opstinama zivelo izmedju 12% do 14 % bivsih Srba, koji su konvertirali u islam i nakon izvesnog vremena arbanizovali se, pretopili se u Siptare i primili siptarsko nacionalno osecanje. Naj intezivniji prelazak Srba u islam je bio sa pocetka 18 veka i trajao je do oko 1830 godine, kada su se Siptari doseljavali na Kosovo, kao stocari mahom iz Malesije i Ljume i drugih oblasti u Albaniji. Ima sasvim mali broj Srba, koji su poturceni pre 18.veka, dok jos nije bilo Albanaca na Kosovu i Metohiji. Ima i nesto malo Roma i Vlaskih lingura koja su takodje poislamljeni i pretopili se u Siptare.

U islam su prelazili u vecem broj starosedeoci/stare porodice odavno doseljene od nekud, ali ima i jedan deo starih doseljenika iz Crne Gore/Hercegovine, sa jugo/istoka/zapada Srbije i Makedonije, koji nisu izbegli arbanasenje.

Albanci su se planski doseljavali na Kosovu i Metohiji. Velik broj sela se raselio u velikim seobama, a ostala sela su osvajali selo po selo. Osim toga oni su bili privilegovani, jer su primili islam jos u Malesiji i Ljumi. Dok su Srbi i ostali hrscanski narodi bili druga klasa za Turke. Turci nisu puno verovali siptarima, ali su ih za svoje ciljeve iskoriscavali.

Ja sam Srbin rodom iz okoline Vitine i ziveo sam tamo do 1999 godine. U mojem je selu ubijeno nekoliko Srba. Proterani smo jula 1999 godine, sve kuce su nam opljackane, a zatim spaljene i porusene.

Ispricacu vam nesto o mojem poreklu, jer ima veze sa naslovom teme:
Moji su poreklom sa padina Sar-Planine, iz (Sirinicke Zupe). Po starom se prezimenu prezivamo Krstic. Iz Sirinica su se iselili krajem 18.veka, da ne bi im Siptari oteli devojku. Iz Sirinica su krenuli tri brata i dve sestre i stigli su do sela Kamene-Glave u okolini Urosevca, gde se i nastanili. U tom je selu vec bilo Siptara, koja su doseljana oko 1750 godine iz Ljume, pre nego sto su doseljena u Kamenoglavi, ziveli su malo u Mramoru selu u okolini Urosevca. a to su porodice po starim prezimenima: Lugovit, Kurdija, Ajdarovit i druge siptarske porodice. Od tih tri brata i dve sestre, jedan brat i jedna sestra se iseljavaju iz Kamene-Glave i odlaze u okolini Gnjilana. Ostala dva brata i jedna sestra ostaju u Kameno-Glavi da zive i premestaju svoje kuce blizu siptarskih u blizini je bila Dzamija. Iz porodice Lugovit je bio neki Hodza, koji je izvrsio na njih pritisak da predju u muslimansku veru, i u cijoj je idaji izvrsen verski obred oko prelaza u muslimansku veru. Porodica Lugovit ih uvela u svoj ((Fis Gas)), to znaci naziv siptarskog plemena porodice Lugovit. U islam su dva brata i sestra presli pocetkom 19. veka. Prilikom ispitivanja 1929 godine: Oni su se i dalje smatrali Krsticima. Nisu zaboravili staro prezime. I ako su im Siptari nametnuli novo prezime Bosnak zbog poturcenja.

Jedan od rodosleda od dvojice brace ide ovako, stanje od 1929 godine: Celja, Nezir, Dema, ((Stanisa)). Stanisa je presao na islam i njegov brat za koji se nezna rodosled. Od ova dva brata je ostalo veliko potomstvo, namnozili se jako brzo i bilo ih je 1929 godine cak 39 kuca.

Prilikom ispitivanja stanovnistva iz 1929 godine: Porodica Lugovit pocela se kajati sto ih je uvela u svoj fis Gas, u svoje pleme. ne samo oni, nego i ostale porodice koje pripadaju fisu Gas. Jer pre je bilo kod Siptara, da ako si iz istog plemena, ne mozes da ozenis ili udas iz istog plemana. Ove siptarske porodice govorili su da Krsitici imaju lepe devojke i momke, i da je steta sto nemogu da se zene, udaju sa njima.

Kao sto sam na pocetku pisao iz Sirinica su krenula tri brata i dve sestre, dva brata i jedna sestra koji su ostali da zive u Kameno-glavi su presla u islam, i poarbanasili se i sad su Siptari, ostali brat i sestra koji su se iselili iz Kamena-Glave, i preselili se u okolini Gnjilana oni su ostali u pravoslavlju i ja poticem od njih, prezime nisu menjali, ostalo je Krstic od iseljenja iz Sirinica pa sve do 1950 godine. Prezime nam je staro, sigurno preko 250 godina, ako ne i vise. I Ziveli su u neka sela u okolini Gnjilana, da bi oko 1810 godine kupili imanje u jednom selu u okolini Vitine. Imanje su kupili od Turaka Novobrdjana. U selu gde su kupili imanje bila je jedna srpska starosedelacka porodica i jos jedna srpska porodica koja je doseljena vrlo davno iz Bugarske. Osim srpske u selu je bilo vec i Siptara koja su doseljena iz Malesije oko 1730 godine.

Oko 1860 godine u selu prelazi u islam brat od strica moga navrndede Save. Zvao se Jova Krstic, prilikom prelaska u islam Jova je uzeo ime Rama, i onda su po njemu prozvati Ramini. Pristupio je fisu Tsac, naziv plemena Albanaca koja su zivela u selu. Ne znamo razloga prelaska u islam. Mi smo ih zvali poturici. Imali su kuce odma do gde du mi otac, deda, pradeda o ostali preci rodjeni. Od Jove je ostalo 3 kuce potomstva, toliko ih je bilo 1929 godine. A sad ih je ko zna koliko.

U isto vreme u islam prelazi i jedan predak od starosedelacke porodice, ne znam kako se zvao. Kazu da je dobrovoljno presao na islam, ali cisto sumnjam. Od njega je ostalo potomstvo 2 kuce, toliko ih je bilo 1929 godine. I ovi su pristupili fisu Tsac.

A nas Krstica koji smo ostali hvala bogu Srbi pravoslavci ono sto smo bili vekovima ima nas danas oko 40 kuca, a mozda i vise. Niko nije zadrzao staro prezime, svi smo uzeli druga prezimena po cukundedama ili navrndedama. Prilikom ispitivanja iz 1929 godine, bilo nas je 13 kuca, uprkos prelaska izroda u muslimansku veru.

Inace bilo je i nekih kontakta sa ovim Krsticima iz Kameno-Glave, koji su presli u islam i postali Siptari. Pricao mi stric, da je moj pradeda Veljko, kad je kupovao stoku.. sticem okolnosti stupio u kontakt sa Krsticima iz Kameno-Glave. I kad im reko gde zivi, ovi su mu kao iz topa rekli da imaju rodjake Krstice u tom selu, ziva istina.

Eto, toliko o mojem poreklu i o izrodima.

gdje dodje ova vitina

Navescu nekoliko primera islamiziranih i poarbanasenih Srba na Kosovu..

Ariljaca kos Kos.Polja
Odzovici (8 kuca). Rodjaci su im Srbi Reketani u Batusima kod Kos.Polja. Doselili se iz Obrinja u Drenici prvo u M.Slatinu-(Kos.Polje). Pa uskoro u Ariljacu. U islam su presli u M.Slatinu. Pojasevi su im od doseljenja i islamiziranja 1933 god. bili: Stojan (dobio ime Sulja), Zuka, Adem 60 godina.

Bandulic kod Lipljana

Azirovici (5 kuca). Poticu od srpskog roda Rusimovica u Dobrotinu kod Lipljana. Na islam presli u Dobrotinu pocetkom 19. veka. a u Bandulic su preseljeni oko 1860. Pojasevi u 1932 god od islamiziranja: Selman, Ruzdija, Azir, Adem i Aziz (40 godina). U Bandulic se doselio predak Azir.

Veliko Kicice kod Vucitrna
Prelovc (24 kuca). Poticu od dvojice brace Osmana i Behrama i njihove brace od striceva Fejze i Brahima doseljeni krajem 18. veka iz Prelovca u Drenici. Njihovi preci, pravoslavni Srbi, kako to njihovi sadasnji potomci isticu, u islam su presli u selu svoje starine, u Prelovcu. Pojasevi su im u 1934 god od doseljenja bili: Osman-Ajredin-Osman-Fejzula-Ajrula (70 godina) usli su u fis Beris.
Asanovici (3 kuca). Poticu od Asan i Zejnule koji su se sredinom 19. veka doselili iz Bistrice (Kos. Mitrovica). Pomenuta dvojica braca su presla u islam u Bistrici. Otac im se zvao Stojan. Pojasevi u 1934 god: Stojan, Asan, Daut, Redzep (60 godina), i oni su usli u fis Beris.

Veliko ribare kod Lipljana
Kozanci (14 kuca). Starosedeoci. Na islam su presli krajem 18. veka. Pojasevi su im u 1932 god bili: Arslan-Becir-Abdulj-Ramadan-Ramon-Ramadan (30 godina). Usli su u fis Krasnic.
Durici (9 kuca). Starosedeoci. Na islam su presli kad i Kozanci. Pojasevi su im u 1932 bili: Avdulj-Alil-Daut-Avdulj-Daut (50 godina). Usli su u fis Sop.
Trasupcici (9 kuca). Starosedeoci. Na islam su presli kad i gornji rodovi. Pojasevi su im u 1932 god bili: Zejnel-Zumber-Sali-Selman-Ibrahim (60 godina). Usli su u fis Hot.
Gogici (6 kuca). Predak im je preseljen iz Labljana kod Novog Brda. i po preseljenju oko 1830 godine presao na islam. Srodnici su Srba Gogica u Smolusi kod Lipljana. Pojasevi su im u 1932 god bili: Smail- Saban- Malic- Rahim (50 godina). Usli su u fis Hot.

Drvare kod Vucitrna
Nemoz (13 kuca) i njihovi deljenici Ramovici (5 kuca) i Mackali (4 kuca).Starosedeoci. U islam presli oko 1820 u doba doseljenja siptarske porodice Geca, koja je doseljenja iz Skadarske Malesije.
Bojkovici (5 kuca) i njihovi deljenici (Seljan (4 kuca), U islam presli oko 1830 godine. Pojasevi su im u 1934 god bili:Bojko-Zumber-Rasit-Isen (30 godina). Usli u fis Krasnic

Kosare kod Urosevca
Miftarovici ili Udarci (5 kuca). Starosedeoci. odeljaci Popcica. U islam presli oko 1830 godine. Pojasevi su im u 1932 god bili: Demir-Bektes-Sadrija (70 godina). Usli su u fis Sop. Popcica je 1932 u istom selu bilo 7 kuca u pravoslavlju i slave sv. Lazara.

Labljane kod Novog Brda
Enovici (7 kuca) i Zecirovici (11 kuca). Starosedeoci. Njihovi preci: braca Vuca i Marko presli na islam pocetkom 19. veka. Pojasevi za Vucu su im u 1932 god bili: Vuca ( dobio ime Isen)- Asan-Jusuf-Isen-Braim (35 godina).

Mazic kod Vucitrna
Azirovici (7 kuca). Zateceni u selu pri doseljenju siptarskih rodova- posle cega su presli u islam. Arbanasi vele da im je staro prezime bilo Ladisavovic. U 1933 godini su imali samo tri muslimanska pojasa: Sulja, Ajredin i Azem (50 godina),

Petrovo kod Stimlja
Becovici (17 kuca) i Isenovici (21 kuca). Za prve se zna da su starinom iz Zegre kod gnjilana. A za druge se starina navodi u Plani kod Kos.Mitrovice. U islam su presli po doslasku Arbanasa u njihovo selo, Usli su u fis prvih doseljenika Arbanasa u Tsac. Siptarski rodovi Ademovici i Semovici doseljeni su u drugoj polovini 18. veka iz severne Albanije. I potom su Becovici i Isenovici presli u islam. U ovom selu je zivela porodica mojih baka, (Obe moje bake su od Petrovica). Iseljeni su oko 1780 zbog osvete Arbanasa i zato stu nisu hteli da se poarbanase. Prezime im je doslo verovatno po selu iz kojeg su se iselili, prezivaju se po starom prezimenu Petrovic. U blizini Petrova postoji i selo Petrovic. Iseljeni su u selu Cernica kod Gnjilana. Razgovarao sam sa bratom od jedne moje bake: On kaze da su zajednickog porekla sa jedne od te dve porodice koje se arbanizovale, i zna da jedan od tih arbanizovanih ima mlin za meljanje psenice, na samom ulazu u Urosevcu.. I kaze da je ranije bilo nekakvih kontakata i da su i oni svesni toga i da znaju da su srpskog porekla i da imaju rodjake Srbe pravoslavce u okolini Gnjilana.

Cernica kog Gnjilana
Smakici (19 kuca). Zajednickog su porekla sa starosedelackim srpskim rodom Trlakovica u Mogili kod Vitine. U islam su presli krajem 18. veka prilikom doseljavanja u Cernici. Kad su se Smakici doselili u Cernici, naselili su se blizu Petrovica mahale. I nakon toga su presli u islam. Dok njihovi srodnici Trlakovici ostali su da zive u Mogili. Ovi Smakici su velika zla naneli Srbima u Cernici, pogotovo od 1999 godine do 2004 godine. Bili su jedni od organizatora ubistva Srba u Cernici, bombaskih napada, granatiranja itd. U Cernici je ubijeno izmedju 15 do 20 Srba, medju tom brojkom bilo je i staraca, zena i deca. Inace moj teca je od Trlakovica, slave sv. Vraci.

Sar Planinsko selo Brod kod Strpca
Smailovit (9 kuca). U islam presao predak Joksim u pocetku 19. veka. Pojasevi unazad od 1938 god: Sinan (80 godina)- Adem- Ajdin, (Joksim) - dobio ime Ibraim.

Sar Planinsko selo Susice kod Strpca
Asanovici (5 kuca). U islam presao predak (Raka) oko 1830 godine. Pojasevi unazad od 1938 godine: Bajram (60 godina)- Selim- Selma - (Raka)- dobio ime Asan.

Sar Planinsko selo Drajkovce kod Strpca
Saitovici (9 kuca). U islam presao predak Petar oko 1850 godine. Pojasevi unazad od 1938 godine: Elmaz (45 godina)- Selim- Meta- (Petar)- dosio ime Sait, Do oko 1910 godine imali su svoje rodjake pravoslavne Srbe u selu, kada su izumirali. Slavili su sv. Petku.

Plesina kod Urosevca
Gavazovici ili Djukini po starom prezimenu (7 kuca). U islam su presli pocetkom 19. veka. Devedesetogodisnji Srbin (Nica Dajic) iz Gornjeg Nerodimlja (1931 god). Imao je babu po majci iz ovog roda.

Ovo je samo delic.. ima jos puno arbanizovanih Srba.

mozda je nebitno al albanci su valjda i muslimani i katolici i pravoslavci... el su pravoslavni albanci goranci?

nisu, Goranci su Sloveni poreklom, Srbi, koji su se relativno kasno poturčili, te su stoga zadržali dosta hrišćanskih pravoslavnih običaja, a jezik ima je staroštokavski srpski, onaj kojim je pisan Dušanov zakonik, sa Šiptarima nikakve veze nemaju

Lepa tema,s obzirom na situaciju.
U Albaniji zivi oko 50 000 Srba uglavnom u Skadru i okolini i u Drimskoj oblasti.Vecina njih ne nosi Srpsko ime jer nemaju pravo na to(albanski vid demoktatije)tako da kuci pricaju srpski a van moraju albanski jer je srpski zabranjen.
Slicno je bilo i na Kosovu i Metohiji za vreme Turaka.
Posebno zalostan slucaj su Goranci ili Gorani.Uglavnom zive na Sar planini i u Prizrenu.
Turci su im doneli islam a Albanci prezimena mada su poreklom Srbi i jos uvek su privrzeni Srbima,
cak slave i neke slave Djurdjevdan recimo.
Dosta zla su im naneli Ljumani,albanci tog plemena.
Interesantno da pored svake dzamije na Sar planini postoje i ostaci neke crkve uglavnom u jadnom stanju.
Miralem Sulejmani fudbaler je recimo Goranac.
Inace Srbi i Albanci uopste nisu bili u losim odnosima sve do 19 veka i pojave A-U.
Mnogi su i cuvali srpske manastire po Metohiji.

Lepa tema,s obzirom na situaciju.
U Albaniji zivi oko 50 000 Srba uglavnom u Skadru i okolini i u Drimskoj oblasti.Vecina njih ne nosi Srpsko ime jer nemaju pravo na to(albanski vid demoktatije)tako da kuci pricaju srpski a van moraju albanski jer je srpski zabranjen.
Slicno je bilo i na Kosovu i Metohiji za vreme Turaka.
Posebno zalostan slucaj su Goranci ili Gorani.Uglavnom zive na Sar planini i u Prizrenu.
Turci su im doneli islam a Albanci prezimena mada su poreklom Srbi i jos uvek su privrzeni Srbima,
cak slave i neke slave Djurdjevdan recimo.
Dosta zla su im naneli Ljumani,albanci tog plemena.
Interesantno da pored svake dzamije na Sar planini postoje i ostaci neke crkve uglavnom u jadnom stanju.
Miralem Sulejmani fudbaler je recimo Goranac.
Inace Srbi i Albanci uopste nisu bili u losim odnosima sve do 19 veka i pojave A-U.
Mnogi su i cuvali srpske manastire po Metohiji.

Ovo za Srbe u Skadru i okolini je tacno.
A sto se tice Goranaca, tacno je delom su Srbi po poreklu. Potomci su onih starih starosedeoca. Ali su isto tako Cincari - Vlasi, sto i dokazuju toponimi po goranskim selima. Ovi Cincari su se doseljavali iz severne Grcke/istocne Albanije iz Moskoplja/ Korce i iz Bitolja i Ohrida u Makedoniji. Dubok trag u etnickom sastavu Goranaca su ostavili i Turski jarci i nesto malo Romi/Cigani i Albanci. Bez sumnje preci Goranaca su bili mahom pravoslavne vere.
A sto se tice bogomolja slazem se u potpunosti.

A sto se tice odnosa izmedju Srba i Albanaca posle 1700 godina. Ne bi se slozio da smo bili u dobrim odnosima. Vecina Albanaca koja su doseljena na Kosovo i Metohiji sa kraja 17 i sa pocetka 18. veka, doseljena su kao muslimani. Vec su bili islamizirani u Malesiji, Ljumi i drugih oblasti u Albaniji. I tek su onda doseljeni. Samo mali broj Albanaca katolika su doseljena na Kosovo. ali i oni su po doseljenju na Kosovo presli u islam. manji deo je ostao u katolickoj veri. A to su: Albanci iz okoline Vitine, Djakovice i jos neka mesta. Kada su se Albanci doseljavali na Kosovo i Metohiji, naseljavali su prazna sela iz kojih su se Srbi iselili za vreme seoba 1690 i 1737 godine. Ali ipak dobar deo Srba je ostao da zivi, pogotovo na Kosovu u Metohiji slabije. I svako drugo selo koje su Srbi naseljavli, albanci su napadali i nasilno se naseljavali u srpska sela i proterivali srpsko stanovnistvo. Primenjivali su njihove divlje metode, proterivali, ubijali, arbanizovali srpsko stanovnistvo, otimali srpske devojke, otimali imanja, skrnavili preostale crkve, groblja... Hoces da ti navedem sela u kojima su Srbi presli na islam sa pocetka 18. veka, pa sve do kraja 18. veka mahom pod pritiskom Siptara??? Mnogi Srbi su se seljakali unutar Kosova zbog ubistva, osvete, ili zbog straha za svoje zivote. Mnogi su se selili u daleke migracije. Kao i mnogi su bili cifcije/sluge neke porodice su bile bez svoje saglasnosti sluge. Naravno i svi oni koji nisu imali svoja imanja. Bilo je srpskih porodica koji su sami hteli da postanu sluge, da bi imali zastitu jacih Gospodara. Tek negde oko sredine 19 veka pocinje da se javlja nacionalna svest kod Siptara, i kad su vec osetili da slabi Osmansko Carstvo poceli su manje grupe Albanaca da dizu bune protiv Turaka, da bi stekli siptarsku autonomiju unutar Osmanskog Carstva, ne dugo zatim osnivaju Prizrensku ligu...Ne znam za raniji period pre 18. veka kako su Srbi ziveli pod Turaka. Siguran sam da su bolje ziveli, nego posle 18. veka. Velika zla su nam naneli Albanci od pocetka 18. veka, kada su se poceli masovno doseljavati, vise zla su nam naneli nego Turci. Nisam uopste pristrasan, ovo je ziva istina. Ako ne verujes, onda ti tu nemogu nista.

Poslednja izmena:

Back